30 Ноември, 2020 13:44 6 574 32

България - коронавирусен шампион

  • коронавирус-
  • костадин ангелов-
  • бойко борисов

Ролята на „лошото ченге” е поверена на здравния министър, той издава непопулярните заповеди, а Борисов играе ролята на „доброто ченге”- призовава да не се прекалява с мерките, здравите хора да работят

България - коронавирусен шампион - 1
Снимка: БГНЕС

Тъй като си имаме премиер, който знае и може всичко, лично той започна битката с коварния вирус. Каза през пролетта, че ни спасил от имигрантите и сега ще ни спаси и от коронавирусната епидемия и наложи крути ограничителни мерки (чрез ЩАБА, който той създаде). Почти затвори държавата, разходките в парковете бяха забранени, сядането по пейките също, София беше поставена под карантина, налагаха се глоби до 5,000 лв. за неспазване на „мерките”. На 7 април каза: „Категорично няма да бъда този, който ще превърне държавата в морга. Отказвам да бъда този, който да решава кой да диша и кой не. Предпочитам да изтърпя всички критики заради ограничителните мерки."

По онова време, пандемията се беше развихрила в САЩ, Великобритания, Испания, Италия и други страни, у нас тя дойде по-късно и заразените и починалите не бяха толкова много и премиерът ни реши, че това е резултат от „мерките”, похвали се, че първи сме ги въвели в Европа и разни лидери са му се обаждали да искат съвети, как и какви мерки като нашите те да приложат. Той даже нарече „бабаити” разни премиери на някои страни, които са проспали заплахата и се стигнало до там, болните в техните страни да умират в коридорите, да ги увиват в чували и да няма къде да ги погребат.

Борисов явно реши, че сме се справили с коронавируса, а д-р Дариткова, председател на парламентарната група на ГЕРБ и на Здравната комисия в парламента, заяви тържествено: „спасихме здравето на българите”, имайки предвид премиера и правителството.

Но човек предполага, а Господ разполага. През лятото коронавируса позатихна, мерките се разхлабиха. Премиерите- бабаити, за които говореше Борисов, използваха летните месеци и подготвиха държавите си за нова коронавирусна вълна. У нас това не стана. Не бяха организирани отделни COVID болници, така че да не се налага, да се затварят важни клиники в профилирани за други болести болнични заведения и да се преустройват за прием на COVID пациенти. Уж, по думите на премиера ударно бяхме започнали да произвеждаме защитни облекла за медицинския персонал и щяхме да изнасяме (но първо да се презапасим, пък тогава, каза той), а се оказа, че тези облекла не достигат и хиляди лекари, медицински сестри и санитари се разболяха, а някои и умряха. Започнаха да не достигат линейки и лекарства. През пролетта беше обявено, че ще има масово тестване, но такова не беше проведено. Внесени бяха ПСР тестове, но скъпи, едно четиричленно семейство трябва да се изръси с над четиристотин лева, ако е със съмнения за зараза, и кой знае колко хора са прибягнали до такива тестове едва тогава, когато вече е било малко късно. Здравният ни министър тържествено ни уверяваше, че „легла” в болниците има достатъчно, а легло, несвързано с медицинско оборудване и при липса на медицински персонал и медикаменти е просто един креват.

И се случи това, което беше логично да се случи- България излезе на първо място в Европа по смъртност от коронавирусно заболяване. Печален рекорд, за който някой трябва да носи отговорност. Някой- това не са хората, които уж не спазвали „мерките”, а правителството, начело с неговия министър председател и министъра на здравеопазването. Тяхно беше задължението да подготвят държавата, здравната система, за да посрещне коронавирусната вълна, която ни залива днес.

Разбира се, не може да очакваме от това правителство да поеме отговорност за връхлетялата страната ни беда. Изпаднало в паника, то сега отново наложи нови мерки и отново някои от тях пресилени и необосновани. Въпреки, че българите започнаха да спазват мерките. Изплашени, хората масово започнаха да носят маски, да не влизат повече от двама в малки магазинчета, да спазват дистанция. Тези магазинчета сега се затварят за един месец. Кафе сладкарниците раздалечиха масите, спазиха всички указания, но ги затвориха и тях. Както и всички „несъществени” магазини, а те са съществени, защото от тях купувате важни неща за вашето домакинство. Децата от първи до 12 клас минават на „он лайн обучение”, но както каза една майка в телевизионно интервю, няма начин тя да осигури таблет или компютър за всяко едно от трите си деца. Знае се също , че онлайн обучението е неефективно и ще се отрази негативно на качеството на обучението, и че затварянето на децата у дома, свързано и това един от родителите да спре да работи, е вредно за здравето им. Да не говорим за фалита на много фирми, увеличаването на безработицата, невъзможността един безработен да изхрани семейството си с 24 лева помощ на ден.

