19 Февруари, 2021 10:00 4 765 17

Израел и ваксините: между добрите новини и лудостта

  • израел-
  • коронавирус-
  • ваксина-
  • бенямин нетаняху

Зад кулисите обаче се надига и ужас от разхлабването на мерките, което ще важи за всички, а не само за имунизираните

Израел и ваксините: между добрите новини и лудостта - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Израел е смятан за шампион по ваксиниране - вече са имунизирани над 4 милиона израелци. Въпреки това броят на новите инфекции все още е твърде висок. Затова и разхлабването на ограниченията се натъква на критика.

Със своите девет милиона жители Израел се смята за световен шампион по бързо ваксиниране. Освен това страната почти в реално време доставя на научната общност изследвания за ефикасността на ваксините. Досега над 4 милиона израелци са били ваксинирани, а над 2,5 милиона са получили и втората доза. От февруари вече всеки израелец, навършил 16 години, има право на ваксина.

Въпреки това обаче новите инфекции в Израел все още са твърде много - едва миналата седмица бе отбелязан лек спад. Броят на заразените на 100 000 души население все още е един от най-високите в света - 333,9 за последните седем дни. Учените предупреждават, че сега вирусът може особено бързо да се разпространи сред неваксинираните, например сред децата. Но въпреки всичко това израелското правителство все пак постепенно отменя локдауна.

"Има много фалшиви новини"

Същевременно премиерът Бенямин Нетаняху, който постави имунизационната кампания в центъра на предизборната си борба, предупреди, че повече от половин милион израелци над 50-годишна възраст още не са се ваксинирали. И припомни, че над 90% от тежките и от смъртните случаи след заболяване от Ковид-19 са регистрирани тъкмо в тази възрастова група.

"Проучваме нагласите на хората към ваксината, защото в публичното пространство се разпространяват и много фалшиви новини. А това ни тревожи", казва Боаз Лев, шеф на групата за бързо имунизационно реагиране към израелското здравно министерство.

Министерството на здравеопазването създаде специално звено за борба срещу фалшивите информации и заговорническите теории в интернет. Провеждат се и други информационни кампании, насочени към определени групи от населението: например към палестинските израелци или пък към ултра религиозните евреи, сред които - макар и по различни причини - подозренията срещу ваксинациите са широко разпространени.

"Наскоро разговарях за ваксината, за нейната ефикасност и сигурност с равини, които ръководят религиозни училища. Обсъдихме включително и такива въпроси като фалшивата информация или пък потенциалните опасности за човешакта плодовитост, все теми, по които много се говори", обяснява Лев.

Скептици се срещат обаче и сред младите, светски евреи. Михал е майка на две деца и почти всекидневно получава текстови съобщения с покана от своята здравна каса да отиде да се имунизира. "Според мен всеки човек трябва сам да си вземе решението. Радвам се, че съществуват ваксини, но не вярвам, че на мен ми трябват. Аз съм млада, само на 41, и съм здрава", обяснява Михал. Не вярвала в заговорнически теории, просто имала съвсем различна нагласа към медицината, допълва младата жена. "Имам усещането, че хората са поставени под голям натиск да се ваксинират", казва тя, но в същото време не изключва възможността все пак да се ваксинира някой ден.

Могат ли да задължат шофьорите да се ваксинират?

В момента в Израел е особено важно как ще действат занапред правителството и здравните каси. В края на тази седмица трябва да бъдат отворени музеите, моловете, библиотеките и магазините, при това за всички хора - а не само за ваксинирани. В същото време фитнесите, басейните, спортните и културни прояви ще бъдат и занапред достъпни само за притежателите на така наречения "зелен паспорт", т.е. на имунизационен сертификат. Пътуванията зад граница също ще зависят от този документ. Зад кулисите обаче се надига и ужас от разхлабването на мерките, което ще важи за всички, а не само за имунизираните. Привържениците на локдауна припомнят, че все още няма верифицирани данни дали ваксинираните не могат да предават вируси на други хора.

