Last news in Fakti

6 Януари, 2021 06:30 2 882 9

Меркел ли е виновна за недостига на ваксини?

  • ангела меркел-
  • ваксина-
  • коронавирус

Здравният министър Йенс Шпан на свой ред защити действията на федералното правителство в Берлин

Меркел ли е виновна за недостига на ваксини? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Меркел ли е виновна за слабия старт на ваксинирането и недостига на ваксини? В Германия се разрази остър дебат по този въпрос. И наистина: други страни по света ваксинират населението си с много по-бързи темпове.

Меркел ли е виновна за бавния старт на ваксинирането и недостига на ваксини? „Билдцайтунг“, най-голямото булевардно издание в Германия, излезе тази седмица с необичайно остра критика. В статия под заглавие „Ето как Меркел блокира покупката на ваксини“ се твърди, че още през юни миналата година германският здравен министър Йенс Шпан е предприел опити да се споразумее с колегите си от Франция, Италия и Нидерландия за съвместна поръчка на 400 милиона дози от ваксината на AstraZeneca, но германската канцлерка Ангела Меркел се противопоставила, тъй като искала не солови акции, а общоевропейско решение.

Има и други обвинения: твърди се, че ЕС не е действал далновидно по отношение на поръчките на ваксина от водещия в момента производител BioNTech/Pfizer, с когото ЕС сключил договор чак през ноември миналата година. За сравнение: САЩ още през юли са поръчали 600 милиона дози ваксина от Pfizer. А списание „Шпигел“ цитира Угур Шахин, шефа на германската фирма BioNTech, който казва, че е бил изненадан от колебливите и ниски поръчки на ЕС.

Ваксината е германска, а в страната не достигат ваксини

В различни съобщения на медиите се твърди още, че най-вече някои източноевропейски държави и Франция са имали възражения срещу ваксината на германския производител, включително поради по-високата ѝ цена. Представител на германските социалдемократи заяви в тази връзка, че е абсурдно „тъкмо страната, в която е създадена ваксината, в крайна сметка да не разполага с достатъчно дози от нея“.

„Билдцайтунг“ пише освен това, че още през септември е било подготвено споразумение с концерна Sanofi от Франция за доставката на до 300 милиона дози ваксина. Sanofi обаче може да достави ваксината чак в края на 2021 година. Нима Германия е заложила на грешния кандидат? Затова ли кампанията по ваксинирането тече така мудно?

Имуноложката Фрауке Цип, член на Германската академия на науките „Леополдина“, също критикува остро стратегията на федералното правителство. В интервю тя говори за „груб провал на отговорните лица“ и пита защо още през лятото не са били поръчани „на риск“ по-големи количества ваксина.

Здравният министър Шпан на свой ред защити действията на федералното правителство. Според него, проблемът не е в договорените количества ваксина, които били достатъчни. Същинският проблем бил в това, че производствените мощности са недостатъчни при това огромно търсене на ваксина.

Здравният експерт от германската Социалдемократическа партия Карл Лаутербах също не е склонен да приеме упреците за хаотична ситуация. Той обаче обвинява ЕС, че е тръгнал да преговаря с производителите на ваксина, заделяйки твърде малко пари за целта. Лаутербах твърди още, че тези преговори се били проточили ненужно дълго и че ЕС бил заложил на грешния кандидат. „Ако ваксината на Moderna беше например френска, със сигурност от нея щяха да се поръчат значително по-големи количества“, казва Лаутербах. Според него, експертите още отрано са били наясно, че тази ваксина е много качествена. Но вместо да се заложи на нея, в играта се намесили различни национални съображения, твърди експертът.

Едно от възможните решения

Но как да се излезе от сегашната ситуация с недостига на ваксини? Едно от възможните решения е да се провери дали може да бъде удължен интервалът между първата и втората имунизация. Редица специалисти са на мнение, че ваксината на BioNTech например осигурява поне 90-процентова защита за близо тримесечен период. В тази връзка здравни експерти смятат, че е възможно инжектирането на втората доза да става след около три месеца, а не след 42 дни, както е предвидено. Това би осигурило защита на много повече хора тъкмо през следващите три месеца, които навярно ще са най-тежките от началото на пандемията.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 no name no face no number

    12 5 Отговор
    DW писаниците ви се разпознаеат лесно един и същи стил :)))). На вас не вярвам, а Меркел?Ех най налрая ще де махне супер, дано и ЕС се разпадне
  • 2 Лелее

    17 3 Отговор
    НЕ ! Точно обратното !
    Меркел е виновна , че с още куп корумпирани политици разрешиха на чичо Бил да си развява коня, и вместо да е в затвора заедно с него , сега и “ваксините “ му закупуваме ...
  • 3 коло

    9 3 Отговор
    Тази още на власт ли е и тя като нашият кратун, няма махане, гледам почнали много черни грманчета да се раждат!
  • 4 някой си

    5 2 Отговор
    Логично е да се бави ваксинирането! Като се залага само на един кон и то куц, така ще е
  • 5 Смях

    3 1 Отговор
    Тези ваксини на колко хора ще издат главите в буквалния и преносен смисъл, не е истина
  • 6 Нашите

    2 1 Отговор
    ИКСПЕРТИ не говорят че има закъснение. Страх ги е да кажат и си мълчат. Как ше се борим с вируса с тези темпове на ваксинация? След 3 години ще стигнем 70 на сто. А до тогава, умираме спокойно, нема училище, нема производство. Пълен аут.
    Нема ли някой щабен плъх да се осмели да каже да се внесат други ваксини, като унгарците например? Всичко живо се крие и оправдава с ЕС.
  • 7 Аз40

    2 0 Отговор
    В "Сценарий за бъдещето на технологиите и международното развитие", на Фондация Рокфелер от 2010 г., има глава наречена "Lock Step". Книгата я има в интернет, там буквално се посочва как да бъде осъществен контрол върху популацията между другото. Ще трае много години.
  • 8 WC WC

    0 0 Отговор
    Най-голямите оЛигуфрени се плюнчат във Факти.
  • 9 Соло

    1 0 Отговор
    Спутник, най-добрата ваксина мамо Меркел!