Last news in Fakti

20 Февруари, 2021 10:00 5 229 53

Защо Източна Европа се обърна за ваксини към Русия

  • спутник v-
  • русия-
  • китай-
  • руска ваксина-
  • източна европа-
  • европа-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • ваксинация

Програмата за ваксиниране на ЕС породи дълбоки съмнения

Защо Източна Европа се обърна за ваксини към Русия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Тъй като страните от Централна и Източна Европа все още са в плен на COVID-19, бавното разпространение на ваксината от Европейския съюз не е особено утешително за този регион. Светлината в края на тунела им се струва много далечна и приглушена и затова мнозина започват да приемат, че не трябва да се обръщат към Брюксел за ваксина, а да я търсят на изток. Интересът към руските и китайските ваксини бързо се превръща във въпрос на дипломация за този регион, пише британското издание The Spectator, цитирано от агенция "Фокус".

Чешкият премиер Андрей Бабиш наскоро нашумя с двете си посещения в чужбина. Първо той посети своя съюзник от Вишеградската четворка - Унгария, а след това и Сърбия, която е извън ЕС – страни, които в никакъв случай не са лидерите в производството на ваксини в Европа. Бабиш каза, че е посетил тези страни с намерение да види как се прилагат програмите за ваксинация там и какви са техните предимства. Определящата характеристика е тяхната готовност да използват ваксини, разработени в Русия и Китай. Наскоро Унгария беше първата държава от ЕС, която започна да използва руската ваксина „Спутник V“ и скоро ще започне ваксинацията и с китайската ваксина на Sinopharm, като взе одобрението на двете ваксини в свои ръце. Сърбия също доста бързо ваксинира, благодарение главно на използването на руски и китайски ваксини.

Когато Бабиш пътува до Унгария и Сърбия, изглежда, че Чешката република може да одобри ваксини от Русия и Китай. Бившият здравен министър на страната и водещ епидемиолог Роман Примула открито обсъди възможността за отказ от централизираната система за одобрение на ЕС, позовавайки се на опасността от забавяне на доставките на ваксини от ЕС. Бабиш също не изключи възможността ваксината „Спутник V“ да се появи в Чехия без разрешението на Европейската агенция по лекарствата. Но настроението изведнъж се промени. През последните дни Примула, Бабиш и здравният министър Ян Блатни заявиха, че данните от Унгария и Сърбия не са достатъчни, за да се одобри и използва „Спутник V“. Те заявяват, че в Чешката република няма да се използва ваксина без одобрението на Европейската агенция по лекарствата. Тъй като „Спутник V“ вече е поръчана от някои страни от Източна Европа извън ЕС, такава рязка промяна на възгледите породи подозрения сред някои, че не е минала без „ваксинална дипломация“. През последните дни се води дебат за етапа, на който е процесът на одобряване на руската ваксина в Европейския съюз и това намалява шансовете „Спутник V“ да бъде одобрен от Европейската агенция по лекарствата в близко бъдеще.

На неотдавнашна среща на премиерите от Вишеградската четворка унгарският лидер Виктор Орбан призова колегите си да оставят настрана геополитическите съображения и да използват руската ваксина. Но в регион, където конфликти с Брюксел са се случвали и преди, одобрението на „Спутник V“ може да предизвика криза в Европейския съюз. „Спутник V“ не е единствената ваксина, предизвикваща дипломатическо напрежение. На неотдавнашната годишна среща на върха на бившия съветски блок и Китай 17+1, китайският президент Си Дзинпин подчерта наличието на китайската ваксина за страните от Източна Европа, наричайки я „евтина и лесна за производство“. Китай може да възприеме Централна и Източна Европа като обещаващ пазар за ваксини, но отношенията между Пекин и страните от бившия съветски блок са сложни. Някои държавни глави се оттеглиха от срещата на върха 17+1, тъй като Китай не успя да изпълни редица обещания за инвестиции и търговия. Съществуват и подозрения, че подобен формат на срещите има за цел да породи раздори в рамките на Европейския съюз.

