2 Декември, 2020 22:00 5 356 83

Коронавирус: Швеция се оказа лош пример

  • швеция-
  • коронавирус

Специалистите трябва да дават съвети, решенията обаче взимат политиците

Коронавирус: Швеция се оказа лош пример - 1
Снимка: Shutterstock

В началото Швеция избра по-различен път в борбата срещу коронавируса и си спечели както овации, така и критики. Заговори се дори за „шведски модел“. Междувременно скандинавската страна реши да коригира стратегията си.

Няма да е честно, ако кажем, че Швеция не постигна никакъв успех в своите усилия срещу пандемията. За разлика от други страни, по време на първата вълна там не затвориха училищата, с изключение на горните гимназиални класове, така че и днес в много други държави се опитват да подражават на Швеция, въпреки ръста на заразяванията. Но ако не броим опита с училищата, шведският модел не може да е пример за подражание. Сега, когато втората вълна мощно заля и Швеция, там сякаш започват да го разбират. Вече от доста време се предприемат корекции, от доста време се налагат по-строги правила и ограничения, тъй че в крайна сметка шведският модел изглежда все по-малко окуражаващ.

Шведският COVID-експеримент

Става все по-очевидно, че вирусът отправя предизвикателството си в еднаква степен към всички общества, а изборът на перспективни мерки се оказва ограничен. И в крайна сметка отговорност за поетия курс трябва да поеме политиката. Откакто коронавирусът затегна хватката навсякъде в Европа, повечето страни тръгват на битка срещу него със сходни оръжия. Само шведите бяха поели по друг път: там не политиката, а здравните служби се опитваха да го овладеят. Да, и там всекидневието се промени, но ограниченията, наложени в обществения живот, не бяха толкова мащабни, колкото другаде.

Най-вече критиците на германската политика за борба срещу коронавируса дълго време смятаха Швеция за някакъв „остров на блажените“, за доказателство, че мерките може да са по-хлабави, а опасността навярно не е толкова голяма. Статистиката обаче показваше, че броят на заразените и на починалите в Швеция е многократно по-висок в сравнение с всички съседни страни. Много бяха жертвите в домовете за възрастни и безпомощни хора. Нов доклад показва, че по време на първата вълна грижите за възрастните пациенти са били незадоволителни. Броят на починалите в Швеция досега възлиза на 6600 – четири пъти повече от съседните Дания, Норвегия и Финландия, взети заедно.

Знаем причините, поради които Швеция избра алтернативен път. Страната е голяма и рядко заселена. Важна роля играе и политическата традиция: хората имат голямо доверие във всички публични служби, които са в сериозна степен независими от политиката. Освен това, според законите в страната, и самото правителство има доста ограничени правомощия. На този фон обаче здравните служби и главният държавен епидемиолог Андерс Тегнел излязоха с някои доста съмнителни оценки и объркващи послания. Най-напред рискът от разпространяването на вируса в Швеция беше оценен като нисък, после дойдоха приказките за увеличения имунитет след първата вълна (макар че никой не беше издигнал т.нар. „стаден имунитет“ като официална цел), за да се стигне до упоритото нежелание на Тегнел да признае втората вълна, въпреки че още в началото ѝ няколко шведски региона регистрираха ръст на заразите и настойчиво препоръчаха ограничаване на контактите.

Много нови инфекции, настроенията се обръщат

В Швеция няма разработено мобилно приложение за опасността от зараза с COVID-19, не съществуват и ясни предписания за носенето на маски. След един относително спокоен период през лятото, в момента броят на новозаразените за двуседмичен период възлиза на 634 на 100 000 души население. В Германия той е 304.

В самата Швеция дълго време бяха доволни от избрания собствен път, но в момента настроението се променя. Последните допитвания показват, че доверието към службите и лично към Тегнел спада. Можем само да гадаем дали министър-председателят Стефан Льовен изпитва същите колебания, макар че отдавна вече се говори за разрив. Льовен дълго време подкрепяше линията на здравните служби. Навремени дори изглеждаше, че се крие зад гърба на специалистите. В същото време и в самата Швеция още от самото начало се чуваха критики срещу националния модел, а сред научните среди и в медиите звучаха призиви за по-строги мерки. Но правителството трайно създаваше у хората усещането, че здравните служби си знаят работата. И им прехвърляше цялата отговорност. А може би просто не желаеше да поеме своя дял от отговорността? Но и това статукво в Швеция вече се променя.

