Last news in Fakti

2 Февруари, 2021 20:30 3 397 49

"Българинът по правило е подозрителен." Защо толкова много българи не искат да се ваксинират

  • ваксина-
  • коронавирус-
  • пандемия

Факт е, че в България корупцията не е просто корупция - тук става дума за формиране на мрежи със съответните им етажи, от които се изсмукват ресурсите

"Българинът по правило е подозрителен." Защо толкова много българи не искат да се ваксинират - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Проучване показа, че цели 43% от българите не биха се ваксинирали. На какво се дължи техният скептицизъм? "Не смятам, че в случая става дума за някакво невежо вярване в конспиративни теории", казва проф. Георги Каприев.

ДВ: Според последното проучване на “Тренд” цели 43% от българите не биха се ваксинирали. Ако тези стойности се задържат, целият процес по имунизиране може да бъде компрометиран. На какво според Вас се дължи този скептицизъм?

Георги Каприев: Според мен 43% не са чак толкова много. Според нашите математици, ако 60% от населението се ваксинират и ако прибавим към тях броя на вече преминалите болестта, това ще е достатъчно. Но какво движи тези 43%? Обратно на масовите мнения, аз не смятам, че става дума за някакво суеверно, лекомислено или невежо вярване в конспиративни теории. Такива хора има, но техният дял е малък. Основните мотиви са няколко. Единият е, че тези, които прокламират ваксините - правителството, Европейският съюз - понякога сами се държат малко като конспиратори. Като организация, която е силно заинтересована от това ваксиниране по причини, които са отвъд медицинските. Имам предвид твърде рано започналите намеци, че който не се ваксинира, няма да може да излиза в чужбина, няма да може да се качи на самолет, ще трябва да си стои вкъщи и да рони сълзи. Подобен натиск, граничещ със заплахи, довежда до естествената реакция на отхвърлянето. Има и една втора група, която казва: “Ваксина не се прави за една година. Не са минали всички изпитания”. Това обикновено не са антиваксъри. Тази група се осланя на третата причина - не всички на този свят са убедени, че тази пандемия е действително такава. При едно сравнение в исторически план се пораждат съмнения.

ДВ: Ваксините обаче си остават единственият начин да се приключи с тази ситуация, която се отразява тежко както на икономиката, така и на психиката на хората. Какъв би бил ефективният подход, за да бъдат убедени хората в тяхната полза и да изберат да се ваксинират?

Георги Каприев: Ефективният подход е едно много стабилно и добре обосновано обясняване и сравняване на това какво би станало при ваксиниране и какво при отказ. Но не се обяснява адекватно.

ДВ: В България вярването в конспиративни теории е всъщност широко разпространено - според едно предишно проучване около 20% вярват, че Бил Гейтс стои зад пандемията. Колко опасна е тази значителна група сред българите, която е склонна да залита по манипулативни и псевдонаучни теории?

Георги Каприев: Това е симптом за нещо много по-опасно от конкретния казус, който обсъждаме. Невежеството в нашето общество расте стимулирано - чрез бюджетите за образование, чрез качеството на образованието, чрез това, че простащината и невежеството се препоръчват като модел за успех.

Факт е, че в България корупцията не е просто корупция - тук става дума за формиране на мрежи със съответните им етажи, от които се изсмукват ресурсите. Всичко това със сигурност довежда до подобни конспиративни мисления. Сред моя кръг няма такива хора, движа се сред сравнително образовани хора. Но има една група, добре информирани хора между другото, които успяват да прокарат някаква връзка между нещата, които стават по света, и цензурирането на алтернативните мнения. Това им дава повод да мислят за конспирация. А другото е просто невежество.

ДВ: Какъв би бил ефективният подход към подобни теории от страна на медиите например - игнориране или по-скоро директна конфронтация?

Георги Каприев: Ако говорим за българските медии, те отдавна са изгубили качеството си да вършат това, което се изисква от тях. В българските медии много отдавна отсъства анализът, отсъстват и коментаторите, които могат да обобщят. А фактът, че се затваря устата на някакви хора чрез публичното им демонизиране или недопускането им до ефир, води до подобни реакции. Българинът като част от онази система, която сама наричаше себе си “социалистически лагер”, е по правило подозрителен. Подозрителен към ръководителите на обществото и към структурите, които се налагат повече или по-малко силово. В момента имаме подобна ситуация и това води до такива естествени реакции.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Не само българите

