Last news in Fakti

6 Февруари, 2021 16:00 2 661 20

Локдаунът се отразява пагубно на децата ни

  • пандемия-
  • училище-
  • коронавирус

За тях коронавирусът вече е част от нормалността

Локдаунът се отразява пагубно на децата ни - 1
Снимка: Shutterstock

В пандемията все повече деца страдат от страхови неврози, депресия, трудности с концентрацията, проблеми със съня, наднормено тегло. Германските педиатри бият тревога. Ситуацията е драматична.

"В последните три седмици преди Коледа в кабинета ми дойдоха трима тинйейджъри с множество дълбоки драскотини по ръцете. Тогава вече ми беше пределно ясно, че нещо не е наред", казва педиатърът Аксел Гершлауер от Бон. Обикновено подобни пациенти идват доста по-рядко при него - трима на шест месеца, посочва докторът. Той знае много добре как пандемията се отразява децата и младежите в Германия - д-р Гершлауер е говорител на Федералния съюз на педиатрите за района на Северен Рейн.

Все повече деца имат психически проблеми

"През последните месеци темите тотално се изместиха - все по-често се стига до психически проблеми. Дали ще говорим за страхови неврози, проблеми с концентрацията или със съня - през последните месеци всички тези случаи зачестиха драматично", казва педиатърът.

Аксел Гершлауер редовно разговаря със свои колеги. И при тях редовно идват деца с психически проблеми. Освен това зачестяват и случаите на поведенчески промени, на забавено езиково развитие, на напълняване. Все повече семейства се оплакват от значително по-голяма консумация на медийно съдържание при децата си, а и все по-често родители вече не водят децата си на контролни медицински прегледи. Всичко това се потвърждава и от актуално допитване до 347 психотерапевти в Германия.

Трудно е на този етап да се посочат всички последици от локдауна върху 13-те милиона деца и младежи в Германия. Не на последно място и заради посегателствата срещу малолетни, които остават скрити и за които детските лекари рядко научават. Едно е сигурно: Германия ще трябва да инвестира много време и пари, за да върне обратно в правилния коловоз стотици хиляди момичета и момчета. "Това ще бъде много трудоемка задача. През следващите две години ще се нуждаем от план и от много повече персонал. Със сигурност ще ни трябват 50% повече психотерапевти", убеден е Аксел Гершлауер.

116111 - горещата телефонна линия за деца

От 40 години в Германия съществува гореща телефонна линия за деца, които се нуждаят от помощ. И ако до неотдавна водещите теми на телефон 116111 са били например първи любовни вълнения, получена двойка в училище или спор с родителите, сега на преден план излиза темата за психическото здраве и самотата. "Вече и 8-годишни деца се обаждат. И все повече малолетни се сблъскват с насилие", казва в тази връзка Ана Захариас от горещия телефон. През 2020 година общо 461 000 деца и младежи са набрали номер 116111.

И все повече разтревожени майки и бащи звънят на съответния телефон за родители - след като децата им заспят вечер. През 2020 обажданията на тази линия са скочили с 64 процента, казва Захариас. И изобщо вече не става въпрос за съвети, свързани с пубертета, раздялата на детето с гадже след кратка връзка или пък със спорове в семейството. Водеща тема отново е локдаунът, който всеки ден играе по нервите и на родителите, и на децата.

А как се справят най-малките?

Как обаче се отразява локдаунът на най-малките? "Когато родителите са страхуват, това се отразява директно и на децата", казва Ула Баумгертнер-Шмеинг, която от 18 години работи в Германския съюз за закрила на децата. Тя разказва за една майка, чийто син не желаел да ходи на детска градина, защото се страхувал да не се зарази с вируса. "Оказа се обаче, че майката е тази, която се страхува и която е предала този страх върху детето", казва социалната педагожка.

В Бон тя води група за консултации за родители и деца. В момента нейната група се посещава от около двайсетина деца, повечето от които на възраст под 3 години. Тези малки дечица не познават друг свят, освен този с маските. Свят, в който не можеш да се събираш с много други деца и в който трябва редовно да си миеш ръцете. "Най-малките вкарват това и в игрите си, например като слагат маски на плюшените си играчки. За тях коронавирусът вече е част от нормалността", казва Ула Баумгертнер-Шмеинг.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    30 1 Отговор
    ГЛАВНИЯ ГЛАШАТАЙ НА ГЛОБАЛИСТИТЕ Е МЕРКЕЛИЦА...СРАМ И ЗА НОРАЛНИТЕ ГЕРМАНЦИ Е, НО ТЯХНОТО ОСОБЕНО ВЪЗПИТАНИЕ ВСЕ ОЩЕ ГИ ВЪЗПИРА
  • 2 Мистър Бо