По-строги мерки срещу настъплението на заразата

Льовен все по-често говори за опасността от коронавируса и рисува все по-мрачни картини, включително и в едно от много редките си обръщения към нацията. Многозначителен е и фактът, че министър-председателят лично оповести новите, по-строги мерки: като се започне от забраната на алкохола след 22 часа и се стигне до ограничението за събиране на максимум осем души на обществени места. Защото вече става дума не само за борбата срещу вируса, но и за въпроса от кого шведите ще търсят отговорност, когато броят на жертвите стане прекалено висок.

Специалистите трябва да дават съвети, решенията обаче взимат политиците. „Всички ние трябва да положим повече усилия“, призова Льовен. А това определено се отнася и до самото правителство в условията на пандемия.

Матиас Висува, ФАЦ


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    37 6 Отговор
    В Швеция демокрация ли е? Ако не да им изпратим въздушно преносима дивизия, за да я въведем. И след това да направят локдаун.
  • 2 ха ха

    19 50 Отговор
    Шведите уж голяма работа правиха...
  • 3 m nsnsnba a

    79 9 Отговор
    Ах, дойчевеле, ах дойчевеле! Знаем ви, че работите против хората. Само тъпаците все още ви вярват.
    Ходете си в дойчландските джамахирии и разберете, че заради вас, Герамания не е в Европа.
    п.п.
    И да знаете, че няма да приемаме истанбулската и всяка друга, джендърска конвенция! Също така, ние няма да се ваксинираме масово. Ще се ваксинират хипохондриците, които са ви аудитория!

    Коментиран от #5

  • 4 Монгола

    55 5 Отговор
    Те от ДВ всичко разбират затова си напълниха държавата с измети защото са големите разбирачи немците. Сега и от вируси и епидемии разбират. В Германия не са останали двойки от чисти германци омешали са си кръвта с мюсолмани.
  • 5 Уди Кълвача

    28 3 Отговор

    До коментар #3 от "m nsnsnba a":

    Филиал на Сорос медиите в ФРГ едно време сега вече Германия.
  • 6 ПОДСУРДИНКА

    34 14 Отговор
    Ваксината с-у Ковид причинява безплодие при мъжете 97%, а при жените 47%, освен това поврежда мозъка така, че човек не може да мисли задълбочено, те това е. На бъдещите ваксинирани ЧЕСТИТО.

    Коментиран от #40, #78

  • 7 Гост

    16 1 Отговор
    ДРЪН-ДРЪН ЯРИНИ от дв!
  • 8 интелиджънт

    31 4 Отговор
    шведите се възпротивиха на биологичното оръжие covid 19,но ги ръсят здраво и започнаха да се ограничават,просто им трябва подкрепа в световен мащаб,разбира се не от сзо и работодателите им!
  • 9 111

    33 3 Отговор
    Повечето медии се контролират от Илюминатите. Медиите са спонсорирани от Родшилд и Рокфелер. Чрез медиите кукловодите представят своите поставени лица - политиците. Хората ги избират и политиците следват плана на Илюминатите. Медиите се ползват за дезинформация и пропаганда на извратения план на Илюминатите за контрол над човечеството.
  • 10 Бай Шиле

    11 20 Отговор
    Мрънгъров няма ли да каже нещо?

    Коментиран от #22

  • 11 тикви от МС

    10 31 Отговор
    МАНГЪРА СЪЩО Е ЛОШ ДОКТОР, ПЪЛЕН НЕКАДЪРНИК КАТО ШВЕДИТЕ.
  • 12 Frase

    19 0 Отговор
    На три позиции по-долу сме от Швеция вече. Вчера шведите имаха 3, а днес 23 смъртни случая. В понеделник в България имахме 221, а днес 153. Цифрите са си някакви цифри, няма значение за никого от управляващите.
  • 13 МАНГЪР КЪШ