    76 6 Отговор
    Никой не иска
  • 2 zeus

    68 5 Отговор
    Вече 31 години сме опитни зайчета, писна ни!
  • 3 Майна

    86 3 Отговор
    ДВ , ЗАЩО НЕ ОТРАЗИ ВЧЕРАШНИЯ ПРОТЕСТ В БЕРЛИН...ПРОТИВ КОРОНАМЕРКИТЕ ....ЗАЩО НИТО ЕДНА ТЕЛЕВИЗИЯ НЕ ГО ОТРАЗИ? ЗАЩО НЕ ДАВАТ ГЛАСНОСТ КОЛКО МНОГО ХОРА НЕ ИСКАТ ДА СЕ ВАКСИНИРАТ„

    Коментиран от #12, #43

  • 4 др Гей Билтс

    50 3 Отговор
    Българинът е като хлебарката, не можеш го надхитри.

    Коментиран от #28

  • 5 Доверие

    67 0 Отговор
    Българина има доверие в политиците си, и прави като тях- те казват едно и правят точно обратното. Съответно като кажат че е добре да се ваксинираме, се разбира обратното
  • 6 Бай Ганьо

    31 1 Отговор
    Я нема са ваксинирвам защото не вервам на учени доктори професори дуценти и подобни.
  • 7 будала

    51 3 Отговор
    Кой вменяем може да има вяра в Бойко Методиев Борисов?
  • 8 Дидо

    66 0 Отговор
    Подозрителен е защото цял живот е лъган и вече не вярва на никой
  • 9 Лелее

    77 1 Отговор
    Грешно ВИ е “проучването “!
    Над 80% от Българите НЕ искат да се ваксинират!!!
    А слугите на Бил , Сорос и Сие и техните стъкмистици могат да се пукнат от яд !
  • 10 2-ри февруари

    47 0 Отговор
    Честит празник на екипа на DW, честит празник на сорснята!

    Коментиран от #29

  • 11 Ганчо

    41 1 Отговор
    Щото всичко наложено императивно е Геноцид! Ваксинирайте си внучетата,па ние после..

    Коментиран от #33

  • 12 WwwCom

    65 1 Отговор

    До коментар #3 от "Майна":

    Във Виена протестите бяха още по-големи! И за тях не се намериха свободни медии,да съобщят. Цяла Европа е настръхнала от тази пропаганда за ваксиниране

    Коментиран от #16

  • 13 ТаУмВзе

    51 1 Отговор
    Пояснете, какво е информирано съгласие при ваксинирате. Или по точно, гушваш букета и виновни няма. Кинтажа е взет и всичко е точно. Най печелившата търговия е със погребения. Бизнес с вирус, после шантаж и изнудване с уж ваксини. Бонус тотален контрол над робите.

    Коментиран от #44

  • 14 ърп

    50 1 Отговор
    Българинът не вярва на управниците си,тъй като прекрасно знае колко евтини са. През цялата ни нова история,доказано няма по некадърен и продажен елит от българския.

    Коментиран от #21, #46

  • 15 МЪЖЕ В ЧЕРНО

    28 1 Отговор
    Правилно българина е подозрителен,че на митнически контрол полицията 10минути прави справка на паспорта и българина!!!????
  • 16 Майна

    53 1 Отговор

    До коментар #12 от "WwwCom":

    АБСОЛЮТНО МЕДИЙНО ЗАТЪМНЕНИЕ ЗА ПРОТЕСТИТЕ И НЕПРЕКЪСНАТО ОБЛЪЧВАНЕ С РЕКЛАМИ И НЕОБХОДИМОСТ ОТ ВАКСИНАЦИЯ...ТЕ ПРЕКАЛИХА И ПОЛУЧИХА ОБРАТНИЯ ЕФЕКТ...НАДЯВАМ СЕ, ЧЕ ЩЕ СЕ СПРАВИМ С ТАЗИ ПОСТАНОВКА И ЩЕ ГИ...

    Коментиран от #26

  • 17 Доко

    44 1 Отговор
    Правителството да не хвърлят народни пари на вятъра за ваксини а да ги дадат за храна на бедните българи.

    Коментиран от #30

  • 18 Майка на нацията

    16 5 Отговор
    Кви ваксини бе батьовци? Те са пълни с чипове и срс-та ,дори съдържат днк-то на Цецка Цачева.
  • 19 време е

    35 1 Отговор
    Не дремете пред компютрите, а се въоръжавайте ......
  • 20 Русский

    13 4 Отговор
    Проваксинирах се днес. Спутник - V. Няма странични ефекти, абсолютно. Издадено е удостоверение за ваксинация. След 3 седмици - ваксинация с втория компонент. Лекарят каза, че имунитетът към Ковид ще бъде за 2 години.
  • 21 кольо

    27 0 Отговор

    До коментар #14 от "ърп":

    абсолютно вярно пич,а за достоверност нека да припомним и думите на китайския мъдрец конфуций за стълбовете в една държава: продоволствие, армия и най-важното-доверието на народа във власта!

