16 Февруари, 2021 20:30 4 438 47

Преди повече от век: когато България въведе задължителната ваксинация

  • шарка-
  • коронавирус-
  • ваксина

Остава открит въпросът дали и днес, в пандемията от COVID-19 и с вече откритите ваксини, решението ще стигне до всички - включително и до най-бедните страни

Преди повече от век: когато България въведе задължителната ваксинация - 1
Снимка: DW

През 1903 година в България ваксинацията срещу едра шарка става задължителна - страната е сред първите, въвели задължителната имунизация. И сред първите, победили смъртоносната болест.

През май 1980 година Световната здравна организация (СЗО) обявява пълна победа над едрата шарка. Смъртоносна болест, която върлува от векове и взема милиони жертви. Последният регистриран болен е готвач от Найроби, Кения. Спечелената битка срещу болестта вариола е най-голямото постижение в историята на СЗО. Ваксината срещу нея е открита от британския лекар Едуард Дженар през 1796 година и това е всеизвестен факт. В България имунизацията срещу едра шарка става задължителна през 1903 година, а последният случай датира от 1926. Много преди това обаче е прилагана подобна техника, която по-късно застава в основата на откритието.

"Първите данни за имунизация срещу вариола са от Китай и датират от 15 век - според записите, които са водили дворцовите лекари на китайския император", разказва доц. д-р Георги Томов, отговорник за Медицинския музей на Медицинския университет в Пловдив. Процедурата е изглеждала доста по-различно от днешната: материал от струпеи на болни, оставени да поизсъхнат, се смилат на прах или се смесват със зърно мускус и се овалват в памук. След това заразеният материал се вдухва с тръба в ноздрите на пациента. "Това е било специален ритуал, при момчетата са вдухвали в дясната ноздра, при момичетата- в лявата", обяснява д-р Томов. След процедурата имунизираните са третирани като заразни, оставали са на легло, но са карали болестта много по-леко. Наред с вдухването, за вкарване на заразен материал са прибягвали и до одраскване.

Първи свидетелства за имунизации по българските земи

Китайската техника стига до Османската империя по Пътя на коприната. В този период България е в рамките на империята и методът се разпространява и тук. Най-силното свидетелство за имунизации по българските земи от началото на 18 век се крие в писмата на лейди Мери Монтагю, една от ярките личности на Августинската епоха, съпруга на британския посланик в Турция. Нейните писма, съдържащи живописни описания на нравите в Османската империя, са литературен бестселър, издадени в книга.

В едно от тях, изпратено на 1 април 1718 година до Сара Чизуел, лейди Монтагю пише следното: "С риска да те смутя, ще ти кажа нещо, заради което ще пожелаеш да си тук. Едрата шарка, толкова фатална и разпространена сред нас, тук е съвсем безвредна заради едно одраскване, както те го наричат. Има жени, които правят тая процедура всеки септември и хората ги викат, за да я направят на семействата им. Събират се с тая цел - обикновено 15-16 души, и идва старата жена с черупка от орех, в която има най-добри образци от вариола. Отваря вените с игла и после на върха на иглата слага малко от материала и го вкарва вътре. Това боли не повече от обикновена драскотина. Завързва раната с куха част от ореховата черупка и прави същото на още няколко места - 4-5." В писмото си лейди Монтагю всъщност цитира преки впечатления на френския посланик от онова време. По-нататък тя пише, че гърците - разбирай по-религиозните християни - избират да им направят раните във формата на кръстния знак - на челото, двете ръце и на гърдите, но това не е особено уместно в случая, защото остават белези. След одраскването, " децата продължават да играят заедно в добро здраве до вечерта, когато започва треска и два, по- рядко три дни те остават на легло. Появява се блед обрив, не повече от 20-30 пъпки на лицето, но след осем дни те са здрави. Всяка година хиляди минават през тоя обичай... Няма данни някой да е умрял след него и можеш да си представяш колко съм доволна, че експериментът е толкова сигурен, защото възнамерявам да подложа на него и малкия си син. Аз съм достатъчно голям патриот, за да пренеса тази полезна процедура като мода в Англия...".

