ФАКТИ.БГ

Преди повече от век: когато България въведе задължителната ваксинация

Остава открит въпросът дали и днес, в пандемията от COVID-19 и с вече откритите ваксини, решението ще стигне до всички - включително и до най-бедните страни

Публикувана: 16 Февруари, 2021 20:30
47 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 3283
Преди повече от век: когато България въведе задължителната ваксинация
Снимка: DW
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 2.5 от 24 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

През 1903 година в България ваксинацията срещу едра шарка става задължителна - страната е сред първите, въвели задължителната имунизация. И сред първите, победили смъртоносната болест.


През май 1980 година Световната здравна организация (СЗО) обявява пълна победа над едрата шарка. Смъртоносна болест, която върлува от векове и взема милиони жертви. Последният регистриран болен е готвач от Найроби, Кения. Спечелената битка срещу болестта вариола е най-голямото постижение в историята на СЗО. Ваксината срещу нея е открита от британския лекар Едуард Дженар през 1796 година и това е всеизвестен факт. В България имунизацията срещу едра шарка става задължителна през 1903 година, а последният случай датира от 1926. Много преди това обаче е прилагана подобна техника, която по-късно застава в основата на откритието.

"Първите данни за имунизация срещу вариола са от Китай и датират от 15 век - според записите, които са водили дворцовите лекари на китайския император", разказва доц. д-р Георги Томов, отговорник за Медицинския музей на Медицинския университет в Пловдив. Процедурата е изглеждала доста по-различно от днешната: материал от струпеи на болни, оставени да поизсъхнат, се смилат на прах или се смесват със зърно мускус и се овалват в памук. След това заразеният материал се вдухва с тръба в ноздрите на пациента. "Това е било специален ритуал, при момчетата са вдухвали в дясната ноздра, при момичетата- в лявата", обяснява д-р Томов. След процедурата имунизираните са третирани като заразни, оставали са на легло, но са карали болестта много по-леко. Наред с вдухването, за вкарване на заразен материал са прибягвали и до одраскване.

Първи свидетелства за имунизации по българските земи

Китайската техника стига до Османската империя по Пътя на коприната. В този период България е в рамките на империята и методът се разпространява и тук. Най-силното свидетелство за имунизации по българските земи от началото на 18 век се крие в писмата на лейди Мери Монтагю, една от ярките личности на Августинската епоха, съпруга на британския посланик в Турция. Нейните писма, съдържащи живописни описания на нравите в Османската империя, са литературен бестселър, издадени в книга.

В едно от тях, изпратено на 1 април 1718 година до Сара Чизуел, лейди Монтагю пише следното: "С риска да те смутя, ще ти кажа нещо, заради което ще пожелаеш да си тук. Едрата шарка, толкова фатална и разпространена сред нас, тук е съвсем безвредна заради едно одраскване, както те го наричат. Има жени, които правят тая процедура всеки септември и хората ги викат, за да я направят на семействата им. Събират се с тая цел - обикновено 15-16 души, и идва старата жена с черупка от орех, в която има най-добри образци от вариола. Отваря вените с игла и после на върха на иглата слага малко от материала и го вкарва вътре. Това боли не повече от обикновена драскотина. Завързва раната с куха част от ореховата черупка и прави същото на още няколко места - 4-5." В писмото си лейди Монтагю всъщност цитира преки впечатления на френския посланик от онова време. По-нататък тя пише, че гърците - разбирай по-религиозните християни - избират да им направят раните във формата на кръстния знак - на челото, двете ръце и на гърдите, но това не е особено уместно в случая, защото остават белези. След одраскването, " децата продължават да играят заедно в добро здраве до вечерта, когато започва треска и два, по- рядко три дни те остават на легло. Появява се блед обрив, не повече от 20-30 пъпки на лицето, но след осем дни те са здрави. Всяка година хиляди минават през тоя обичай... Няма данни някой да е умрял след него и можеш да си представяш колко съм доволна, че експериментът е толкова сигурен, защото възнамерявам да подложа на него и малкия си син. Аз съм достатъчно голям патриот, за да пренеса тази полезна процедура като мода в Англия...".