    9 42 Отговор
    Швeдcкaтa cтрaтeгия cрeщу кoрoнaвируc ce oкaзa прoвaл."Тoвa e яceн cигнaл зa вceки у нac oтнocнo мeркитe, кoитo щe ce прилaгaт в бъдeщe," кaзa миниcтър-прeдceдaтeлят нa Швeция Cтeфaн Льoвeн пo врeмe нa прecкoнфeрeнция в пoнeдeлник. ''Нe хoдeтe нa фитнec, нe хoдeтe в библиoтeкaтa, нe вeчeряйтe в рecoрaнти, нe oргaнизирaитe пaртитa“, кaзa тoй. МAНГЪР БECИЛO ЗA ТEБ. В пeтък Швeция рeгиcтрирa пoчти 6000 нoви cлучaя нa кoрoнaвируc в рaмкитe нa дeн. Oбщият брoй нa инфeкциитe e близo 200 000 в cтрaнa c 10 милиoнa души. В cтoлицaтa Cтoкхoлм 1 нa вceки 5 души e тecтвaн пoлoжитeлнo, a oфициaлният брoй нa пoлoжитeлнитe cлучaи мoжe дa ce oкaжe мнoгo пo-гoлям, aкo ce нaпрaвят пoвeчe тecтoвe. Хocпитaлизaциитe нaрacтвaт пo-бързo в Швeция, oткoлкoтo в кoятo и дa e другa eврoпeйcкa държaвa, a cмъртнocттa нa глaвa oт нaceлeниeтo e някoлкo пъти пo-виcoкa oт тaзи нa cъceднитe Финлaндия, Дaния и Нoрвeгия. МАНГЪРА ДА КЪСА ДИПЛОМАТА И ДА НЕ ЛЕКУВА ВЕКЕ!!!!

    Коментиран от #15, #18

  • 14 нашия

    24 2 Отговор
    защо да е лош-отваряш страницата за заболелите и случаите с летален изход -която е в реално време и сравняваш-Швеция е най -отдолу т.е. последана
  • 15 нашия

    28 1 Отговор

    До коментар #13 от "МАНГЪР КЪШ":

    положителен не означава по никакъв начин болен -а както се разбра и преносител-така че......??!!
  • 16 Матей

    32 4 Отговор
    Не мога да повярвам какви глупости пишат медиите,просто не е истина.Тук живота си протича абсолютно нормално и почти не се споменава вирус и Ковид. Светът очевидно е полудял и явно жадните плюят единствения оазис .
  • 17 Гойко Митич

    33 2 Отговор
    ДОЙЧЕЗЕЛЕТО НЕ Е МЕДИЯ , А АГИТАЦИОННА АГЕНЦИЯ И БЪЛВОЧ НА СЪЧИНЕНИЯ И ЛЪЖИ.
  • 18 нашия

    20 1 Отговор

    До коментар #13 от "МАНГЪР КЪШ":

    между другото забелязваш ли ,че СУВЕРЕННИТЕ държави имат най-леки ограничения и най-малко болни-това да ти говори нещо

    Коментиран от #25

  • 19 Затваряне

    5 20 Отговор
    Примера за справяне е Китай, Нова Зеландия и Австралия, а не Швеция

    Коментиран от #31, #38

  • 20 Българомразец

    6 8 Отговор
    Мерките само забавят с малко разпространението и нищо повече. Минималната заплата там е 1300 евро , а обикновенно се правят между 2000 и 3500 месечно. Просто можете да им изтръскате чурките на Шведите ако благоволят . Камериерките да очакват и по някой и друг шут в главата преди шведа да си замине !

    Коментиран от #24

  • 21 Яааааааа

    19 3 Отговор
    А кой е добрия пример? Опустошена от хунтата България?

    Коментиран от #72

  • 22 Политолог

    4 7 Отговор

    До коментар #10 от "Бай Шиле":

    Кво може да ти каже едно недоразумение!? Един балкански субект и соц доктор....демек бастун. Но орките като го слушат мехлем им капе...😂😂😂

    Коментиран от #26

  • 23 Hoho Boho

    15 2 Отговор
    Манипулативна статия

    Нас на два пъти ни вкарват в кучи гз
    и благодарение на това сме

    НА ПЪРВО МЯСТО ПО СМЪРТНОСТ ОТ COVID-19 В СВЕТА
  • 24 Затваряне

    6 5 Отговор

    До коментар #20 от "Българомразец":

