Last news in Fakti

9 Февруари, 2021 20:30 3 191 27

Ваксинацията при личните лекари: да изброим рисковете

  • ваксина-
  • коронавирус-
  • пандемия

Всичко това изглежда като рецепта за перфектен хаос, в който личните лекари ще трябва да зарежат цялата си обичайна работа, която и без това е достатъчно много

Ваксинацията при личните лекари: да изброим рисковете - 1
Снимка: БГНЕС

Изглежда като рецепта за перфектен хаос: българските власти прехвърлят цялата отговорност за масовата ваксинация на личните лекари. Тук изброяваме рисковете, които крие тази стратегия.

Ваксинацията срещу коронавируса в България прилича на грохнала старица с куп хронични заболявания, която на всичко отгоре е хванала Ковид-19 и сега едва-едва крета. Оправданието е, че получаваните ваксини са малко. Какво ще стане обаче, когато скоро основанията за това оправдание изчезнат?

Оптимизмът на властите

За властите, естествено, перспективата е светла. При достатъчно доставени дози можело да се правят 50 до 100 хиляди ваксинации на ден. В края на февруари или началото на март пък било реалистично да започне и масовата имунизация. Тоест, четвъртата ѝ фаза, в която идва ред на многократно повече хора, общо 1,8 милиона души - прехвърлилите 65 години и страдащите от хронични заболявания.

Може и да започне, но дали тогава дефицитът на ваксини няма да бъде сменен от дефицит на организация? При българските условия това хич няма да е учудващо.

Засега властите смятат да възложат отговорността за масовата ваксинация на милиони хора (от четвъртата фаза и по-нататък) основно на 4500-те общопрактикуващи лекари в страната, като разчитат на натрупания от години опит във ваксинирането срещу други болести. По своята интензивност и обхват обаче сегашната задача е очевидно значително по-сложна. И изисква специфична подготовка и организация. Докъде е стигнала тази подготовка, може да се съди по факта, за който съобщиха самите общопрактикуващи лекари: че трябва да започнат да правят списъци с имената и контактите на желаещите да се ваксинират, те научили не от друг, а от медиите.

Всичко тъне в неизвестност

Въобще, ако се съди по собствените им свидетелства, двайсетина дни преди да дойде редът на общопрактикуващите лекари да се включат в кампанията по ваксинация, всичко тъне в неизвестност.

Не е ясно например те сами ли ще се снабдяват с ваксини или ще им бъдат доставяни. Има силни притеснения, че „самообслужването” ще отнема голяма част от времето им. Особено на онези, които не са в големите градове и за всяка доставка ще трябва да пътуват десетки (а в някои случаи стотици) километри. Още повече време ще „изяде” огромната административна тежест, съпътстваща ваксините.

Засега общопрактикуващите лекари са оставени сами да търсят отговори и на купчината чисто медицински въпроси. Няма детайлно описание на процедурите, нито ясен протокол, който да защитава както пациентите, така и лекарите. Липсва адекватна информация по отношение на противопоказанията на ваксините при отделните групи хора, нито конкретни указания за пациентите с различни заболявания. Остава висящ и въпросът за възрастните хора и ваксината на AstraZeneca, която заради поръчаните големи количества би трябвало да бъде ключова в тази фаза на ваксинацията.

Рисковете

Условията, при които работят голяма част от личните лекари, също се очертават като сериозен проблем. Представете си например какво струпване на хора ще се получи, като се има предвид, че всеки ваксиниран ще трябва да прекара в доста ограниченото пространство на поликлиниките по около 25-30 минути (докато му дойде редът за измерване на кръвно налягане и снемане на анамнеза, както и 15 минути под наблюдение след убождането). При такова струпване рискът да дойдеш здрав и да си тръгнеш болен изглежда твърде голям.

Представете си сега този процес и от гледната точка на лекарите, като към изреденото дотук добавите цялото тичане около снабдяването, разпределението, подготовката, поставянето и описването на ваксините, както и съставянето и изпълнението на точни графици със стотици пациенти (при това със задължителни резерви).

Други решения?

Всичко това изглежда като рецепта за перфектен хаос, в който личните лекари ще трябва да зарежат цялата си обичайна работа, която и без това е достатъчно много. Като същевременно самата имунизация едва ли ще се ускори кой знае колко, така че крайната цел трудно ще бъде постигната в обозримо бъдеще.

Може би все още не е късно да се помисли и за някакви други решения. В страните, където имунизацията се движи с далеч по-бързи темпове (дори при дефицит на ваксини), са изградени например специални центрове за масова ваксинация.