    Коментиран от #31

  • 22 Санитар

    36 1 Отговор
    Експериментите ни дойдоха в повече.Над 80%няма да се ваксинират.В това число влизат и разочарованите от грипните ваксини
  • 23 Уважеми Каприев

    28 2 Отговор
    Много добро интервю, но пропуска унищожаването на здравната система. Много хора ги е страх, че при дребно неразположение, заради ваксината, може да си отидат като хората, дето умряха по стълбите на болниците. Какво направи Борисов, който съсипа здравната система през последните 10 години? Ще вдигне рамене, нали не е той или негов близък. Това е също причина хората да са скептични.
  • 24 Бързака

    10 1 Отговор
    Оооф, Аз искам но каде ги постаеят тия ваксини!? Личня лекър не дига телефона си от 3 мрсеца дава заето. Незнам с тия БГ медици при такава Демокрация сега Май САМО ПРЕОРИТЕТИТЕ данакозаплатаджии са добре в БГ.
  • 25 Политик = чумен плъх

    37 1 Отговор
    Категорично не вярваме, че който и да било политик е “загрижен” за нещо друго или за някого другиго освен за собствения си ненаситен търбух! Политикът е най-долната, най-продажната и безчовечна г@д в човешкото общество. Никакво доверие и пълен саботаж на тия човеконенавистници!
  • 26 WwwCom

    20 1 Отговор

    До коментар #16 от "Майна":

    Всичко показва ,че нещата вървят на там.... Идва пролет,народа се събужда и...
  • 27 Много просто

    8 4 Отговор
    Прост народ-слаба държава
  • 28 сливчо

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "др Гей Билтс":

    Абе,с чехлата понякога...
  • 29 хаджи дончо

    2 7 Отговор

    До коментар #10 от "2-ри февруари":

    Кои са тия маскари Шороши,та ги не зная аз?
  • 30 Свети бойко

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "Доко":

    Или поне за укрепване на свлачища,да не си иде някой зян!
  • 31 гуджо

    6 0 Отговор

    До коментар #21 от "кольо":

    А защо Конфуций е пропуснал полицията?Бива ли така!
  • 32 DW Пропаганден машинен

    21 0 Отговор
    Ежедневната промивка на мозъците от DW ! Не си губете времето да им четете глупостите, манипулират ви по всички параметри! Те много добре "знаят и познават" българите и ако не са те да ни кажат, какво искаме и защо сме направо взели-дали !?
  • 33 Ганьоооо

    3 5 Отговор

    До коментар #11 от "Ганчо":

    Май не си на ясно какво означава думата,,геноцит" ? Е за това ще си останеш ганчууу !
  • 34 Активист на БКП

    13 0 Отговор
    Защото не иска да е опитно зайче на световния империализъм ! Венсеремос!!!
  • 35 ха ха ха

    12 0 Отговор
    Всеки ден ли ще питаш бе дойчо?

    Куче да беше, вече щеше да е разбрало - на стар краставичар, гнили краставици да не предлагаш!
  • 36 DW в Германия процента е почти същия

    7 0 Отговор
    Недоверие се казва!!! Астра Зенека нея искат никъде, и Полицайте в Германия няма да се ваксинират с нея!!! Тука с нея ваксинира те Държавните чиновници с Голямите заплати и има 110 000 пенсионери с пенсии над 1000лв,тези ваксинирай те с Астра Зенека На НОЙ, Правителството и още 100 държавни Агенции, Ромите гласоподаватели, бароните им!!
  • 37 Годжи

    7 0 Отговор
    Не на ваксините,вадете пушките от долапите и ги почистете хубаво да гърмят здраво
  • 38 мръсни тайни общества

    11 0 Отговор
    Не се заигравайте с народа,защото накрая ще ваксинираме жените и дъщерите ви и ще им хареса! и вие ще искате,но за вас ще има от добрия стар Калашников.
  • 39 Християнин

    11 0 Отговор
    За ужас на сатанистите планът им за подчинението и унищожението ни няма да проработи
  • 40 Зеле

