ФАКТИ.БГ

Ще се самовзриви ли Путин с процеса срещу Навални?

Осъждането на Алексей Навални неизбежно предизивика буря от възмущение, издухваща всяка остатъчна репутация на Русия като на сериозна държава

Публикувана: 4 Февруари, 2021 13:00
60 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2211
Ще се самовзриви ли Путин с процеса срещу Навални?
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 2.8 от 20 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Путин се спъна в Навални. Остава само да видим дали ще се сгромоляса със зрелищен гръм или в режим на забавен каданс, пише професор Евгений Дайнов.


Мастилото, както се казваше едно време, още не е изсъхнало в предишната ми статия, занимаваща се със залеза на популистите, и не щеш ли, най-дълго управлявалият популист започна да излъчва сигнали на паника. Иде реч, разбира се, за удивителното неумение на Владимир Владимирович Путин да се справи с човека, когото той упорито нарича "незначителен блогър", т.е. Алексей Навални. Така се случва в историята. Когато ти дойде времето, можеш да се спънеш в най-малкото камъче. Путин се спъна в Навални. Предстои да видим дали ще се сгромоляса със зрелищен гръм или в режим на забавен каданс.

Всеки политически грамотен гражданин, снабден с любопитство и наблюдателност, няма как да не е забелязал следната историческа закономерност. Когато една диктаторска власт реши, че най-сетне е вечна, че най-сетне е запушила всички канали, през които може да навлезе някакво оспорване, че е време да се отваря шампанското - точно в този момент се оказва, че тя не може да удържи и на най-малкия полъх на съпротива. Цялата структура на властта уж е налице, уж е заела тотална кръгова отбрана и е заприличала на огромен таралеж, насочил неизброимо количество щикове срещу всекиго, когото не харесва - а внезапно се оказва, че структурата си е структура и щиковете са си щикове, но властта отдавна е изтекла от нея. И се търкаля по улицата. Че този момент в Русия е много близо съдим по разнообразните сигнали, които путиновата диктатура изпраща тези дни по повод Навални.

Първият съд и вторият съд

Първият съд срещу него бе свикан на принципа на "чрезвичайките" на НКВД - в полицейски участък в московско предградие. Този "съд" заседава под портрета на Хенрих Ягода, главатаря на сталиновия НКВД, организирал не само публичните процеси срещу Каменев и Зиновиев, но и разгърнал системата на Гулаг, както и прокарал политиката на изтребление на населението на Украйна чрез глад.

Сигналът беше ясен: Русия на Путин обяви своето намерение да се върне към сталинизма. Това, разбира се, бе предупреждение, насочено предимно към руснаците - да си налягат парцалите така, както са го правили техните баби и дядовци. Но беше насочено и към останалия свят: не се закачайте с нас, ние пак сме решили да ставаме ужасяващи. Този сигнал обаче нито уплаши руснаците, нито разтревожи Запада. Цивилизованият свят погледна на целия този цирк със съжаление, а руснаците се изсипаха в сто града да искат свобода за Навални. Хиляди бяха арестувани, но през следващата седмица демонстрантите се оказаха дори по-многочислени. Така стана ясно, че руснаците нямат намерение да си налягат парцалите, а имат намерение да се отърват от новия си Сталин.

Последва вторият съд срещу Навални, натоварен със задачата да го вкара в затвора за по-дълго от 30 дни. Различни силови органи блокираха центъра на Москва, но московчани масово излязоха в подкрепа на Навални, надлъгвайки се с органите из околните булеварди и улици. Сигналите, излъчвани от властта, бяха точно обратните на онези от първия съд. Хенрих Ягода блестеше със своето отсъствие, оставяйки празнина, която се опитаха да запълнят говорителят на руския самодържец Дмитрий Песков и говорителката на външното министерство Мария Захарова. Излъчените сигнали обаче разкриха не силата на някаква идваща диктатура, а слабостта на вече отиващата си. "Надяваме се да не се случи глупостта някой да обвърже перспективите пред отношенията между Русия и ЕС с някакъв си обитател на предварителен арест", изтърси Песков в началото на втория съдебен процес.

