24 Ноември, 2020 17:21 15 437 87

Няколкоседмичен локдаун е безсмислен, а оставката необходима, но закъсняла

  • локдаун-
  • българия-
  • костадин ангелов-
  • бойко борисов-
  • министерски съвет

Едно служебно правителство щеше да се радва на много повече доверие, което щеше да благоприятства за обединяване на усилията между народ и власт

Няколкоседмичен локдаун е безсмислен, а оставката необходима, но закъсняла - 1
Снимка: БГНЕС

Локдаунът, или казано по нашенски ''затварянето'' на държавата е решение, но такова с временен характер. Най-вярното и държавническо решение, дори и през август, беше оставка на това правителство. Но каква държавност от ГЕРБ? Ако Борисов и придворните му наистина имаха дори минимално чувство на съпричастност с българския народ, щяха да напуснат властта поради простия факт, доказан със социология, че по-голямата част от българите изобщо не им вярват. Което логично прераства в нежелание да спазват каквото и да е, предложено от тях.

Властта е тотално делегитимирана. За жалост тя е и фрапантно бездарна и некадърна. Имаше няколко месеца да реорганизира здравната система така, че очакваният COVID удар да бъде донякъде омекотен. Но не го направи, защото беше свръх заета да бори протестиращите и по партизански да се крие по пътищата на Родината.

Гореизложената теза е пълната противоположност на тази, която придворните на Борисов повтарят. А именно, че ''били отговорни'' и за това не подали оставка. Ако у тях съществуваше отговорност, те щяха да подадат оставка, съзнавайки моралната си нелегитимност.

Едно служебно правителство щеше да се радва на много повече доверие, което щеше да благоприятства за обединяване на усилията между народ и власт в това наистина тежко изпитание.

Когато предлагаш локдаун трябва да кажеш: ваксината ли ще чакаме или лятото. А ако го въведеш за 3-4 седмици и после пак разхлабиш съпътстващите го мерки, това е все едно да се пазиш от дъжда само в средата на пътя.

Локдаунът би имал смисъл, ако продължи до масовото ваксиниране, което към момента не е ясно кога ще започне, но е твърде оптимистично да вярваме, че ще е в рамките на тази календарна година. Но тази радикална мярка има нужда и от покриване от държавата на загубите, които ще генерира бизнесът.

Истината се крие в масовото спазване на настоящите мерки, които са достатъчни, стига да бъдат спазвани. Явно обаче те не се спазват, като за това причините са няколко. Ниската образованост на част от населението, което вярва в конспиративни теории, безсъвестността на друга част от него и, разбира се, споменатата морална нелегитимност на сега управляващите, която създава условия за действия и бездействия напук на самата нея.

Властите, освен че не подготвиха здравната система в спокойните летни месеци, не успяват да контролират и настоящите мерки. И резултатите са налице. А точно добрият контрол и евентуалните санкции показват, че една държава е адекватна и е твърдо на своето място.

Смъртността от COVID у нас е висока, а ново затваряне ще подпише смъртната присъда и на не малка част от бизнеса. Не само заради самото затваряне, но и защото предвидената помощ за бизнеса в Бюджет 2021 е смешна, тежка подигравка с предприемчивите хора. Мярката 60/40 е сред малкото прилични неща, направени от това правителство, но тя е крайно недостатъчна. А пари за бизнеса няма, защото споменатият бюджет е предизборен, насочен към потенциалните гласоподаватели на ГЕРБ от държавната администрация. Очевидно ''десните'' от управляващата партия не симпатизират особено на малкия и средния бизнес, вероятно защото самите те не се чувстват достатъчно харесвани от него.

Още повече, че всеки, посещавал ресторант или кафене в изминалите близки дни и седмици, вероятно ще потвърди, че мерките се спазват. Безумията се вършат от единици, организиращи партита и рождени дни. И пак трябва да кажем, че това се случва, защото няма кой да ги контролира и наказва.

Генерално голяма част от нещата, които обмислят да затворят, не са основен източник на COVID разпространението и не заслужават да фалират заради некадърността и тънките сметки на властта. Изключение правят училищата. Учебната година изобщо не трябваше да започва по стандартния за себе си начин. Съвсем спокойно учениците от 6-ти до 12-ти клас можеха да учат онлайн още с началото ѝ.

И да ген. Мутафчийски се оказа прав, но не това беше начинът за поднасяне. За това критиката към него беше и продължава да бъде абсолютно оправдана.

Спазвайте мерките. Носете маски, пазете дистанция и често дезинфекцирайте. Бъдете отговорни към себе си и околните, за да дочакаме ваксините с колкото се може по-малко жертви.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 147 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ссссс

    240 22 Отговор
    Боклуци скапани,може ли да се лекува човек в стая без топлина и с една тоалетна в цялото отделение в Смолянската смотана болница? ОСТАВКА!!!

    Коментиран от #35

  • 2 Всички

    146 17 Отговор
    от снимката не са на правилното място - само щети и вреди ! Всеки един ден им е много !
  • 3 Мутри вън

    169 21 Отговор
    В нормалните държави щяха да разследват криминала Боко и да вкарат в панделата Марешкуто, а сега ОПГ "ГРОБ" пишат закони на калпак!