    С половинчатите мерки прилагани в Европа епидемията се ограничава безспорно, но временно, ако болестта не се изкорени ефекта е единствено агония огромен брой жертви, съсипана икономика и страни потънали в международни кредити. Мерките които са наистина ефективи и решават проблема са затваряне, но напълно на всичко за кратко това приложи Китай, също макар и не толкова строго го приложи и Нова Зеландия и Австралия. Това са страните които са пример за справяне. Икономиката на Китай вече работи на пълни обороти, а в почети целия свят всичко тепърва потъва. За съжаление никой другаде не иска да предприеми крути мерки и да изкорени болестта, а всички искат само да управляват епидемията. Управляващи си го признават публично това навсякъде целта не е елиминиране, а контролиране на епидемията,а това е практически невъзможно за продължително време.
    С тези техните неадекватни и половинчати мерки се създава само някаква илюзия, че се опитват да правят нещо. Затваряне при което може да се ходи на работа и има работещи сектори които не са живото осигуряващи не е никакво реално затваряне. Докато има обществен транспорт няма как да се казва, че имало затваряне. Страна която остава заразените и карантинираните в домовете им никога няма да елиминира епидемията. Страните които изграждат карантини центрове с режим на непрекъсната охрана и настаняват карантинираните в тях те се справят.
    Истината е, че епидемията носи облаги за почети всички освен за обикновените хора, к

    Коментиран от #30, #47

  • 25 пурко

    5 1 Отговор

    До коментар #18 от "нашия":

    а не забелязваш ли,че основния удар е в Европа-основния опонент на фащ?

    Коментиран от #28

  • 26 нашия

    4 1 Отговор

    До коментар #22 от "Политолог":

    соц не-соц фак е че тогава хората не мряха като сега

    Коментиран от #29

  • 27 DW манипулации

    13 3 Отговор
    А Германистан, какво пък толкова постигна, а Гърция с техните инквизиции ?? Резултатът е един и същ при всички, просто германците ги е яд, че се прецакаха с "мерките", а и нали трябва да подготвят населението за голямото боцкане за милиарди !#айната ви Dойче Wеле!
  • 28 нашия

    1 1 Отговор

    До коментар #25 от "пурко":

    във фащ в демонократическите щати е същото като в европа-в тоя бой няма значение геогрфското положение

    Коментиран от #33

  • 29 Политолог

    6 7 Отговор

    До коментар #26 от "нашия":

    Еми питай Мангъровите зомбита и те ще ти обяснят всичко, как това не е вярно, как по принцип умират хората и т.н.т...и за стадния имунитет 😂

    Коментиран от #32

  • 30 нашия

    6 0 Отговор

    До коментар #24 от "Затваряне":

    в това което казваш има доза истина-а както занем дозираната истина е най-удобна за манипулативни твърдения-цялата ти конструкция се гради на ПРЕДПОСТАВЯНЕТО на това че има болес и тя е опасна

    Коментиран от #42, #44

  • 31 Hoho Boho

    3 4 Отговор

    До коментар #19 от "Затваряне":

    Вирусът, поразява различните раси в различна степен.
    Китайците са резистентни към вируса.
    COVID-19 поразява предимно бялата раса..
    /виж статистиките/
    :)

    Коментиран от #34

  • 32 нашия

    6 1 Отговор

    До коментар #29 от "Политолог":

    когато здравия смисъл започва да се представя като зомбиране-е нещо като крадеца който вика дръжте крадеца
  • 33 пурко

    4 2 Отговор

    До коментар #28 от "нашия":

    фащ си взривиха кулите,заразяват си населението само да свалят дончо-психологията за владеене на света го налага,не догаждаш ли?

    Коментиран от #35, #37

  • 34 нашия

    8 0 Отговор

    До коментар #31 от "Hoho Boho":

    и не закача Африка -странна избирателност има тоя вирус
  • 35 нашия

    3 1 Отговор

    До коментар #33 от "пурко":

    то това е ясно-казвам че войната не е по държави а по това кой на кого се кланя

    Коментиран от #41

  • 36 Оня

    3 9 Отговор
    Мангърката ги даваше за пример.Колективен имунитет и тям подобни.И ко стана?Всичко е пияр.И той гледа да се докопа до добра службица...

    Коментиран от #39

  • 37 нашия

    4 2 Отговор

    До коментар #33 от "пурко":

    привържениците на сектата на корона вируса от последния ден срещу здравия смисъл е борбата
  • 38 Hoho Boho

    7 1 Отговор

    До коментар #19 от "Затваряне":

    Площта на Австралия е почти, колкото на Европа.
    Населението на Австралия е около 20 милиона.

