Last news in Fakti

12 Януари, 2021 20:30 2 880 23

Защо ваксинациите вървят мудно: въпроси и отговори

  • ваксина-
  • коронавирус-
  • пандемия

Съвместните поръчки и доставки на ваксина от страна на ЕС му позволяват да договори по-изгодни условия, отколкото ако всяка страна преговаряше отделно за себе си

Защо ваксинациите вървят мудно: въпроси и отговори - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Твърде малко ваксини, твърде бавни имунизации - на много места се чуват най-различни обвинения, включително и срещу ЕС. Виновен ли е Брюксел? Нека проверим фактите.

Обвиненията са разнообразни - относно количествата ваксини, но и относно отговорностите. Ето някои по-важните:

ЕС поръча твърде малко ваксини. Вярно ли е това?

Не, не е вярно. През 2020 Еврокомисията сключи договори с шестима производители на ваксини – BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Curevac, Johnson & Johnson и Sanofi. По този начин са осигурени почти два милиарда дози ваксини.

Това количество е повече от достатъчно за 450-те милиона жители на 27-те страни-членки – включително и за двойно ваксиниране, даже и да не бъдат одобрени всичките шест препарата. Пред ДВ говорител на Комисията уточни, че ЕС се е подсигурил допълнително, тъй като е нямало как да знаем коя ваксина ще бъде одобрена първа или дали въобще ще бъде одобрена.

Поръчаните първоначално количества – 200 милиона дози на BioNTech/Pfizer и 80 милиона на американския концерн Moderna – се обясняват със специфичните им особености, включително и техните цени. Така например ваксината на BioNTech и Pfizer трябва да се охлажда до минус 70 градуса по Целзий, което усложнява процеса. Впоследствие обаче ЕС е поръчал допълнително 100 милиона дози от ваксината на BioNTech и Pfizer и още 80 милиона от американската на Moderna. Освен това с BioNTech и Pfizer се преговаря и за нови доставки, а Германия, която е участвала с пари на данъкоплатците в разработването на серума, е договорила 30 милиона дози над останалите количества.

Накратко: не е вярно, че ЕС е поръчал твърде малко ваксини. Въпреки това някои наблюдатели твърдят, че Брюксел е трябвало да подходи още по-смело и енергично при осигуряването на необходимите количества. Като цяло стратегията да се заложи на повече производители може да се изплати, особено след като през следващите няколко месеца бъдат допуснати и ваксините на AstraZeneca и Curevac. Освен това в момента ЕК преговаря и с американския концерн Novavax за доставката на 100 милиона дози от негевота ваксина.

Имунизациите в ЕС вървят твърде мудно. Така ли е наистина?

Това е вярно. В Общността ваксинациите започнаха на 27 декември, но в много от страните членки имунизирането върви доста бавно. На фона на високия брой от нови инфекции това поражда остри критики. Проблемът обаче не е свързан толкова с малкото поръчани количества ваксини, колкото с ограничения производствен капацитет на фармацевтичните компании. В момента в Марбург, провинция Хесен, се подготвя нова производствена линия за ваксината на BioNTech.

Втората причина за мудния старт на имунизационната кампания в Европа са различни организационни спънки в отделните страни, като например липсата на достатъчно персонал. В Нидерландия ваксинациите започнаха чак на 6 януари – заради нуждата от национално сертифициране на ваксината на BioNTech и Pfizer. Поради това 175 хиляди дози от серума дълго време стояха неизползвани в един склад в източната част на страната.

В Германия до момента са ваксинирани около 500 000 души срещу коронавирус при доставени общо 1,3 милиона дози дотук. По тази повод правителственият говорител Щефен Зайберт призна, че „не навсякъде имунизациите вървят оптимално“.

В ЕС ваксинациите започнаха със закъснение. Какви са фактите?

Това твърдение също е подвеждащо. Във Великобритания имунизациите започнаха на 8 декември, а САЩ – на 14 декември. В ЕС кампанията стартира на 27 декември, т.е. две до три седмици по-късно. Дали обаче по-късното начало е оправдано – е въпрос на гледна точка. Защото, за разлика от Великобритания и САЩ, ЕС заложи не на „ускорена процедура“ по одобрение на ваксината, която се допуска в ситуации на спешна нужда, а на редовната процедура.