Отношението на населението към китайската ваксина също е много неясно. Според скорошно проучване само два процента от чехите са готови да приемат китайската ваксина без колебание. Тъй като обаче ваксината Sinopharm се използва в Унгария и Сърбия, се предполага, че скоро тя може да бъде достъпна и в други страни от региона. Sinopharm подаде официално заявление до Европейската агенция по лекарствата и натискът от Централна и Източна Европа може да принуди регулаторите на ЕС да ускорят процеса на одобрение. Докато ЕС проведе много неудачно първия кръг на доставка и разпространение на ваксини, усилията на източните страни като Китай и Русия да спечелят доверието на Централна и Източна Европа са значителни. Доверието на страните от региона в програмата за ваксинация и доставките от Европа, САЩ и Великобритания е подкопано и тук въпросът е не само недостиг на препарати, но и съмнения относно ефективността на ваксината AstraZeneca. Поради плашещи истории възрастни чехи отказват да се ваксинират, когато научат, че за тях е приготвена ваксина от Оксфорд. Подобни съмнения в Чешката република са причинени не само от ваксината AstraZeneca. Само 15% от чехите са готови да получат американска ваксина без колебание.

Историите за провалите и неуспехите на Запада играят в ръцете на онези политически сили, които се застъпват за сближаване с източните сили. Чешкият президент Милош Земан отдавна е обвиняван, че дава приоритет на отношенията с Изтока пред връзките с ЕС и НАТО и че вече се застъпва за използването на „Спутник V“в своята страна. Когато китайците започнаха да рекламират своята ваксина на срещата на върха 17+1, Земан призова да бъде изграден нов път на коприната, свързващ Китай и Източна Европа. Като свързва доставките на ваксини с по-силните икономически отношения, той поставя „ваксиналната дипломация“ на преден план. Докато страни като Чешката република застанаха на страната на регулаторите на ЕС по въпроса за „Спутник V“, тази лоялност изглежда много крехка. Програмата за ваксиниране на ЕС породи дълбоки съмнения относно способността на блока да защитава населението на държавите-членки. Примамливите предложения от Изтока показват, че сега ЕС ще трябва да докаже своята стойност и достойнство пред страните от Централна и Източна Европа.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 CoV TV

    79 5 Отговор
    Русия одобри трета ваксина срещу COVID-19 :)
  • 2 Баба Ванга

    79 6 Отговор
    Русия ще спаси света!
  • 3 Защото

    94 5 Отговор
    Слънцето изгрява от Изток ! ЕС доказа, че не струва, тромава, дебилноджендърска неефективна структура !
  • 4 !!!?

    11 87 Отговор
    Русия прави политика с ваксините, пренебрегвайки собственото си население...както винаги - Няма човек, няма проблем !!!?

    Коментиран от #10

  • 5 Един Човек

    6 67 Отговор
    Явно руската ваксина “НЕ струва”!?

    Коментиран от #15

  • 6 Факт

    77 2 Отговор
    Руските ваксини са добри и работят, но политиката пак е над живота на хората.
  • 7 А ми така е!

    45 13 Отговор
    Тесла не правят, ама 1936 година имат автомобил на батерии! Техника нямат, ама летят в космоса!
  • 8 Стефан

    7 58 Отговор
    Щом видях че е написано от агенция Фокус ми стана ясно колко е вярна тази статия, от едно време е така , изпълнявахме петилетките за две години, тъкачки ударнички работеха за 4 години напред и накрая - ФАЛИТ НА ТАЗИ ПРОГНИЛА СИСТЕМА, можеш да излъжеш човек няколко пъти, но не можеш да го лъжеш вечно, ВСЯКА ИНФОРМАЦИЯ ИДВАЩА ОТ ОФИЦИАЛЕН КРЕМЪЛ Е ФАЛШИВА, даже Навални и сътрудниците му ги разнищиха как ЛЪЖАТ И КРАДАТ СОБСТВЕНИЯ СИ НАРОД.

