Last news in Fakti

6 Декември, 2020 20:30 3 127 17

Великобритания започва да ваксинира. Успех за Брекзита?

  • великобритания-
  • брекзит

Досега все пак разбрахме едно: ще се справим с тази ужасяваща ситуация само ако сме единни

Великобритания започва да ваксинира. Успех за Брекзита? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Великобритания вече започва да ваксинира срещу коронавирус - още преди да е получено одобрението за препарата на BioNTech от ЕС. Британски политици тръбят за успех на Брекзита. Коментар на Барбара Везел.

Твърденията на някои политици са толкова нелепи, че направо ти спрат дъха. Британският здравен министър, например, най-безсрамно обяви, че Брекзитът е позволил на британските власти да одобрят ваксината на BioNTech и Pfizer по-бързо от „мудния" ЕС. А колегата му Рийс-Мог дори го надмина с твърдението, че благодарение на променените от британското правителство правила вече не се налагало да се чака дългата и бавна процедура на ЕС по сертифицирането на ваксината.

Винаги е забавно, когато хората говорят по даден въпрос, без да имат понятие от него. Или когато си измислят свои собствени факти. Това са фейкнюз – фалшиви новини.

Германският министър на здравеопазването реагира на тези глупости държавнически. Той обясни, че тъкмо европейските правила позволяват на всяка страна-членка да издава собствено извънредно разрешително в спешни ситуации. Германия също можеше да постъпи така, но тя реши да върви по обичайния път и да изчака общото европейско разрешение за ваксината.

Брекзитът отрови всичко

Британското правителство обаче изглежда е обзето от манията да си приписва чужди успехи в борбата срещу коронавируса.

Нека припомним фактите: ваксината на BioNTech беше разработена по съвършено нов метод в една германска фармацевтична компания от учени с турски произход. Финансирането беше осигурено от различни източници, в това число и от ЕС. А британците нямат никакъв принос за този успех.

Цялата история е направо детинска и навярно не заслужава изобщо да бъде обсъждана. Но тя засегна един чувствителен нерв. Все пак ние знаем отговора на въпроса защо британците сега се държат по този начин. Тъкмо те, които в миналото винаги са държали на феърплея. Истината е, че Брекзитът отрови всичко.

Неговите привърженици още на референдума преди 4 години започнаха да разказват на хората чисти измислици, а сега явно са принудени да я карат по същия начин. Раздялата с ЕС очевидно ги подтиква да се кичат с чужди заслуги, да се бият в гърдите и да представят Великобритания като някаква „водеща глобална сила". Без значение по какъв въпрос.

В действителност този вид пропаганда е нелепа, а в контекста на пандемията от коронавирус - съвсем не на място. Защото, скъпи британски приятели, от този вирус се разболяваме всички еднакво – и от двете страни на Ламанша. Страдаме и умираме от вируса независимо от това дали сме членове на ЕС или не. Нашите лекари водят една и съща битка, а медицинските ни сестри са еднакво изтощени от нея. А примитивният национализъм, който е рожба на Брекзита, тук е повече от абсурден.

Карате ни да се срамуваме

Досега все пак разбрахме едно: ще се справим с тази ужасяваща ситуация само ако сме единни. Ако си помагаме взаимно, ако си делим ресурсите и се борим заедно. На ЕС също му беше необходимо известно време, докато го разбере.

Междувременно обаче в Европа се появи широка коалиция на разума, която осъзна, че само заедно можем да устоим на пандемията и да се преборим с икономическите последици от нея. Дали няколко хиляди британци ще бъдат ваксинирани три седмици по-рано от съседите им във Франция и Нидерландия, не играе никаква роля. А по-скоро ни кара да се срамуваме. От ваше име.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РЪМПЕЗИ

    35 4 Отговор
    МОГА ДА КАЖА НА БРИТАНЦИТЕ ДА СЕ ПРИБИРАТ НА ОСТРОВА И ДА НЕ ДАВАТ АКЪЛ НА КОНТИНЕНТА...СТОЙТЕ СИ ТАМ В МЪГЛАТА И ТОВА Е...
  • 2 Пацо

    15 3 Отговор
    Мъпет шоу. Какво казва по въпроса кермит.
  • 3 ББ ГС

    13 2 Отговор
    Аре у лево бе ингелизи
  • 4 Хмммм

    5 3 Отговор
    Там ,задължително ли ще е ваксинирането?
  • 5 Последния Софиянец

    16 3 Отговор
    С ваксина от маймуни.Като им поникнат опашки ,ще им е лесно да се катерят по дърветата.Ха ха ха ха
  • 6 Антитрол

    11 2 Отговор
    Това са фейкнюз – фалшиви новини.....В действителност този вид пропаганда е нелепа.