Лейди Мери Монтагю и битката ѝ срещу вариола в Англия

В детството си самата лейди Монтагю е преболедувала едра шарка, след която е загубила миглите си. Малкият ѝ брат обаче е загубил живота си. Тя действително прилага този метод на имунизация върху малкия си син Едуард, но се доверява не на бабите по селата, а на хирурга към посолството Чарлз Майтланд. След като съпругът ѝ е преместен от поста и семейството се връща в Англия, през 1722 тя го прилага и върху дъщеря си. На практика се превръща в пионер на превантивната медицина в страната си. През същата година тя убеждава принцесата на Уелс да осигури амнистия за онези затворници, които се съгласят да им бъде извършена процедурата. Намерили се доброволци, които и без това нямали какво да губят и те били "одраскани" и заразени от същия лекар Чарлз Майтланд. След сериозна съпротива този експеримент все пак бил одобрен от Лекарския колеж през 1754 година и имал щастлив край - всички затворници оцелели от заразата и по-късно били освободени.

По пътя на тази велика победа над смъртоносната болест обаче значителна роля играе и друг британец, чието име не е много известно - това на фермера Бенджамин Джести, който отглежда крави. На надгробния му паметник вдовицата му нарежда да изпишат "Първият човек, който приложи имунизацията срещу едра шарка". А каква е историята зад този надпис?

Бенджамин Джести е роден през 1737 година, живял е в едно село в графство Дорсет. Самият той е изкарал "кравешка шарка". Когато селото му е пламнало от епидемия през 1789 година, се е чувствал защитен от болестта. Той приложил метода на инокулация върху жена си и двамата си сина, вземайки материал от болна крава. Семейството оцелява.

Точно този принцип е в основата на ваксината, официално открита от д-р Едуард Дженар през 1796 година. През 1799 година е създаден Противовариолен институт в Лондон. Светът най-сетне се сдобива с оръжие срещу болестта, която продължава да взима множество жертви и през ХХ век. 15 милиона са заразените само през 1967 година, 2 милиона от тях умират.

Кратка история на едрата шарка по българските земи

На територията на България първата документирана епидемия от едра шарка е от времето на Римската империя, наричат я Епидемията на Киприян и се отнася към III в. Навремето 30% от населението загива. По време на Османската империя вариолата е сред най-разпространените инфекциозни болести. След писмото на лейди Монтагю - свидетелство за своеобразна имунизация, първите достоверни статистически данни вече са след Освобождението. 9475 души заболяват в периода 1893-1897 година, от тях 1069 умират. В следващите години до 1903, когато ваксината става задължителна, броят на заболелите варира, но е доста по-нисък.

През 1928 година болестта в България официално е обявена за победена и страната се нарежда сред първите в Европа в това отношение - благодарение на усилията на младото българско правителство след Освобождението. Със свой указ от 1881 година княз Александър Батенберг създава специална лаборатория на име "Оспеный телятник" към Разградската окръжна болница с ръководител руския лекар Борис Окс. Д-р Окс не само произвежда ваксина, но събира и статистически данни за нейната ефикасност и това води до задължителното ѝ поставяне и оттам до ликвидацията на болестта в България. Страната е и една от първите в Европа, която въвежда задължителната имунизация.

"Ликвидирането на вариолата в световен мащаб е най-голямата победа на СЗО досега - не само заради ефикасността на самата ваксина, а и заради усилията, положени от богатите страни да помагат на бедните, за да се сдобие цял свят с препарата. Само така победата става възможна", казва доц. д-р Георги Томов.

Остава открит въпросът дали и днес, в пандемията от Ковид-19 и с вече откритите ваксини, решението ще стигне до всички - включително и до най-бедните страни.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 2.5 от 24 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Майна
1 Отговор
ПРЕСТАНЕТЕ С ТАЗИ ТЪПА АГИТАЦИЯ....ХОРАТА НЕ ИСКАТ ДА УМИРАТ ...ВАКСИНИРАНИ!!!!

Оценка:
-14 +70

Ахам
2 Отговор
И какво общо има едрата шарка и грипа, пардон ковида бе и*иоти? И какво общо имат онези ваксини с днешните модифициращ информационната РНК инжекционен препарат, а бе и*иоти?

Коментиран от #11, #13


Оценка:
-8 +64

Ей от СЗО
3 Отговор
Оставете хората да си мрат от старост и от болест а не от Глад

Оценка:
-9 +45

Търнкака
4 Отговор
Поредната жалка платена тирада в полза на ваксините.Нека не се заблуждаваме-ВАКСИНАТА Е ПРОТИВОЕСТЕСТВЕНА ИНТЕРВЕНЦИЯ С ЧОВЕШКИЯ ИМУНИТЕТ И КОЛКОТО ХОРА Е СПАСИЛИА,ОЩЕ ТОЛКОВА Е УБИЛА.

