25 Януари, 2021 13:26 5 211 50

Български лекар: "Перверзно е да искаш от медиците да се смирят"

  • коронавирус-
  • пандемия-
  • ваксина

Кой ще поеме отговорността, ако България бъде връхлетяна от нова вълна?

Български лекар: "Перверзно е да искаш от медиците да се смирят" - 1
Снимка: Shutterstock

"Нека дойдат ресторантьорите на няколко дежурства, да усетят болката на хората и тогава да говорят за спасяване на ресторанти и за смирение." Български лекар в Германия говори с огорчение за ситуацията в България.

„Да обсъждаш отпускане на мерките, когато знаеш, че в къщата ти вече има мутация, която заразява повече хора, е като да предизвикаш лавина, за да видиш дали ще те подмине. Може и да стане, но ще е резултат на късмет, а не на разум." Това пише в профила си във Фейсбук д-р Борис Таблов, който работи като анестезиолог в германския град Нойрупин.

"България трябва да направи избор: човешките животи или икономиката"

Преди по-малко от година д-р Таблов описваше интензивното отделение, в което работи, като „призрачно", защото в него все още нямаше пациенти с Ковид-19. Днес той разказва как същото това отделение се е превърнало в много тъжно място: "Защото е пълно с пациенти с коронавирус, смъртността е много висока, все още нямаме лечение за тежките случаи и сме много изтощени - физически и психически. Никога не съм вярвал, че сме толкова безпомощни и че всеки ден в ръцете ми ще умират хора от това заболяване".

Според д-р Таблов, основният проблем е, че светът не успя да овладее разделението по въпроса за спазването на мерките. "Особено в България, където правителството не направи нищо, за да обясни на хората същността на проблема. Не организира нужните информационни кампании и смислени дискусии - нито за мерките, нито за ваксините. Напротив - днес решава едно, утре друго. Така хората съвсем естествено или губят доверие в него, или се затварят в медийните си балони на конспиративни теории", казва медикът.

"Когато не си затворил нито един чифт угаснали очи"

Възмутително, според д-р Таблов, е колебанието на правителството по отношение на мерките сега. Лекарят казва, че осъзнава икономическото въздействие от затварянето на ресторантите, но, според него, ако има времеви прозорец, в който може да се блокира разпространението на мутиралия щам, това са именно следващите седмици. "След това ще е късно. Правителството трябва най-после да направи избор: човешките животи или икономиката. Разбирам, че България е пред избори и че искат да превърнат тази здравна и хуманитарна криза в дивидент, но не е нормално политиците да избутват човешкия живот встрани, а тезите на премиера да са структурирани върху преценката какви гласове за изборите ще донесе дадено решение. Винаги ще има недоволни, но то затова е правителство - за да поеме отговорността и негативите от решенията си", категоричен е д-р Таблов.

Той е възмутен и от чутото през българските медии, че медиците трябвало да се смирят, защото било време заведенията да заработят. "Това е също толкова перверзно, колкото да обикаляш по студията и да твърдиш, че вирусът трябва да бъде оставен да си циркулира свободно, когато не си затворил нито един чифт угаснали човешки очи, които са те гледали с надежда, че можеш да помогнеш. Как може да искаш от медиците, които са на прага на силите си, да се смирят? Нека дойдат ресторантьорите на няколко дежурства, да усетят болката на хората и тогава да говорят за спасяване на ресторанти и за смирение. Друг е въпросът, че когато държавата налага ограничения, свързани с пандемията, трябва да е готова адекватно да помогне на пострадалите от наложените мерки. Което не се случи в България", твърди д-р Таблов.

"Кой ще поеме отговорността, ако България бъде връхлетяна от нова вълна?"

Според него, сега въпросът е следният: "Кой ще поеме отговорността, ако България бъде връхлетяна от нова вълна и се повтори картината с пълните болници, умиращите пред тях хора, липсата на линейки и персонал? Може би всички вирусолози, имунолози, инфекционисти, ресторантьори, които оспорват мерките и ваксините, трябва ясно да заявят, че те ще поемат отговорността за загубените човешки животи, ако късметът реши да ни обърне гръб и лавината дойде на нашия склон. А заедно с тях и политиците, които им позволяват това."

Единственият шанс сега, според д-р Таблов, е „всички да имат сили да издържат на икономическия натиск още малко време, за да заживеем нормално още през лятото или есента. Защото все още няма медицинско решение за тежките случаи с коронавирус и можем само да се опитваме да държим нивото на заразените ниско. Най-лесно е да кажеш - отварям всичко, пък каквото стане. Но това е морален въпрос. Нека политиците бъдат по-малко популисти и повече хора", призовава д-р Таблов, анестезиолог в германския град Нойрупин.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 42 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    54 21 Отговор
    Ситуацията в Германия няма нищо общо с тази в България.

