Last news in Fakti

14 Януари, 2021 19:00 5 057 18

Заплахата от "BIG Five"

  • социални мрежи-
  • цифровизация-
  • дигитална платформа-
  • дигитални платформи-
  • технологии-
  • facebook-
  • apple-
  • amazon-
  • microsoft-
  • google

Цифровизацията е същността на Третата индустриална революция

Заплахата от "BIG Five" - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ехото от събитията, развили се между Белия Дом и Капитолия на 6-и януари, няма да затихнe скоро. Отстраняването от власт на Доналд Тръмп ще бъде преглътнато с времето, но ролята на петте гиганта на социалните мрежи – Google, Apple, Facebook, Amazon и Microsoft постави на щрек всички демократи от Западното полукълбо.

Тръмп не беше обичан от европейците. Сприхав и непредвидлив, той често жънеше подигравки. Изключването му обаче от мрежата и закриването на неговите акаунти, предизвика вълна от възмущение. Тръмп се превърна в жертва на гигантите от GAFAM и стана симпатичен на много от привърженици на „свободата на словото“.

Погледнато по същество, заглушаването на президента на най-мощната страна в света по време на неговия мандат, е вид присъда. Как е възможно частно предприятие да налага присъди без участието на Съда?

От правна гледна точка Тръмп не носи отговорност за погрома в Капитолия, извършен от неговите избиратели. Речта му, произнесена в навечерието на манифестацията, не съдържа нито дума за насилие. Бившият президент за сетен път изрази възмущението си от "кражбата" на изборите. Той призова поддръжниците си да протестират мирно и да спазват реда. Да уважават силите на реда. Заключението е, че Twitter, Facebook и компания са надвишили правомощията си.

Марк Зукърбърг и Джак Дорси явно избързаха да се харесат на новите управляващи, но техният жест е "мечешка услуга". Той ще усложни встъпването на власт на Джо Байдън, вместо да го улесни. Пристрастието на „платформите“ ще допринесе бездната между големите градове и провинцията да се увеличи. Между „интелектуална Америка“ и средната американска класа. BIG Five обясняват постъпката си с техните вътрешни правила, изключващи всички прояви на подбуда към насилие, расизъм и заплаха към правата на човека. Как би обяснил тогава Джак Дорси акаунта на Ердоган, поддържащ военни действия в Либия и Армения, или този на чеченеца Абдулах Анзоров, обезглавил френския учител Самуел Пати?

Настоящите действия на Петте гиганта не могат да скрият „войната“, която Тръмп и неговото правителство водеха срещу тях за монополни позиции, укриване на данъци и нерегламентирано ползване на личните данни на притежателите на профили. През юли 2019 година, Federal Trade Commission (Федералната търговска комисия) наложи на Facebook глоба от 5 милиарда долара за договора, сключен с англичаните от Cambridge Analica за ползване на личните данни на 50 милиона потребители. През октомври 2020 година министерство на правосъдието, заедно с 11 щата, подадоха жалба срещу Google за монопол по отношение на рекламите. В края на 2020 година, Комисията за конкуренцията на САЩ започна дело срещу Facebook, след като Марк Зукърбърг погълна конкурентите си Instagram и WhatsApp.

Цифровизацията е същността на Третата индустриална революция след тези на парната машина и на електроенергията. Новата техника взриви връзките в социалните мрежи и донесе феноменални печалби на акционерите на BIG Five. Улесненията, които мрежата предлага, се настаниха във всички области на социалния живот. Впоследствие интернет стана незаменим и като всеки монопол той носи рискове. Първият от тях е достъпът до личните данни. Microsoft закупи Linkedin и се специализира в "сортиране" на здравните системи на различни държави и нищо не му пречи – засега, да ги свърже със застрахователите, които му платят за услугата. Подобни заплахи ще има и други в близко бъдеще. BIG Five инвестират масивно в оптичните кабели в Атлантическия океан между САЩ и Европа. През 2010 година те притежаваха 5%. По настоящем собствеността им е около 50%, а след 10 години ще надхвърли 90%. Въвеждането на контрол със съответни правила е задължителен в името на личната неприкосновеност и свобода. Нерешен остава въпросът с океанското пространство, което не подлежи на никакво законодателство.