    в Австралия няма трафик
    на тирове и автомобили от Турция /примерно/

    Коментиран от #43, #54

  • 39 нашия

    3 0 Отговор

    До коментар #36 от "Оня":

    приятел и ти да кажеш нещо нали?-ами неуспешен опит пробвай пак

    Коментиран от #45

  • 40 Ония

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "ПОДСУРДИНКА":

    И как разбра!?Сигурно я изследва!?Като те чета,върху себе си.
  • 41 пурко

    1 1 Отговор

    До коментар #35 от "нашия":

    именно,с ядрено оръжие ще вземат да умрат и приятелите на "демократите",а с вируса става "по-чисто"
  • 42 Затваряне

    4 3 Отговор

    До коментар #30 от "нашия":

    Смъртността от всичко в страната последните седмици нараства много. А тя е най-показателната там тестовете нямат значение. Дали някой е умрял без, с или от няма особено значение щом е умрял. Ако смъртността се увеличава значи има проблем и то огромен. За седмицата от 9.11 до 15.11 са починали 3857 човека при обичайна смъртност през предходните 5 години между 2000 и 2100. Това е увеличение с повече от 80%. За седмицата от 16.11 до 22.11 (последната за която е обявена официалната статистика) са починали 4287 човека.Това е увеличение с повече от 100% спрямо предходните 5 години .От това по-показателно няма

    Коментиран от #46, #73

  • 43 нашия

    2 2 Отговор

    До коментар #38 от "Hoho Boho":

    не оспорвай отделни факти които е цитирал-цялостнота му теза се гради на ПРЕДПОСТАВЯНЕТО на ситуацията -че има опсен и изключително смъртоносен вирус-ако приемеш тази база за вярна спора става за странични неща и ти се хвърляш да доказваш правотата си по неоспорими факти -и затъваш в блатото на спора кое е първо -яйцето или кокошката -а те това искат да те отклонят от съществения спор

    Коментиран от #49

  • 44 Критично мислещ

    5 4 Отговор

    До коментар #30 от "нашия":

    Някои хора си мислят, че когато се правят на щрауси и си заравят главата в пясъка проблема ще изчезне. Това да отричаш всичко само защото така ти се иска е много елементарна и изключително вредна психологическа защитна реакция. Човек трябва да е много наивен, изобщо да не иска или да не може да мисли самостоятелно за да повярва, че пандемията е измислица.
    Това някой да се мъчи да манипулира целия свят да създава и подържа изкуствена истерия чрез измислен вирус, който реално не съществува дори и да допуснем за момент, че е възможно което е съмнително със сигурност е напълно икономически неизгодно. На всеки който иска да създаде такъв грандиозен световен заговор много по-изгодно ще му излезе да наеме много по-ограничен брой специалисти които да създадат ГМО вирус и да го пусне да се разпространява сред хората. Да не забравяме, че ГМО царевицата, доматите, овцете и т.н са няколко милиона или милиарда пъти по-сложни организми от един вирус. Технологията я има от поне десетки години със сигурност и вече е доста достъпна.
    Здравата логика показва, че ако има конспирация в пандемията тя със сигурност не би била в това, че вирус няма просто защото е по-лесно и евтино да създадеш вируса.
    Вирус има със сигурност дали естествен или изкуствено създаден е друга тема, но не малко хора се правят на щрауси и без да могат да се аргументират смислено заявяват няма такова нещо

    Коментиран от #52

  • 45 Оня

    2 1 Отговор

    До коментар #39 от "нашия":

    Оооо,фен ли си му?Извинявай,но човек който си мени мнението всеки ден,не мога да му имам доверие.
  • 46 нашия

    2 2 Отговор

    До коментар #42 от "Затваряне":

    дали е от и със има значение по принцип-а това че се е увеличила смъртноста е от управленска некадърност или така им е казано-не вярвам да са толкова тъпи-този подход е системен със системна гршка-не мойе да се търгува със здраве-подготовката на тазисмъртност не е от вчера

    Коментиран от #60

  • 47 Отваряне

    5 2 Отговор

    До коментар #24 от "Затваряне":

    От известно време ти чета еднаквите коментари и вече не мога да се въздържа. Мисля, че ще ти отиват малки мустачки и немски дублаж. Концлагери искаш, а? Безработица и кредити искаш, а? Ами да хвърлят атомните бомби и да изкоренят всичко, а? То бива болен мозък ама чак пък толкова. Децата ни един ден ще ни обвиняват, че не сме направили нищо за да спрем такива като теб!
  • 48 Лош Пример

    5 3 Отговор
    Лош пример се оказаха послушковците като нас, които се пазехме яко пролетта. Не случайно сега имаме най-висока смъртност - през пролетта бяхме с почти нулева. При шведите е точно обратното, така че моделът им се оказа успешен.
  • 49 Hoho Boho

    3 1 Отговор

    До коментар #43 от "нашия":

    Аз не оспорвам никакви факти.
    Кои факти съм оспорвал?