    Коментиран от #7, #16, #74

  • 4 Пешо

    48 68 Отговор
    Пълен лаик си, Пешо. Добре че нищо не зависи от теб!
  • 5 Нищо не е забравено

    120 20 Отговор
    Никой не е забравен .....
    Ще си платят сметката .....
    За всичко ......
  • 6 този

    128 21 Отговор
    Продажника тиква е за затвора,дано не му се размине! Моля се от цялото си сърце!

    Коментиран от #45

  • 7 Както

    83 14 Отговор

    До коментар #3 от "Мутри вън":

    и цялата компания от снимката !
  • 8 Шопо

    110 22 Отговор
    Луд човек управлява България!
  • 9 Последния Софиянец

    72 34 Отговор
    В 18 30 на площада срещу локдауна.

    Коментиран от #11, #15, #51

  • 10 гост

    93 16 Отговор
    Мендо,пак ще лапкаме през бордовете - другите ...кучета ги яли!Не е имало и няма да има друга толко НЕКАДЪРНА и КОРУМПИРАНА власт.
  • 11 оня с коня

    43 27 Отговор

    До коментар #9 от "Последния Софиянец":

    "На площада срещу Локдауна" е същото като "Да пикаеш срещу вятъра".

    Коментиран от #13, #59

  • 12 Тиквоча

    35 12 Отговор
    Ще счупите държавата,ей!Къде сте бре кофи - помагайте!

    Коментиран от #52

  • 13 Последния Софиянец

    54 21 Отговор

    До коментар #11 от "оня с коня":

    Наш дълг към семействата ни е да опитаме.Да не ни е срам пред децата после.

    Коментиран от #21, #44

  • 14 Просто

    56 25 Отговор
    Управляващите лъжат за размера на проблема.Всичко е тотално трагично. Тестове не се правя и то умишлено. Заразените са в пъти повече. Болните са оставени, ако го преживеят, преживеят. Ако се усложнят и случайно имат късмета изобщо да стигнат до медицинска помощ може и да бъдат тествани и да влезнат в бройките на статистиката с ковид. Инак са просто починали.
    Общата смъртност от всичко за 44 седмица е 30% повече отколко е била през последните 5 години за тази седмица това са 600 човека повече. За 45 седмица е 40% по-голяма т.е са починали с 1000 човека в повече спрямо предходните 5 години. За 46 седмица увеличението е повече от 80% това са около 1750 повече починали спрямо тези през предходните 5 години. А 47 седмица може би увеличеното ще бъде 100%.
    Честит законен геноцид на всички мерки не са необходими нали.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 324

    59 8 Отговор

    До коментар #3 от "Мутри вън":

    И в кои и къде са тези "нормални" държави? Кого ще посочиш за пример ~Германия 15 г Пергелка е на власт, прибра 1,5 паразити натовари социалната с~ма, немците негодува, колко протести имаше през лятото? Да си е подала оставката? Стига с тези "нормални" държави, бяха такива преди падането на източния блок след това алчността така се развихри, че не остана почтен управляващ.

    Коментиран от #43

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Последния Софиянец

    9 23 Отговор

    До коментар #15 от "Импийчмънт":

    Намордници да!Маски с филтър не.

    Коментиран от #22

  • 19 Именно

    39 26 Отговор
    Вярно е че локдаунът е по-добре да е за по-дълго (за ефект с/у к19),
    Но дори и месец ще има ефект за намаляне на пика, така че да могат да се справят по-добре болниците.
    А що се отнася до засегнатите бизнеси - да неизбежно е, така че трябва държавата да им помогне и където е възможно да се преструктурират да работят и/или доставят продуктите си отдалечено.
    Но докато няма строг контрол независимо от обявените мерки, положения и пози ефектът ще е малък.
    Иначе за един месец сега заразените ще оздравеят, или някой няма
    :(
    Но след това ще се върнем на по-ниски числа на дневно заразените.
    Та е тъпо да се критикува локдауна.
    Правилно е да се критикуват половинчатите мерки и решенията менящи се през ден

    Коментиран от #50

  • 20 Съгласен съм

    55 22 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Едно служебно правителство щеше да се радва на много повече доверие, което щеше да благоприятства за обединяване на усилията между народ и власт!

    Коментиран от #60

  • 21 оня с коня

    19 33 Отговор

    До коментар #13 от "Последния Софиянец":

    Ми О.К. - пробвайте се,в БГ е Демокрация.За разлика от Вашия Дълг към семействата ви обаче Нашият СЪЩО към Семействата ни е ДА НЕ ПОЗВОЛИМ да Успеете в Опитите си.Защото Баницата е Една и ако Вие станете Добре,то Ние пък ще станем Зле- Анадън Му?

    Коментиран от #25, #26

  • 22 Импийчмънт

    27 50 Отговор

    До коментар #18 от "Последния Софиянец":

    Фигурантът ще присъства ли за да вдигне юмручето и да каже, че няма вирус?!?!?

    Коментиран от #23

  • 23 Последния Софиянец

    50 18 Отговор

    До коментар #22 от "Импийчмънт":

    Кога е казвал Радев че няма вируси?Вируси е имало и ще има,но животът е продължил.

    Коментиран от #24

  • 24 Импийчмънт

    25 37 Отговор

    До коментар #23 от "Последния Софиянец":

    Първият път беше на връх Шипка, на трети март.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Гост

    18 9 Отговор

    До коментар #21 от "оня с коня":

    И как ще станеш зле от това, че друг е на власт?