    Коментиран от #13, #14

  • 9 Кую

    55 2 Отговор
    Нищо от Кравария.
  • 10 Ясно

    50 2 Отговор

    До коментар #4 от "!!!?":

    Ало не пиши лъжи от 10.02.има изнесени пунктове за ваксинация и в молове те в Русия...

    Коментиран от #20

  • 11 Лост

    35 1 Отговор
    А нещо затова, че няма мераклии за ваксиниране? Днеска в Бургас разкрили пунктове за мераклии от всякакви възрасти. Даже, ако имало наплив, щели да работят и след 15 часа.
  • 12 Вакс 2021

    58 5 Отговор
    Ако реша да се ваксинирам,ще е само с Руска,от западните ставаш мустакат гей с рокля..
  • 13 Излизал ли си навън?

    56 3 Отговор

    До коментар #8 от "Стефан":

    Работил ли си навън? Развалиха комунизма, и и създадоха своя! Само "комунистите" работят от сутрин до здрач, а местните живеят в комунизъм! Кво знаеш? Докато имаше комунизъм, всичко работеше 8 часа! Днес?-Яйцата ни се клатят! Не искам да те обиждам, но когато работиш навън няколко години, разбираш каква игра са ни разиграли!
  • 14 Точно тук!

    35 1 Отговор

    До коментар #8 от "Стефан":

    Е затова трябва да гласуваме българите които сме вън, нямам предвид автобусните туристи дето си идват безплатно, щото гладуват в скъпата си "родина" ! Защото ние (искаме или не искаме) гледаме и други телевизии (не ни е промит мозъка от Nova TV, не че ни е промит по някакъв начин мозъка), и имаме една различна преценка за нещата! Защото никой от нас, не е заминал защото мрази Родината, заминал е от немотия!
  • 15 БАЙ КУРТИ

    38 2 Отговор

    До коментар #5 от "Един Човек":

    То и ти не струваш . Явно и ти си от евр...дърите . Бюрокрацията в Брюксел е заинтересована да бави Руската и КИТАЙСКА ваксина . Нали се сещаш че парите не миришат . А комисионната е огромна . А че зенеката и пфайзер имат странични ефекти и не се препоръчва за хора на 55 год. ,но въпреки това ги ваксинират това не е ли геноцид спрямо хората в Европа .
  • 16 no name no face no number

    33 2 Отговор
    ЕС е антисоциален съюз, ЕС е капиталистическо недоносче.
  • 17 радикал

    30 2 Отговор
    ес, когато подхване корупцията на високите нива у нас,тогава ще повярвам на него! другото е ПРАЗНИ приказки!!!
  • 18 кпсс

    33 2 Отговор
    Ако си бяхме в източният блок побеждавахме пандемията , всички под строй щяха да се ваксинират и здрав ред , само щяхме да наблюдаваме крахът на крадливият запад. Ама на - демокрация , която е дивокрация , а нашия народ е най окраден , то не бе ше герб , не беше сдс , за да имаме дънки и да дъвчем дънки , и глей кво поколение изкарахме , демократично........................

    Коментиран от #46

  • 19 Верно ли

    32 2 Отговор
    Щото източно-европейските държави добре се ориентират откъде изгрява слънцето, докато европейските подлоги заработват комисионни. Направо вече съм им фен на Вишеградската четворка.
  • 20 Казуар

    3 26 Отговор

    До коментар #10 от "Ясно":

    Другарю, ваксинацията на руското население като процент е колкото в България. Освен това в Русия няма достатъчно капацитет за производство на ваксината и търси начини да се уреди в чужбина.

