Last news in Fakti

3 Декември, 2020 20:30 5 971 10

Как Гърция смята да извлече ползи от пандемията

  • гърция-
  • икономика-
  • коронавирус

Атина възнамерява да заложи на новата тенденция, придобиваща все по-голяма популярност - работата от вкъщи

Как Гърция смята да извлече ползи от пандемията - 1
Снимка: Shutterstock

Да работиш за чуждестранна фирма онлайн, да живееш в някое райско кътче в Гърция и да плащаш двойно по-ниски данъци. Това предлага Атина на чуждестранните специалисти. И така смята да извлече ползи от пандемията.

Почти година след началото на пандемията от коронавирус, правителството на Гърция разработи план, с чиято помощ иска да компенсира загубите, нанесени на туристическия бранш. Все пак приходите от него съставляват 20% от БВП на страната. Заради пандемията обаче броят на туристите рязко спадна.

Слънце и по-ниски данъци

Една от основните точки в новия план: Атина възнамерява да заложи на новата тенденция, придобиваща все по-голяма популярност - работата от вкъщи. И по-конкретно: на мястото на туристите е предвидено да се настанят чуждестранни специалисти, които ще могат да работят дистанционно от новия си "дом" в Гърция. На онези от тях, които решат да се установят в страната през 2021 година, гръцкото правителство обещава да намали двойно данък общ доход. "Съвременните технологии позволяват да си избираме къде да живеем и откъде да работим. Освен слънце, страната вече ще може да предлага и данъчни облекчения", каза Алекс Пателис, финансов съветник на премиера Кириакос Мицотакис.

Актуалната данъчна ставка сега е в размер на 44% за годишен доход над 40 000 евро. Предложението на правителството предвижда тази ставка да бъде намалена до 22% в рамките на седем години. Съответното предложение ще бъде представено в парламента до края на годината. Така правителството смята да привлича "дигитални мигранти", които да живеят в Гърция, докато работят за фирми в далечни чужди страни.

Новият план на Атина цели и да спре изтичането на мозъци, продължаващо вече близо 10 години. През последното десетилетие дълговата криза принуди 80 000 гърци да напуснат страната, за да търсят препитание в чужбина.

Предвидените сега данъчни облекчения ще бъдат достъпни за хора от всички професии, независимо от нивото на техния доход. Правителството на Мицотакис обаче се надява с проекта си да привлече най-вече специалисти в областта на финансите и информационните технологии. С тяхна помощ страната се надява да намали зависимостта на икономиката си от туризма, който сериозно пострада по време на сегашната пандемия. По официални данни, приходите от туризъм през първите 9 месеца на годината са спаднали със 78%.

"В условията на пандемия Гърция се опитва значително да подобри и развие своята IT-инфраструктура, която да позволи на страната да настигне останалите развити икономики", казва Мария Демерцис, зам-.директор на икономическия мозъчен тръст "Bruegel". По време на първия локдаун през пролетта десетки държавни учреждения, в които хората преди чакаха на дълги опашки пред гишета, само за ден бяха приведени в режим на работа "онлайн". Тази мълниеносна цифровизация продължава и сега.

Гръцките власти се надяват, че преориентирането на икономиката може би ще върне обратно в страната и специалистите, които напуснаха родината си през последните 12 години. Местните медии пишат, че някои гръцки емигранти вече са се възползвали от тази възможност.

"Гърция търси новаторски решения"

През ноември международната агенция Мудис повиши кредитния рейтинг на Гърция, като се обоснова с наличието на голям потенциал за икономически растеж - независимо от прогнозите, според които БВП на страната през настоящата 2020 ще спадне с 9% в резултат от пандемията. А американският технологичен гигант Майкрософт и германският автомобилопроизводител Фолксваген вече обявиха свои предстоящи инвестиции в гръцката икономика.

"Настроена съм оптимистично. Правителството на Гърция търси новаторски решения", казва Мария Демерцис и добавя: "То мисли как да извлече максимална изгода от ситуацията, която се създаде вследствие локдауна. А това е нов, динамичен подход".


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анджело

    9 7 Отговор
    Умните журналя. Я напишете как Бгя нищо не извлече
    Само напълми джобовете на Борисов и Доган
  • 2 Маргинал

    17 3 Отговор
    Евала на Гърците. Нормална държава логични действия. И при нас скоро така ще стане. Техните черни генерали отдавна минаха в историята, а нашите са във власта за сега. Кураж малко остана. ОСТАВКА И ЗАТВОР ЗА МУТРИТЕ.
  • 3 айдук

    4 1 Отговор
    Доган на тиган. Това заслужава.
  • 4 Неразбрал

    4 4 Отговор
    Не ми стана ясно как ще съм гражданин на Полша и например работя за немска фирма, а живеейки някъде в Гърция ще ви вземат 22% данък при 44% за редавия грък? Работодателя ми трябва да е полудял, за да прави гимнастики специално за Гърция...

    Коментиран от #10

  • 5 QR Виза

    5 3 Отговор
    Няма да им се получи това, ама е дълго за обяснение! Оп са, оп са... !
  • 6 узо и узо

    6 1 Отговор
    Гърците извличат ползи от всичко.
    Защо до спалнята на гърка имало стол. Ами като стане от сън да седне да си почине.
    В бар седял един грък и пиел узо. До него седнал гей и си поръчал мартини. После изпил второ и на третото рекъл на първия: Искаш ли да ти лапна оная работа? Скочил гъркът и го спукал от бой. После седнал и продължил с узото. Барманът го попитал: Какво толкова ти каза, че го преби. Гъркът отговорил: Не чух много добра, нещо за работа продума.
  • 7 Сандокан

    6 2 Отговор
    „То мисли как да извлече максимална изгода”
    Ти ела и си купи имот, да ти вземем паричките пък после да се видиш в ЧУДО !!!! Толкова бавно и тегаво вървят проектите при, че яд те хваща защо си се хванал с тях. И не е вярно, тази година не съм стъпил веднъж в Гърция защото на границата независимо, че им показах нотариалнният акт искат при всяко влизане ПСР а комшиите които бяха там пролетта дори караха 15 дневната карантина там и още толкова тук. Данъците им са високи спрямо нашите. Просто не им се работи това е !!!

    Коментиран от #9

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Артемида

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Сандокан":

    Ами да се беше обадил да ти дадем фалшив Пср. Никой не го поглежда, а струва 5 пъти по малко. А с нот. Акт само не става, трябва документ, че тук живееш, но и това не е проблем. Ама много си смотан, значииии!даже се чудя как ти е стигнал акъла да си купиш нещо тук!
  • 10 kiko

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Неразбрал":

    Не си разбрал,защото не си запознат с Европейското законодателство.Поляка(може и германец),ще живее в Гърция,ще плаща здравната си осигуровка в Гърция и пенсионната и данъците също в Гърция.Другия момент е,че държавата определя,кой колко данъци ще плаща.В неговата история,когато ще се пенсионира,ако в Гърция е осигуряван на по малък процент от Германия,ще получи по малка пенсия.Далаверата е,в ущърб на този,които ще работи в Гърция,когато ще трябва да вземе пенсия,а работодателя,може да му плаща същата нетна заплата,но от намалената брутна,за сметка на данъци и осигуровки,може да му плаща наема а и да спечели от него.Другия момент е,че държавата определя,кой колко данъци ще плаща.Ако се гласува закон за въпросната схема,(онлайн работници)от която Гърцкия туризъм ще спечели,нещата стават законни.Това са икономически бонуси за чуди фирми,които функционират отдавна