    Коментиран от #29, #47

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 cpv

    14 1 Отговор
    Теб трябва да ваксинират защото пишеш глупости!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 ФАКТ

    27 39 Отговор
    АМИ НЕ СА ВИНОВНИ НИТО ЛЕКАРИТЕ,НИТО ПОЛИТИЦИТЕ..СЪРДЕТЕ СЕ НА КИТАЙЦИТЕ ДЕТО НИ ДОКАРАХА ТОЗИ ВИРУС....ЗАЩО ТРЯБВА ДА ТЪРСИТЕ ВИНАТА В НЯКОЙ КОЙТО НЯМА НИЩО ОБЩО С ТОЗИ ВИРУС...В ЦЕЛИЯ СВЯТ ЛЕКАРИТЕ И БОЛНИЦИТЕ НЕ ДОСТИГАТ..ХОРАТА МРАТ ПО ПЪТИЩАТА,,,А ВИЕ МАМОЛИТЕ САМО ЗА БЪЛГАРИЯ.ЧЕ ТО ПРОБЛЕМА С БОЛНИЦИТЕ НЕ Е САМО ТУК....ТАКА ЧЕ...ВМЕСТО КОМУНИСТИТЕ ДА ИЗПОЛЗВАТЕ СМЪРТА НА ХОРАТА..ОТ ТОЗИ ВИРУС ЗА ДА СЕ ДОКОПАТЕ ВЛАСТТА..ВЗЕМЕТЕ СИ СПОМНЕТЕ КАК ПРЕДИ 5 МЕСЕЦА УБЕЖДАВАХТЕ НАРОДА ЧЕ ТАКЪВ ВИРУС НЯМА...И ЧЕ ТОВА СА ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ..ХАЙДЕ СЕГА КАК ТАКА ВИРУСА КОЙТО СПОРЕД ВАС ГО НЯМА..КАК ТАКА СЪСИПА ЗДРАВНАТА СИСТЕМА...И КАЖЕТЕ НА УМИРАЩИТЕ ОТ ТОЗИ ВИРУС..ЧЕ ВИРУС НЯМА..И РОДНИНИТЕ НИ НЕ УМИРАТ ОТ ВИРУСА....А ПРОСТО БОЛНИЦИТЕ ГИ ИЗПИСАВАТ ЗА ПОЧИНАЛИ.ИНАЧЕ СА СИ ЗДРАВИ..МХМ...ДРАГИ МИ КОМУНИСТИ..МАЛОУМНИЦИ..МНОГО БЪРЗО СМЕНИХТЕ ПЕСЕНТА ДЕТО ПЕЕХТЕ ПРОЛЕТТА...АМА ТО ЗА ВАС СИ Е НОРМАЛНО..ПРОСТОТИЯТА ВИ НЯМА ГРАНИЦА..А И НАРОДА СИ ВИ ЗНАЕ..ЩО ЗА ЧУМА СТЕ..

    Коментиран от #61

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 ФАКТ

    26 44 Отговор
    ..ДАНО ВСИЧКИ КОМУНИСТИ ДА СЕ ЗАРАЗИТЕ ОТ ТОЗИ ВИРУС И ДА СТИГНЕТЕ ДО ТАМ ЧЕ ДА ТРЯБВА ДА ОТИДЕТЕ ПО СПЕШНОСТ В БОЛНИЦА....И ТОГАВА ДОКТОРИТЕ ДА ВИ КАЖАТ "ДА СИ ВЪРВИТЕ..ЗАЩОТО ТАКЪВ ВИРУС НЯМА"...ТА ДА ИЗМРЕТЕ ВСИЧКИ ...ЗА ДА ВИДИТЕ КАК СЕ УМИРА ОТ ВИРУС ДЕТО ГО 'НЯМА"..НАЛИ ТОВА Е ВАШАТА ТЕОРИЯ...ИЛИ ПОНЕ ТАКАВА БЕШЕ..КОМУНИСТИЧЕСКИ-ЛАМПУНГЕРИ....ТОЯ БОРИСОВ ДА НЕ Е ЛУД ДА СИ ДАДЕ ОСТАВКАТА..И ДА ОСТАВИ ДЪРЖАВАТА НА ВАС..ЗАЩОТО КАТО ВИ ЗНАЕМ КАК УПРАВЛЯВАТЕ .ТРЯБВА ДОГОДИНА ДА НЯМА НИТО ЕДИН ЖИВ ЧОВЕК...ЗНАМ ЧЕ КОМУНИСТИТЕ ЩЕ ТРЯСКАТЕ МИНУСИ СЕГА..НО НАЛИ ЗНАЕТЕ- ИСТИНАТА БОЛИ...:)
  • 33 любител

    41 12 Отговор
    единствено правилното решение е боко с останалите 240 крадци в дисципа и пълна приватизация на всичко откраднато от разни олигарси и тогава и при 2 месеца локдаун хората няма да се притесняват.

