Last news in Fakti

16 Март, 2021 19:00 3 538 41

България днес: пълни болници, ръст на заразите, буксуваща ваксинация

  • българия-
  • ваксина-
  • коронавирус-
  • бойко борисов

Локалният подход на Борисов всъщност е предизборна маневра с цел да не ядосва собствениците на кръчми и молове, отворили на 1 март след дългия локдаун

България днес: пълни болници, ръст на заразите, буксуваща ваксинация - 1
Снимка: БГНЕС

Болниците в България са пълни, броят на новозаразените бързо расте, ваксинацията буксува. А предстоят избори. Затова да попитаме: къде е България след тази съвършено необикновена година, как се справят управляващите?

Ако парламентарните избори се бяха състояли на миналогодишния 4 април, ГЕРБ най-вероятно щеше да спечели с много - и задълго. Но в България третата вълна на пандемията от Ковид-19 съвпадна с предизборната кампания, болниците са пълни (близо 7000 хоспитализирани), плановите операции са спрени, мерките са разхлабени, а ваксинацията върви на газ-спирачка.

България една година след началото на пандемията

Когато през март м.г. Ковид-19 удари България, маските бяха изчезнали, нямаше защитни облекла, спирт и някои лекарства. Днес пък не достигат ваксини. Преди една година хората се плашеха от неизвестността, днес - от известната поразяваща мощ на вируса. Преди година шефът на Националния оперативен щаб проф. Мутафчийски приковаваше вниманието с ежедневните си брифинги в генералска униформа. Днес пресконференциите са разредени, а той се показва в костюм.

В годината след 13 март, когато за първи път беше обявено извънредно положение, българите видяха много калпави решения при управлението на Ковид-кризата. Но годината изобилстваше и от компромати, остро политическо противопоставяне и посегателства срещу институциите. Тези скандали също отслабиха рейтинга на премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, който дълго време беше най-харесваният политик в България. Според публикувано преди дни изследване на “Галъп интернешънъл”, оценките за справянето с кризата са почти изравнени - 46% от гражданите смятат, че България се справя добре с пандемията, а 42% дават лоша оценка.

С особено голяма тежест за справянето с пандемията е процесът на ваксинация, който е пряко свързан и с възстановяването на икономиката. А в България ваксинацията тръгна неохотно, с план без срокове, без комуникационна кампания, с лоша организация и не особено висок интерес, което трайно гарантира място на опашката по брой ваксинирани. По данни на агенция Ройтерс, в страната са поставени около 338 000 дози ваксини, но не е известно колко от тях са първи дози и колко хора вече имат две. Със сигурност преобладават първите. А сега и това: оказа се, че доставките на ваксини са не само нередовни, са и твърде малко като брой дози. Заради сигнали от няколко страни, включително от самата България, за появили се здравословни проблеми при ваксинирани с AstraZeneca, премиерът Борисов спря временно имунизацията с този препарат. А точно от оксфордската ваксина българските власти са поръчали най-много дози - поради ниската цена и лесното съхранение на тази ваксина. Сега ваксинационният план ще се изпълнява с препаратите на Moderna и Pfizer.

В навечерието на предстоящите избори българските управляващи така и не отчетоха необходимостта от ваксиниране на изборната администрация - над 85 000 души. Пренебрежимо малко хора ще успеят да получат първата доза. Като прибавим и повишаването на заболеваемостта и неритмичните доставки на ваксини, ниската избирателна активност е лесна за прогнозиране. А тя чудесно устройва управляващите и системните партии като цяло. (Освен ако страстите не бъдат нажежени от някой компромат в последните десетина дни.)

За да свали отговорността от себе си, премиерът Борисов подкрепи инициативата на австрийския канцлер Курц за дискусия на европейско ниво относно доставките на ваксини и тяхното разпределение в ЕС, а към тях се присъединиха и премиерите на Чехия, Хърватия, Латвия и Словения. Шестимата изпратиха писмо до председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и до председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен, в което изтъкват как европейската солидарност гарантира, че всички държави-членки, големи или малки, трябва да имат равен достъп до ограничен ресурс, какъвто са ваксините.

Прав ли е обаче Борисов да прехвърля вината за дефицита на ваксини? В публикация по темата Financial Times коментира, че подписалите писмото лидери сеоплакват от неблагоприятни резултати от собствените си решения. Известно е, че не всички държави са закупили дозите, които им се полагат съгласно пропорционалното разпределение, предложено от ЕК. Така, ако държава-членка не използва този метод за разпределение, количествата ваксини се преразпределят между останалите заинтересовани страни-членки. Наред с това страните, поръчали от препарата на AstraZeneca, са принудени да чакат и поради производствените проблеми на компанията, а сега и заради съмненията за странични ефекти.