Оценка:
-8 +49

МОТЛИ КРЮ
5 Отговор
Ваксинирaйтеме анaлнo!!!

Оценка:
-10 +7

Аналогията е
6 Отговор
Неподходяща- тогава е имало медицина, а сега има търговия със здравето и живота на хората.

Оценка:
-6 +59

Самодива
7 Отговор
Дойчевеле! Не бъркайте доматите с гранатите! п.п. Еврейски боклуци!

Оценка:
-6 +40

Venturа
8 Отговор
Да, и преди педесет години ваксинираха срещу заушка, и 80% от децата оглушаха и онемяха.
Дали не повярвах във ваксините!

Оценка:
-7 +25

Исторически
9 Отговор
Полезна за общата култура статия. Да отдадем заслужена почит на Кох, Калмет и Герин, относно откритията им за големия бич–туберкулоза, но...много години и научни изследвания са необходими, за да се създаде правилната и точна ваксина за К19, така че...не бързайте.

Коментиран от #12


Оценка:
-6 +28

Шпек
10 Отговор
Дядо ми да е жив и здрав разправя,че при Тошо във всяко училище е имало лекарски кабинет и зъболечение за учениците.И всичко това били безплатно.Аз много—много не му вярвам,ама знам ли вече ако пък е било истина.

Коментиран от #14, #19, #23, #26, #47


Оценка:
-1 +40

Гост
11 Отговор

До коментар #2 от "Ахам":


Ами добре , че няма вариола в момента иначе щеше да разберелш

Оценка:
-8 +10

Гост
12 Отговор

До коментар #9 от "Исторически":


Нали не сравняваш тогва със сега? В смисъл геном на вирус в момента са изолира за 2до 3 месеца макс а тогава са били нужни години

Оценка:
-7 +5

Общото както е видно
13 Отговор

До коментар #2 от "Ахам":


Е, че както ваксината срещу едрата шарка е "открита" в Европа след като е преписана от бабичките в османската империя, така и "европейската" ваксина срещу ковид е открита от един турчин и една туркиня.

Оценка:
-1 +12

Вярно е отчасти
14 Отговор

До коментар #10 от "Шпек":


Имаше кабинети, но безплатен обяд няма

Коментиран от #18


Оценка:
-21 +7

Ухааааа
15 Отговор
Тез от ДВ, минаха границата, така и не разбраха, че няма да се ваксинираме(80-90%). И какво общо има 1903г. с 2021г. А умението им, да си задават въпроси,ни после да си отговарят сами. Хахахах. ДВ, не сме толкова прости.....

Оценка:
-4 +22

Къде да се подпиша
16 Отговор
Че дарявам 10-15 ваксини, които Боко е купил за мен и близките ми от майката на Ева.

Оценка:
-3 +20

Дрън дрън
17 Отговор
всяко лято по хотелите по морето има взрив от шарка по децата. Заразяват се едни други от басейните, предимно от деца от чужди държави.

Оценка:
-7 +8

Шпек
18 Отговор

До коментар #14 от "Вярно е отчасти":


Явно си запознат.Колко лева ти взимаше училищният доктор за преглед? 0.50 ст.е струвал обяд в ученически стол—3 курса.Не е безплатен наистина.

Коментиран от #21, #22, #24


Оценка:
-0 +18

Да слушаш
19 Отговор

До коментар #10 от "Шпек":


дядо си !

Оценка:
-0 +15

Верно ли
20 Отговор
Еййй, долни твари сте от Зелето. Какво общо имат ваксините, произведени от отслабен вирус и РНК ваксините, на които дори не е приключила третата фаза на тестване, ами се случва в момента, на живо и с подписване на информирано съгласие? Да хванат на вас да ви набодат по 200, долни агитатори!

Оценка:
-2 +26

Явно не вдяваш
21 Отговор

До коментар #18 от "Шпек":


Трябва да питаш колко лева заплата е вземал дядо ти и да сравниш колко е вземал някой друг дядо по същото време в държава където кабинетите не са били "безплатни". Като видиш разликата ще разбереш колко ти е струвало"безплатното" лечение.