    Коментиран от #4

  • 2 123

    73 22 Отговор
    Дойче Веле продължава с фалшивите новини и пропагандата ама хората се събудиха.
  • 3 до лекарите

    35 49 Отговор
    оставете хората да мрът , щото ресторантьора е алчно племе и няма ви разбере

    Коментиран от #46

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Дельо Хайдутин

    57 11 Отговор
    Ако въведат германски заплати и пенсии в България съм съгласен и на германски мерки.
  • 6 ТаУмВзе

    38 12 Отговор
    Важното е промивката на овче зеле, да си бичи! А кое е вярно, не е от значение.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 @@@@@

    50 17 Отговор
    Със и без локдаун е едно и също. По добре не влошавайтв нещата с локдауни. Хората остават и без приходи. Всеки сам да решава как да се пази.
  • 9 Д р Вирхов

    45 19 Отговор
    Лекаре,ако си падаш по перверзиите,иди в НОЩ.
  • 10 Малкото човече

    43 18 Отговор
    Ами лекарите сами са пожелали да станат лекари.Мерките нямат никакъв ефект върху броя на починалите.Пример са държавите с много строги такива.
  • 11 Патето яки

    22 25 Отговор
    Така е но тиквун не го е еня за болните и умиращи, идват избори и трябва да угажда на кръчмарската и хотелска мафия.

    Коментиран от #19

  • 12 РАДИО ЕЛТО

    37 8 Отговор
    тук е БЪЛГАРИЯ има лекари и лекари а има и бяла мафия
  • 13 РАДИО ЕЛТО

    20 2 Отговор
    истинския хуманен ДОКТОР е на първа линия
  • 14 Някои си

    34 7 Отговор
    А, хората с онкологични заболявания да не би да умират по леко за един приятел питам...

    Коментиран от #25

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Ковидманяк

    21 13 Отговор
    Доктор менгелевска пропаганда!Но и твоето време ще дойде, нацист мръсен!
  • 18 Ахахах

    21 20 Отговор
    Уважаеми докторе, не са ви виновни хората, че системата ви е изключително некадърна и нервформирана! Това, че повечето можвщи и знаеши лекари са напусмали България и тук сте останали утайките, го пишете на тулупа! Няма как да ни държите затворени повече само защото сте хипер некадърни! Кой от еас се опита да намери лекарство? Никой? Вие чакате всичко само да си отмине! Като ке ти изнася се измасяй! Не ставаш за лекар!
  • 19 семкар

    6 6 Отговор

    До коментар #11 от "Патето яки":

    Тиквата сорт Матилда е пълна догоре със семе от яко смукане!
  • 20 Мнение

    31 9 Отговор
    А кой ще носи отговорност, ако тнар. ваксини се окажат трайноувреждащи, или смъртоносни???!!!
    Като видите, че новината е от DW, подминавате статията!!!

    Коментиран от #38

  • 21 Стига

    25 11 Отговор
    Платени слуги ни облъчват с изкуствения вирус..Умрели са от страх от един грип и не лекуват хората с хронични заболявания.от това умират не от друго.А тия лекарчета ако им е тежко да напускат..Ама искат пари за първа линия..
  • 22 D W. Никой не ви вярва, минаха онези

    24 7 Отговор
    Времена, оказахте се "гнили ябълки" Свърши, Беше!!!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Да бе!

    20 4 Отговор
    Не е само до мерките, но и до помощта от властта! Не се живее само с мерки и без храна и работа! Но в Германия и Англия се помага на хората, а в България само кухи отчети без покритие!
  • 25 Ако се заразят с ковид умират

    16 5 Отговор

    До коментар #14 от "Някои си":

    твърде бързо и си спестяват куп страдания. Ходи по купони и после на гости у приятеля си. Може да му съкратиш мъките и агонията ако му лепнеш и ковид. Това беше гаден черен хумор от моя страна, но ме предизвиквате с нелепите си въпроси. Онкоболните са често с потиснат имунитет, а и ваксинация им е противопоказно. Така, че ако искаме да имат някакъв шанс за спасение трябва да ги пазим, а не да ги заразяваме.За съжаление ракът в по-напреднали стадии е често нелечим.
  • 26 Жалко