Захарова трябваше да демонстрира сила

По един удивително суеверен начин Кремъл продължава да не нарича основния си опонент по име. Това е пропаганден трик, който по принцип цели да принизи Навални до нивото на невидима с просто око твар. Но при една вече преобърната ситуация, се постига точно обратният ефект: не-наричането по име започва да се схваща като знак за чист ужас пред лицето на врага. А руският народ, бидейки тежко и дълбинно суеверен, няма как да не е разчел този сигнал правилно.

Интервенцията на Захарова, пак по време на процеса, също имаше за цел да демонстрира сила, та да уплаши враговете. Отбелязвайки присъствието на над 20 дипломати от западни държави в съдебната зала, Захарова изгради следната силогистика: "...по традиция дипломатите в чуждестранни съдебни зали подкрепят собствените си граждани. Но дори западняците (така е в нейния текст - Е.Д.) да смятат Навални за "свой", той е гражданин на Руската федерация". Превеждам: щом дипломатите ходят по процеси, за да защитават своите хора; и щом западни дипломати са на процеса срещу Навални, значи той е техен човек. За всеки случай тя разгърна тезата и по-задълбочено: "Не изключвам, че те в немалка степен са загрижени за съдбата на натовските...милиони, напомпани в противоправна дейност на руска територия". Превеждам: Навални и такива като Навални не само са агенти на Запада, но са и негови платени слуги, изпълнявайки задачата да рушат реда в Русия. Предатели, един вид, заслужаващи не само затвор, но и по-крути мерки.

Каква, според Захарова, е целта на западняците, плащащи на такива като Навални? Ето: "Това е саморазобличаване на неприличната и противозаконна роля на колективния Запад в опитите за сдържане на Русия". Тук вече е заплахата към Запада: не се опитвайте да ни сдържате, ние ще продължим да настъпваме.

Проблемите с тази интервенция на Захарова са поне два. Първо: силогизмът ѝ е сглобен на нивото на горната група на някоя московска детска градина. Второ: намира се изцяло извън контекст и вместо да впечатлява със своите "разкрития" и да плаши със своите заплахи, предизвиква смях, примесен със съжаление.

Писъци на смъртно уплашени хора

Целта на путиновия режим очевидно бе да организира нещо като боботене на далечен гръм, предупреждаващ за надигащия се гняв на самия гръмовержец. Онова, което се чу обаче, бяха панически писъци от обсадена крепост. Руснаците, научени в течение на поколения да разкодират сигналите на властта, няма как да се объркат. И те ще чуят не идваща гръмотевична буря, а писъци на смъртно уплашени хора. Ще чуят и съвсем различните послания, излъчени на процеса от Навални и от неговия адвокат. Тук няма силогизми или многозначителни закачки. Тук говоренето е пряко и - за разлика от Кремъл - смело.

Навални: "Това дело е, за да бъда вкаран в затвора...Причината: омразата и страхът на един човек в един бункер. Защото аз го обидих, като оцелях след като се опитаха да ме убият по негова заповед". И продължава, заплашвайки на свой ред: "Наистина се надявам този процес да бъде видян като признак на слабост...не можеш да вкараш милиони или стотици хиляди в затвора".

Неговият адвокат съвсем честно предупреди Путин, че с процеса срещу Навални рискува да се самовзриви: "Отравянето на Навални беше наречено политически Чернобил. Бих искал да приключа своята пледоария с цитат от сериала на НВО ("Чернобил"). Легасов казва: "Дятлов наруши всички правила и докара реактора до саморазрушение". Скъпи съдия, не бъдете Дятлов, не натискайте копчето".

Междувременно, преди началото на процеса, шефът на въпросния съд беше подал оставка. И това е знак: надушил е отрано, че идва краят и не иска да има нищо общо с онези, които ще го предизвикат.

