26 Ноември, 2020 10:45 11 480 32

Храните ни: пълни с химикали, бактерии и боклуци

  • месо-
  • консерванти

Внимавайте със суровата кайма

Храните ни: пълни с химикали, бактерии и боклуци - 1
Снимка: Shutterstock

Дезинфектанти в сметаната и рибата, бактерии в каймата, клечки в подправките: някои проверки разкриват удивителни неща за съдържанието на храните.

При извършените през 2019 проверки на съдържанието на храните в Германия са установени различни нередности, съобщи Федералната служба за защита на потребителите и сигурност на храните. Констатирани са редица замърсявания в резултат на лоша хигиена при производството и пласмента на храните, но също така и множество измами.

Остатъци от дезинфектанти

Както са установили проверяващите, в 41 от проверените случаи в сладкарници и кафенета уредите за разбиване на сметана не са били изплаквани с вода след дезинфекция. „Съществува опасност в машината да останат следи от дезинфектанта, които след това да попаднат в сметаната“, казва Михаел Кюне от Организацията за защита на потребителите.

Останки от дезинфектанти са открити и във филе от пангасиус: при обработката на рибата често се използват уреди, които не се дезинфекцирани, но така също и вода, съдържаща дезинфектанти. Рибата би трябвало накрая да се изплакне с много вода, за да се предотврати задържането на остатъци от дезинфектант, посочва Георг Шрайбер, ръководител на отдела за сигурност на храните във Федералната служба за защита на потребителите. Той призовава вносителите да засилят упражнявания от самите тях контрол и да пускат на пазара само сигурни хранителни продукти.

Дезинфектантите съдържат наред с другото хлорат и бензалкониев хлорид. Хлоратът възпрепятства поемането на йод от щитовидната жлеза – тоест може да предизвика нежелани здравословни проблеми у хора с функционални нарушения на щитовидната жлеза. Бензалкониевият хлорид пък може да доведе до дразнене в стомашно-чревния тракт.

Внимавайте със суровата кайма!

Експертите отправят предупреждения и по отношение на суровата кайма. В 7% от проверените 420 проби те са открили бактерията ешерихия коли. При сходно проучване, направено десет години по-рано, само 0,8% от пробите са били положителни. Тези бактерии могат да предизвикат остро възпаление на червата. „Малките деца, по-възрастните и хората с отслабена имунна система, както и бременните е най-добре изобщо да не консумират сурова кайма“, казва Фридел Крамер, председател на Федералната служба за защита на потребителите.

Етикетът не отговаря на истината

Макар да не е опасен, провереният от контрольорите риган се оказал неособено апетитен – щом в 13% от проверените опаковки са открити останки от маслинови листа. Във всяка пета опаковка имало и частици от други растения, включително клечки.

Сред възможните причини за фалшификацията са нарасналите цени на подправките, предполагат от Службата за защита на потребителите. И за да може риганът да бъде предложен на по-ниски цени, е „допълнен“ с други растителни частици.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 27 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Синдикат на Ало Измамниците

    78 2 Отговор
    Я! Тия откриха топлата вода!

    Коментиран от #26

  • 2 Ташунко

    46 3 Отговор
    Айде добрютро!
  • 3 бачо

    51 3 Отговор
    Нали имате банани,какво ревете само,и един тулуп окопан във властта,заравяйте главите в пясъка и никакво мрънкане,заслужавате си съдбата и после защо все сме на първо място в Европа ,ама все негативно
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 един от многото

    36 3 Отговор
    После се чудете като героите на Доньо Донев от къде идват разни нови и мутирали вируси.
  • 6 Дания, Дания, знаехме, че там има нещо

    33 4 Отговор
    Гнило??? Сега Мушмулите са Готови за ядене, вече са "гнили" Плачете за Дания, за норките, зя хилядите избити животни у нас не плакахте, освен собствениците!!!! Цялата ни държава е Гнила, защо не бяхме провинция на Дания?? Нямаше да ни управляват такива, като нас сега!!!
  • 7 КОНСТАНТИНОВ

    59 5 Отговор
    това е в германия където все още има нвкакъв контрол.Представете си какво ни предлагат в кауфланд,била и лидъл?По добре недояли,отколкото отровени.Това са евроатлантическите цености бленувани от налоумници.Никога повече няма да ядем качествените храни до 1987г.

    Коментиран от #10

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Охо Бохо

    29 3 Отговор
    Такава мъка беше, че ядяхме банани само по Нова година, сега има банани непрекъснато и пак ревем, ама другите хр стоки не ставали за консумация, а ние пък по възрастните и вкусовоте качества на някои храни помним от онова време, та не е необходимо зелето да открива топлата вода. Като няма качествена храна яж българин банани.
  • 10 Охо Бохо

    28 3 Отговор

    До коментар #7 от "КОНСТАНТИНОВ":

    Капитализъм господине! Жалко за излъгани те надежди. "Кой каквото си направи цяло село не може да му го направи"
  • 11 Хоху

    30 0 Отговор
    Щом в Германия е така смятай тук как е
  • 12 оптимист

    30 0 Отговор
    Скоро всичко ще се промени! Ще търсим хранителни вещества в химикалите, пестицидите, дезинфектантите и бактериите!

    Коментиран от #22

  • 13 В статията на DW става въпрос

    6 8 Отговор
    за Германия, а под нея "категорията" е "Русия"?!
  • 14 Гост

    10 1 Отговор
    Същата статия в друг сайт говори за германската храна! Явно тук са изпуснали тази малка подробност! Пък звучи по плашещо!