    Коментиран от #25

  • 21 Аз40🏴‍☠️

    4 24 Отговор
    Руските ваксини Спутник V са също в кюпа на глобализма, не разчитайте и на тях. Руските власти са в програмата на буржоазията. В сайта на Гамалея си пише, че проучването е такова, че не е известно, колко време ще предпазва инжекцията от коронавируси, и че са нужни години изследвания за да се разберат всички евентуални странични реакции. Още в СССР са разработвали биологически оръжия с ГМО-ваксини, а в сайта не се посочват другите съставки освен двата аденовируса. Просто искат да прихванат зомбитата и ги заклещят по средата без права.

    Коментиран от #22, #27

  • 22 Шопо

    17 4 Отговор

    До коментар #21 от "Аз40🏴‍☠️":

    Е, на теб къф ти е проблема? Мушни си едно ГМО на Пфайзер и се успокой! Все пак никой не те принуждава да ползваш пуска или китайска ваксина!

    Коментиран от #26

  • 23 другарят

    23 1 Отговор
    Източна Европа поради това, че са съхранени консервативните ценности все повече ще се ориентира към Русия! Интересното е че това се наблюдава и в Източна Германия, която коренно се отличава в мисленето си от джендеросаните в Западната част.

    Коментиран от #28

  • 24 Луди всякакви

    4 14 Отговор
    Непозната пандемия, лекарите набират опит по метода "проба-грешка", само тукашните русофили вече са сигурни, че руската ваксина е най-най, и че ако бяхме в соца, вече щяхме да сме ваксинирани и безсмъртни!😂 Информирайте се поне какъв е производственият капацитет на руснаците- 300 000 месечно- това значи, че и да се разчекнат, за година ще произведат към 120 милиона, които и за тях са недостатъчно. Те предлагат ваксината си за съвместно производство, защото нямат реактори, за да я правят сами . Проучвания за ефекта са повече от недостатъчни- имаше няколко починали през лятото. Турция и Индия тихомълком се преориентираха. Тъпо е да вземеш решение за здравето си на базата на политически и етнически предпочитания! Аз пък за нищо на света не бих се ваксинирал с продукт от Изтока ( освен от Япония) защото са небрежни и мърлячи
  • 25 Ало каун

    10 1 Отговор

    До коментар #20 от "Казуар":

    И какъв е проблема ако руската я произведат и другаде за Европа, руснаците си имат, Европа търси, хората на половин Европа са ваксиниран от деца с руски ваксини, ние в бг също, затова я искат, руски коли не щат, ама ваксините са друго нещо и ноу хауто е важно, руска може произведена и Южна Корея и Турция или другаде, това няма значение, та те самите Астра Зенека подписаха договор с Гамалея , сигурно за да ги похвали Путин, сега ще чакат хората астрозенешкото геле да я оправят с доза руска, щото на тях е предплатени, звучи смешно, но е факт и не е смешно

    Коментиран от #29

  • 26 Аз40🏴‍☠️

    9 1 Отговор

    До коментар #22 от "Шопо":

    Не става въпрос за руски, китайски, американски, гмо и прочее ваксини, а в програмата, която се води. Какво се цели. Ваксинацията е за гламави, да се щрака, който иска, с каквото иска. Проблемът обаче е, че такива се оставяте масово да ни прокарат на всички остра форма на централизирано тоталитарно управление. Това им е главната цел. Маските, оставянето на болните на инерция, затварянето на бизнесите, мерките кой къде и с кой, и т.н. е красноречиво за споменатото. Другото са странични загуби за компаниите, които в последствие ще си наваксат, защото ще създадат огромни прослойки от клиентела.
  • 27 Абе

    9 2 Отговор

    До коментар #21 от "Аз40🏴‍☠️":

    Ти от бебе 90 процента от ваксините дето са ти сложили са руски, на роднините ти също, а че трябват години е истина и точно тук печели доверие руската, защото е изпитана технология, не кодова, която се слага за сефте и не може да се каже нищо, та тя задава реплика ии, а всяка грешка в реплика ия е мутация на биологично ниво, а при милиони, милиарди репликацции грешки са нормални, но как ще се справи с тези мутации организма може да се каже след години

