Last news in Fakti

28 Януари, 2021 10:00 6 383 73

Майка ми не иска да се ваксинира. А е лекарка

  • коронавирус-
  • ваксина-
  • пандемия

Оттам нататък на мен като журналист неизбежно ми се налага да защитавам медицината като цяло

Майка ми не иска да се ваксинира. А е лекарка - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Майка ми категорично отказва да се ваксинира срещу COVID-19. А е лекарка. Как да ѝ обясня колко сбъркани са аргументите ѝ? Нашият колега Сертан Сандерсон споделя личен опит:

Вероятно всички имаме близки, които се отнасят скептично към новините, свързани с коронавируса. В моя случай това е майка ми, с която постоянно влизаме в спор, когато говорим за пандемията.

Тя е родена в самия край на Втората световна война. И напълно разбирам, че нейното поколение много държи на сигурността в живота, залагайки по-скоро на консервативните ценности. Но обстоятелството, че тя е лекарка с дългогодишен стаж, влиза в рязък контраст с нейното мнение.

Аргументите на майка ми

В името на истината: скептицизмът на майка ми няма нищо общо с конспиративните теории, а се дължи на нейното медицинско образование и на знанията ѝ. Фактът, че всички ваксини срещу коронавируса бяха разработени за по-малко от година, е за нея достатъчен повод да си зададе един принципен въпрос.

Нужни са били десетилетия, докато се постигне успех в борбата срещу детския паралич или едрата шарка, обяснява ми тя. А сега не е имало достатъчно време да се изпробва ефективността на ваксините, камо ли да се гарантира тяхната сигурност и безопасност. Щом са били нужни десетилетия за разработването на ваксина срещу хепатит Б например, как сега Pfizer, Moderna и сие успяха толкова бързо да пуснат на пазара своите препарати срещу COVID-19, пита се още майка ми.

Оттам нататък на мен като журналист неизбежно ми се налага да защитавам медицината като цяло - и то точно пред майка ми, лекарката, която очевидно не е особено впечатлена от невероятния напредък в медицинските изследвания през последните 50 години. Тя и досега вярва, че единственото спасение от постоянните болки при менструация е в отстраняването на матката в подходящия момент. Освен това смята, че обрязването при мъжете е най-добрата гаранция за защита от предаваните по полов път болести.

В моменти като този се опитвам да ѝ обясня, че при коронавируса нещата стоят другояче - нито можем да го махнем с операция, нищо можем да го убием с антибиотик. Единственото решение на този етап е създаването на групов имунитет чрез масова ваксинация.

Ако не можеш да обясниш на една над 70-годишна лекарка, че при това положение ваксинацията е в неин собствен интерес, целият разговор заприличва на опита да обясниш на малко дете, че пясъкът на детската площадка не е за ядене. И в двата случая накрая се стига до сълзи.

При последната ни среща по Коледа майка ми постоянно сравняваше борбата срещу пандемията с борбата срещу ХИВ. Щом учените са успели толкова бързо да разработят ваксина срещу COVID-19, защо още няма ваксина срещу СПИН? - пита ме тя. За нея това е поредното доказателство, че ваксините срещу COVID-19 са чисто и просто лъжа.

Майка ми, способната лекарка, завършила навремето втора по успех във випуска си, очевидно не може да разбере комплексността на нещата: не разбира, че защитата на фармацевтичните патенти години наред възпира борбата срещу ХИВ; че САЩ - страната, която влага най-много в медицински изследвания, превърна навремето СПИН в предизборна тема и така на практика подписа смъртната присъда на хиляди хомосексуални; не разбира и какъв стремителен напредък бе постигнат в изследването на ДНК през последните 25 години.

По-добре да си мълчим?

Майка ми продължава да е убедена, че ваксината фатално ще промени нейната ДНК. И че ако справянето с един вирус е толкова лесно, СПИН би трябвало вече да не съществува.