    Коментиран от #49

  • 34 Хаха

    25 12 Отговор
    Диктатурата влиза в действие много зле положението е само затъванебез излизане от блатото
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Гост

    37 27 Отговор
    Цяла Европа го прилага само тука ганьовци обеснявате колко няма смисъл!?
  • 37 Васил

    33 14 Отговор
    Няма друга алтернатива защото няма лекарство или ваксина просто изпуснаха нещата извън контрол. При предишната карантина към края имахме по 6-7 заразени на ден и след това оставиха нещата на самотек и резултата е на лице зари идиотите в парламента а можеше да се разминем с всичко това. Това не е лятна буря да повали половин силен дъжд час и да отмине много си повярва диктатора че контролира положението ама видя че не става и играта загрубя.

    Коментиран от #46

  • 38 анонимин

    33 10 Отговор
    Всички,които години наред гледат кражбите на тъпунгера от банкя и си пасуват,да бъдат освободени от заеманите дъжности и подведени под отговорност за бездействието си,което ги прави негови съучастници!Затвор за крадеца-доносник!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 карбовски

    17 1 Отговор
    Петре ! Много си прост ! Ама МНОГО !
  • 41 луд доц

    33 1 Отговор
    Гледам ТВ , чета тук коментари ...
    Колко ТЪПА е огромна част от тоя народ с тая велика история !

    Коментиран от #54

  • 42 Ицо Багера

    19 4 Отговор
    С тази изолация не знам колко ще бъдат "спасени", но не ми се мисли за хората, страдащи от ментални проблеми или ако те си посегнат ще ги пишете болни от коронавирус ?
  • 43 ФАКТ

    16 4 Отговор

    До коментар #16 от "324":

    ,,,,КОЛЕГА ДОСТА ИСТИНА ИМА В КОМЕНТАРА ТИ..ОБАЧЕ ИМА И ЕДНА ГОЛЯМА ГЛУПОСТ...НИКОГА АМА НИКОГА И НИКЪДЕ НЕ Е ИМАЛО ПОЧТЕН ПОЛИТИК..УПРАВНИК.ИЛИ КАКВОТО И ДА БИЛО...ВИНАГИ Е БИЛО ВЪПРОС НА ПАРИ.СЛАВА,,,,ИЗГОДА...А ТОВА ЧЕ ГЕРМАНИЯ Е ПРИЕЛА МНОГО БЕЖАНЦИ Е ПРОСТО С ЦЕЛ ДА ИМ РАБОТЯТ ЗА ЖЪЛТИ СТОТИНКИ...КАКТО Е И С НАС БЪЛГАРИТЕ,РУМЪНЦИТЕ,ПОЛЯЦИТЕ..ДЕТО ХОДИМ ДА ИМ РАБОТИМ ЗА ЖЪЛТИ СТОТИНКИ...ЗАЩОТО ЗА НАС ДА НИ ДАВАТ 2000 ЛВ НА МЕСЕЦ ИЛИ 3000..СА БЕЗУСЛОВНО МНОГО ПАРИ..А ЗА ТЯХ ВСЕ ЕДНО НИ ДАВАТ ТРОХИ....И ОТГОРЕ НА ВСИЧКО ЗА ТЕЗИ ПАРИ ТЕ СМАЧКВАТ ОТ РАБОТА...ТАКА ЧЕ..ЗА ТАКИВА БОГАТИ СТРАНИ КАТО ГЕРМНИЯ АНГЛИЯ ФРАНЦИЯ И ДР..БЕЖАНЦИТЕ ВИНАГИ СА ДОБРЕ ДОШЛИ..ДАЛИ СА ОТ СИРИЯ КИТАЙ РУМЪНИЯ ИЛИ БЪЛГАРИЯ..ВСЕ ИМ Е ТАЯ..ВАЖНОТО ЗА ТЯХ Е ЧЕ НИЕ ЗА ТЯХ СМЕ МЕГА-ЕВТИНА РЪКА...ТАКА ЧЕ МЕРКЕЛ ИИ БОРИС ДЖОНСЪН НЕ СА ТОЛКОВА ПРОСТИ ЗА КОЛКОТО ГИ МИСЛИШ...ВСИЧКО Е ПОЛИТИКА..ЗА ПАРИ..ПРОСТО ТИ ЯВНО СИ МНОГО ДАЛЕЧЕ ОТ ДУМАТА "ПОЛИТИКА"..В ВСЯКА ДЪРЖАВА ИМА ПРОТЕСТИРАЩИ НЕДОВОЛНИ СИ ОТ НЕЩО..,ЗА НЯКОЙ НЕЩА С ПРАВО ПРОТЕСТИРАТ ЗА ДРУГИ...ПО ТЯХНО СИ ВИЖДАНЕ..АМА ДА КАЗВАШ ТИ КОЙТО НЕ СИ НИКОЙ..ЧЕ МЕРКЕЛ ДЕТО УПРАВЛЯВА ЦЯЛА ЕВРОПА ЧЕ Е ПРОСТА...НЯКАК СИ..НЯМА МНОГО ЛОГИКА..ДА НЕ КАЖА НИКАКВА..:)
  • 44 Опа

    11 5 Отговор

    До коментар #13 от "Последния Софиянец":

    Питам се какво ли си мислят родителите ти за теб!Към тях дълг нямаш ли? И как ли ръководиш (ресторантите ми)??? като по цял ден си в нета или по площади? Това си е направо налудницово
  • 45 Петър

    6 4 Отговор

    До коментар #6 от "този":