Лейди Мери Монтагю и битката ѝ срещу вариола в Англия

В детството си самата лейди Монтагю е преболедувала едра шарка, след която е загубила миглите си. Малкият ѝ брат обаче е загубил живота си. Тя действително прилага този метод на имунизация върху малкия си син Едуард, но се доверява не на бабите по селата, а на хирурга към посолството Чарлз Майтланд. След като съпругът ѝ е преместен от поста и семейството се връща в Англия, през 1722 тя го прилага и върху дъщеря си. На практика се превръща в пионер на превантивната медицина в страната си. През същата година тя убеждава принцесата на Уелс да осигури амнистия за онези затворници, които се съгласят да им бъде извършена процедурата. Намерили се доброволци, които и без това нямали какво да губят и те били "одраскани" и заразени от същия лекар Чарлз Майтланд. След сериозна съпротива този експеримент все пак бил одобрен от Лекарския колеж през 1754 година и имал щастлив край - всички затворници оцелели от заразата и по-късно били освободени.

По пътя на тази велика победа над смъртоносната болест обаче значителна роля играе и друг британец, чието име не е много известно - това на фермера Бенджамин Джести, който отглежда крави. На надгробния му паметник вдовицата му нарежда да изпишат "Първият човек, който приложи имунизацията срещу едра шарка". А каква е историята зад този надпис?

Бенджамин Джести е роден през 1737 година, живял е в едно село в графство Дорсет. Самият той е изкарал "кравешка шарка". Когато селото му е пламнало от епидемия през 1789 година, се е чувствал защитен от болестта. Той приложил метода на инокулация върху жена си и двамата си сина, вземайки материал от болна крава. Семейството оцелява.

Точно този принцип е в основата на ваксината, официално открита от д-р Едуард Дженар през 1796 година. През 1799 година е създаден Противовариолен институт в Лондон. Светът най-сетне се сдобива с оръжие срещу болестта, която продължава да взима множество жертви и през ХХ век. 15 милиона са заразените само през 1967 година, 2 милиона от тях умират.

Кратка история на едрата шарка по българските земи

На територията на България първата документирана епидемия от едра шарка е от времето на Римската империя, наричат я Епидемията на Киприян и се отнася към III в. Навремето 30% от населението загива. По време на Османската империя вариолата е сред най-разпространените инфекциозни болести. След писмото на лейди Монтагю - свидетелство за своеобразна имунизация, първите достоверни статистически данни вече са след Освобождението. 9475 души заболяват в периода 1893-1897 година, от тях 1069 умират. В следващите години до 1903, когато ваксината става задължителна, броят на заболелите варира, но е доста по-нисък.

През 1928 година болестта в България официално е обявена за победена и страната се нарежда сред първите в Европа в това отношение - благодарение на усилията на младото българско правителство след Освобождението. Със свой указ от 1881 година княз Александър Батенберг създава специална лаборатория на име "Оспеный телятник" към Разградската окръжна болница с ръководител руския лекар Борис Окс. Д-р Окс не само произвежда ваксина, но събира и статистически данни за нейната ефикасност и това води до задължителното ѝ поставяне и оттам до ликвидацията на болестта в България. Страната е и една от първите в Европа, която въвежда задължителната имунизация.

"Ликвидирането на вариолата в световен мащаб е най-голямата победа на СЗО досега - не само заради ефикасността на самата ваксина, а и заради усилията, положени от богатите страни да помагат на бедните, за да се сдобие цял свят с препарата. Само така победата става възможна", казва доц. д-р Георги Томов.

Остава открит въпросът дали и днес, в пандемията от Ковид-19 и с вече откритите ваксини, решението ще стигне до всички - включително и до най-бедните страни.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 24 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    70 14 Отговор
    ПРЕСТАНЕТЕ С ТАЗИ ТЪПА АГИТАЦИЯ....ХОРАТА НЕ ИСКАТ ДА УМИРАТ ...ВАКСИНИРАНИ!!!!
  • 2 Ахам

    64 8 Отговор
    И какво общо има едрата шарка и грипа, пардон ковида бе и*иоти? И какво общо имат онези ваксини с днешните модифициращ информационната РНК инжекционен препарат, а бе и*иоти?