Какво да правя сега? Да принудя майка ми да отиде на лекар, за да се ваксинира? Или да ѝ кажа, че съм я предупреждавал как обдишващите апарати може и да не стигнат за нея? И дали изобщо е честно да разпространявам нейните виждания, без да ѝ дам възможност да се защити? Или някои възгледи са просто неприемливи?

На семеен празник не се говори за политика и религия - това неписано правило отдавна го знаем. Може би трябва да включим и COVID-19 в списъка със забранените теми. Дори това да означава, че сред гласовете, които ще накараме да замлъкнат, ще бъде и нашият собствен глас.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 73 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ Х@Й ‼

    165 120 Отговор
    Ами точно защото е лекар !

    Коментиран от #70

  • 2 Аз40🏴‍☠️

    87 123 Отговор
    Ваксайте се, кво? Щом ви насърчават от дойчевеле, значи е хубаво.
  • 3 др Гей Билтс

    40 52 Отговор
    Това да си лекар не е нещо кой знае колко престижно. Все едно си автомонтьор и работиш все по наръчник. Лекарите особено личните са най-големите коне с капаци. Аз на мойта й заявих, че е срам за гилдията, след като и един апарт за кръвно не смее да си купи, а кара с един разпадащ се.

    Коментиран от #18, #23

  • 4 Реалист

    65 5 Отговор
    Важното е, че има избор. По-лошото би било да нямаше избор.

    Коментиран от #63

  • 5 гадно

    109 124 Отговор
    Поредното морозовче, ами предай я на властите както в краварника предават родителите си
  • 6 препатил

    27 52 Отговор
    Не вярвайте на лекарите. Повечето са записали да учат такова заради дългия безгрижен студентски живот и безразборния секс.
  • 7 ddааааа

    134 123 Отговор
    Слушай майка си момиче, иначе ще ревеш, но ще е късно!
  • 8 Антон

    129 84 Отговор
    Ами не е лошо да чуеш, какво ти казва мама!
  • 9 БАЙ Х@Й ‼

    135 114 Отговор
    Журналя дават акъл на лекари за медицина! Недоучилата Грета дава акъл на професори! Политици дават акъл на икономисти ! ....
  • 10 Леличката

    78 122 Отговор
    Скоро такова съчинение не бях чел. Маломие до скука по немски.
  • 11 NikNay

    70 113 Отговор
    Е и ? Агитация за ваксиниране или нещо друго ? Всеки решава сам за себеси , ваксониването е все още доброволно !
  • 12 NikNay

    41 0 Отговор
    Е и ? Агитация за ваксиниране или нещо друго ? Всеки решава сам за себеси , ваксинирането е все още доброволно !
  • 13 Сюрреалист

    15 3 Отговор
    С алкохол се умира по-красиво..
  • 14 angel

    70 111 Отговор
    Ако журналята учат лекарите на медицина е ясно защо сме стигнали зо тук. Медицината не е копи енд пейст момченце, остави мама на мира и си бодни като ти се иска
  • 15 стоян георгиев

    7 52 Отговор
    за съжаление именно хора като тази жена са в наи-голям риск.
  • 16 Демо

    71 114 Отговор
    Де да знае майка ти че ще роди такъв дебил.
  • 17 Антигерб

    70 109 Отговор
    Публикувано във факти.бг: не разбира, че защитата на фармацевтичните патенти години наред възпира борбата срещу ХИВ

    Ами журналистче нормалните хора не го разбират това че печалбите на фармацевтичните гиганти са поставени пред живота на хората. Каква е тази държава която защитава печалбите на някои хора с цената на живота на много други хора - все нейни поданници. Това ли са "евроатлантическите ценности" на новото поколение. Майка ви е живяла в годините след ВСВ в недоимък но с много по-голяма човечност. Сега човечността изчезна - единствено парите са важни.

    Та как да обясниш на майка си че се толерират едни фирми въпреки че техните ваксини са по-неефективни или по-скъпи или пък не могат да ги доставят и в същото време говорят за свободен пазар.