Осъждането на Навални неизбежно предизвика буря от възмущение, издухваща всяка остатъчна репутация на Русия като на сериозна държава. С нея никой никой няма да иска да има нищо общо и тя ще се превърне в световния прокажен. Но и да не бяха осъдили Навални, ходът не би бил печеливш - всички щяха ги сочат с пръст и да им се подиграват: "Страхливци!". Нито руснаците, нито светът биха възприели Путин като силен играч.


Русия

Поставете оценка на статията:
Оценка 2.8 от 20 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Пенев
1 Отговор
Той достатъчно се е самовзривил с тези Новичоци....сега ще се довзриви😂

Оценка:
-59 +14

Софиянец
2 Отговор
Вкараха си автогол, единствения полезен ход беше да стоят и гледат от страни филма. Навални е класа над цялото ГРУ, това е началото на края на болшевизма!

Коментиран от #13


Оценка:
-71 +26

Мутата
3 Отговор
Глупости написани след 3-та ракия.

Оценка:
-16 +73

БОЗА
4 Отговор
Мечти .. ;-)))))

Оценка:
-12 +55

цру меРе У
5 Отговор
Абе харесвах Путин за това че се опълчи на американските крадци на петрол , но да тровиш опозицията и да крадеш милиарди и да репресираш народа си ,си е диктатура , да се маха ..

Коментиран от #12


Оценка:
-54 +17

смях
6 Отговор
и след това червенопавянците ще трябва да се пребоядисат и да станат върли демократи и да се кръстят пред на Байдъна портретът. Жалка работа, но логическо обоснована.

Оценка:
-33 +9

да е ясно
7 Отговор
путин ще излезе от кремъл само с краката напред

Оценка:
-20 +19

А си знаете
8 Отговор
Дойчеее-ареста на Невални само вдигна рейтинга на Путин в Русия...Милиони поставят лайк под текста на присъдата на Невални-а всички пишат ,че малко са му дали...

Коментиран от #25


Оценка:
-12 +45

БАЙ Х@Й ‼
9 Отговор
Чудно само къде бяха тези яростни защитници на човешките права когато в едно посолство ликвидираха един журналист противник на властта ⁉️ Къде бяха когато ставаше дума за Асандж ⁉️ А когато ставаше дума за Сноудън⁉️

Оценка:
-12 +49

Перо
10 Отговор
Като види човек автора Дойче Зеле и независимо от темата,се знае,че става дума за соросистки глобализъм.

Оценка:
-8 +43

Да ама не
11 Отговор
Невални има 0,7 % подкрепа------за каква опасност за Путин ми говорите?

Коментиран от #18


Оценка:
-8 +43

гост
12 Отговор

До коментар #5 от "цру меРе У":


Хитро нали - абе харесвах го - ама да се маха!Тази цялата тъпотия ще приключи скоро.САМО СИ ЧЕШЕТЕ ЕЗИЦИТЕ!

Оценка:
-7 +24

Я па тоя
13 Отговор

До коментар #2 от "Софиянец":


Какъв болшевизъм те гони в днешна Русия бе? Болшевиките в момента взеха властта във Вашингтон-там са те.

Оценка:
-9 +37

да питам
14 Отговор
Кой ?!🤔 Владимир Отровителят на гащи ли ??! 🤭😁

Оценка:
-26 +10

Пенсионер
15 Отговор
Ушанките са вече на амбразурата😂 В атака червени продажни боклуци!

Оценка:
-35 +15

доста
16 Отговор
Абе доста маргинални статии взехте да пишете! Това за хора с трети клас ли го пишете? Евгени Дайнов? Хубаво, но нереално и тъпо. Путин използва Дневални, използва движението напред на за падняците, за да им подложи край и те от собствената си инерция на се сгромолясат. Дневални е "полезния глупак", за да не си цапа Путин ръцете. Изкарва компромати срещу хората, които Путин е трудно да мъмри, защото зад тях стоят цели партии, бизнеси и сдружения. След 1 месец за Дневални почти няма да се говори. Някой да говори за Скрипалите? - не.