    Коментиран от #11, #13

  • 3 Ей от СЗО

    45 9 Отговор
    Оставете хората да си мрат от старост и от болест а не от Глад
  • 4 Търнкака

    49 8 Отговор
    Поредната жалка платена тирада в полза на ваксините.Нека не се заблуждаваме-ВАКСИНАТА Е ПРОТИВОЕСТЕСТВЕНА ИНТЕРВЕНЦИЯ С ЧОВЕШКИЯ ИМУНИТЕТ И КОЛКОТО ХОРА Е СПАСИЛИА,ОЩЕ ТОЛКОВА Е УБИЛА.
  • 5 МОТЛИ КРЮ

    7 10 Отговор
    Ваксинирaйтеме анaлнo!!!
  • 6 Аналогията е

    59 6 Отговор
    Неподходяща- тогава е имало медицина, а сега има търговия със здравето и живота на хората.
  • 7 Самодива

    40 6 Отговор
    Дойчевеле! Не бъркайте доматите с гранатите! п.п. Еврейски боклуци!
  • 8 Venturа

    25 7 Отговор
    Да, и преди педесет години ваксинираха срещу заушка, и 80% от децата оглушаха и онемяха.
    Дали не повярвах във ваксините!
  • 9 Исторически

    28 6 Отговор
    Полезна за общата култура статия. Да отдадем заслужена почит на Кох, Калмет и Герин, относно откритията им за големия бич–туберкулоза, но...много години и научни изследвания са необходими, за да се създаде правилната и точна ваксина за К19, така че...не бързайте.

    Коментиран от #12

  • 10 Шпек

    40 1 Отговор
    Дядо ми да е жив и здрав разправя,че при Тошо във всяко училище е имало лекарски кабинет и зъболечение за учениците.И всичко това били безплатно.Аз много—много не му вярвам,ама знам ли вече ако пък е било истина.

    Коментиран от #14, #19, #23, #26, #47

  • 11 Гост

    10 8 Отговор

    До коментар #2 от "Ахам":

    Ами добре , че няма вариола в момента иначе щеше да разберелш
  • 12 Гост

    5 7 Отговор

    До коментар #9 от "Исторически":

    Нали не сравняваш тогва със сега? В смисъл геном на вирус в момента са изолира за 2до 3 месеца макс а тогава са били нужни години
  • 13 Общото както е видно

    12 1 Отговор

    До коментар #2 от "Ахам":

    Е, че както ваксината срещу едрата шарка е "открита" в Европа след като е преписана от бабичките в османската империя, така и "европейската" ваксина срещу ковид е открита от един турчин и една туркиня.
  • 14 Вярно е отчасти

    7 21 Отговор

    До коментар #10 от "Шпек":

    Имаше кабинети, но безплатен обяд няма

    Коментиран от #18

  • 15 Ухааааа

    22 4 Отговор
    Тез от ДВ, минаха границата, така и не разбраха, че няма да се ваксинираме(80-90%). И какво общо има 1903г. с 2021г. А умението им, да си задават въпроси,ни после да си отговарят сами. Хахахах. ДВ, не сме толкова прости.....
  • 16 Къде да се подпиша

    20 3 Отговор
    Че дарявам 10-15 ваксини, които Боко е купил за мен и близките ми от майката на Ева.
  • 17 Дрън дрън

    8 7 Отговор
    всяко лято по хотелите по морето има взрив от шарка по децата. Заразяват се едни други от басейните, предимно от деца от чужди държави.
  • 18 Шпек

    18 0 Отговор

    До коментар #14 от "Вярно е отчасти":

    Явно си запознат.Колко лева ти взимаше училищният доктор за преглед? 0.50 ст.е струвал обяд в ученически стол—3 курса.Не е безплатен наистина.

    Коментиран от #21, #22, #24

  • 19 Да слушаш

    15 0 Отговор

    До коментар #10 от "Шпек":

    дядо си !
  • 20 Верно ли

    26 2 Отговор
    Еййй, долни твари сте от Зелето. Какво общо имат ваксините, произведени от отслабен вирус и РНК ваксините, на които дори не е приключила третата фаза на тестване, ами се случва в момента, на живо и с подписване на информирано съгласие? Да хванат на вас да ви набодат по 200, долни агитатори!
  • 21 Явно не вдяваш

    5 16 Отговор

    До коментар #18 от "Шпек":

    Трябва да питаш колко лева заплата е вземал дядо ти и да сравниш колко е вземал някой друг дядо по същото време в държава където кабинетите не са били "безплатни". Като видиш разликата ще разбереш колко ти е струвало"безплатното" лечение.
  • 22 Купончето в студентски стол

    6 17 Отговор

    До коментар #18 от "Шпек":