    Коментиран от #37

  • 28 И аз да кажа

    1 14 Отговор

    До коментар #23 от "другарят":

    Просто невъобразима глупост е да се твърди, че в атеистична и отровена от соца Източна Европа се били съхранили консервативните ценности! Поинтересувайте се от сравнителна статистика и вижте броя аборти на 100000 души в ГДР и ГФР. Неудачниците, които си мислят, че при соца са щяло да са по-успешни, не спират да дрънкат небивалици и да транслират руските клевети срещу Европа. Нека, моля ми обяснят защо в спасителката православна Русия, носител на всички добродетели има най- много болни от СПИН и в абсолютни и в процентни измерения

    Коментиран от #32, #43

  • 29 Казуар

    2 8 Отговор

    До коментар #25 от "Ало каун":

    Проблемът е, че въпреки малкият процент на ваксинирани в Русия, ваксината се изнася с пропагандни и политически цели. Същото е и в Китай.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 ДжафДжаф

    14 1 Отговор
    Дoбрe, чe e руcкaтa кoнкурeнция при вaкcинитe! Aлчнитe кoпeлдaци дo ceгa дa ca изтeпaли дeceтки хиляди c oбяcнeниeтo, чe билo oт cтaрocт и други бoлecти. Тoчнo нaличиeтo нa руcкaтa вaкcинa ги принуждaвa дa пипaт пo-лeкo, кoгaтo дрaпaт зa милиaрди. Вcъщнocт кaтo ce зaмиcля, aкo нe бeшe CCCР и прoтивoпocтaвянeтo c нeгo Зaпaдa ceгa нямaшe въoбщe дa e тoвa, кoeтo e! A мoжeшe и дa ca ce caмoизбили aлчнитe кoпeлдaци! двe cвeтoвни вoйни нaпрaвихa, кaтo нищo щяхa дa cи cпрeтнaт и трeтa! Дoбрe, чe бeшe CCCР, a ceгa Руcия, чe дa ги кoнcoлидирa мaлкo. Eдинcтвo и бoрбa нa прoтивoпoлoжнocтитe! Тaкa ни учeхa в чacoвeтe пo мaркcиcкo- лeнинcкa филocoфия.
  • 32 Хахаха

    9 1 Отговор

    До коментар #28 от "И аз да кажа":

    Ако нечия болна глава брои най болните в Русия, как да му помогнеш?
  • 33 Павел Пенев

    10 1 Отговор
    Защото от западните травестити не можем да очакваме нищо, освен празни приказки за права на човека,върховенство на закона и солидарност.
  • 34 ха ха ха

    11 1 Отговор
    Изглeждa, чe вce oщe нe рaзбирaтe, чe никaквa "вaкcинa" прoтив кoвид нe e нa пoчит в ИE!

    Първo трябвa дa oбяcнитe нa хoрaтa кaк ce прaви вaкcинa зa нeизoлирaн вируc и пocлe, зa eдвa 6 мeceцa при нужни мин. 7 г.?

    Зaрaди жeлязнaтa зaвeca, хoрaтa в ИE ca c дoбрo oбрaзoвaниe... нe e лecнo дa ги излъжeш, дaжe и дeцaтa oт ИE ca пo-дoбрe oбрaзoвaни oт дeцaтa в ЗE, зaрaди рoдитeлитe cи, нeзaвиcимo, чe вeчe ги oбучaвaт пo eднa и cъщa cиcтeмa!

    Кoлкoтo дo руcкaтa вaкcинa, тя беше създадена за да не се допусне да се инжектират руснаците с нечия отрова... Путин пaзи вceки eдин живoт в Руcия и нe би пoзвoлил нeщo лoшo дa ce cлучи c руcнaцитe /зa Китaй нe ce oтнacя cъщoтo, тaм ги убивaт рeгулярнo/.

    Простичко е, ако сме усвоили нещо до съвършенство през годините, то това е свойството да оцеляваме, да разбираме кога и как ни лъжат, и да се пазим!