Оценка:
-16 +5

Купончето в студентски стол
22 Отговор

До коментар #18 от "Шпек":


Беше 50 ст. На сума ти и пенсионери им осигурявах купончета, защото иначе едвам преживяваха с "големите" пенсии. Не ми го хвали, особено ако само си слушал за онова време

Оценка:
-17 +6

hjghfg
23 Отговор

До коментар #10 от "Шпек":


Прав си за което не вярвай и родителите ми не са разказвали и да са имали такъв спомен с лекарски кабинет т.н защото си е лъжа

Оценка:
-20 +1

hjghfg
24 Отговор

До коментар #18 от "Шпек":


Какво имаше бе един сух селски хляб безалкохолни от най долното качество марципани и какво ядеше ли меса сега и с гмо да са тоалетна хартия къде намираше празни бяха магазините и алкохол нямаше

Коментиран от #25, #39


Оценка:
-17 +4

Хахоооо
25 Отговор

До коментар #24 от "hjghfg":


Приятел, имаше уважение и хората бяха добронамерени, а сега ...... само пари, жени, власт.....

Коментиран от #30


Оценка:
-1 +22

До деветдесета
26 Отговор

До коментар #10 от "Шпек":


Младежо, не само че не те е излъгал дядо ти, но е пропуснал неща като Безплатните лекарства за децата( изписват му антибиотик, има страничен ефект, веднага се заменя с друг в най–близката аптека), облъчването по схема с УВ лампи през зимния сезон( сега се сетиха, че били полезни) и други наглед дребни неща, които показваха истинска грижа за здравето на хората. Сега да си чул профилактични прегледи (вкл. гинекологични и белодробни)да се правят на работното място,а? Отделно санаториуми, профилакториуми, почивни бази без заплащане(всяко предприятие имаше своя на морето или планитата) и ред други придобивки за Обикновените хора.

Оценка:
-0 +30

ха ха ха
27 Отговор
Дойчо... ходи да обясняваш на швабите какво да правят, остави ни нас да си се оправяме както си знаем 😎

Айде, чиба!

Оценка:
-1 +10

Човек
28 Отговор
Ей хюмнетици, ние българите не сме раждали, за да страдаме и да робуваме на "други", а сме се родили, за да живеем лъвСКИ и царСКИ !
На обикновените българи им отива да са като барони, явно не случайно буквата Б е водеща в двете думи! А на българина от Варна, на него му отива да е цар на България , за да "нямаме кризистна авария" в живота !
Всички онези, които са причинили мъка и болка на българското, те когато все някога умрат, ше умрат в нашите мъки !

Оценка:
-2 +4

Реалист
29 Отговор
НЕ ВЯРВАЙТЕ НА ТЕЗИ ВАКСИНИ, НАПРИМЕР ЧОВЕК, НА КОЙТО МУ Е ПИСАНО ДА ЖИВЕЕ ДО 75 ГОДИШНА ВЪЗРАСТ, ЗНАЧИ ШЕ УМРЕ НА 70, ТАМ НЯКЪДЕ ЗАРАДИ ВАКСИНАТА !

Оценка:
-3 +5

Добър човек
30 Отговор

До коментар #25 от "Хахоооо":


Аз съм добронамерен !

Коментиран от #32


Оценка:
-2 +3

31
Този коментар е премахнат от модератор.
Е......
32 Отговор

До коментар #30 от "Добър човек":


Почна като политиците, и те така казват.

Оценка:
-0 +5

Гост
33 Отговор
И кво бе боклуци подготвяте народа за задължителна пак ли боклуцииииии

Оценка:
-0 +7

34
Този коментар е премахнат от модератор.
Истината
35 Отговор
Нищо вярно !Всъщност ваксинации Общонародни в България има след 9 септември 1944 година . Преди това няма как бедните българи от селца и градчета да впрегнат каруцата и да платят ваксинация .

Оценка:
-3 +9

Казуар
36 Отговор
Тука пишат абсолютни отрепки, подценяват другите и смятат, че хората са невежи.

Оценка:
-3 +4

Доцент Томов
37 Отговор
Малко тъпичко прави грешна аналогия. Но явно парите играят. Едрата шарка няма нищо общо с Ковид. Просто защото никой не е умрял от Ковид. Съответно ваксините срещу Ковид са ненужни и неуместни... или по-скоро са създадени за ковидиоти.

Оценка:
-2 +7

Ние
38 Отговор
И без това изчезваме като народ. Няма нужда от допълнителна стерилизация. Да я направят задължителна там, където се множат като зайци.

Оценка:
-0 +11

Верно ли
39 Отговор

До коментар #24 от "hjghfg":


Това във ваше село ли??? Дрънкаш глупости, младеж. Имаше и лекар, и зъболекар в училищата, а храната беше българска по БДС, а не пълна с химии и консерванти, като днешната, дето ни я внасят от Европа, пълна с Аспартам и прочие, щото сме много готини.