И още нещо много важно: при процедурата за спешно одобрение всяка национална държава сама носи отговорност за последствията от евентуални проблеми с ваксината, докато при стандартната процедура, която използва ЕС, принципна отговорност носят производителите. А съвместните поръчки и доставки на ваксина от страна на ЕС му позволяват да договори по-изгодни условия, отколкото ако всяка страна преговаряше отделно за себе си.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    22 1 Отговор
    Щото трябва да останат само 500млн да ни слугуват.
  • 2 бокошкафа

    24 2 Отговор
    за кво да ги ваксинирам да стоят дома и умират от страх пък колко повече умрат толкова по малко кеш за пенсии от всякъде съм на далавера
  • 3 По-точно:

    35 0 Отговор
    Защо печалбите се бавят? Те какво са очаквали: хората да се бият на тълпи за тях, че едва да смогват с доставките?! Е, не са познали!!! ;)

    Коментиран от #10

  • 4 Да слушате

    19 1 Отговор
    Няма да ви вакснирам. Нямам излишни евраци за лош материал. Само членове на герп ВМРО и нфсб. Останалите да мрат.
  • 5 въпрос

    21 1 Отговор
    Имали поне едно нещо, свършено както трябва от ОПГ ГЕРБ? Има ли поне една законодателна инициатива, която тивкоча да не е оттеглил след натиск; имали поне един проект, който да не е претъпял ремонт; има ли едно нещо, за което тиквоча да си е спазил думата, да не си е променил мнението следобяд?
  • 6 Спутник В

    27 1 Отговор
    1милион въоражени привърженици на тръмп са тръгнали към Вашинктон , ското няма да ви е до ваксини :)
  • 7 Последния Софиянец

    29 2 Отговор
    Поздрави от Орлов мост! Утре в 11 часа е Националния Протест срещу локдауна.
  • 8 Бен Хур

    12 0 Отговор
    Щото са измишльотина....
  • 9 Зщото

    13 1 Отговор
    още не са приключили изпитанията в Израел и Америка-))
  • 10 среднощен

    16 2 Отговор

    До коментар #3 от "По-точно:":

    Печалбите са гарантирани... Държавното управление има грижата... "Безплатните ваксини" ще доведат до по-високи данъци, до нищо друго... "Мудното" ваксиниране е обусловено от нежеланието на хората да бъдат "опитни зайчета"...
  • 11 Б.Х

    8 3 Отговор
    Щото няма пари да плащат ваксините. Наляха милиарди да я измислят , и сега трябва да се плащат. Пари няма, действайте
  • 12 Лесно

    16 2 Отговор
    Отговорът е лесен. Защото няма достатъчно кандидати за опитни мишки.
  • 13 Азззззззззз

    9 0 Отговор
    Дойче веле ни дезинформира като ни казва че няма ваксини, а истината е че няма желаещи.
  • 14 Матей

    15 1 Отговор
    Поръчали са прекалено много ,а се оказа ,че никой не ги ще,хората не са луди за връзване,че да се хвърлят като риби на сухо.лъжливите фокуси се разкриват един по един,целия ковид-заговор се оказа твърде сложен гешефт,многоходова хазартна игра за измама и набутване на ЕС в тежка икономическа криза.Основното действие се развива в ЕС ,Русия и САЩ,другаде почти нищо не се чува за ковид,или изобщо го няма.Кка така,нали е ПАНДЕМИЯ,световна повсеместно смъртоносна инфекция,скоростно разпространяваща се.Излиза ,че не е така,и се получава ЕНДЕМИЯ,ЕНДЕМИЧНА инфекция,избирателно проявяваща се ,според политическите и икономически гайлета на световните кукловоди.

    Коментиран от #17

  • 15 Аз40

    3 1 Отговор
    Добре, че пише горе дойчевеле та да не чета глупости. Поздрави на екипа зад тази идея.
  • 16 Гост

    10 0 Отговор
    Мудно върви ваксинирането защото хората се пробужда и не искат да бъдат опитни мишки на фармацевтичните компании и тези, които стоят зад тях.
  • 17 Експерт

    1 3 Отговор

    До коментар #14 от "Матей":

    Матейчо, мамин, няма държава която да не е заразена с КОВИД19 и общите жертви са 2млн.човека, като в България са над 8хил. човека! Вярно е, че 2020 са починали107хил. българи но пандемията е опасна.. нанася поражения завинаги-сърце, мозък, бъбреци, бял дроб.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 СЛОНА

    2 0 Отговор
    Който пише тези статии да си доведе при мен децата и жената да ги ваксинирам с моя.хобот и нема да се Вардат
  • 21 СЛОНА

    1 0 Отговор
    Който пише тези статии да си доведе при мен децата и жената да ги ваксинирам с моя.хобот и нема да се Вардат
  • 22 Митко

    5 1 Отговор
    Бавно върви ваксинирането, понеже хората масово не искат да им вливат в кръвта нещо, което вече се доказа че е опасно.
    Дойчвеле са eвpрейски манипулатори и проводници на глобалистите и новия световен ред.
    Всичките eвpeй на cапун, дочевеле!
  • 23 ТОЧКАТА

    1 0 Отговор
    дучевеле да си отреже опашката/цру!!!!!!