    Не е за затвора . Не искам да го хрантутя с пари за пенсионери и инвалиди. Друго заслужава,което мигновено решава проблема.
  • 46 Въпрос

    8 5 Отговор

    До коментар #37 от "Васил":

    Добре, не знам защо вярвате,че това затваряне е решението. Ще затворят страната и ще намалеят случаите временно. После при отварянето й отново ще се възобнови всичко. Нищо положително няма да се случи,освен може би още няколко седмици живот зад 4 стени на застрашените и изплашени българи. Ще останат обаче без хляб много хора междувременно. Няма нещо ,което да може спре вирус ,който си се разпространява във въздуха . Той така или иначе ще мине през всички за съжаление на хора със слаб инубъ и болести,които едва ли ще го преживеят.
  • 47 барета

    3 1 Отговор

    До коментар #26 от "Гост":

    Ми както ти сега си зле ,когато друг( а не когото ти искаш) е на власт! Не задавай отговори!
  • 48 Чики-Рики

    16 4 Отговор
    Цялата,, хунта,, за ,,олово,,!
  • 49 барета

    12 2 Отговор

    До коментар #33 от "любител":

    Ти в кой век живееш ,дисцип няма от 30 год. Каза ви го човека ''лош материал'' и това е!
  • 50 Joro

    9 5 Отговор

    До коментар #19 от "Именно":

    Трябва да подпомогнат бизнеса и всеки един засегнат , но това са мечти. Те не са тук да ни помагат, а да ни затрият . Пък каквото се открадне дотогава- добре дошло. И как пък някакси случайно баш до март ,когато са изборите искат да е локдауна. Да си изкарат мандата убийците.
  • 51 Николай

    9 10 Отговор

    До коментар #9 от "Последния Софиянец":

    Последния умник си ти. Като подаде оставка ББ, Радев и Корни с кого ще се оправдават за заразените, умрелите и кризата.
  • 52 Николай

    9 15 Отговор

    До коментар #12 от "Тиквоча":

    Искам Корни да управлява да видим какъв цирк ще сътвори. Видяхме цирка на Орешарски и Манолова.
  • 53 Анализаторр

    17 4 Отговор
    Оставката е нормално, след като демокрацията все повече заприличва на диктатура и статистиката за ковид е също най лошата за Европа.
  • 54 СТАЛИН

    13 11 Отговор

    До коментар #41 от "луд доц":

    След 500год. Под турско, останахме хора и български! Но само 45 год. СТАЛИНИЗЪМ - затъпяхме по и от СТАЛИН !?
  • 55 ГОСТ

    10 3 Отговор
    само '' СУМРАКДАУН" ще реши проблема на агент Буда!
  • 56 Зайко Байко многознайко Февруари 2020

    2 2 Отговор
    Предвижването на населението води до още по-масово разпространение на инфекцията! От една страна ще се заразят много хора , някои от които ще придобият имунитет а други вероятно ще умрат! Така се получава т. н. атенуиране (отслабване) на вируса и по-лесно изграждане на т.н. стаден имунитет! Как става това някои от преболедувалите продължавт да са заразоносители или заразоотделители, при следващите заразени клиничната картина няма да бъде толкова изразена но те вече ще са заразени и от по слаб по качества вирус ! Качествата които определят един биологичен агент ( вируси, рикетции, хламидии, бактерии , протозои , паразити и т.н.) са 1. ВИРУЛЕНТНОСТ. 2.ПАТОГЕННОСТ. Вирулентноста е способноста на биологичният агент да прониква и заразява своя гостоприемник (животните и хората ), патогенноста е възможност на биологичният агент да предизвиква промени в органите и структурите на гостоприемника и така да предизвиква болест или смърт на гостоприемника! За да има заразяване обаче е необходим още един компонент във веригата, и това са възприемчиви или не животни и хора , които повлияват от една страна инфекциозния процес а от друга епидемиологичния (хората) и епизоотологичния (животните) процес. За да се осъществи инфекция освен биологичен агент е нужно да има и възприемчив организъм, който по един или друг начин се бори срещу биологичния агент със своите структури и физиологични процеси (недопускане проникването чрез пропердиновата бариера, киселинноста на лигавици
  • 57 Зайко Байко многознайко Фрвруари 2020

    3 4 Отговор
    те и кожата, лизоцимът, ексудацията, шпутума и т. н.) влезъл обаче в организма на хората и животните биологичния агент предизвиква промени в имунната система (защитната ни система) първо се образуват т.н. имуноглобулини от клас М т.н. млади антитела а по късно имуноглобулини от клас G. Количеството им и качеството им по нататък обуславят инфекциозния и патологичните процеси в гостоприемника оказвайки роля в изхода от процеса, оздравяване или смърт на гостоприемника! Уважение към проф. Мутафчийски , но да си вземе в екипа един вирусолог и епидемиолог да му обяснят тези неща! Мерките които се определят в зависимост от процесите са КАРАНТИНА и ИЗОЛАЦИЯ! Карантинират се здрави хора и животни! Изолират се вече заболели хора и животни! От строгоста на мерките зависи и забавянето или ускоряването на разпространението! Ако не ви е ясно питайте и си останете със здраве!
  • 58 Трябваше

    4 5 Отговор
    да се затворят границите още март месец. Тук се върнаха 250 000 гастарбайтери и те донесоха заразата.
  • 59 Наивник

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "оня с коня":

    За твое сведение точно това е разликата от жените.Едно време хайдутите така пикаеха сега джендърите си мокрят обувките.
  • 60 Танкова

    6 7 Отговор

    До коментар #20 от "Съгласен съм":

    Много ми е интересно как едно служебно правителство, назначено от Радев,който не признава пандемията и не спазва мерките,ще се справи със здравната криза
  • 61 Казуар

    7 3 Отговор

    До коментар #30 от "ФАКТ":

    Последно, китайците казаха, че вирусът е тръгнал от Италия. А след заседанието в сряда Борисов ще се опита пак да бъде в бяло.

    Коментиран от #67

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 българи

    4 3 Отговор
    Хора, опичайте си акъла и не злобейте! Дошло е време да се борим с невидим враг!
  • 65 Още

    7 5 Отговор
    не е късно да счупиме ГЕРП !!!
  • 66 Димитричка

    4 1 Отговор
    За да има промяна, не трябва нито един от това Народно събрание, да бъде в следващото. Да се сменят апаратите във всички министерства, агенции и ведомства. Но това е невъзможно. Народът е прекършен. В Гърция бият полицаи и жандармерия с колове и камъни. Палят и трошат. Онзи ден и депутат бяха били. Е как няма да има страх властта?
  • 67 ФАКТ

    2 2 Отговор

    До коментар #61 от "Казуар":

    ,,ако е тръгнал от Италия ,трябва ли да разбирам че в град Ухан в Китай..живеят италианци..???..ЗАЩОТО ТОЧНО ОТ ТАМ ТРЪГНА ЦЕЛИЯ ФИЛМ...ИЛИ МОЖЕ БИ В ИТАЛИЯ ИМА ГРАД УХАН ЗА КОЙТО НЕ СЪМ ЧУВАЛ..АЙДЕ СТИГА С ВАШИТЕ БЕЗ МИСЛЕНИ КОНСПИРАЦИИ..ТО ЧИПОВЕ ЛИ НЕ БЯХА..ВИРУС НЯМАШЕ..НЕ ЗНАМ СИ КАКВО СИ....ВИРУСЪТ Е ТРЪГНАЛ ОТ ИТАЛИЯ..ОБАЧЕ СЕ Е ПОЯВИЛ В УХАН..ДЪРА БЪРА ВРЕЛИ НЕ КИПЕЛИ....
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 СМЕХ

    5 0 Отговор
    В заглавието е самата истина , тук в България при това управление на ГЕРБ. Лобизъм, олигархия, корупция и некадърност.

    Коментиран от #73

  • 70 kara

    1 1 Отговор
    Малко диктатура не е излишна, защото мерки не се спазват никакви.
    В гр. София, в неделя в големите магазини е пълно с народ -като обезумели, толуп до толупа, после системата виновна.
  • 71 ФАКТ

    4 4 Отговор
    ,,,ДААА ТАКА Е..ОСТАВКА НА НИНОВА И НА ЦЯЛАТА ИМ ПАРЛАМЕНТАРНА КОМУНИСТИЧЕСКА ГРУПА..НАИСТИНА Е ПОВЕЧЕ ОТ НЕОБХОДИМА..ВРЕМЕ Е ДА СЕ МАХНАТ ОТ ПАРЛАМЕНТА..ЧЕРВЕНАТА СГАН НЯМА МЯСТО ТАМ...ДО КАТО ТЕЗИ ПРАС-ТА СА ТАМ....В ПАРЛАМЕНТА..НИЕ НИКОГА НЯМА ДА БЪДЕМ НОРМАЛНА ДЪРЖАВА...ЩО СЕ ОТНАСЯ ДО БОРИСОВ..ТОЙ ТРЯБВА ДА СИ ПОДАДЕ ОСТАВКА..ОПРЕДЕЛЕНО..НО..КАЗВАМ НО...САМО И ЕДИНСТВЕНО КОГАТО БСП НАПУСНЕ ДОБРОВОЛНО ПАРЛАМЕНТА..САМО ТОГАВА БОРИСОВ МОЖЕ ДА СИ ПОДАДЕ ОСТАВКА..ДО ТОГАВА..ОСТАВКА НИКОГА...!!!

    Коментиран от #75

  • 72 щшгт

    1 0 Отговор
    Налягай си парцалите народе! Отдавна се знае какво се прави при ковид епидемия. От нас зависи до ваксинациите дали вируса да ни е оходил всичките или половината.
  • 73 ФАКТ

    3 3 Отговор

    До коментар #69 от "СМЕХ":

    ,,,....ДА ГЕРБ МНОГО ЛОШО УПРАВЛЯВАТ......А КАКВО УПРАВЛЕНИЕ БЕШЕ ПРИ ВАС КОМУНИСТИТЕ..МЕЧТА..ПРОСТО..КОЙТО И ДА СИ СПОМНИ ЗА ВАС...СИ КАЗВА ТЕЗИ И ВЛАСТ...НИКОГА..ПОВЕЧЕ..................Н И К О Г А....
  • 74 ФАКТ

    5 2 Отговор

    До коментар #3 от "Мутри вън":