Оценка:
-0 +4

софия
40 Отговор
А не е ли по-добре да кажете колко са починалите след ваксинация в САЩ, Англия и ЕС (с линкове, както правят thebulgariantimes com, а след това всеки да прецени сам за себе си дали да се ваксинира или не?

Оценка:
-0 +2

ттт
41 Отговор
Онези ваксинации действат доживотно или поне за няколко десетилетия. Ваксинацията срещу грип НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА! Впрочем последните 30 години съм се ваксинирал два пъти срещу грип съм боледувал от грип два пъти все през зимата след ваксинацията. И от цялата дандания около ковид 19 лъха толкова много на политика, че не ви вярваме! Дори аз изкарах болестта и се лекувах само с чай и аспирин. Да не вземеш ли мерки навреме, може и да умреш. Всяка ситуация при която телесната ти температура се вдига над 39 градуса е животозастрашаваща!

Оценка:
-0 +1

Истината
42 Отговор
В България ваксината БЦЖ е задължителна от 1951. DW -уж немска медия , ама с щатски директори отново в лъжа . Говори за някакви експерименти от преди комунизма , набързо прекратени


.Д-р Сребка Родопска я създава - по френска технология и с донесен от СССР щам . Защото оригиналния френски щам е давал негативни странични ефекти върху българските деца .

Така , през 1951г България става първа в Европа и втора след Япония в света с Общонародна ваксинация срещу туберколоза .

Коментиран от #43


Оценка:
-0 +4

стоян георгиев
43 Отговор

До коментар #42 от "Истината":


вземи прочети статията дрогар.в нея пише не за туберколоза ,а за шарка.де ти лом де ти лондон.иначе е ясно всички хубави работи са дошли от ссср,няма как да е друго.то панелки,то москвичи то лосиони за баня...все убавини.как са се оправили тия извън желязната завеса без тия благинки хич не е ясно,нали дрогар!хубавото е че си запомнил все пак как е станало с ваксината.ограмотяването ми е свършило работа,но пак послъгваш.проблема на френския материал е бил че е капиталистически нищо друго.през 1951 година в нашите земи битува мнението че западняците ядат живи деца,а и е трябвало валута която сме събирали само за износ на революции,а не за гадни френски ваксини.та такива работи ама все пак браво позапомнил си туи онуи!

Оценка:
-3 +0

Кирил
44 Отговор
През 1903 година в България ваксинацията срещу едра шарка става задължителна а после пишете: 15 милиона са заразените само през 1967 година, 2 милиона от тях умират.- Е как става това. Този който го е преписвал не си ли го прочете.

Коментиран от #45


Оценка:
-0 +0

стоян георгиев
45 Отговор

До коментар #44 от "Кирил":


ами що не прочете статията дето си ползвал до края?в нея пише същото дето го пише и тук.чел си за умрелите в викито ,там има отделен раздел за българия и едрата шарка и о чудо не са комунистите първите у нас въвели масовата и задължителна ваксинация.

Оценка:
-1 +0

Матей
46 Отговор
Чудесна лекция,не ще и лаф,интересно какви още философии ще измислят за да убеждават,да наставляват,да назидават уж невежите и вечно съмняващите се.А мисълта : съмнявам се,значи живея?Или може да ни се изтъпани всеки измамник по-така и да ни убеждава--има ковид,чадо,покай се и той ще ти прости.Бой се от ковид,почитай боко! и т.н.Колко броя различни ваксини е имало срещу наистина опасните епидемии навремето,колко?А сега чет нямат.Коя да избереш ,играе се на руска рулетка,ама само без руска ваксина спутник -ве.

Оценка:
-1 +0

един от стадото
47 Отговор

До коментар #10 от "Шпек":


не само в училищата, и в по големите предприятия имаше лекарски и зъболекарски кабинети. А в най големите бяха цели поликлиники. В КЗ Варна на портала в дясно беше така. УНГ, вътрешни болести, очен, невролог, травматолог, хирург, стоматолог. Работех там та му знам реда. Беше ме хванала дископатията, ренген, процедури всичко без пари. Та и ти плашат до като лежиш в къщи. После ме пратиха на профилакториум, пак безплатно.

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Бойко Борисов
Лидерът на ГЕРБ отговаря на въпрос на в. „Труд“ дали председателят на Реформаторския блок Меглена Кунева е била в дома му, за да договаря коалиция
Заклевам се, да почина, ако Кунева е била у дома"

Още бисери
ТОП 5