    38 1 Отговор
    Противоестественото,винаги е пагубно.Ваксините-също.
  • 3 Гост

    27 1 Отговор
    А добър ден
  • 4 абг

    13 2 Отговор
    Хвалебствена статия от дойче зеле.
  • 5 гост

    26 1 Отговор
    Това е целта - да слушкат !
  • 6 Верно ли

    26 1 Отговор
    Не думай! Не беше ли това целта, а, глобалистки пропагандатори?
  • 7 Пландемията

    34 0 Отговор
    Е режисирана за да настъпи голямото рестартиране и прекрасния нов свят.това е война от 4 поколение.психо.биологическа не на държавите.а на елитите срещу масите.ядрено оръжие не предвидено.Това е само началото.Локдаунуте няма спрат.вируса уж ще мутира.дикато всичко фалира и се обезкърви.паралелно върви депопулацията от ваксини и други химически реагенти.взима се и генетичен материал за да може мрнк да копира Гена и направи индивидуална ДНК като код.Изнамерен е начина за унищожение на икономиките после ще има голям глад.до 2030 който оцелее ще бъде роб във цифровия феодален строй.

    Коментиран от #11, #12

  • 8 мислещ

    32 1 Отговор
    Родителите имат не по-малка вина, ако те бяха нормални, можеше и да опазят децата поне засега. Вместо това, какво наблюдаваме? Децата навън с маски. Едно време децата бяха бунтари, а възрастните - сухари, сега какво стана? Бунтарите сме тук-там сред по-големите, а ние като измрем, ще останат само робите и фашистите, в които ще превърнат подрастващите от тези години.
  • 9 Безотговорни хора

    20 2 Отговор
    Отразява се, ама на родителите не им пука. Нищо не правят по въпроса.
  • 10 Аааа добър ден

    22 1 Отговор
    Вие слушайте още мършите от нощ
  • 11 Евала

    21 0 Отговор

    До коментар #7 от "Пландемията":

    Браво за точните думи и аз от ден първи на всички около мен им повтарям това, но....10:1 е съотношението на дебилите към нормалнните и е труднооооо
  • 12 рептилче

    11 1 Отговор

    До коментар #7 от "Пландемията":

    по груби сметки на земята трябва да останат не повече от 1 млрд жители
  • 13 Шекел

    11 0 Отговор
    Ми разкарайте т.пия локаут то не е трудно се сети човек
  • 14 Внимание мили хора

    19 0 Отговор
    Най репресирани от ковидистите са децата ни ..обявиха ги за заразни затвориха ги в домовете и ги сложиха да учат през лаптопи..това е нечовешко Децата не правят протести за това посегнаха на тях.Аз обвинявам в престъпление всички медии лекари и изперкали ковид фашисти които не си дават сметка какво причиниха на децата

    Коментиран от #19

  • 15 Диверсант

    12 0 Отговор
    Някой спомня ли си какво пишех през май, юни. Даже обещавах на Тихомир Шумов, който често ме триеше че някой ден трябва да бъде съден за ПСИХОТЕРОРИЗЪМ
  • 16 АЙ СТИГА БЕ

    5 2 Отговор
    А КАК СЕ ОТРАЗЯВА ИГЛУТО НА ДЕЦАТА В СИБИРИЯ ? ТАМ ДАЖЕ ГЕРБ И БОЙКО НЯМА ДА ДАДАТ ПОМОЩИ И ПАРИ ОТ ЖИПКАТА ! САМО ЕДНИ БЕЛИ МЕЧКИ И ЧАТ ПАТ ПУТИН КОЙТО ПРАВИ ПЪТЯ ПО КОЙТО ЩЕ ДОЙДАТ ГЕРБ ДА СИ КАРАТ КАТОРГАТА !
  • 17 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 1 Отговор
    Всеки ден ,си говоря и гледам внучките по Скайп.Такова нещо не съм видял,голямата е жизнена има поставени шалтета и дюшек в хола и играе,Танцен,йога с майка и ,малката в коша и тя прави опити да пълзи.Не е приятно, да се наруши ритъма,но в момента е рано да се пускат на градина,според Дъщеря ми след 15ти .Сега не е сигурно,при заразен в детската ще ги затворят за 2 седмици,а така всеки ден са на разходка!Вчера валя там и имат сняг за пързаляне...
  • 18 😁😁😁😁😁

    2 5 Отговор
    Горките деца, не могат да ходят в моловете и да гледат шарените стоки в магазините и да се задоволят дори и с едното зяпане по витрините,
  • 19 Forro

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "Внимание мили хора":

    Те имат план но забравят че Господ също има план за тях,Господ забавя но не забравя.
  • 20 Ддаа

    0 0 Отговор
    Нищо им няма