    ...В НОРМАЛНИТЕ ДЪРЖАВИ АКО ИМАШЕ ПАРТИЯ КАТО ВАШЕТО КОМУНИСТИЧЕСКО БСП..ПРИЧИНИЛО ТОЛКОВА ЗЛО НА НАРОДА И ДЪРЖАВАТА СИ..СЕГА ВСИЧКИ ЩЕШЕ ДА СТЕ ИЛИ ПО ЗАТВОРИТЕ..ИЛИ ПУБЛИЧНО ОБЕСЕНИ......АМА ГЛЕДАМ ЧЕ ВМЕСТО ТОВА..СТЕ В ПАРЛАМЕНТА...ТОВА НОРМАЛНО ЛИ Е СПОРЕД ТЕБ..???,,КОЛКО ЛУД ТРЯБВА ДА Е ЕДИН ЧОВЕК..ЧЕ ДА ИСКА КОМУНИСТИТЕ ДА СЕ ВЪРНЕТЕ НА ВЛАСТ....ОСВЕН СТЕПЕНТА НА ЛУДОСТ ДА Е МИНАЛА ВСЯКАКВИ ГРАНИЦИ...ДАЖЕ И ТОГАВА НЕ БИХ ВИ ИСКАЛ ОТНОВО НА ВЛАСТ...ТАКА ЧЕ ИЗЛИЗА..ЧЕ ВИЕ СТЕ..АБСОЛЮТНО СМА-НАТИ ИЗР-ДИ..ВМЕСТО ДА ПИШЕТЕ ТУК ГЛУПОСТИ..ПРОТИВ ГЕРБ ЩО НЕ ВЗЕМЕ ДА ОТИДЕТЕ В БЕЛЕНЕ И ДА СЕ ГРЪ-НЕТЕ ВСИЧКИ...ПОНЕ ЗНАЕТЕ КЪДЕ Е..ЗНАЕТЕ КАК СЕ ДЕЙСТВА..ВСИЧКО ВИ Е ПОЗНАТО ...АКО ВИ МЪРЗИ ДА СЕ РАЗТР-ЛЯТЕ.МОЖЕ И ДА СЕ ОБЕ-ИТЕ...ВСЕ ТАЯ Е...ЩЕ НАПРАВИТЕ НЕЩО ДОБРО ЗА ЦЯЛА ЕДНА ДЪРЖАВА...И ЗА ЦЯЛ ЕДИН НАРОД....

    Коментиран от #76

  • 75 Тиквоча

    0 1 Отговор

    До коментар #71 от "ФАКТ":

    Браво,враво!
  • 76 Дан

    3 2 Отговор

    До коментар #74 от "ФАКТ":

    Не се ядосвай брато. Факти е червен сайт и нормално е тук да коментират платени тролове на бсп и олигархията .И някои тъпанари дето нямат грам мозък в тиквите си.Всеки средно интелигентен човек бързо ще стигне до заключението че в България няма в момента друга по добра алтернатива от герб.Никак не е трудно да стигнеш до това заключение . Не се иска чак толкова логика за да видиш две неща .А именно кой е алтернатива на Герб и ББ ми то е ясно като бял ден. Бсп дпс абв славчо майчето Все отбор юнаци .Който е живял под управлението на тези хора знае какво могат, как управляват и до къде докарват страната. Последния път когато управляваха, чрез орешарски хората бяха месеци на ред на улицата докато ги изгонят. Наистина народа хиляди ,а не стотина платени боклуци като тези които излязаха да събарят ББ. Докато алтернатива на Герб са нереформираната бсп нейни патерици, и дпс.Ще управляват герб а бойко ще е мин председател докато реши.На бг и е нужна истинска алтернатива от една нова примерно социалдемократическа партия Но не съставена от отцепници на бспето А от нови млади хора

    Коментиран от #81

  • 77 ВВП

    2 1 Отговор
    Щото повечето болници като болници се водят само по документи ....повечето от тях трябва да се затворят и директорите да се осъдят за измама ....лошото е че няма прокуратура и съд в тази прогнила държава .....Интересно е че това всички медицинската гилдия го знаят от години ,но се научиха да печелят от това и нямаха интерес от промяна .....сега като дойде Видовден почнаха ред сополи ред сълзи ....Поне прибирайте хората да не умират по улиците като кучета ....че не ви пука за тях ни е ясно на всички който ни се е налагало да имаме "щастието" да ни лекувате
  • 78 волен сидеров

    0 0 Отговор
    НЕМА ДА СЕ ПЛАШИТЕ КОВИДА ЩЕ ВИ Е НАЙ МАЛКАТА ГРИЖА
  • 79 за идиоти

    1 1 Отговор
    Не мога да разбера, що за идиоти могат да си мислят, че ваксините са спасението! Ваксини, които са в процес на изпитания по същество от една страна, а от друга - ще бъдат поставяни в разгара на епидемията???? Кога медицината е допускала това!

    Коментиран от #80

  • 80 Админ

    2 0 Отговор

    До коментар #79 от "за идиоти":

    Пак е светлина в тунела, а ти умна тикв@ какво предлагаш, кое да е спасението?
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 ало кеча

    1 1 Отговор
    Всеки се прави на разбирач и голям ама само на приказки!
    Да подготвели здравната система, кво да подготвят бе, маймуни, здравната система функционира с ПАРИ, а парите се гласуват с БЮДЖЕТА, това да не е манна небесна.
    Направо нямам думи!
    И като дойде служебното правителство на БСП и кака Кури и вируса ще се изплаши и ще изчезне, или те ще организират здравната система, както я организираха преди 10 тина години, когато нямаше пари за нищо и лекарите масово напускаха!