Ограничителните мерки, тези, които са разумни, са важни по една главна причина, те трябва да са планирани и прилагани във времето, за да не се задръстват болниците, да не се разкарват тежко болни от болница на болница и да умират в линейките или на болничните стълбища. И тъй като не беше изготвен и приложен такъв план- осигурен с оборудване, медикаменти и предпазно облекло за медицинския персонал, за да се омекоти надвисващата катастрофа, се прибягна до локдаун. Със закъснение. Във Великобритания, „бабаитът” Джонсън въведе строги мерки за около един месец като у нас- но от 5 ноември до 2 декември, като той обясни, че с този срок, правителството иска да даде възможност на хората да се подготвят и отпразнуват коледните празници. А как българите ще се подготвят да отпразнуват коледните празници, след като нашият локдаун е до 21 декември? Кога ще купят, а и от къде подаръците?

Ограничителните мерки в никоя страна не са популярни, в самата Великобритания и в други страни има улични протести против тях и сблъсъци с полицията, която даже използва сълзлив глас. Нашият премиер е наясно, че такива протести може да избухнат и у нас, а те ще му дойдат в повече от протестите с искания за неговата оставка. Затова и в момента се разиграва познатият сценарии за „лошото и доброто ченге”. Ролята на „лошото ченге” е поверена на здравния министър, той издава непопулярните заповеди, а Борисов играе ролята на „доброто ченге”- призовава да не се прекалява с мерките, здравите хора да работят. Направи и обръщение към българите с видеозапис в своя Фейсбук профил. Каза няколко мъдри изречения, но се оказа, че в тях не е вложил свое творчество, неговата пиарка, известна като „Шехеразада” буквално ги е копирала от подобно обръщение към нацията на шведския премиер Стефан Льовен.

Ето ги:

Льовен: „Новият коронавирус принуди всички ни да направим големи жертви. Трябваше да се откажем от толкова много любими неща. Трябваше да отменим много важни събития от нашия живот“.

Борисов: „Всеки от нас беше принуден да направи жертви - да се откаже от любими неща, да промени начина си на живот и на работа“.

Льовен: „Сега виждаме ясно, че малката възможност да си отдъхнем, която имахме през лятото и есента, вече я няма“.

Борисов: „Сега обаче виждаме ясно, че малката възможност да си отдъхнем, която имахме през лятото и есента, вече я няма“.

Може да не е лично виновен за този гаф, но българския народ очаква повече от своя премиер, а не обръщение наситено с плагиатство.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 45 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бацо

    72 6 Отговор
    Шампион по пачки в шкафче за всички времена
  • 2 Бочко

    66 5 Отговор
    Ментето!
  • 3 Ботоксовия

    42 6 Отговор
    екземпляр за пари всичко върши !
  • 4 БАЙ Х@Й

    30 5 Отговор
    И за да препишеш се иска талант !!!
  • 5 ТАКА Е,..

    8 39 Отговор
    Б.БОРИСОВ.....20.7%
    ....БСП....12.5 %.....
    .... ПАРТИЯТА НА ФАТМАКА / МАЯ, ТРИМЦАТА Г-ЕЙЗЕРИ,КОПЕЙКИН,РИСТЮ БОЙКИКЕВ-СМУ'КАЧА/.......0.08%
    ............ИСТИНАТА Е...ЖЕСТОКА!

    Коментиран от #14, #17

  • 6 Българка

    40 5 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Може да не е лично виновен за този гаф, но българския народ очаква повече от своя премиер, а не обръщение наситено с плагиатство."
    Напротив хората знаят, че вождът е чел недочел само "Винету" и няма никакъв капацитет да управлява каквото и да е освен кражби, рекет, лъжи, заповеди на бухалки. Като добавка вза разкош в кабинета и администрацията са послушни калинки без експретен капацитет.
    За това и са протестите от юли. Всички знаем, че начело с Борисов България все по-дълбоко затъва в тинята. В трета национална катастрофа сме!
    Оставка, съд и затвор за виновните!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #22

  • 7 българин

    40 4 Отговор
    Не само аз ,а и всички мои познати изпитват огромна гнус към действията и бездействията на тъпата тиква !!
  • 8 Днес се смях на една

    30 2 Отговор
    Такава заповед: т.1 забранява се влизането в страната от други държави на всички лица независимо от гражданството...т.2 изключение по т.1 правят граждани на “почти целия свят”. Тапотия до шия

    Коментиран от #24

  • 9 Боко жалкия

    17 3 Отговор
    Баца даже и шкафа му не го обича !
  • 10 Поли от Симитли

    12 4 Отговор
    Кака Бойка Ковидната...
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Trewq

    19 4 Отговор
    Само като му видя физиономията на мутрата Борисов и ми се повдига...