Оценка:
-5 +37

Бaро Вкаров
17 Отговор
НЕ ,нема са взриви.Дори нарочно разиграват драмата с Нахуйни.Путин има еврейска кръв и най близките му хора също.Да не се забравя.🕎

Оценка:
-7 +19

Бaро Вкаров
18 Отговор

До коментар #11 от "Да ама не":


Как бе,Альоша Нахуйни е руския Ицко Бойкикиев!😁

Оценка:
-5 +14

Диоген
19 Отговор
Бившият кореспондент на в.,,Работническо дело",защитил дисертация,,Френската Комунистическа Партия" и настоящ професор го бива в две неща: Да дрънка на китара и да дрънка глупости!

Оценка:
-5 +33

Красимир
20 Отговор
Дайнов , много ти идва пиенето. Този свят, който дойде с ваша помощ, не се различава по нищо от стария за обикновения човек, напротив по - зле е. Е да, професори - по 3-ма на ден. Що се касае за Русия, тя е на една монета със САЩ- ези- тура. Тъй наречена съвременна демокрация не е нищо по - повече от американски интереси, наложени със сила и с голямата илюзия - долара. Историческите форми на управление включват и авторитаризма (да не забравяме Римската империя), а руснаците, българите и др. в болшинството си много я обичат( това се вижда)- живковци ,царе, бойковци и т.н. Що се касае за Навални, (в миналото кадър на КГБ, а сега платен и вербуван от ЦРУ) ТОВА СА РУСКИ РАБОТИ НЕРАЗБИРАЕМИ ЗА НИКОГО. Такава е и цялата им държава- може да се управлява само по този( сегашния) начин с известни нюанси и ще си остане непобедима и неразбрана от целия свят, освен ако кражбите не надвишат приходите им.

Коментиран от #58


Оценка:
-9 +25

другарят
21 Отговор
Евгени Дайнов, нацистката медия дойче веле...Боже слез да си събереш вересиите, че ще ми се взриви главата като чета подобни глупости..

Оценка:
-8 +24

DW=пропаганда
22 Отговор
Не, няма да се самовзриви! Самовзривява се западния либерален фашизъм. ЦРУ този път наорави евтин цирк. Всички, които им пригласят са в покезрението на НОРМАЛНО мислещите хора. Ако имате още глупави въпроси ще вИ отговоря.

Оценка:
-7 +26

МВД РОССИИ
23 Отговор
Ще се взриви, соршняшкото сърце от безсилие, че Путин си седи непоклатим, а народът го обича.
Сорошняшката хиена спи гладна в дупката си и сънува как по времто на горбачов отхапваше тлъсти и мазни парчета от огромната и обилна руска баница. И тъкмо слюнките и я задавят и в съня се появява овчрсктоо куче Путин с дебелата тояга в ръка!

Коментиран от #34


Оценка:
-8 +25

Наздаровя
24 Отговор
Джуджето се уплаши от дневалния .Може ли Големия Путин да се страхува от малкия Навални.Може като знае на какви прогнили дъски е стъпил

Оценка:
-21 +8

минувач
25 Отговор

До коментар #8 от "А си знаете":


Те и тука коментиращите пишат глупости.А тези дето протестират в цяла Русия защо са на улицата?

Оценка:
-17 +6

да питам
26 Отговор
Другаре , време е вече за полагане на дрътите кокале за следобедна дрямка ..🤭🤭🤭

Коментиран от #29


Оценка:
-8 +5

ннн
27 Отговор
Всяко чудо за три дни е казал народът ни.Навални е много, много малък, да не кажа жалък за да предизвикак каквито и да е последици за Путин и страната. Ще си влезе в затвора, където ще трябва категорично да докаже, че е евролиберал не само на думи, но и на дела. И тотава ще се разбере от какво тесто е замесен.