    Коментиран от #65

  • 18 Пурко

    30 17 Отговор

    До коментар #3 от "др Гей Билтс":

    За съжаление половината джипита са толкова лекари, колкото Лада Нива е Джип!

    Коментиран от #26

  • 19 Последния Софиянец

    34 10 Отговор
    Добре съчинено от някой червен шаман.Че ваксинирането е доброволно бе другари.Ако искаш ще се ваксинираш .Защо са тези драми.

    Коментиран от #55

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Пурко

    49 2 Отговор
    Внимателно поднесена пропаганда за да няма автора неприятности с новия фюрер на Европата!
  • 22 По-грозно

    69 115 Отговор
    По-грозно унизително и без елементарно уважение син едва ли би могъл да се изкаже за професионалните възгледи и разбирания на собствената си майка! Колко ли са му платили за тоя пасквил...Погнусяващо, срам - този човек трябва дълбоко да се засрами за хулите, които е изказал по адрес на професионализма на майка си! Само и само за да убеди някои неграмотни примитиви в "ползата" от ваксиниране срещу вируса. И да сложи ссигурно някое и друго евро в джоба си - отвратително!
  • 23 Знайко

    44 1 Отговор

    До коментар #3 от "др Гей Билтс":

    Напълно си прав. Разликата е, че за научаване на наръчника на монтьорите трябват 4-месеца. Аз научаване наръчника на лекарите трябват над 6 години. Приликата е, че некадърността и на двете професии уврежда сериозно здравето на клиентите им а в някои случаи може и да ги убие.
  • 24 Перо

    50 2 Отговор
    Как може “професорите” да обявяват предварително,че ваксината неутрализира и новите щамове,когато не са правени такива изследвания и се променя структурата и действието на новия вирус. Ваксината за грип покрива няколко щама от над 100 и какъв е ефекта? Като при тотото 6 от 49.
  • 25 Нови времена

    113 28 Отговор
    Когато майка му е учила медицина, лекарствата се правеха в аптеките на ръка по технология от времето на Гален. По нейно време не е имало и идея за компютър, а сега всеки си носи компютър в джоба и даже го нарича телефон. Времето е друго и сроковете са други. Госпожата просто е решила, че на тия години няма да се подложи на терапия, която не познава и от която се страхува.
  • 26 Пурко, Пурко....

    29 1 Отговор

    До коментар #18 от "Пурко":

    Да ти се смея ли, да плача ли? Лада Нива е повече джип/каквото и да влагаш в това понятие/ от всички таралясници, които съществуват. Явно нямаш и представа за какво иде реч
  • 27 Ужас

    74 107 Отговор
    Когато един журналист(син) започне да дава акъл на един лекар(майка) по медицински въпрос, време е да се спрем и да се огледаме накъде вървим.
  • 28 ха ха ха

    73 116 Отговор
    Майка ви е умна жена, но се е провалила с вас... кух сте на лейка! 😁😆
  • 29 ха ха ха

    58 1 Отговор
    "Или да ѝ кажа, че съм я предупреждавал как обдишващите апарати може и да не стигнат за нея?"

    И по-добре, сума ти дробове напукаха с тия респиратори, де що измря е било на такъв апарат... ти на майка си акъл дет нямаш - не давай 😂
  • 30 😷😷😷

    68 110 Отговор
    Е затова света е сбъркан, защото джендър журналист обяснява на лекар медицински въпроси !?!?
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Знайко

    63 112 Отговор
    Хей малкия, слушай майка си. Няма медицина, няма политика... Журналистите трябва да научите само две неща. Винаги трябва да защитавате ИСТИНАТА и СВОБОДНИЯ ИЗБОР.
  • 33 Мъдрият

    53 110 Отговор
    Майка ти е права, независимо, че аргументите и - може и да не са точните!

    Затова не и се меси и я остави на мира!
  • 34 Казуар

    95 35 Отговор
    Като е лекар, това не означава, че не е с ограничен кръгозор.

    Коментиран от #43

  • 35 Да бе!

    24 0 Отговор
    Демагогия за зомбита! Стига!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Мнение

    47 2 Отговор
    Ако изобщо има такъв човек, да е казал такова нещо на майка си, при положение, че тя е лекар, а той журналист, е меко казано дебилно!!!
    Напълно подкрепям тезата на лекарите твърдящи същото, като тази лекарка!
    Не може да си правиш експерименти с хората, да ги облъчваш по платените медии, а после да ги питаш ко вярват в конспирации!!!
    Колкото до соросойче веле, там новините винаги са в интерес на началниците, така, че не им вярвайте!!!
  • 38 ПРОВОКАТОР

    29 0 Отговор
    замисли се дръскачо, дали майка ти не е права и стига бълвахте лъжи. УМУВАЙ СЪС СТАТИИ ,ЗАЩО БОЙКО НЕ ВНАСЯ КИТАЙСКИ И РУСКИ ВАКСИНИ С КОИТО МАЙКА ТИ СИГУРНО БИ СЕ ВАКСИНИРАЛА. ХАЙДЕ ПИТАЙ Я ДАЛИ БИ СЕ ВАКСИНИРАЛА С КИТАЙСКА ИЛИ РУСКА ВАКСИНА КОЯТО НЯМА ДА И ПРОМЕНИ ДНК-ТО И ПАК НАПИШИ СТАТИЯ ВЪВ ФАКТИ!!!

    Коментиран от #40

  • 39 Диамантената ръка

    8 4 Отговор
    За този, който не е умрял, вирусът не е опасен, а на умрелите им е все тая за тия, които казват, че вирусът е обикновен грип.
  • 40 Казуар

    86 15 Отговор

    До коментар #38 от "ПРОВОКАТОР":

    Пишеш като усукан човек. Тези неща ги говори у вас, на трапезата.

    Коментиран от #41

  • 41 МАФИЯ НА ББ

    17 1 Отговор

    До коментар #40 от "Казуар":

    СВИНСКИТЕ ЧЕРВА МАФИОТСКИ И ТЕ СА УСУКАНИ И ПРЕПЛЕТЕНИ И ГОВОРЯТ ПО ВСИЧКИ ТРИБУНИ, НО ЗА НАРОДА Е ЗАБРАНЕНО, ЗАБРАНЕНО,НАЛИ. ЗАТОВА СМЕ НА 120 МЯСТО ПО СВОБОДА НА СЛОВОТО И ИМА ДИКТАТУРА ОТ ЕДИН САМОЗАБРАВИЛ СЕ НАРЦИС И НЕГОВАТА ШАЙКА.
  • 42 Анонимен

    25 1 Отговор
    Явно журналистите в DW се явяват омникомпетентни личности с енциклопедични познания след като имат самочувствието че могат да обясняват медицинска проблеми на медици с десетилетен стаж . Предлагам на този журналист при някакъв медицински проблем хич да не се хаби да ходи на лекар ами просто да се допира до колега .
  • 43 яко ни лъжат

    21 1 Отговор

    До коментар #34 от "Казуар":

    ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ РЯПА ДА ЯДЕ. САМО ЛЪЖИ БЪЛВАТ И ПРОВОКАЦИИ. РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ. ТАКА НАЙ-ЛЕСНО СЕ УПРАВЛЯВА РАЗДЕЛЕНО ОБЩЕСТВО. ТЕ ПОДГОТВЯТ ПОЧВАТА. НЕ ГИ ЧЕТЕТЕ ТЕЗИ ЛЪЖЛИВИ ПРОВОКАТОРИ!

    Коментиран от #46

  • 44 Епа

    94 4 Отговор
    С днешните технологии, даже много време се забавиха.
  • 45 Мислител?!

    3 18 Отговор
    Има етнос в света с генетично заложен инстинкт за самосъхранение-евреите.
    Защо ли се ваксинират масово? Или сърби, гърци и румънци са по-тъпи от нас?

    Коментиран от #50

  • 46 Епа

    7 3 Отговор

    До коментар #43 от "яко ни лъжат":

    Не вярвам на никой докато не видя доказателства , техните още не съм видял, а ти имаш ли някакви ?
  • 47 До 41 мафията на ГЕРБ

    7 11 Отговор
    СВОБОДА НА СЛОВОТО И ИМА ДИКТАТУРА ОТ ЕДИН САМОЗАБРАВИЛ СЕ НАРЦИС И НЕГОВАТА ШАЙКА.
    #########################
    ########################
    А бе червен Каун ако имаше диктатура и нямаше свобода на словото,дали щеше да пишеш простотиите си тук?И дали нямаше да си на едно друго място?
  • 48 Е и?

    21 0 Отговор
    И моите са лекари и няма да се ваксинират.
  • 49 Казуар

    1 12 Отговор
    И сред учителите простотия бол, хем не искат присъствено обучение, хем не искат да се ваксинират.
  • 50 Хайде бе!?

    19 0 Отговор

    До коментар #45 от "Мислител?!":

    А ти,задаваш ли си въпроса,че масово се ваксинират, дори осигуряват гсрантирана ваксина на всеки сънародник, който не само е извън държавата,но и не живее там.Но ако отиде там да бъде ваксиниран! Иначе извода ти е логичен.Но ако техните доставки са от по различен вид? И само опаковката е оригинална? Никой,дори и краварите не е постигнал такава масова доставка и логистика.Как ти звучи инфото,че спечелили предимство,защото поръчали един брой ваксина в повече.Колкото до журналистчето,пълен зомби.Майката е лекар,но той е" Разбирач", който се чудел,как да е убеди!Зомбито гони кариера с подобни бози.

    Коментиран от #53

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Бай Трай

    10 7 Отговор
    Какво ме интересува майка ти и дали и колко в лекар? Избора си е нейн. Има хора които искат да се ваксинират, и трябва да чакат поне 7 месеца или повече. Аман от простотия и статии обслужващи някой си.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 скептик

    27 1 Отговор
    Пак ще го кажа. Онзи ден погребаха мой познат, лекар. След като се имунизрал доброволно, три дни е бил на легло с оплаквания от болки в цялото тяло и липса на енергия. Човекът бе възрастен, но без фатални заболявания. На кого да вярвам? НА дойчвеле или на това, което виждам?
  • 55 Посетител

    13 1 Отговор

    До коментар #19 от "Последния Софиянец":

    В най-скоро време ще е доброзорлем! Нали вече се говори за "ваксинационни паспорти", без тях няма да можем не просто да пътуваме а дори на ресторант, кино, та дори на работа да идем! Онзи ден нали писаха за собственик на фирма за обслужване на възрастни и болни в Германия, който уволнил свои служители, че не са се ваксинирали! Ето докъде е доброволността!!!
  • 56 Посетител

    12 2 Отговор
    Ще се присъединя към вече изразилите мнение, че автора следва да се вслуша в майка си, жената явно е с бистър ум а и е лекарка - най-вече! Независимо че е на 70+... А това, че е в DW - само показва промитият му мозък!
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 ха ха ха

    5 0 Отговор
    Бля бля велето започна да си помпа плюсовете и минусите, но не мое си помпа рейтингът на статиите 🤣🤣🤣
  • 60 Ввв

    12 0 Отговор
    Абе джендър,боцкай се пък лекарката знае най-добре
  • 61 Няой

    14 2 Отговор
    Майката лекар, дъщерята - никой, тръгнала да спори с професионалист. Добре, патицо, като искаш ваксинирай се, никой не те спира. Лафът за "теориите на конспирацията" не минава, банален е, а вече и децата знаят, че е възможно най-глупавия опит за оспорване на истината и е 100% критерий за интелектуална немощ, продажност, и дебилизъм. Майка ти знае какво прави, дала ти е живот, а дали ти ще го опазиш или ще се превърнеш в морско свинче си е твой проблем.
  • 62 дядо Йоцо гледа

    11 1 Отговор
    Ха, колко интересно. Изхождайки от мисълта , че съм над 60г и няма да правя повече деца се съгласих с половин уста да бъда ваксиниран. Дали ще ми променят ДНК, качеството спермата или кривината устата не ми дреме. Но младите защо затривате ? Защо заблуждавате , защо манипулирате, защо изчезват личните местоимения ? Защо тровите младите и ги правите неграмотници ? Ще ви кажа, за ПАРИ ! Сега основното ОРЪЖИЕ е ваксината. И кой продава най-много ОРЪЖИЕ на света? Кой оказва натиск да се купува само неговото оръжие на света? Кой има най-голяма печалба от продажбата на ОРЪЖИЕ? Кой разпалва години наред конфликти по света? Не можете да ме заблудите , че К19 не е нарочно измислен както Ф16 !
  • 63 пояснение

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Реалист":

    Какъв избор ? На ваксина, на група, на дата, на отказ ?
  • 64 ЛЛЛ

    11 0 Отговор
    Много си е права жената и не е нужно някой да я кара да се ваксинира. В крайна сметка всеки си преценява сам, а аз пък споделям нейното мнение
  • 65 234

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Антигерб":

    Споделям мнението
  • 66 Матей

    9 0 Отговор
    Дрън-дрън,СПИН ,е също американска измислица,за да си продават негодните лекарства и на когото лепнат тая диагноза и после го умориха със споменатите лекарства.Има естествен срив на имунитета,който умело се използва за да се изтълкува като СПИН И жертвата сама влиза в капана.Сега може същото да произлезе,но в неизмеримо по-големи мащаби.В Германия вече се отказват от прилагане на вакцината Астра-Зенека под 18 и над 65 г.,и в други страни ще се усетят и ще се плеснат по челата,само да не е прекалено късно.ккаво ще ти стане като хванеш ковид,нищо,вероятността да умреш е= на статистическата грешка.А биеш ли си ваксината и ще живееш години наред със страха от късни негативни последици.
  • 67 Ами

    10 0 Отговор
    Явно има мозък, за да не иска да се ваксинира с ваксина, която няма гаранция даже от производителите си!
  • 68 Петър

    2 3 Отговор
    Всички лекари да се ваксинират как така ще отказват а обикновенния човек ще убият с тия ваксини
  • 69 Матей

    7 0 Отговор
    Ще възраждат синдрома на Павлик Морозов,вируса на сатанизма се вкарва в семейната среда.Бъди добър поданик и докладвай за несъгласни с режима,за изкривяващи правата партийна линия.Невероятно ,толкова десетилетия след Юлиус Фучик,уроците почват от А,Б...
  • 70 ИМПЕРИАЛИСТ

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "БАЙ Х@Й ‼":

    COVID-19 не е ВИРУС, защото няма ДНК. Затова се казва КОРОНА-ВИРУС. Има частично РНК и всъщност е огромна органична молекула с неустойчив строеж, което води до безброй мутации... Ефективна ваксина не може да се създаде заради БЕЗБРОЙНИТЕ му мутанти. В природата са регистрирани НАД 1700 корона-вируси, най-много по животните...
    Спасението е здрав и силен организъм, който НЕ Е ТРОВЕН С ВСЕВЪЗМОЖНИ ХАПЧЕТА ЗА ЩЯЛО И НЕЩЯЛО С ГОДИНИ. Прилагат от НОЩ тези рестриктивни мерки защото друго не могат да измислят, тъй като в случая медицинската и фармацевтична мафия е напълно безпомощна...
  • 71 Един

    6 0 Отговор
    Мама знае най-добре!
  • 72 Един

    8 0 Отговор
    Представяте ли си : ЖУРНАЛИСТ ДА ДАВА АКЪЛ НА ЛЕКАР ЗА ВАКСИНИРАНЕ!!!
  • 73 ргтфдс

    3 0 Отговор
    Тоя на майка си демокрация прилага,жената лекар с 60 години стаж ,тоя тръгнал да убеждава лекар ,който знае всичките мурафети на фармацията -!!е