Ето и един пример, изскочил от новините в последните дни. 89-годишен туристически кораб, който стои неизползван заради пандемията, бе превърнат в център за ваксинация на хилядите жители на швейцарските градове, разположени около Боденското езеро. Корабът плава от пристанище до пристанище, а някои местни жители вече го наричат "ваксинационно вапорето" (от италиански).

България, разбира се, не е Швейцария. Тук нямаме и Боденско езеро. Но с малко повече въображение вероятно и тук могат да се намерят други, по-ефективни решения.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 26 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Най_добре за Лекарите е да ВАКСИНИРАТ

    25 1 Отговор
    В МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ,НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ И ПРЕЗИДЕНСТВОТО !!!ГОЛЯМИ ,ТОПЛИ ,УЮТНО ОБЗАВЕДЕНИ СГРАДИ!!!😀😁
  • 2 д-р Ох

    25 4 Отговор
    Само не можах да разбера момента с меренето на кръвното, какво общо има с ваксината. За след поставянето е ясно.Трябва наблюдение. И незнайно защо автора на тази статия го намалява на 15 минути,като препоръчаното е 30 минути.А колкото до хаоса,той е гарантиран.
  • 3 джипи

    31 2 Отговор
    Коронният номер на Борисов.Това със бушоните и малоумните вече го разбраха.

    Коментиран от #25

  • 4 смешници

    19 1 Отговор
    Опитват се да ги стимулират,като плащат на джипките по 10 лв. на ваксиниран. В заложните къщи методиката е същата.
  • 5 Коректенов

    23 0 Отговор
    Моя личен лекър \джипи\ от около 3 месеца не вдога телефона и някой път дава заеттто. А като ида на место вика е дане си само ти пациент имам 2000 глави кой по напред а .

    Коментиран от #6

  • 6 Саблезъб

    14 0 Отговор

    До коментар #5 от "Коректенов":

    На твоят лекар всичките 2000 пациента ли са живи?Води си статистика и го питай колко са умрелите и ако не ти хареса бройката бегай с 200
  • 7 Капризи

    18 4 Отговор
    Нема угода на тия лични лекари, а толкова пари им се дават
  • 8 Келеш

    18 4 Отговор
    Преди КОВИД ходех по два пъти при моето ДжП ,не че ми имаше нещо но да зяпам медицинската сестра.Такива цици баце,лудница.И ме пита,от К’во се оплакваш бе момче?А на мен ми се е*е та 2 не виждам и само в пазвата и надничам.....А сега ....нема ,затвориха кабинета ...а нас кучета ни яли.

    Коментиран от #16

  • 9 ИМПЕРИАЛИСТ

    25 3 Отговор
    COVID-19 не е ВИРУС, защото няма ДНК. Затова се казва КОРОНА-ВИРУС. Има частично РНК и всъщност е огромна органична молекула с неустойчив строеж, което води до безброй мутации... Ефективна ваксина не може да се създаде заради БЕЗБРОЙНИТЕ му мутанти. В природата са регистрирани НАД 1700 корона-вируси, най-много по животните...
    Спасението е здрав и силен организъм, който НЕ Е ТРОВЕН ОТ ДОКТОРИТЕ С ВСЕВЪЗМОЖНИ ХАПЧЕТА ЗА ЩЯЛО И НЕЩЯЛО С ГОДИНИ. Прилагат от НОЩ тези рестриктивни мерки защото друго не могат да измислят, тъй като в случая медицинската и фармацевтична мафия са напълно безпомощни...
  • 10 Ужасът

    13 0 Отговор
    ГерП винаги прехвърля отговорността на някой друг. СТРАХЛИВЦИ.
  • 11 Ухан 96

    20 1 Отговор
    Четохте ли за вируса от Ухан 96-та година?! Същите симптоми и развитие на заболяването. А се ваксинират с Инфлувак и Ваксигрип. И няма такива истерии, като днешната. Мисълта ми е че никога няма да повярвам на хора, които дори не правят опит да утвърдят някакво лечение, а още преди да има ваксини ги прокламират като единственото решение за измислената им пандемия.