    Беше 50 ст. На сума ти и пенсионери им осигурявах купончета, защото иначе едвам преживяваха с "големите" пенсии. Не ми го хвали, особено ако само си слушал за онова време
  • 23 hjghfg

    1 20 Отговор

    До коментар #10 от "Шпек":

    Прав си за което не вярвай и родителите ми не са разказвали и да са имали такъв спомен с лекарски кабинет т.н защото си е лъжа
  • 24 hjghfg

    4 17 Отговор

    До коментар #18 от "Шпек":

    Какво имаше бе един сух селски хляб безалкохолни от най долното качество марципани и какво ядеше ли меса сега и с гмо да са тоалетна хартия къде намираше празни бяха магазините и алкохол нямаше

    Коментиран от #25, #39

  • 25 Хахоооо

    22 1 Отговор

    До коментар #24 от "hjghfg":

    Приятел, имаше уважение и хората бяха добронамерени, а сега ...... само пари, жени, власт.....

    Коментиран от #30

  • 26 До деветдесета

    30 0 Отговор

    До коментар #10 от "Шпек":

    Младежо, не само че не те е излъгал дядо ти, но е пропуснал неща като Безплатните лекарства за децата( изписват му антибиотик, има страничен ефект, веднага се заменя с друг в най–близката аптека), облъчването по схема с УВ лампи през зимния сезон( сега се сетиха, че били полезни) и други наглед дребни неща, които показваха истинска грижа за здравето на хората. Сега да си чул профилактични прегледи (вкл. гинекологични и белодробни)да се правят на работното място,а? Отделно санаториуми, профилакториуми, почивни бази без заплащане(всяко предприятие имаше своя на морето или планитата) и ред други придобивки за Обикновените хора.
  • 27 ха ха ха

    10 1 Отговор
    Дойчо... ходи да обясняваш на швабите какво да правят, остави ни нас да си се оправяме както си знаем 😎

    Айде, чиба!
  • 28 Човек

    4 2 Отговор
    Ей хюмнетици, ние българите не сме раждали, за да страдаме и да робуваме на "други", а сме се родили, за да живеем лъвСКИ и царСКИ !
    На обикновените българи им отива да са като барони, явно не случайно буквата Б е водеща в двете думи! А на българина от Варна, на него му отива да е цар на България , за да "нямаме кризистна авария" в живота !
    Всички онези, които са причинили мъка и болка на българското, те когато все някога умрат, ше умрат в нашите мъки !
  • 29 Реалист

    5 3 Отговор
    НЕ ВЯРВАЙТЕ НА ТЕЗИ ВАКСИНИ, НАПРИМЕР ЧОВЕК, НА КОЙТО МУ Е ПИСАНО ДА ЖИВЕЕ ДО 75 ГОДИШНА ВЪЗРАСТ, ЗНАЧИ ШЕ УМРЕ НА 70, ТАМ НЯКЪДЕ ЗАРАДИ ВАКСИНАТА !
  • 30 Добър човек

    3 2 Отговор

    До коментар #25 от "Хахоооо":

    Аз съм добронамерен !

    Коментиран от #32

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Е......

    5 0 Отговор

    До коментар #30 от "Добър човек":

    Почна като политиците, и те така казват.
  • 33 Гост

    7 0 Отговор
    И кво бе боклуци подготвяте народа за задължителна пак ли боклуцииииии
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Истината

    9 3 Отговор
    Нищо вярно !Всъщност ваксинации Общонародни в България има след 9 септември 1944 година . Преди това няма как бедните българи от селца и градчета да впрегнат каруцата и да платят ваксинация .
  • 36 Казуар

    4 3 Отговор
    Тука пишат абсолютни отрепки, подценяват другите и смятат, че хората са невежи.
  • 37 Доцент Томов

    7 2 Отговор
    Малко тъпичко прави грешна аналогия. Но явно парите играят. Едрата шарка няма нищо общо с Ковид. Просто защото никой не е умрял от Ковид. Съответно ваксините срещу Ковид са ненужни и неуместни... или по-скоро са създадени за ковидиоти.
  • 38 Ние

    11 0 Отговор
    И без това изчезваме като народ. Няма нужда от допълнителна стерилизация. Да я направят задължителна там, където се множат като зайци.
  • 39 Верно ли

    4 0 Отговор

    До коментар #24 от "hjghfg":