    /предоставих аргументи за моята теза
    като използвам предоставените фактите/

    Би ли пояснил?

    Коментиран от #50, #51, #55

  • 50 нашия

    2 2 Отговор

    До коментар #49 от "Hoho Boho":

    няма щрауси само здрава логика и смисъл-2+2 и всичко си идва на мястото
  • 51 нашия

    3 1 Отговор

    До коментар #49 от "Hoho Boho":

    стана грешка това последното не беше за теб-а исках да ти кажа да не спориш с шарана по предварително ПРЕДПОСТАВЕНИ неща защото те изкривяват разговора и той тръгва в друга посока-несъществената-тов е стар адокатски трик
  • 52 нашия

    3 1 Отговор

    До коментар #44 от "Критично мислещ":

    няма щрауси само здрава логика и смисъл-2+2 и всичко си идва на мястото
  • 53 а сега въпрос

    6 2 Отговор
    абе какви са тия скоростни ваксини ,появили се странно по едно и също време, да на ваксинират срещу нещо,което още не знаем точно какво е туй нещо?
  • 54 Затваряне

    2 2 Отговор

    До коментар #38 от "Hoho Boho":

    Да в Австралия има много слабо населени райони, но има много гъсто населени по крайбрежието. В Европа има страни с доста малка гъстота на населеното и въпреки това те не са се справели с епидемията. Точно Швеция е пример за такава страна с малка гъстота на населеното. От друга страна в Китай гъстота на населението е несравнимо по-голяма а там проблема е решен. Явно фактора не е гъстотата на населението, а подхода които е предприет. Тирове от Турция в Австралия няма да, но има кораби, както има и в Нова Зеландия, но там има карантина и то не в дома, а в карантинен център под денонощна охрана за всеки влизащ в страна и ефекта е налице. За Китай и неговите международни икономически връзки да не споменаваме те са несравними с тировете от Турция.

    Коментиран от #56, #58, #61

  • 55 нашия

    1 3 Отговор

    До коментар #49 от "Hoho Boho":

    по същество той те кара да играете футбол в пулен басеин

    Коментиран от #57

  • 56 нашия

    2 2 Отговор

    До коментар #54 от "Затваряне":

    подхода към какво приятелю-към предварителното условие че опсност има и трябва да я борим -нали а ако не е толкова опасно и какви мерки са добри
  • 57 Hoho Boho

    5 1 Отговор

    До коментар #55 от "нашия":

    Може би си прав, но въобще нищо не си разбрал.
    Аз написах:

    Манипулативна статия

    Нас на два пъти ни вкарват в кучи гз
    и благодарение на това сме

    НА ПЪРВО МЯСТО ПО СМЪРТНОСТ ОТ COVID-19 В СВЕТА


    Вирусът, поразява различните раси в различна степен.
    Китайците са резистентни към вируса.
    COVID-19 поразява предимно бялата раса..
    /виж статистиките/
    :)

    Коментиран от #59, #65

  • 58 нашия

    4 2 Отговор

    До коментар #54 от "Затваряне":

    кой налага мерките по целия свят СЗО-нали ,но СЗО не е международна организация както се опитват да внушават-тя е само съставена от хора от разлчни страни-а по същество е частно дружесво-утре и ние с теб можем да регистрираме МЕЖДУГАЛКТИЧЕСК ЗДРАВНА ОРГАНИЗАЦИЯ-това означава ли че всички трябва да ни се подчиняват-работа е много дебела и не е от вчера

    Коментиран от #67

  • 59 нашия

    4 2 Отговор

    До коментар #57 от "Hoho Boho":

    разбрал съм те много добре-само исках да ти кажа да не му се връзваш на номерата-макар че не е лошо и да бъдат бити с техните факти по техните глави неуврели
  • 60 Затваряне

    2 4 Отговор

    До коментар #46 от "нашия":

    Сигурно за това се е увеличила смъртността изведнъж и е съвпаднала по абсолютна случайност с разгарянето на епидемията. Некадърността на управлението е фактор за високата смъртност и тя е висока от много години, но няма как да е фактор за отявлен скок. Освен ако не твърдите,че некадърността се е появила изведнъж, и до миналата година са били много кадърни. По-добре да бяхте казали, че просто има грип и затова има пик. Но и този довод не издържа, защото грип е имало последните 5 години имало е пикове те се виждат в данните, но не са толкова големи като височина, и са с продължително от две три седмици максимум. След тях след спад. А сега има устойчива тенденция на непрекъснато нарастване и тя е вече месеци подред

    Коментиран от #62, #63, #64, #83

  • 61 Hoho Boho

    7 1 Отговор

    До коментар #54 от "Затваряне":

    Казваш:
    "Точно Швеция е пример за такава страна с малка гъстота на населеното"

    Нещо не виждам приликите
    Население:
    Австралия 20 млн.
    Швеция 10 млн.