Заради съобщенията за смъртни случаи, приписвани на ваксинация с AstraZeneca, и без друго слабият процес на ваксиниране в България съвсем ще забуксува, ще намалее и мотивацията на хората. Затова и не на място изглежда тази увереност на здравния министър Ангелов, че до края на юни може да са имунизирани 70% от българските граждани.

Няколко числа

Очаква ни по-тежък период от последните два месеца на миналата година, прогнозира във Фейсбук анализаторът Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. Въпреки това обаче мерките няма да се затягат. Управляващите дори оставиха на щабовете по места да преценяват кога и какво да предприемат. “Ползваме локалния подход не защото ни е страх да вземем решение на централно ниво, а защото има градове и населени места, където няма толкова заболели и не виждам никакъв смисъл да слагаме всички под общ знаменател“, заяви Борисов в петък. Според изчисленията на Безлов обаче, за последната седмица има над 18 000 новозаразени, което е увеличение с повече от 37% на седмична база. Делът на положителните проби от общо направените тестове е преминал 18 на сто, а броят на починалите бележи ръст от 50,5% на седмична база.

Затова да обобщим: “локалният подход” на Борисов всъщност е предизборна маневра с цел да не ядосва собствениците на кръчми и молове, отворили на 1 март след дългия локдаун. Хиляди други обаче са му много, много ядосани.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хах

    50 4 Отговор
    С премиер мутра е така
  • 2 Много ясно

    53 3 Отговор
    Болниците в София са пълни понеже в страната ги затварят една по една. Къде да ходят хората да се лекуват!

    Коментиран от #15

  • 3 хахахаха

    17 2 Отговор
    Само ГЕП! ГЕП и "бантустанският модел" (който всички копират)!
    Ура бантускотове!
  • 4 Т0лупи пак оцапал гащите

    54 2 Отговор
    Министерството на здравеопазването на Нидерландия разясни пред германската агенция ДПА, че една страна се е отказала от ваксините и те били разпределени между други страни. Оказва се, че тази страна е била България.

    Според коментари в Нидерландия и Германия, България се е отказала от модерните RNA–ваксини, защото са й се сторили много скъпи, а и изисквали специални хладилници за охлаждане.

    От Брюксел премълчават, че най–скъпите ваксини, особено тази на BioN/Pfizer, са почти недостъпни за по–бедните държави. Потвърждава се, че България не е поискала да вземе определеното й количество от ваксината на BioN/Pfizer. Макар че 18 евро не е чак толкова скъпо и за България. Още повече пък на фона на милиардите, изхвърлени през прозореца на един премиерски джип.

    Коментиран от #14, #37

  • 5 Йехова

    7 4 Отговор
    Аз и сина ми идваме скоро!
  • 6 Българин

    41 3 Отговор
    България днес - пълна фашистка диктатура на шайка подлоги на международни престъпници - корпорации и фармакологии! България днес - експериментален концлагер за генетика!
  • 7 България днес:

    33 2 Отговор
    Опитно поле за експерименти на наследниците на д-р Менгеле!
  • 8 Кръчмарските плъхове са най- дебели🐀

    28 2 Отговор
    ЧЕСТИТО НОВО И ПО ПРОДЪЛЖИТЕЛНО ЗАТВАРЯНЕ НА КРЪЧМИТЕ ПОСЛЕДНИ СОФИЯНЕЦО ЧЕСТИТОООО...😂😂😂👍👍👍👍👍👍👍👍

    Коментиран от #13

  • 9 Спиридон

    28 1 Отговор
    A ГЕРБ не е ли случайно ЕДНА от Рожбите на D.W

    Коментиран от #10

  • 10 asd

    34 3 Отговор

    До коментар #9 от "Спиридон":

    Германски дипломат разказа как е създадена ГЕРБ и КОЙ е подкрепял Борисов
    Съветниците на "Ханс Зайдел" измислили името на партията. Корумпираният елит на Бойко Борисов присвоявал пари от ЕС
  • 11 недоволен

    22 3 Отговор
    Мисля, че е назрял моментът за национален боекот на мерките и съд за НОЩ.
  • 12 мечо

    29 4 Отговор
    На 4ти ако пак изберете шайката да НВ ми ревете!!!
  • 13 АМОНИКЕ ОТ НИГЕРИЯ

    4 3 Отговор

    До коментар #8 от "Кръчмарските плъхове са най- дебели🐀":

    ТОЙ СЕГА РЕЖЕ ЛУК И РЕВЕ ПРЕД М.С.😂😂😂😂😂😂😬😬😬😬😬😬

    Коментиран от #18

  • 14 гост

    5 19 Отговор

    До коментар #4 от "Т0лупи пак оцапал гащите":

    Глупости на търкалета. Едните премълчавали, другите не знам си какво , но се разбира , че България се отказала .Поръчали сме по равно и от двете ваксини на 21 януари.