    Коментиран от #85

  • 83 ало кеча

    1 1 Отговор
    Добре, че Бойко не подаде оставка, държавата остана стабилна! А за борбата се направи достатъчно с този смешен бюджет за здравеопазване.
  • 84 Българин

    0 0 Отговор
    Дребният бизнес вече приключи бъдете щастливи
  • 85 Позитано

    1 1 Отговор

    До коментар #82 от "ало кеча":

    Платен гербав трол, не пиши като не рабираш какво пишеш.

    Коментиран от #86

  • 86 ФАКТ

    1 0 Отговор

    До коментар #85 от "Позитано":

    ..БОРИСОВ В ЕДНО ИНТЕРВЮ НА НЯКАКВА МАГИСТРАЛА КАЗА..ЦИТИРАМ..,,"АКО СЕ ЯВИ ПАРТИЯ ОТ МЛАДИ ИНТЕЛИГЕНТНИ СПОСОБНИ ХОРА..КОЯТО НЯМА НИЩО ОБЩО С КОМУНИСТИТЕ,С УДОВОЛСТВИЕ БИХ СИ ДАЛ ОСТАВКА И БИХ И ДАЛ ВЛАСТТА"...ТОВА СА МУ ДУМИТЕ......ОБАЧЕ НА КОМУНИСТИТЕ ТАЗИ ИДЕЯ НИКАК НЕ ИМ ДОПАДА...ЗАЩОТО ТЕ НЕ ИСКАТ ДА НИ УПРАВЛЯВАТ МЛАДИ И СПОСОБНИ ХОРА..ТЕ ИСКАТ ДА НИ УПРАВЛЯВАТ ТЕ..ТЕ СА ГОТОВИ НА ВСИЧКО....БУКВАЛНО ВСИЧКО...САМО И САМО ДА ВЗЕМАТ ВЛАСТТА...ДАЛИ ЩЕ Е ЛЪЖИ ИЗМАМИ..ПИСАНЕ НА ГЛУПОСТИ.,,.ЗАЩО БЕ ДРАГИ КОМУНИСТИ..КАКВО ЛОШО ИМА В ТОВА ДА НИ УПРАВЛЯВАТ МЛАДИ И СПОСОБНИ ХОРА...РАЗЛИЧНИ ОТ ВАС..????...КОЕ НЕ ВИ ХАРЕСВА В ПРЕДЛОЖЕНИЕТО..ЧЕ НЯМА ДА МОЖЕТЕ ОТНОВО ДА ОШУШКАТЕ ДЪРЖАВНАТА ХАЗНА..ТОВА ЛИ ВИ Е ПРОБЛЕМА....И НАЛИ "УЖ" ПРОТЕСТИРАЩИТЕ ИСКАТЕ "ПРОМЯНА"..,,ПРОМЯНАТА НЕ ЗНАЧИ ЛИ ТОЧНО ТОВА..НОВИ МЛАДИ ОБРАЗОВАНИ СПОСОБНИ ХОРА ..КОИТО НЯМАТ НИЩО ОБЩО СЪС СИСТЕМАТА КОЯТО Е СЪЗДАЛА БСП......НЕ Е ЛИ ТОЧНО ТОВА ПРОМЯНАТА..ИЛИ ВИЕ ИСКАТЕ ПРОМЯНА..КОЯТО ДА Я НАПРАВИТЕ ВИЕ..ЧЕРВЕНАТА ЧУМА...ДЕТО НИ МАЧКАТЕ 100 ГОДИНИ..ТОВА ЛИ Е ЗА ВАС ПРОМЯНА..???..ИНТЕРЕСНА ИДЕЯ ЗА ПРОМЯНА ИМАТЕ ВИЕ ПРОТЕСТИРАЩИТЕ,,,Я ОБЯСНЕТЕ НА НАРОДА,ЗАЩО НЕ ИСКАТЕ ДА ДАДЕТЕ ВЛАСТТА НА МЛАДИ И СПОСОБНИ ХОРА..А ТРЯБВА ДА СТЕ ВИЕ КОМУНИСТИТЕ.....НЕ МОЖЕТЕ ЛИ ДА ЖИВЕЕТЕ БЕЗ ДА СТЕ В ПАРЛАМЕНТА..???..НЕ ЗНАМ КАК ДА ВИ ГО ОБЯСНИ ПО ПРОСТО ЧОВЕК..ИСКАМЕ НОВИ ХОРА..А НЕ СТАРИ КОМУНИСТИЧЕСКИ ПОМИ-РИ....КОЕ НЕ ВИ Е ЯСНО..????
  • 87 Матей

    0 0 Отговор
    За боковци има даже голям смисъл,и ето че боко си изправи гребена,макар с масивни торбички под очите.Не е лесно да си диктатор,който се преструва на благодетел и спасител,висш пилотаж и еквилибристика на управлението,Макиавели ряпа да яде.Понякога го хващат,разобличават,но той се прави на разсеян и прави следващия цирков номерсалто-мортале,но за него е обичайно,важното е публиката да не скучае,динамика да има,смяна на декори,шаш и паника.