    14 3 Отговор
    Само едни същи платени тролове с герберските опорки. ББ победи вируса. Не щем да се ваксинираме не щото няма ваксини а щото Така и.... Простотии.
  • 27 Крум

    10 9 Отговор
    Сега този лекар какво квичи....нека си отварят ресторантите, като никой не им ходи, сами ще си затворят!.После,той казванека ресторантиорите дойдат на дежурства, а ми ако се обърне въпроса и той е ресторантиор, дали няма да пее друга песен!.И стига стова,всичкото внимание се съсредоточва при лекарите, в крайна сметка това им е работата и трябва да си я вършат,а ако неима изнася, могат и в строителството да идат! Ще се намери кой да им заеме местата!..Друго, този лекар не казва колко лечения са объркани или забавени и колко лекарски грешки са допуснати, виновни няма....или казват от възраста е, или от работата или от придружаващи заболявания ит.тн., оправдания много!....После не казват как постоянно източват парите за здр. каса и колко пари вземат на ръка!....и всяка година се наливат едни пари при тях и пак няма....всеки малко или много се е сблъсквал с лекар и знае какво представляват....разбира се има нормални лекари, но те са по скоро изключения....
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Факт!

    9 9 Отговор
    Да го дxaт медиците
  • 30 Майна

    15 8 Отговор
    АБСОЛЮТНО ОБЛЪЧВАНЕ С..ЛЪЖИ ,УЖ ОТ МЕДИЦИ...ХОРАТА, КОИТО МИСЛЯТ НЕ ИСКАТ ДА СЕ ВАКСИНИРАТ..ПРОПАГАНДАТА НЕ ПОМАГА, ЩЕ СЕ ОПИТАТ С ПРИНУДА. ЧОВЕЧЕСТВОТО ТРЯБВА ДА ДАДЕ ОТПОР

    Коментиран от #32

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Махмуд

    15 5 Отговор

    До коментар #30 от "Майна":

    Дйче Веле да обяснят защо толкова държат на ваксинирането да не би защото ваксината е немска и защо няма други ваксини къде е защитата на конкуренцията и защитата срещу монополи.
  • 33 TV ОПЕРАТОР

    3 8 Отговор

    До коментар #23 от "БЕНОВСКА ЛАПА":

    Тоя революционер знае само да лаe по телевизията и по тv репортери,ама ако види от близо болен ЧОВЕК в интeнзивно отделение зарaзен с COVID19,ще се нaceре от страх!!!После ще ходи и сам ще си говори!!!!!!!!!!!
  • 34 Отровното трио

    6 7 Отговор
    Жалко че народа е прост, иначе ако бяхме излезли всички Българи, да свалим Тиквата и да дадем властта на генерал Румен Радев, щеше да се разправим веднъж завинаги с бялата мафия! Всички лекари щяха да "лекуват" само в Белене и да почнем начисто само със студенти
  • 35 барман

    12 5 Отговор
    нека лекари дойдат да видят детето ми плачейки от глад
  • 36 Факт

    8 3 Отговор
    Работа като работа, всеки ще мре от нещо!
  • 37 Българин

    11 5 Отговор
    Гейче веле иска да унищожи българската икономика! Случаите намаляха, защото вече 5.5 млн.българи изкарахме ковида и имаме стаден имунутет вече!
  • 38 махарето

    5 2 Отговор

    До коментар #20 от "Мнение":

    Ваксиноотговорник е Койчо от Койнаре с куцото махаре.Потърсете го в министерския съвет!
  • 39 Яшар

    8 6 Отговор
    Този бухал да не мрънкя, щото сигурно си получава редовно 5-10 Хил евро заплата. Ма ако чакаше на Тиквата и простата Сачева, друга песен щеше да пее...
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 ДжафДжаф