    Коментиран от #15

  • 15 Публикувано във факти.бг:

    7 0 Отговор

    До коментар #14 от "Гост":

    "При извършените през 2019 проверки на съдържанието на храните в Германия са установени различни нередности, съобщи Федералната служба за защита на потребителите и сигурност на храните.". Или имаш предвид, че не е казано в заглавието?
  • 16 1234578

    2 7 Отговор
    Никъде в статията, не се споменава, че става въпрос за храните в германските магазини, нито пък се споменава източника на новината. Добре прочечли са я в руски източник. но там би трябвало да са цитирали, ко е източника от германия. и нашите "журналисти", е трябвало да преваедат немската, а не руската стаия.

    Коментиран от #17

  • 17 Не разбирам

    5 2 Отговор

    До коментар #16 от "1234578":

    Под снимката пише Deutsche Welle (това не е ли източникът?), а във втория абзац - че става въпрос за храните в Германия. Не е казано специално, че става въпрос за тамошните магазини, но храни, произведени в Германия, се пласират както в немски магазини, така и в чужбина. За пробите от кафенета и сладкарници най-вероятно става въпрос за тези в Германия, но пък става въпрос за нещо, което сигурно се случва и в други страни.
  • 18 Ммм

    6 1 Отговор
    Бензалкониев хрорид се съдържа и в таблетки за смучене при болно гърло. Който е писъл тая евтина статия е ...меко казано, неподготвен за тая ,,територия" на промишлено произведената храна. Отново забавление за наивници.Не че повечето от храните са качествени ..ама трябва повече наука и доказателства ,а не копипейст от сайтове от рода на ,,ЕЖК"/една жена каза/
  • 19 минчо

    13 0 Отговор
    ИЗГОНЕТЕ ХИПЕРМАРТЕТИТЕ!!!И ЩЕ НАМАЛИТЕ 80%РАК.30% ИНСУЛТИТЕ И ИНФАРКТИТЕ!!!!И ПАРИТЕ ЩЕ СИ СТОЯТ В БЪЛГАРИЯ ОТ ТАМ И ХОРАТА ЩЕ СИ СТОЯТ В БЪЛГАРИЯ!!!!
  • 20 Пурко

    8 0 Отговор
    Фалшива новина! Храната ни е чиста, еко и полезна! За това и няма вируси, болести и пандемии по света защото .... ВСИЧКО Е ТОЧНО!!!
  • 21 Демокрация!

    10 1 Отговор
    Елате да видите как е в БГ! Имам познати с големи магазини и производства. Масово машините не се плакнат след дезинфекция. Аз лично съм подавал сигнали до корумпираните държавните институции, които завършиха без резултат! Свидетел съм на мелене на кости във вид на наденички зя болничен стол. Свидетел съм как се пакетират храни без никаква хигиена и в замърсена среда с химикали и бактерии. Свидетел съм как с мръсни багери загребват зърно, сол и други храни. Свидетел съм как пръсками и тровни храни ги продават с БИО етккет в БИО магазини и съм сигнализирал БЕЗ РЕЗУЛТАТ!! Хората ядат абсоютни боклуци, но мафиотите имат закрилата на правителството!!!

    Коментиран от #24

  • 22 Яж кремове за лице

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "оптимист":

    Там всичко е натурално
  • 23 йокин

    0 6 Отговор
    Пада им се на швабите,като за50евро,пълнят,ДЮКМЕ,количките,за пазаруване.

    Коментиран от #25

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 eew

    5 0 Отговор

    До коментар #23 от "йокин":

    Във цял свят хората гледат да им е евтино не може както при нас като вземеш количката и едно нищо 30 лв. Пък ресторантите и кафетата никъде не ги интересува здравето на хората важна е печалбата.
  • 26 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Синдикат на Ало Измамниците":

    По ваното е да слагаме маските !!!
  • 27 Само квичите и блеете

    6 0 Отговор
    Вместо да излезете на площада и поискате
    Оставката на Борисов и Гешев !
    Зомбираха ви ейй! Нищо не става от вас !
  • 28 Кореноплоден

    5 0 Отговор
    А във тиквите,какво ли има !
  • 29 МАЛКА пенсИЯ

    1 0 Отговор
    Слагате,минуси,хорошо,нооооооооооооооооооо,бях в Г-я,знам,че е тъй.
  • 30 Бен бурда ва, сен коркма😎💸🚬

    0 1 Отговор
    Не ни оставят избор. Работиш с жената в града отстоящ на 20-30 км. прибираш децата от детска или от школо . Прибираш се вкъщи,и си гледаш стоката-кокошки,прасета,кози,може и някое конче за нивата или оране и това е. По-малко пари в семейството,но истинска храна. За фураж,дизел или газ, и някоя дрешка и това е. При положение,че искаш да разбереш,какво е да ядеш истинско ядене. Другото е бачкаш в града,плащаш квартира и ядеш полуфабрикати или в най-добрия случай дюнери и баници.
  • 31 Рошко

    0 1 Отговор
    Нещо вярно накрая и вие да напишете
  • 32 ГоЩо

    0 0 Отговор
    Ама такива сме си ние бе,малък,но прост народ! Ревем,че един краде,ма произвеждаме отровна кайма! Сладкарката реве,че прецакали детето и за градина,ма не мие бъркалото и трови! Такива сме,крадливи,завистливи,безотговорни и най вече ПРОСТИ!
Новини по държави: