29 Януари, 2021 19:00 4 868 31

С тухли и ножове срещу вечерния час: кой създава хаоса в Нидерландия?

  • нидерландия-
  • протест-
  • коронавирус

Футболните фенове излязоха на улична демонстрация в подкрепа на полицията, която ги беше снабдила с оранжеви сигнални жилетки за идентификация

С тухли и ножове срещу вечерния час: кой създава хаоса в Нидерландия? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В началото може и да е било протест срещу локдауна и наложения вечерен час в Нидерландия. Но бързо съпротивата се изроди в насилие, а протестиращите се превърнаха във вандали. Кои са тези хора и за какво се борят?

„Бензин, фойерверки, каквото намерите – взимайте колкото можете повече. И кажете на всички приятели, че тръгваме да съсипем този вечерен час!!! Планът днес е да гътнем полицията и да я пре****!!!“ – това пише потребител на име Skkrr Mishtooo в месинджър-канала RELLEN NEDERLAND nl ☠️ в „Телеграм“.

В този канал се събират бунтари срещу вечерния час от цялата страна, които се наговарят къде ще предизвикват безредици през поредната нощ, публикуват видеа на запалени автомобили и сгради, както и списъци с имената и адресите на министри от кабинета.

В спиралата на насилието

Протестите започнаха като съпротива срещу въведения нов вечерен час от 21:00 часа до 04:30 сутринта. От 15 декември 2020 страната е в пълен локдаун. Оттогава новите зарази и смъртните случаи, свързани с Ковид-19, намаляха, но специалистите настояват, че са необходими още мерки – най-вече, за да се предотврати бързо разпространение на новия британски щам на вируса. Въведеният в събота вечерен час е първата подобна мярка от Втората световна война насам, когато вечерен час наложиха хитлеристките окупатори.

Протестите срещу вечерния час бързо се изродиха в насилие. В много градове като Хага, Тилбюрг, Енсхеде, Венло, Амстердам, Ротердам и други се стигна до сблъсъци между буйстващите демонстранти и полицията, която прибегна до използването на водни оръдия и сълзлив газ. Протестиращите гърмяха с фойерверки, трошаха витрини и мародерстваха из различни търговски обекти, а в Енсхеде дори нападнаха една болница. Над 100 души бяха арестувани.

Взривът на насилие шокира иначе мирната и спокойна страна. Много хора вече се боят да излизат от домовете си, особено в кварталите, където се очакват безредици. Надига се и всеобщ гняв срещу размирниците.

„Много ме тревожи това ожесточение,“ казва Диане ван Хамерен, шефка на полицията в Хертогенбосх, един от градовете, където във вторник имаше особено много насилия. Тя разказва, че протестиращите били въоръжени с ножове и електрошокови палки и хвърляли тухли срещу полицията. „Невинни граждани стават жертва на техните действия,“ допълва Ван Хамерен. Тя смята, че изстъпленията вече нямат нищо общо с пандемията: „Не става дума за правото да демонстрираш. Това са хора, които просто искат насилие и предизвикват престъпни сблъсъци.“

Не е само пандемията

Съобщенията в „Телеграм“ и в други социални мрежи също показват, че участниците в насилията са остро настроени срещу истаблишмънта и политиците, но също така срещу полицията и журналистите. В много постинги се нападат „всички тия богати хора, които си имат собствени къщи“.

По време на безредиците във вторник по улиците на нидерландските градове излязоха обаче и много представители на гражданското общество. Според Тикхо Онг от неправителствената организация „РАДАР“, която се бори срещу дискриминацията в обществото, изобщо не е ясно кои са тези хулигани и какво точно искат. „Групите са много различни и участват по различни причини. Едни се чувстват изритани от обществото, други пък просто скучаят и вероятно се забавляват от сблъсъците с полицията,“ казва Онг.

Според Йоанне, която участва в самоорганизирана квартална група за спазване на реда в един амстердамски квартал, протестиращите просто дават израз на своята фрустрация. Тя твърди, че добре разбира младите хора от квартала и се опитва да им помогне. „Чувствам се вътрешно разкъсана. Да, изпитвам гняв от решението на правителството да ми забрани вечер след работа да вървя с приятеля си на ресторант и разбирам фрустрацията на хората. Искам обаче да възпра онези млади хора, които си съсипват бъдещето, включвайки се в тези насилия,“ казва Йоанне.

Помощници-доброволци

В Хертогенбосх полицията получи неочаквана подкрепа – от привържениците на местния футболен клуб, с които полицията иначе непрекъснато има разправии заради насилия на стадиона. Футболните фенове излязоха на улична демонстрация в подкрепа на полицията, която ги беше снабдила с оранжеви сигнални жилетки за идентификация. Ван Хамерен приветства решението на хората „да се надигнат и да кажат: Долу ръцете от нашия град!“.

И в Маастрихт футболни запалянковци се противопоставиха на насилията. В Амстердам репортерите на ДВ срещнаха Кунта Ринко, обществен активист от квартална група срещу насилието. Той и неговите съмишленици нямат официален статут, затова пък добре познават младите хора в околността. „Предупреждаваме ги да не вършат неща, за които после ще съжаляват. Полицията действа със сила, а ние се опитваме да предотвратим насилията,“ казва Ринко.

В град Юрк, където беше подпален един център за Ковид-тестове, млади хора стартираха набиране на средства за възстановяването на центъра. Събрани са вече близо 10 000 евро, а това „показва, че младите хора в Юрк имат и друго, добро лице“, посочват активистите. А в Ден Босх друга самоорганизирала се група събра цели 100 000 евро в помощ на един търговец, чийто магазин беше опустошен.

Ако подкрепата на такива доброволци все пак се окаже недостатъчна, полицията е готова да вземе мерки срещу всички следващи насилия. „Ние имаме готовност и занапред да защитаваме хората,“ категорична е полицейската началника Ван Хамерен от Хертогенбосх.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    66 5 Отговор
    Скоро и у нас!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Греда

    42 0 Отговор
    А, ами сега ФБ и производните му, няма ли да блокират профилите на тези - нали призовават за нарушаване на закона?!
  • 4 Ясно е всичко

    34 4 Отговор
    Достатъчно е да разберете чия собственост е телеграм :)

    Коментиран от #26

  • 5 само питам

    45 14 Отговор
    Нещо за Навални да кажете?

    Коментиран от #7

  • 6 Българин

    64 3 Отговор
    Не всички са примерни роби като арабите...пардон германците

    Коментиран от #12

  • 7 Учуден

    21 6 Отговор

    До коментар #5 от "само питам":

    За всеки престъпник ли искаш да пишат???

    Коментиран от #14

  • 8 Рто

    13 5 Отговор
    Е как кой, Путин разбира се!
  • 9 Протоберансчо

    27 1 Отговор
    ТАКА ще е,отсега нататък !...
  • 10 полицай

    5 32 Отговор
    „Не става дума за правото да демонстрираш. Това са хора, които просто искат насилие и предизвикват престъпни сблъсъци.“
  • 11 истина е

    22 5 Отговор
    Всичко лошо идва от реза-ците !
  • 12 буда

    4 8 Отговор

    До коментар #6 от "Българин":

    ти като роб ли го казваш?
  • 13 THE ROLLING STONES

    21 1 Отговор
    Или в превод за селяндурите от ГРОБ
    Търкалящите камъни.
    Бойко що не е в Искърското дефиле ?!
  • 14 рускитрол

    54 3 Отговор

    До коментар #7 от "Учуден":

    Тези в Нидерландия за някой Навални ли мятат тухли или за кефа според теб?
  • 15 Оставчо

    15 8 Отговор
    Само в БГ сме меки китки,като Отровното трио,
    БСП, Славуца Пърцуца, м,Да България и други
    влечуги !
  • 16 324

    11 3 Отговор
    Що за въпрос? Я веднага Путин и Русия!
  • 17 123

    31 3 Отговор
    Само така. Мачкане на фашистката власт. Управляващите се гаврят с народите си.
  • 18 Шпек

    13 2 Отговор
    Майдан?
  • 19 моше ник

    32 0 Отговор
    с вируса който ни натрапиха сатанистите ,объркаха света,но хората вече не се лъжат лесно и врагът ще става все по-отчетлив!
  • 20 НеДа

    45 3 Отговор
    Когато протестираха черните това че чупеха, ограбваха магазини и палеха коли не възмути нито един от управляващите. Сега когато хората справедливо протестират защото искат живота си отново ги изкараха хулигани
  • 21 Кой кой

    20 1 Отговор
    Менте коовида, били гей и швабата клаус 🤣🤣🤣
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Що се биете

    2 1 Отговор
    С полицай бе ГГГяурин те са въоръжени до зъби ,номерът да дебнем покрай Парламентът Холандски и като изкочат оха изненада
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Пощальонът

    19 1 Отговор

    До коментар #4 от "Ясно е всичко":

    Естествено,че е Телеграм,иначе дойче зеле защо да го споменава два пъти и с половин уста да каже ''Публикувано във факти.бг: и в други социални мрежи също'' . Шараните кълват и толкоз!
    Тоз Телеграм изведнъж взеха да го ползват в целия свят,че и цяла Холандия ,...защо ли така ?
    И вземи малко да се просветиш за Телеграм,там между другото и акции на Навални се организират,а не им блокират профилите как то някъде другаде.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 За овце

    1 1 Отговор
    Всичко е "организирано" в путиновия Телеграма. Там са само "терористи". Това да не ви е "арабска пролет", че да е организирана у Фейса?! Там са само демократи. На "терористите" им блокират профилите.
  • 31 Матей

    1 0 Отговор
    Почнаха и в Германия и Франция--в светая светих та ЕС.оЩЕ ПРЕДИ ЕДНА ГОДИНА беше ясно ,че съпротива ще има на ковид-насилието и то много радикална.ДАЖЕ МНОГО СЕ ЗАБАВИХА.Били хулигански групи,действали на общо основание,не само против ковид-мерките,ами и против буржоазията и стражарите.А как се е стигнало да има толкова бедни и младежи без бъдеще в тия толкова разплути от изобилие страни?