    Е как така бе соросоиди - нали само Русия се занимавала с "фалшиви" новини а на запад нямало нищо такова защото било "демокрация" и имало "свобода на словото" пък и имало някакви "евроатлантически ценности" и медиите били "независими" а политиците изобщо не лъжели и нямало пропаганда а само "истината".

    Какво стана с опорките.
  • 7 Математика

    7 3 Отговор
    Англичаните може би са знаели преди това за вируса и за това напуснаха курника.

    Коментиран от #8

  • 8 историк

    16 0 Отговор

    До коментар #7 от "Математика":

    огледалния образ на англия е сащ-англосаксонската политика,която е направила много"добрини" на света
  • 9 БРЪК В ДЖОБА

    10 1 Отговор
    ИЗПРЕВАРИХА НИ С ЧАСОВЕ , БОЙКО Е ВДИГНАЛ КРЪВНОТО И Е ТРЪГНАЛ ДА СИ РАЗКАРВА ДЖОБНИЯ ТЕНИС ПО МОСТОВЕ МАНТИНЕЛИ И КРЪСТОВИЩА !
  • 10 БОКО ЛЪЖЕЦА

    7 2 Отговор
    БОЙКО БЕШЕ ПРЪВ С ВАКСИНИТЕ НО ТИЯ МРЪСНИ АНГЛИЧАНИ ПАК МУ НАПРАВИХА СЕЧЕНО !
  • 11 ДЖОБЕН ТЕНИС

    6 0 Отговор
    ТЕПЪРВА НАУЧНИТЕ КРЪГОВЕ ЩЕ ТЪРСЯТ ИЗТОЧНИЦИТЕ НА ВСЕОБХВАТНАТА КОЛТУРА НА БМБ , КАКТО И НА ПКП !
  • 12 Hoho Boho

    10 1 Отговор
    "Великобритания вече започва да ваксинира срещу коронавирус - още преди да е получено одобрението за препарата на BioNTech от ЕС."

    Нещастници.

    Коментиран от #13

  • 13 нашия

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "Hoho Boho":

    да им е честито-живи и здрави да са а з че си мрем редовно а не принудително
  • 14 мозъчна гънка

    1 1 Отговор
    След "що е маке все е ла*но", следва израза: "що е англо все е нагло ла*но"
  • 15 БОКО ЛЪЖЕЦА

    1 0 Отговор
    бойко пък се снима до хладилниците ! после ще се снима до ваксините после до спринцовките , ПОСЛЕ ДО ИГЛИТЕ ПАМУКА СЕСТРИТЕ ДОКТОРКИТЕ И НАКРАЯ ЩЕ ВЛЕЗЕ НАЙ - ПОСЛЕ КЪДЕТО МУ Е МЯСТОТО ДА ПОКАЗВА СНИМКИТЕ НА БАЙ СТАВРАКИ ! А НИЕ ЩЕ МУ РЪКОПЛЕСКАМЕ ОТ ГРОБИЩАТА НА ТОЯ АЙДУК !
  • 16 МОШЕНИЦИ

    1 0 Отговор
    КАТО СЕ ВАКСИНИРАТ БРИТАНЦИТЕ НЕКА ПАК ДА ДОЙДАТ ЗАЕДНО С ИМУНИЗИРАНИТЕ АМЕРИКАНЦИ И ПАК ДА НИ БОМБАРДИРАТ В ПОДГОТОВКА ЗА ПРЕВРЪЩАНЕТО НИ В КАРТОФЕНА НИВА -- ПО ЗАРЪКА НА ЧЪРЧИЛ ПИЯНИЦАТА !
  • 17 КРАДЕН ЧАЙ

    0 1 Отговор
    КВО ПИЕ ТОЯ ТЪПАК С ЖЪЛТА КОСА ?