    "Да в Австралия има много слабо населени райони, но има много гъсто населени по крайбрежието."
    Вярно гъсто населени, но отдалечени на големи разстояния
    -
    Ами не е същото.
  • 62 нашия

    2 2 Отговор

    До коментар #60 от "Затваряне":

    не гледай парчето от пъзела -ако не погледнеш цялата картина няма да знаеш къде да го сложиш приятел
  • 63 нашия

    3 2 Отговор

    До коментар #60 от "Затваряне":

    грешката е системна това ти го казах -ама не внимаваш-паника у населението чрез медиите + разрушена преди това здравна система =на повишена смъртност----елементарно,но изисква време да се направи-а то тече откакто е създадена частната организацияСЗО

    Коментиран от #68

  • 64 нашия

    4 2 Отговор

    До коментар #60 от "Затваряне":

    карат те да тегиш каруцата в гршната посока-вкарвш усилия в безсмислени неща и така елегантно ти подават дървото-ти може и да разсъждаваш правилно как да се реши един проблем -но дали той реално съществува
  • 65 Затваряне

    5 2 Отговор

    До коментар #57 от "Hoho Boho":

    Много близко сте до същността с това изказване. Вируса покосява в различната степен различните хора имащи определени гени. В различните раси носителите на тези гени представляват различен процент от населеното действително.
    Но много по важното е,че това определя колко е различно протича вируса при различните хора.Опасността може да не е толкова голяма за всички, но за някои е огромна Това че 80% не разбират даже, че са носители останалите 15% го карат като лека настинка 4.5% го карат тежко и 0.5% умират прави вируса много по- страшен от един грип защото се разпространява мълниеносно през без симптомите или леко болните и стига до милиони. Вируса е опасен не защото е много смъртоносен, а защото е неконтролируем Такъв ефект няма как да се постигне с обикновен грип макар че статистически той може да предизвиква усложнения в много повече хора. 0.5% ат 7000000 са 35000 за България.
    0.5% от 7000 000 000 са 35 000 000 за света. А ако процента не е 0.5%, а е 5%.
    Кое е приемливото ниво на жертвите.

    Коментиран от #82

  • 66 Хаха

    2 3 Отговор
    Дойче Банкя ли го казва това
  • 67 Затваряне

    3 2 Отговор

    До коментар #58 от "нашия":

    СЗО една безсмислена бюрократична структура която няма абсолютно никаква власт и не може да наложи нищо никъде. Тапите бюрократи просто имитират дейност чрез препоръките си за оправдаят съществуването си Те винаги вардят след събитията и това не от сега, а откогато съществуват.
    Техните препоръки имат стойност само колкото политиците да ги цитират когато им изнася.

    Коментиран от #71

  • 68 Затваряне

    3 2 Отговор

    До коментар #63 от "нашия":

    Паниката може да убие някои хора, но няма как да убива по две хиляди на седмица. Дайте по-смислено обяснение.

    Коментиран от #70

  • 69 Некой си

    0 2 Отговор
    Кръвната група е ключа от бараката.Ама ,не съм чул никой в света да го коментира,камо ли анализира.
  • 70 нашия

    2 0 Отговор

    До коментар #68 от "Затваряне":

    ти продължавш да гледаш само отделни парчета от общата картина и не виждаш цялата картина-и така СЗО е бщрократична организация но часта и въпреки това всички се позовават на тяхните препоръки-т.е. те казват кое е вярно икое не и от там започва изкривяването-второ техните другарчета вече години наред са работили да разбият здравните системи където могат колкото могат-трето защо всички държавни ръководители им се подчиняват-почти всички-защото предварително са инсталирани на тези позиции и да действат когато дойде момента-и много други неща са подготвени докъто ние сме спали-всичко започва много отдавна не е от няколко месеца-затова те натискам ако искаш да видиш голямата картина
  • 71 нашия