Рамената на крехката Мария Габриел не издържаха на тежестта на "цифровизацията" и Европа загуби 4 години в нищоправене. Новият комисар – французинът Тири Бретоне, e човек от друг калибър. Той следи развитието на сектора отблизо. Тири Бретон едва ли ще остави гигантите на комуникациите да печелят милиарди на европейския пазар без да плащат данъци. Грешно е да се мисли, че европейците са безпомощни. Европейският пазар с 470 милиона потребители е първи в света! Освен че разбират от печеливши технологии, американците са чувствителни на тема плащане на такси. Възможно е да гледат презрително към някои от членовете на съюза, защото годишният оборот на всеки един от тях е многократно по-висок от бюджета на страните членки, взети поотделно. Поради това само обединени, в името на общите интереси, европейците са способни да наложат защитни условия на всички, желаещи да се възползват от техните потребности. Дори и на BIG Five.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    76 4 Отговор
    Хората не излязоха заради Тръмп.На белите хетеросексуални хора им писна от лилавия джендърски терор.Ще има още.
  • 2 Абе чеков

    14 2 Отговор
    Какво означава "запахата"?

    Коментиран от #7

  • 3 Behemoth

    42 2 Отговор
    Така е когато има монопол...тия компании трябва да се раздробят както Стандарт Ойл!

    Коментиран от #16

  • 4 честен ционист

    10 10 Отговор
    На Стефка мъжът й пак се включи от Франсето с братвеците си. Бай Дончо имаше достатъчно време да опандизи цялата опозиция, ама не го направи. Това казва само едно, че Доно е нищо друго освен един актьор и сега ще започне лова на конспираторите (домашните терористи), които умело изловихме в социалните мрежи. Скоо ще си прокараме и закон в БГ, че който някога е писал нещо лошо против Бащицата или пандемията подлежи на принудителен общесвен труд за неопределен период от време.

    Коментиран от #17, #18

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 weewrew

    14 0 Отговор
    Cambridge Anаlica - плача :D:D:D

    И сайта ми изтри коментара заради Anаlica, нищо че го копирах от статията хаха - голяма цензура еййй...
  • 7 сила

    6 3 Отговор

    До коментар #2 от "Абе чеков":

    вероятно произлиза от руското ЗАПАХ,ПАХНЕТ или нещо подобно.по добре питай редактора на сайта

    Коментиран от #14

  • 8 Клик

    30 2 Отговор
    Цифровият концлагер ще е факт след операция “Ваксина”от корона.Белите хора ще станат роби на черните паразити,педал ще звучи гордо
  • 9 Момента

    22 0 Отговор
    Сега е моментът останалият свят извън левичаро-джендърските платформи да се ориентира към другите независими от тия сатанисти платформи.
  • 10 🤪🤪🤪

    4 4 Отговор
    Ще цифровизират само тасманийските дяволи... много филми гледате 🥱
  • 11 ТОЧКАТА

    15 1 Отговор
    Браво!!!!...и пак излезе ,че калинките на бмб за нищо не стават....Даже и ЕСъто прецакват....Да не си спомням с МНОГО ЯД ,как прецака Бокова ,за ООН....и мястото ни на непостоянен член в СЪВЕТА ЗА СИГУРНОСТ....
  • 12 име

    5 0 Отговор
    какво е отношението на макарон за тръмп-байдън?

    Коментиран от #13

  • 13 божидар чеков

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "име":

    По-нисък от тревата...
  • 14 Ред Актьор

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "сила":

    Редактор ли? Че какво е това? Има ли то почва у нас? Тази дума, това понятие и функциите му са нам неизвестни.
  • 15 Абе чеков

    1 10 Отговор
    Гледам притеснил си се, че Ердоган има профил и се възмущаваш понеже провеждал операции в Сирия и Либия. А не се ли притесняваш, че и Путин има профил, както също провежда операции в Сирия и Либия? Айде, Крим ще го пропуснем...
  • 16 Смях

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Behemoth":

    кви са тия Кеймбридж бе, гъзари или анализатори ???
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Койчо

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "честен ционист":

    Всичките eврeи на сатурн!