    Не позволявайте да ви "инжектират" с каквато и да било недоказана "ваксина", за недоказано заболяване!
  • 35 Казуар

    2 3 Отговор
    Русия изпрати ваксина на опозиционера в ЕС Орбан, на Мадуро, на приятеля Вучич, но на Северна Македония която влезе в НАТО не, на Черна гора която усоети руски преврат не.
  • 36 Ам Чи

    2 11 Отговор
    ОТ РУСИЯ САМО ВОДКА И ДЕВОЧКИ
  • 37 Аз40🏴‍☠️

    4 1 Отговор

    До коментар #27 от "Абе":

    Всичко в полза на една система от послушни роби. Не е важно с каква отрова си избрал да се боцкаш, пиеш, пушиш, а какво целят с тази им програма днес. Желанието ти си остава лично за теб, а тоталитарната система ще бъде за всички ни. Никой не е изолирал от около 60-70 г. коронавирусите, сега ли си мислите, че го направиха? Да, ваксаха ни преди 89-та, както и сега ги ваксат повечето, гледай резултатите наоколо, един здрав вече няма. Трудно да намериш дори 35 годишен без оплаквания от някакво естество. Просто няма, или са суууупер рядкост. Бийте се за коя ваксина била "по-добрата", те точно това си целят онези богатите горе.
  • 38 Матей

    10 1 Отговор
    Ние не сме в източна Европа,ние сме протекторат на Америка с гаулайтер-мустафата.За руски и китайски ваксини много старателно се избягва да се споменава,все едно няма такова нещо.Обсъжда се само как по-пълноценно да се оползотворят зенеките и фазерите,да не станат зян.дори дае руска или китайска,все пак не е препоръчително да се използва нещо,което не само е ненужно ,но и потенциално опасно,поради краткия срок на изпитване,а то е нужно 10 г.В противен случай се превръщаш в опитно свинче,на свой риск и отговорност.
  • 39 ПЕНКО

    3 1 Отговор
    КОЙ СЕ " Е БА ВА " С НАРОДИТЕ ОТ ЕС - НЕДОПУСКАЙКИ РУСКИТЕ И КИТАЙСКА ВАКСИНИ !?!?!? КУПЕНИ ЛИ СА ОТ ПФАЙЗЕР ИЛИ ДЕЙСТВАТ ПО ПОЛИТИЧЕСКА СЪВЕСТ !?!?!?!?
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Синапа

    8 1 Отговор
    Благодаря за индианските,индийските,азиатските и розовите гени на Запада,нека във вените ми циркулира Източното православие!
    Тези,които проливаха кръвта си на Шипка,Плевен,Стара Загора,Търново и превзеха Германия са ми по сърце и вяра!Това е!
    Дали и днешните управляващи,могат и искат да го разберат?Здравето на нацията ни няма нужда от звезди и мирис на пари!
  • 42 ела

    6 1 Отговор
    В Брюксел са прави.Руската ваксина за да бъде одобрена трябва задълбочено изследване .Например; 1) Ваксината дали е демократична? 2) След ваксинирането ще се промени ли отношението на хората към Русия ? Това може ли да бъде " новото" оръжие на Кремъл.? ( Украинците са герои ; " Ще умрем но без Руската ваксина" народ пред който нашите ще се поклонят - героичен готов на подвиг) . Въобще много въпроси които ще бъдат решени с времето- месеци може би и години докато ги реши Брюксел.Колко хора до тогава ще умрат не важно.Най важното " врагът" да не бъде допуснат в ДНК на "цивилизованите Европейци"
  • 43 Ха ха

    4 2 Отговор

    До коментар #28 от "И аз да кажа":

    Те в Русия и от СПИН(а това какво беше),и от друга,и от алкохолизъм,и от малария,и от пума,и от Ковид са най -заразените.Там здрав човек няма.Путин е мумия,а Захарова зомби.Русия се топи с 50 млн.човека на месец.Ядат борови шишарки и пият Новичок,а ракетите са им на ластици.Обаче.Вчера погледнах в един сайт апартаменти под наем в Москва.Само 5- 10 000 евро на месец.Странно в Мадрид не ми излизат подобни цифри.