    1 2 Отговор

    До коментар #67 от "Затваряне":

    четеш избирателно и отговаряш по същия начин ,а това вче епризнак за манипулация на фактите-ако искаш наистина да знаеш какво става започни от дъното на събитията е те не са от преди няколко месеца а от преди десетки години-докъто всички ние сме спали и сме се доверявали на приспивните им песни
  • 72 ха ха

    2 2 Отговор

    До коментар #21 от "Яааааааа":

    Хунта ще е, ако измисления генерал Румен Радев вземе цялата власт!
  • 73 Д. Петров

    1 1 Отговор

    До коментар #42 от "Затваряне":

    Принципно съм съгласен с тебе, но в бъдеще гледай по-точна статистика:

    Швеция. България:

    10 229 555 Настоящо население 6 880 253
    112 738 Раждания за тази година. 60 353
    314 Раждания за днес 171
    88 372 Смъртност за тази година 96 795
    246. Смъртност днес 274
    53 323 Нетната миграция за тази година -8 759
    148 Нетната миграция за днес -25
    77 689 Ръст в популацията за тази година. -45201
    216 Ръст в популацията днес. -128

    Коментиран от #75

  • 74 Утре

    0 3 Отговор
    Абе какви вируси бе гледай тука-. Потърсете във ютуб ,, Игрите на глада и 4-та Индустриална Революция ,, вижте и другите видеа в канала
  • 75 Д. Петров

    0 0 Отговор

    До коментар #73 от "Д. Петров":

    Бях ги дал в две колони, при побликуване ги е сляло, но мисля, че може да се види къде липсват разделители.
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 мисля

    6 2 Отговор
    При шведите може да има ръст на заразените , но това не значи болни на легло. Всичко при тях ще премине по бурно , но за по кратко време , икономиката им ще стартира 6-8 месеца по рано , и ще са забравили . А тук и в Европа , ще се прелива от пусто в празно , тепърва ще продължават да се заразяват и тези които са спазвали строго мерките и са се крили , образувайки спорадични локални взривове на инфекцията. Просто вируса трябва да се набеснее , преди да си замине, няма друг начин. Нашата схема на борба с вируса ще продължава да дава жертви , много дълго след шведите .

    Коментиран от #81

  • 78 От ковид

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "ПОДСУРДИНКА":

    Са застрашени хората извън фертилна възраст. Дедика няма да иска да прави на Бабет деца и без ваксини
  • 79 2828

    1 3 Отговор
    Като не можеш да обориш източника на информация, очерни го! Гледам доста сте поработили над очернянето на ДВ.
  • 80 ФАЦнемерси

    3 2 Отговор
    ФАЦ/ Дойче Велел- 90 % фалшиви новини и статии, тоест пропаганда от времето на Гьобелс.

    Самата статия е в стил " меркеланска реч"- нищо не се разбира, но има достатъчно " плюене" и обявяване на някого за враг, в случая здравия разум на шведските политици, здравни власти и правителство.

    Това е, което разбрах от статията на ФАЦ/ Дойче веле.
    Една и съща пропаганда щамповат и се опитват да я налагат на европейските граждани.
  • 81 Дабе да

    2 3 Отговор

    До коментар #77 от "мисля":

    Примера за справяне е Китай, Нова Зеландия и Австралия, а не Швеция.Те вече забравиха за проблема, но взеха железни мерки. Колкото до Швеция там ще продължава агонията както и в останалите страни.
  • 82 тралала

    0 0 Отговор

    До коментар #65 от "Затваряне":

    Само да добавя, че ако тези 0,5% в Африка със сигурност няма да бъдат достигнати дори и при липса на здравеопазване, заради средната им възраст от има-няма 20 години, то в България те със сигурност ще бъдат преминати, заради средна възраст от над 43 години и некачествено здравеопазване от десетилетия, особено ако и такова се окаже недостъпно. Че дори и в пъти. При нас над 17% от смъртните случаи са под 60 години - колко деца ще бъдат обречени на гладно съществуване без родител? Колко мислите, че е наследствената пенсия като размер?
  • 83 хахаха

    0 0 Отговор

    До коментар #60 от "Затваряне":

    питай някой лекар какво значи "отложена смърт" ...може би тогава ще разбереш защо смъртността последните седмици се е увеличила...макар че накрая на годината общата смъртност ще е същата като от предната година...