    11 0 Отговор
    Глобалистите от ДВ не могат да се примирят с мисълта, че българите се оказаха по-малко шилета от западняците.
    Не сме продозрителни ,а направо сме сигурни, че ни кроите нещо с тия БЕЗПЛАТНИ ваксинации.
    И от къде са тия 43%? Аз не познавам нито един, който да иска да се ваксинира. Но познавам много, които се чудят как да избегнат ваксинацията.
  • 41 ДжафДжаф

    14 0 Отговор
    Стига глупости! Подозрителен, невярващ, глупости на търкалета.Особено пък твърдението, че заради социализамът българина бил подозрителен. Напротив! По времето на соца България имаше ваксинационна програма, на която запада можеше само да завижда! Достатъчно е да спомена само БЦЖ ваксинацията! Тогава хората вярваха на държавата и се ваксинираха. Сега нещо не вярват нито на колониалните си господарири нито на колониалната администрация. А то пък и за какво да вярват!? При нито една от предлаганите ваксини не е приключила 3-та фаза на клинични тестове. Никой не поема отговорност! Никой не е състояние да каже колко ще трае имунитета след ваксинация! Тука умрели 30 души, там умрели 10, на другият край на света пък им се схващал лицевият нерв, вируса мутирал постоянно, че даже вече имало мутации на мутациите. Докторите плющят пълни, взаимноизключващи се идиотизми, според това кой вестник са чели. Абе...
  • 42 Един

    3 0 Отговор
    Маймунизация, маймунизация и маймунизация му е майката на управлението!
  • 43 пери

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "Майна":

    Как, бе? Искали, не искали, Меркел щяла да ваксинира всички германци до септември. Много интересно как ще стане.

    Коментиран от #45

  • 44 rule

    5 1 Отговор

    До коментар #13 от "ТаУмВзе":

    Така, или иначе всеки ще умре! Разликата между ваксинираните и не ваксинираните е че първите ще умрат от нещо друго, а вторите задължително от Корона вирус!:) Няма значение от кой щам!:) Най-интересното е че непрекъснато откриват нови щамове, ама произведените досега ваксини ги покриват!:) Тия, хептем ни имат за глупаци! Ако, с една ваксина можеше да се направи това, вирусни заболявания нямаше да съществуват! Майтап!:) И то голям!:)
  • 45 4745

    1 0 Отговор

    До коментар #43 от "пери":

    Е! Те имат опит от минали години!:) Ще се справят! Вервай ми!:) Освен, ако пак не се появи някой неуспял художник, стигнал до ефреитор в армията!:) Ама, тогава ще измрем от друго!:) Така, или иначе крайният резултат е един и същт!:)
  • 46 АНОНИМЕН

    5 0 Отговор

    До коментар #14 от "ърп":

    Вярно! Има разсекретени документи на руските дипломати и разузнавачи от 1900 г. насам! В един от докладите е буквално писано за българските журналисти и политици, че се купуват евтино! И сегашните не са по-различни! Ще се радвам някой коментатор да ми докаже, че греша за сегашните!
  • 47 аз съм Веска

    1 0 Отговор
    ЩОТ НЯМА АДЕКВАТНА ДЪРЖАВНА ПОЛИТИКА .
    ВИРУСОЛОГ МАНГЪРОВ НЯМАЛ ДА СЕ ВАКСИНИРА .ЩОМ МАНГЪРОВ ОТРИЧА ТЕЗИ ВАКСИНИ , А ББ БИЛ ТОЛКОЗ ОЧАРОВАН ОТ ПРОФЕСИОНАЛИЗМЪТ МУ , ТА ЧАК ЩЯЛ ДА МУ ПРИСТАНЕ....
    КАКВО ДА ПРАВИМ НИЕ С ГАЙДИТЕ ...
  • 48 Матей

    8 0 Отговор
    Я виж ти какви задълбочени анализи правят ,търсят психологическите мотиви на отделни групи,разделят хората според техните мотиви.Изтъкват колко несъстоятелни били ,присмиват се и подмамват хората към нещо потенциално толкова опасно.Против били 43%,значи в действителност са двойно повече--86%.Първо самите фирми-производители отказват всякаква гаранция,после от всеки преди ваксинация се иска да подпише декларация ,че това става на собствена отговорност и нито здравното заведение,нито производителят няма да носят отговорност.Има и редица други подозрителни моменти в цялата афера и хората интуитивно ги усещат.Нали уж имаме демокрация,глас народен--глас божи?А се оказва нещо коренно различно,олигархично-измамническо,тъпанарско управление.
  • 49 Всеки

    0 0 Отговор
    достоен мъж ще предпочете да умре в бой от куршум, а не като скот от бавнодействаща отрова!