    4 6 Отговор
    Aкo някoй ceриoзнo иcкa дa cпрe eпидeмиятa, тo вcъщнocт нaй- дoбрият нaчин зa тoвa e кaтo ce зaтвoрят бoлницитe! Oтдaвнa e яcнo, чe бoлницитe, пoликлиникитe и здрaвнитe цeнтрoвe ca ocнoвeн рaзвъдник нa вируca. Дa нe гoвoрим, чe тoчнo здрaвнитe зaвeдeния ca ocнoвнaтa причинa зa пoвeчeтo cмъртни cлучaи. Oт къдe инaчe ce зaрaзявaт хoрa c пo 2-3 зaбoлявaния, кoитo пo принцип нe пoceщaвaт МOЛ-вe и рecтoрaнти. Мърлявщинaтa e тoтaлнa. Прeз лятoтo ми ce нaлoжи дa cи вaдя мeдицинcкo. Oкoлo 55-гoдишнa лeкaркa ми нaпрaви прeглeд бeз прeдпaзнa мacкa и ръкaвици. Кaтo кaпaк изпoлзвa cтeтocкoп, кoйтo и виceшe нa врaтa и c кoйтo cигурo прeди тoвa e cлушaлa кaтo миниму пoнe oщe 20-тинa пaциeнти! В МOЛ-вeтe, рecтoрaнтитe, бaрoвeтe и клубoвeтe хoдят пo прaвилo cрaвнитeлнo пo-млaди и здрaви хoрa, кoитo мoгaт дa прeкaрaт зaрaзaтa бeз никaкви прoблeми. Aмa рecтoрaнтьoритe видитe ли били aлчни! Ми тo oт рoднитe пишмaн дoктoрчeтa имa ли пo- aлчни кoпeлeтa!? Кaтo имa лoкдaун зa рecтoрaнтитe и бaрoвeтe, щo нe ce въвeшдa лoкдaун и зa мeдицинcки прoцeдури, кoитo нe ca cпeшни и търпят oтлaгaнe във врeмeтo! Aмa нaли кoпeлeтaтa трябвa дa cмучaт!
  • 42 нашия

    2 3 Отговор
    а не е ли перверзно да не са честни и откровени -а не е ли перверзно да не им се дава думата да се изкажат
  • 43 Дидо

    7 3 Отговор
    Лесно е да кажеш стойте си вкъщи. А с какво ще живеят хората, как ще си плащат разходите, кой ще им плаща заемите. Лесно е да се говори така когато ти си вземаш заплатата. Ама на чужд гръби сто тояги са малко.
  • 44 Софиянец

    8 3 Отговор
    Кога българинът се превърна в такова неблагодарно,озлобено същество,което използва подобен обиден език,не уважава и злобее срещу хората,които се грижат за здравето и живота ?!Колко жалко..Целувам ръка на лекарите,а тези които в собственото си нещастие и отчаяние намират утеха ,като ги обиждат-нека са здрави повече позитивизъм!
  • 45 Gogo

    1 1 Отговор
    Знам, че поста ми ще бъде изтрит за секунди, но.......DW трябва да бъдат изгорени на клада
  • 46 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 3 Отговор

    До коментар #3 от "до лекарите":

    Докторите, това се индивиди със садистични наклонности, които са намерили социална реализация в лекарската професия.
  • 47 незнайко

    2 0 Отговор
    ( Кoй щe пoeмe oтгoвoрнocттa, aкo Бългaрия бъдe връхлeтянa oт нoвa вълнa и ce пoвтoри кaртинaтa c пълнитe бoлници, умирaщитe прeд тях хoрa, липcaтa нa линeйки и пeрcoнaл ? ) ВЪЛНАТА ИДВА БУКВАЛНО ОТГОРЕ, ОТ ВЪЗДУХА !!! Който вдиша повече ЧАСТИЦИ отива на оня свят !!! НЕ МИСЛЕТЕ, ЧЕ СИ ГО ПРЕДАВАМЕ ОТ ЧОВЕК НА ЧОВЕК !!! Това са пълни измишльотини !!! Представете си ПУСНАТИ 1000 НАНОЧАСТИЦИ на място пълно с народ и който вдиша повече отива в болница който вдиша по малко се разминава . Това с мутацията е като ГМО , могат да го правят до безкрайност докато не ги спре НЯКОЙ !!!

    Коментиран от #48

  • 48 Има

    0 1 Отговор

    До коментар #47 от "незнайко":

    нещо вярно, но само като част от общата картина на разпространение на заразата.

    Безпилотниците на САЩ вече са базирани в Румъния.
    Властимащите говореха за "втора вълна" преди на 29.08.2020 г., когато в натовско учение шест американски стратегически бомбардировача Б-52 облетяха цяла Европа, вкл. и България, Черно море и Украйна... И "втората вълна" заля Европа, вкл. и нас.
    Вече говорят за "трета вълна"...
    А "първата вълна" в Европа тръгна от Италия, област Ломбардия, там където е американската военна база "Авиано".
  • 49 cpv

    0 0 Отговор
    Тия от Deutshe Welle защо не си гледат какво става в Германия ,а се бъркат в работата на България!
  • 50 Гост 82

    0 0 Отговор
    Според мен българскя лекар в Германия няма право да пише за събития в България!И българския лекар в Германия просто да си гледа работата,а да не коментира правото на всеки да работи!