    Коментиран от #47

  • 44 Ха ха

    3 0 Отговор
    Грешки,грешки на андроида.Чума,не пума,дрога,а не друга.Съжалявам.
  • 45 Възмутен

    2 1 Отговор
    Така наречените евро лидери тайничко се ваксинират с руската ваксина, а хората - да мрат!
  • 46 дончичо

    1 1 Отговор

    До коментар #18 от "кпсс":

    Имаше пот---ури ,имаше и мад..ури ! Сега дънки ама другото ...трънки ! На тати щерката и на мами синчето ...е това е Бг днес
  • 47 Айде бе

    1 2 Отговор

    До коментар #43 от "Ха ха":

    По официални данни на СЗО в Русия болните от СПИН са над един милион. За какво се препираш? Или и данните за продължителност на живота на мъжете малко над 60-години са лъжа? В крайна сметка ,вярвайте каквото си изберете! Като чета пишещите тук, ми става ясно защо сме последни в Европа по жизнен стандарт- невежи и вярващи в митове и пропаганда хора се справят зле с реалния живот!
  • 48 Дърт пее..раст...

    0 0 Отговор
    Политиката УБИВА.!!.Доказано е.ТовА си е чиста полит.постановка .ЗА,ПРОБА... НА ЯКОСТ,ТВЪРДОСТ,НА ВЯРНОСТ КЪМ ГОСПОДАРЯ.!!.Които ,оцелеят,ще бъдат с голямо качество,,Думи на Ал.Йо.,бунтаря,,.Хахаха..
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 МИХАЙЛОВ

    4 0 Отговор
    ...МЪЖЕ АКО ИСКАТЕ
    ДА ВИ ПОРАСНАТ ЯКИ ЦИЦИ
    С ГУЕЕЕЕЕМИ ЗЪРНА,
    ОБАЧЕ ПОВЕЧЕ ДА НЕ МОЖЕТЕ
    ДА ПРАВИТЕ НИТО ДЕЦА,
    НИТО СЕКС - ВАКСИНАТА
    НА САЩ - ПФАЙЗЕР - МОДЕРНА
    Е ТОЧНО БАШ КАТО ЗА ВАС...
  • 51 МИХАЙЛОВ

    4 0 Отговор
    ...ЖЕНИ,
    АКО ИСКАТЕ
    ДА ВИ ПОРАСНАТ МУСТАЦИ
    КАТО НА ФИЛИП ТОТЮ
    И БРАДА КАТО НА
    АФГАНСКИ ТАЛИБАНИ...,
    ...И ДА НЕ РАЖДАТЕ ДЕЦА,
    А ЩЪРКЕЛИТЕ ДА ВИ ГИ НОСЯТ...
    ...АНГЛИЙСКАТА ВАКСИНА
    НА АСТРА - ЗЕНЕКА
    Е ТОЧНО БАШ КАТО ЗА ВАС...
    ...ПОБЪРЗАЙТЕ...
    ...КОЛИЧЕСТВАТА СА ОГРАНИЧЕНИ...
    ...РЕЗУЛТАТА ГАРАНТИРАН...
    ......ГАРАНЦИЯ АНГЛИЯ...
  • 52 стоян георгиев

    1 5 Отговор
    източна европа се обърнала за руски ваксини?кви са тия щуротии?в украина ги забраниха в балтика няма да си ги сложат при никакви обстоятелства в румъния и българия няма никакъв зор за тях в чехия обявиха че не ги интерасува ,гърците не ги щат също.единствено унгария и сърбия заявиха евентуално че биха купили,но не правят кои знае какво по темата .

    Коментиран от #53

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.