    Коментиран от #26

  • 13 Затваряне

    14 3 Отговор
    С половинчатите мерки прилагани в Европа епидемията се ограничава безспорно, но временно, ако болестта не се изкорени ефекта е единствено агония огромен брой жертви, съсипана икономика и страни потънали в международни кредити. Мерките които са наистина ефективи и решават проблема са затваряне, но напълно на всичко за кратко това приложи Китай, също макар и не толкова строго го приложи и Нова Зеландия и Австралия. Това са страните които са пример за справяне. Икономиката на Китай вече работи на пълни обороти, а в почети целия свят всичко тепърва потъва. За съжаление никой другаде не иска да предприеми крути мерки и да изкорени болестта, а всички искат само да управляват епидемията. Управляващи си го признават публично това навсякъде целта не е елиминиране, а контролиране на епидемията,а това е практически невъзможно за продължително време.
    С тези техните неадекватни и половинчати мерки се създава само някаква илюзия, че се опитват да правят нещо. Затваряне при което може да се ходи на работа и има работещи сектори които не са живото осигуряващи не е никакво реално затваряне. Докато има обществен транспорт няма как да се казва, че имало затваряне. Страна която остава заразените и карантинираните в домовете им никога няма да елиминира епидемията. Страните които изграждат карантини центрове с режим на непрекъсната охрана и настаняват карантинираните в тях те се справят.
    Истината е, че епидемията носи облаги за почети всички освен за обикновените хора
  • 14 123

    8 1 Отговор

    До коментар #5 от "ТАКА Е,..":

    Така е, много си прост!

    Коментиран от #16

  • 15 Гицев

    5 3 Отговор
    сам си противоречиш, келешино, в стремежа си да оригиналничиш.Значи, всички мерки, които се прилагат в Европа са правилни, същите обаче, в България не са правилни.
  • 16 един от стадото

    3 1 Отговор

    До коментар #14 от "123":

    омръзна ми и бактисах да ме управлява малцинство. И ще ми се хвали с 20се процента. Другите може и да не стават, всякаква паплач се навъди, но айде бе, нали сте велики и можещи, щом на нищото вадите тея проценти значи пет пари не струвате.. Ако не са патериците, а мекерета и предатели в историята ни по- вече няма, чеп за зеле не стават.
  • 17 Признай

    6 1 Отговор

    До коментар #5 от "ТАКА Е,..":

    Първан Ссимеонов ,ли ти написа тези цифри ,или Тома Биков?
    Доста, вода изтече под мостовете ,от тогава , а сега и тях няма!
  • 18 Гост

    3 2 Отговор
    Робувай народе и се чуди защо си болен и умираш.
    Докато се позволява едни да са добре за сметка на останалите няма как да не е болно обществото.
    Не е здравословно да се приобщаваме към едно болно общество.
  • 19 Васил

    3 1 Отговор
    Мерките на диктатора са тотално закъснели някои страни забравиха какво е туй Коронавирус вместо това ни предлага легла и ковчези.
  • 20 ПРЕДАТЕЛ

    5 1 Отговор
    БОЙКО СКОРО ЩЕ МУ ТРЯБВА САПУН !
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Атанас

    1 2 Отговор

    До коментар #6 от "Българка":

    Третата национална катастрофа беше при комунистите сега се напъват за четвърта но няма да им се получи
  • 23 Атанас

    0 0 Отговор
    Не виждам нищо не цензорно в думите си
  • 24 НЕЕЕЕ!

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "Днес се смях на една":

    НЕ Е ТЪПОТИЯ ДО ШИЯ ... ТОВА Е ГЕРБ!!!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Ахмак

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Trewq":

    Надали има по грозен от тебе ,но нали на всички Бойко им е виновен....
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Антон Гицов

    0 0 Отговор
    Да ти ема байката дрът мендерунгел ,миришеш на пръс.Време е да си ходиш лъжлив компроматор и мошеник комунизирам.
  • 30 Лично за мен

    0 0 Отговор
    Дъртия гeй който оплюва Борисов да си ходи.
  • 31 Лично за мен

    1 0 Отговор
    Ковид ходи при тези които плюят добрите хора и се мъчат всячески да ги злепоставят за да наложат тяхната комунистическа илюзия манипулирайки народа. Увяхналата съчка Антон Гицов се е запътил вече натам.
  • 32 Ахмак

    2 0 Отговор
    Направете проверка на болниците ,колко пари са усвоили и да ги питате къде са те.Например в старозагорската болница ,директора който окраде и изпродаде всичко налива парите в негова частна клиника.Само трябва правилните неподкупни институции да направят точните проверки и всичко ще излезе наяве.Докато си затваряте очите и слушате дъртите комунисти като този ,който е публикувал статията ,никога няма да се оправим.