    Това във ваше село ли??? Дрънкаш глупости, младеж. Имаше и лекар, и зъболекар в училищата, а храната беше българска по БДС, а не пълна с химии и консерванти, като днешната, дето ни я внасят от Европа, пълна с Аспартам и прочие, щото сме много готини.
  • 40 софия

    2 0 Отговор
    А не е ли по-добре да кажете колко са починалите след ваксинация в САЩ, Англия и ЕС (с линкове, както правят thebulgariantimes com, а след това всеки да прецени сам за себе си дали да се ваксинира или не?
  • 41 ттт

    1 0 Отговор
    Онези ваксинации действат доживотно или поне за няколко десетилетия. Ваксинацията срещу грип НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА! Впрочем последните 30 години съм се ваксинирал два пъти срещу грип съм боледувал от грип два пъти все през зимата след ваксинацията. И от цялата дандания около ковид 19 лъха толкова много на политика, че не ви вярваме! Дори аз изкарах болестта и се лекувах само с чай и аспирин. Да не вземеш ли мерки навреме, може и да умреш. Всяка ситуация при която телесната ти температура се вдига над 39 градуса е животозастрашаваща!
  • 42 Истината

    4 0 Отговор
    В България ваксината БЦЖ е задължителна от 1951. DW -уж немска медия , ама с щатски директори отново в лъжа . Говори за някакви експерименти от преди комунизма , набързо прекратени


    .Д-р Сребка Родопска я създава - по френска технология и с донесен от СССР щам . Защото оригиналния френски щам е давал негативни странични ефекти върху българските деца .

    Така , през 1951г България става първа в Европа и втора след Япония в света с Общонародна ваксинация срещу туберколоза .

    Коментиран от #43

  • 43 стоян георгиев

    0 3 Отговор

    До коментар #42 от "Истината":

    вземи прочети статията дрогар.в нея пише не за туберколоза ,а за шарка.де ти лом де ти лондон.иначе е ясно всички хубави работи са дошли от ссср,няма как да е друго.то панелки,то москвичи то лосиони за баня...все убавини.как са се оправили тия извън желязната завеса без тия благинки хич не е ясно,нали дрогар!хубавото е че си запомнил все пак как е станало с ваксината.ограмотяването ми е свършило работа,но пак послъгваш.проблема на френския материал е бил че е капиталистически нищо друго.през 1951 година в нашите земи битува мнението че западняците ядат живи деца,а и е трябвало валута която сме събирали само за износ на революции,а не за гадни френски ваксини.та такива работи ама все пак браво позапомнил си туи онуи!
  • 44 Кирил

    0 0 Отговор
    През 1903 година в България ваксинацията срещу едра шарка става задължителна а после пишете: 15 милиона са заразените само през 1967 година, 2 милиона от тях умират.- Е как става това. Този който го е преписвал не си ли го прочете.

    Коментиран от #45

  • 45 стоян георгиев

    0 1 Отговор

    До коментар #44 от "Кирил":

    ами що не прочете статията дето си ползвал до края?в нея пише същото дето го пише и тук.чел си за умрелите в викито ,там има отделен раздел за българия и едрата шарка и о чудо не са комунистите първите у нас въвели масовата и задължителна ваксинация.
  • 46 Матей

    0 1 Отговор
    Чудесна лекция,не ще и лаф,интересно какви още философии ще измислят за да убеждават,да наставляват,да назидават уж невежите и вечно съмняващите се.А мисълта : съмнявам се,значи живея?Или може да ни се изтъпани всеки измамник по-така и да ни убеждава--има ковид,чадо,покай се и той ще ти прости.Бой се от ковид,почитай боко! и т.н.Колко броя различни ваксини е имало срещу наистина опасните епидемии навремето,колко?А сега чет нямат.Коя да избереш ,играе се на руска рулетка,ама само без руска ваксина спутник -ве.
  • 47 един от стадото

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Шпек":

    не само в училищата, и в по големите предприятия имаше лекарски и зъболекарски кабинети. А в най големите бяха цели поликлиники. В КЗ Варна на портала в дясно беше така. УНГ, вътрешни болести, очен, невролог, травматолог, хирург, стоматолог. Работех там та му знам реда. Беше ме хванала дископатията, ренген, процедури всичко без пари. Та и ти плашат до като лежиш в къщи. После ме пратиха на профилакториум, пак безплатно.