Израелските медии съобщават още, че правителството в момента проверява дали има юридически начин хората в определени професии, например учителите и шофьорите на автобус, да бъдат задължени да се ваксинират или поне да се подлагат на тест за коронавирус на всеки 48 часа. Засега обаче се разчита на солидарността на израелците и на доброволната им готовност да се имунизират. А в Тел Авив за ваксинираните има и малка "награда": парче пица след инжекцията.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 14 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    44 11 Отговор
    каквото и да чуя от евреин , знам че е лъжа и вредно за човечеството...нищо не са ваксинирали , лъжат както обикновено
  • 2 😷😷😷

    34 5 Отговор
    Тези с жълтите звезди въвеждат "жълти звезди" !? Ирония а ?
  • 3 ж ошжи

    3 17 Отговор
    Една не фалшива новина. В Израел не се ваксинират палестинците , които са част от статистиката. Те са над 2млн. Оттам заболеваемостта сред палестинците вдига общата заболеваемост и е трудно да се правят изводи касаещи стадния имунитет.

    Коментиран от #11

  • 4 Азззззззззз

    29 2 Отговор
    Отново Дойче пропаганда.
  • 5 Преди два дена нямаше един новозаразен..

    19 2 Отговор
    Сега пък епидемия?Нещо или мисирките са се заразили с нещо пуешко,или пак се намесва масонската организация ЗБИНЧ?
  • 6 Перо

    20 1 Отговор
    Ами за да се различават имунизираните от не ваксинираните в ресторантите и другите места,първите да си сложат зеления паспорт на шията,като бач!
  • 7 мнение

    22 1 Отговор
    По логиката на разума и медицината би трябвало не ваксинираните да не са заплаха за "правилно постъпилите". Защо тогава е този вой и истерична агитация? И накрая се позовавам на Нюрнбергската конвенция от 1947г. и тая от 2005г.
  • 8 J Y Moineau

    3 0 Отговор
    1984!
  • 9 Матей

    16 3 Отговор
    И какво ,давате ни ги за пример ли,това е несериозно.Тия са бамбашка и не ги бъркайте с останалото човечество,суеверни йеховисти са и щом равина им каже ,правят го.Даже вярват ,че един ден ще владеят целия свят ,ще си построят соломоновия храм и ще правят жертвоприношения както в древността и ще има свитовен еврейски цар.как ви се вижда тая,хитлеризъм на ента степен.
  • 10 абг

    13 1 Отговор
    От дойче зеле, ще обясните ли защо на видеото от което е взета снимката на статията, този подмолно усмихващият се го "ваксинират" зад гърба, така нареченото "безконтактно ваксиниране".
  • 11 edu

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "ж ошжи":

    ако това е вярно си начин да атакуват палестинците с вируса.. имаш ли някакви достоверни факти/източник за да го проверя ?
  • 12 АМОН

    7 2 Отговор
    НА ТОЗИ ВАКСИНА ПРОТИВ БЯС ЛИ МУ БИЯТ?!

    Коментиран от #16

  • 13 да да

    8 0 Отговор
    тия хитлер не успя да ги ликвидира, но пък сами го постигнаха !
  • 14 БауБау

    7 0 Отговор
    Това, което не се казва официално е броят на заразените ваксинирани!? Верно вика, заразява ли се, ама го карали по-леко!!! Ах Моше, Моше.... А най-много кърти твърдението, че видите ли имунитета при ваксиниране бил по-дълготраен в сравнение с имунитета след боледуване. Нема да оставят народа да си го искара и да се приключва, а така всяка година милиарди за ваксини. Очевидно, е че историята с ваксините против грип се повтаря.....
  • 15 Шалом

    1 0 Отговор
    333 на 100000.Висока степен на заразяване!днес тука над 1000 на 100000 заразата вамалявала???

    Коментиран от #17

  • 16 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "АМОН":

    Против бяс не се ли бие в корема??
  • 17 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Шалом":

    Нали ви давам статистика за бг,вижте я!България
    5.02–18.02
    Общ брой случаи 12 279 : 69 = 177, 956/100000 за 2 седмици : 2 = 88,978 на седмица ,малк сме по зле от Германия
    Смъртни случаи 514 :69 = 7,449/100000 за 2 седмици починали!