Оценка:
-8 +20

Ушанка
28 Отговор
Руския народ огладнява и скоро ще има октомврииска революция.И на тях им писна от изедници ,пък и на гол патриотизъм не се кара

Коментиран от #37, #59


Оценка:
-21 +11

29
Този коментар е премахнат от модератор.
ай де бе
30 Отговор
За Путин не знам, но САЩ и ЕС вече се самовзривиха с Джулиан Асанж и Едуард Сноудън

Оценка:
-9 +18

Левски
31 Отговор
Мумията: В АТАКА! / Путин: DW ...ХАХАХААААААХОООООООХААААААААА

Оценка:
-2 +6

Не те питам
32 Отговор

До коментар #29 от "МВД РОССИИ":


Кокалите ти са кекави важно е червеният дирник да е здрав

Оценка:
-10 +7

Когато паднат
33 Отговор
на коча топките.Беснеят,зашото им липсва президент,от чешита на горби.или неговото продължение - алкохолика Двамата създадоха целият олигархичен модел в Русия,но не само там.Във всички бивши републики.Благодарение на двама некадърници,единия чист предател, другия- заклет алкохолик,Руската икономика, армия,служби бяха смазани.Оня-с белега,унищожи доброволно цялата ситема от междуконтинентални ракети.Без 1 рубла насреща.Горби в знак на " партньорство" пак буквално им " подари" 500 тона обогатен уран.Срещу нула долара заплащане.Благодсрение на този жест, цялата ядрена енергетика на щатите работеше с огромни печалби над 20 години.Идва Вовата и първо изрита надтанилите се там шел- мел,бритиш петролиум.До него,те източваха директно през петролопровода построен от Русия,подържан от руснаци чудовищни количества петрол. Плащаха на руснците 1 $ на барел!!! При цена 17 $ на барел.Путин каза стига: и ги изрита безпардонно.Изгони всички чужди компании,нахлули да проучват находища за газ,нефт,алуминиева руда,железно никелови находища.Това са само малка част,от причините да искат падането му.

Коментиран от #36


Оценка:
-8 +24

34
Този коментар е премахнат от модератор.
да питам
35 Отговор

До коментар #29 от "МВД РОССИИ":


А ти да не би да си от МВД .??! 🤭 И да си на 25 .?🤫

Оценка:
-8 +2

да питам
36 Отговор

До коментар #33 от "Когато паднат":


Ти да не си бивш финансов министър ? Или си чел това в Мурзилка ?.🤭

Коментиран от #48


Оценка:
-10 +4

ннн
37 Отговор

До коментар #28 от "Ушанка":


Толкова огладнява, че се превърна в най-големия износител на храни.Чети, не слушай опорки от средата на 90-те.

Коментиран от #39


Оценка:
-5 +19

ха ха ха
38 Отговор
Естествено, че НЕ!

Оценка:
-2 +5

Ушанка
39 Отговор

До коментар #37 от "ннн":


Какво изнасят ,че не се сещам ,зърно и

Коментиран от #43, #52, #53


Оценка:
-10 +3

Дойче зеле
40 Отговор
и един - двама пропаднали соросоида сънуват небивалици.

Оценка:
-5 +12

Чудо голямо !
41 Отговор
Много им се иска Вовката да си ходи,щото ги рита вече 20 години по разпраните задници.Мъка ! Нахални го употребиха като носна кърпа.Стигна се дотам в безсилието им да подкокоросват малолетни да правят навалица ! Само по себе си това е падение.Но ,соросоидната паплач няма морал и скруполи.Цяла Западна Европа е един кенеф,барабар с кравария !

Оценка:
-8 +17

русия е джудже
42 Отговор
Джуджето с име на полов орган си вкара сериозен автогол тоя път.

Оценка:
-15 +7

Ддддддд
43 Отговор

До коментар #39 от "Ушанка":


Производител на зърно-1 място...на зеленчуци-5 място...на плодове-9 място...на пилешко месо-на 4 място...на свинско месо-на 4 място и т.н....-и това е малка част от това което произвеждат и изнасят.За разлика от нас-даже продукция за Китай изнасят-а не ядът китайски чесън...

Коментиран от #46


Оценка:
-5 +13

ДжафДжаф
44 Отговор
По-добре "диктатор" като Путин, който си слага подписа под своите укази и носи пряка отговорност, отколкото тъп, одъртял, дебел толуп от Банкя, който винаги и във всичко е прикрит зад едни абсурдни колективни органи, в които никой не носи отговорност за абсолютно нищо! Путин е Президент 15г и за това видите ли бил диктатор! Меркел е Канцлер също 15г, но пък тя видители била лицето на световната демокрация!! Деее......а и евроатлантическата демагогия деее...а! че нашият толуп от Банкя не направили вече 11г на чело! Всичко му е подчинено без изключение, а практически не носи отговорност за абсолютно нищо.