    Коментиран от #13

  • 12 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 1 Отговор
    моят личен лекар ДЕСИ санитарката от ЛОМ ме ваксинира aнaлно с един голям иригатор пълен със сапуниена вода
    после така хубаво се изчиствам оттоксините че ми иде да свира ня пиано и да пея като павароти
  • 13 ционист

    11 0 Отговор

    До коментар #11 от "Ухан 96":

    Това бе генералната репетиция. Как не го разбрахте? И лудата крава и пиЧия грип, и свинТСкия и пр. са си наши разработки. Изучавеме ви от години и ви опростачаваме. И резултатът е на лице. Скоро ще ви морим, защото не сте нужни, а ядете и цапате.
  • 14 Башибозук

    9 2 Отговор
    Значи едно ДжиПи ваксинира 3000 души с две ваксини и прибира едни 60000 лева а хората гладуват. ЗАЩО.

    Коментиран от #20

  • 15 TUNA. Com

    13 0 Отговор
    То затова започнаха личните лекари да звънят на хората да ги записват за ваксина колко важно било и незнам си Кво. А те искат да прилапат хилядарките. Нито ти обясняват за ваксината нито за страничните реакции.
  • 16 тъпчо

    10 1 Отговор

    До коментар #8 от "Келеш":

    Тя,медсестрата гола до кръста ли работеше?А ти защо не каза на доктора,че си болен от приапизъм?Щяха да ти направят ректално туше.
  • 17 Коки

    4 1 Отговор
    Всички знаем, че училищата в момента са празни. За избори може да се използват, а защо не и за ваксиниране. Училището е на центъра, голямо, светло, удобно, отоплено. Само да се намери персонал, който да е подходящо стимулиран. Може във физкултурния салон на училището, който обикновено е с отделен вход.
  • 18 Фаро

    2 1 Отговор
    Снимката кърти!В Русия съм в Русия съм...
  • 19 Санитар

    11 2 Отговор
    В нашата болница няма нито един ваксиниран лекар,сестра и санитар.Екипа е в прекрасно здравословно състояние изкарали сме вируса на крак и изпълняваме служебните си задължения напук на мутренските ограничения и разпоредби.Болните са изключително доволни и щастливи,защото им сваляме маските и дишат,както диша всяко едно нормално свободно животно на тая планета.Ние отказахме да се ваксинираме и аз лично гоня всеки,който идва да се ваксинира с цел да ни разбие колектива и зарази с лоши мисли
  • 20 Дедо Пене

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Башибозук":

    ПЛАЩА СЕ НА ВАКСИНА ПО 10лв.,А НЕ НА ИНЖЕКЦИЯ И 30хил.лв. ЩЕ ВЗЕМЕ АКО РАБОТИ ПО ВАКСИНАЦИЯТА 3000часа или 430дни по 7часа на ден само ваксиниране!!! А Б С У Р Д !!!
  • 21 А кой друг

    2 1 Отговор
    Да ваксинира, може би баба ми.ЛЛ познава най-добре пациентите си и може да ги наблюдава ако ще и по телефона да си говорят с него
    Чудя се на тъпизмите който се пишат и на шараните който се хващат
  • 22 Този

    1 1 Отговор
    Дойче затъпява прогресивно
  • 23 Джипи

    1 1 Отговор
    Парите никому не са излишни.С ваксините могат да се направят добри пари.Но заради едни пари,да поемам лична отговорност, на кой да сложа,на кого - не, изобщо не е оферта.Всички записани на отчет, специално над 50 годишна възраст, задължително имат някакви хронични заболявания.А тези- над 60 са със набор от различни заболявания.Заболявания,който поотделно изискват различна терапия.А сега и допълнително вирус! Този опит за поемане на лична отговорност,изобщо не ми харесва.Ако се получат усложнения с някой,или няколко пациента, поемам отговорност изцяло. За щаба,министъра има идеално оправдание.. Джипито е в правото си да прецени, дали е трябвало да бъде ваксиниран Х,или Z. Да,но на Х цялата фамилия ме познава от години.Ако се случи нещо, и някой от семейството е по " импулсивен" може да отида аз в травматологията. А няма гаранция,и за нещо по тежко.Лично аз,и няколко колеги от различни ДКЦ,- категорично ще откажем.Да издадем документ за наличие на хронични заболявания- да,но без да имунизираме ние.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 J Y Moineau

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "джипи":

    Абе очевидно има още много малоумни, които не са го разбрали. Иначе защо гласуват за него?
  • 26 ГЕРБОКРАД

    2 0 Отговор
    По 1500 евро премия за персонала в германските болници
  • 27 един

    1 0 Отговор
    Джипитата в България бяха 4500 преди 20 г. Сега са 3800.Който им завижда на парите да учи и да стане джипи,и да печели. Иначе да мълчи.