Оценка:
-8 +15

Диверсант
45 Отговор
Заглавието трябва да е. ИЗ МОКРИТЕ СЪНИЩА НА ГЕЙСОРОСОИДИТЕ 😂😂

Оценка:
-5 +13

Ушанка
46 Отговор

До коментар #43 от "Ддддддд":


За производител или за износител говорим .Може да произвеждат за собственни нужди ,но нямат капацитет да изнасят ,тя пшеницата за производство на водка не и стига

Коментиран от #54


Оценка:
-9 +4

КГБ
47 Отговор
Така им се иска на САЩ и военоокопационата структура НАТО.
За да съществуват им трябва враг!

Оценка:
-7 +13

Не питай мен,
48 Отговор

До коментар #36 от "да питам":


А прочети! Има данни,фактология в чичо Гугъл,колкото искаш.Колкото до петрола ( ако това питаш) , цитирах извадки от речта на В.В.Путин пред Валдайския форум.Пред стотици акредитирани журналисти от цял свят.За да борави с такива цифри,той знае какво и защо го казва. Това е Валдайски форум.Да не сбъркаш със вашия - Владайски форум.В кръчмата на три бири и три чаши шлъокавица.

Оценка:
-4 +13

въпросче
49 Отговор
Само като разбереш кои са главните герои в статията, трябва да ти стане ясно: дойче зеле и хазарина евгени дайнов - предан сороспиец по душа (ако притежава такава), по произход и по копаня. Че и професор го направили. Сигурно по свински роги. Цялата тази дандания е плач по загубена младост. Не дава злия Путин гювеч на крадливите сороспийци. Това много прилича на приказката за лисицата дето вървяла след пръча, че му били огромни "менците", а на тънка кожица се крепели, току виж се скинели и паднели, та да се налапа тя гладната.

Оценка:
-4 +13

Същия
50 Отговор
Заглавието ми стана интересно, но прочетох името ДВ и спрях да чета-поредните олигофрении насочени срещу Русия-не вярвам западните човеци да са малоумни или се правят на такива-но онзи тип е осъден за криминални престъпления , няма нищо политическо -дори и да се отчита факта , че е подкрепян от 1% от избирателите....там на запад дали освобождават своите криминални престъпници и дали не задържат демонстранти от незаконни събирания....

Коментиран от #60


Оценка:
-5 +13

51
Този коментар е премахнат от модератор.
52
Този коментар е премахнат от модератор.
ннн
53 Отговор

До коментар #39 от "Ушанка":


Изнасят зърно и месо, возят американци до МКС и т.н. Но твърдението ти бе, че умират от глад. Докажи.

Коментиран от #56


Оценка:
-6 +11

54
Този коментар е премахнат от модератор.
55
Този коментар е премахнат от модератор.
Генчев
56 Отговор

До коментар #53 от "ннн":


Големи производители на плодове и зеленчуци пък 90℅ от плодовете и зеленчуците на Турция отиват там, що така!? Ти къде ги четеш тези работи в Новости и Комерсант?

Оценка:
-8 +6

Бай Шиле
57 Отговор
Таман се притесних,че от два дни Сашко Йорданов не се е изявявал.Добре че професор? Дайнов се яви да просветли тъпите ни глави.

Оценка:
-3 +2

Димитров
58 Отговор

До коментар #20 от "Красимир":


Точно така е.

Оценка:
-1 +1

59
Този коментар е премахнат от модератор.
Да бе
60 Отговор

До коментар #50 от "Същия":


ще ги задържат .там направо ги стрелят.

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Росен Плевнелиев
Президентът при връчването на наградата за най-добър град за живеене
Истината е в добрата комбинация между социалното, предприемаческото и зеленото"

Още бисери
ТОП 5