    Коментиран от #19, #22

  • 15 Схемата

    27 2 Отговор

    До коментар #2 от "Много ясно":

    Не само затварят болници в страната, но се разчита и на технологичните възможности и квалификацията на лекарите в столицата. Пример извън К19– счупен крайник в Монтана, карат пострадалия с личен превоз до "Пирогов", лъжат, че травмата е станала в София и човекът получава най–компетентното(наистина) лечение.
  • 16 МR.CROWLEY

    19 3 Отговор
    ЗАЩО НИКОЙ НЕ СПОМЕНАВА НАЙ_ГОЛЯМИЯ ВИНОВНИК —ПРОСВЕТНИЯ МИНИСТЪР КОКОРЧО ВЪЛЧЕВ!!!!НАЛИ НАПРАВИ ИЗОЛАТОРИ ЗА ЗАРАЗНИ ДЕЦА НАЛИ ГИ МЕСТЕШЕ КАТО ПЕШКИ ДА ХОДЯТ ШАХМАТНО НА УЧИЛИЩЕ!!!!ДАЖЕ МЕСТЕШЕ И ВАКАНЦИИ!!!
  • 17 кратун

    23 3 Отговор
    Тиквоча заповяда : На 1-ви отваряме всичко, сега да си направи харакири, нали е каратист японец........
  • 18 Кръчмарските плъхове са най- дебели🐀

    3 9 Отговор

    До коментар #13 от "АМОНИКЕ ОТ НИГЕРИЯ":

    Да наистина е така Последният софиянец в момента реже лук пред министерски съвет и рони горчиви сълзи а отлъченият от църквата отец Дионисий му бърше сълзите с ръкава на расото си и го успокоява.😂😂😂👍🎉👍🎉🍭🍭🍭
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Васил

    18 2 Отговор
    Защо ли се учудвам когато е на власт Герб царете на хаоса и безхаберието.
  • 21 Бяха убити вече над 10000 човека!

    18 3 Отговор
    От декември поради некадърноста на това правителство всеки ден умират между 20 и 200 човека, на възраст над 65 години. Ако вместо учители, членове на комисии и гербаджии бяха ваксинирани хората над 65 години, вероятно умрелите щяха да са много по-малко! Това е престъпление наказуемо с затвор! А не с загуба на избори!

    Коментиран от #24

  • 22 хахахаха

    12 1 Отговор

    До коментар #14 от "гост":

    Кого лъжеш ти бе бантускот слабоумен?

    "Ако едното заведение работи на 4 лева, а другото на 15. Къде ще си изпиеш кафето? При еднакви условия“, обърна се Бойко Борисов към пpeдceдaтeля нa Бългapcĸaтa acoциaция нa зaвeдeниятa Pичapд Aлибeгoв, и така обясни защо България е поръчала толкова много от ваксините на АстраЗенека и че цената има значение."

    Еднакви количества а? Хахахахахахаха
  • 23 Да обявим война

    14 1 Отговор
    Мислих, мислих, изходът е да обявим тази нощ от 24.00 война на Русия.
    в 2 часа от неудобство, може и по-рано, но е малко кофти-обявяваме капитулация.
    в 3 часа пристигат руските ваксини.

    то се видя, че нашите политици за чеп зеле не стават, но поне за първи път в историята на БГ народът да спечели от война срещу Русия.

    Коментиран от #26, #34

  • 24 Много си зле

    2 6 Отговор

    До коментар #21 от "Бяха убити вече над 10000 човека!":

    Явно си дърто магаре, ще ти подаря моята ваксина!
  • 25 накратко

    9 8 Отговор
    България днес се намира там ,където я докараха най-хитрите тарикати от бкп и дс
  • 26 към младите

    5 3 Отговор

    До коментар #23 от "Да обявим война":

    малко по-сложно е,ще го обясня много сбито:началото на 90-те години е,рекетьори/мутри/има само в бившия СССР и България,НИКЪДЕ другаде в бившия соц лагер.при нас е винаги с индиго/двойно/ повече мутри на глава от населението!Путин- кадър на кгб.боко на дс,към днешна дата са първи ръководители!връзката е елементарно да се направи!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 ПСР

    10 1 Отговор
    Вчера Борисов беше на "инспекция"във Виена.Без дЖипа.
    Излъга ли на едро отново-категорически да.
    1.55% е определеният коефициент на получаване на заявени ваксини за България,спрямо населението.Поради високата цена и трудното съхранение,сме отказали полагаща ни се квота от Пфайзер и Модерна.Основен препарат-Астра.Е,майката на Ева Майдел е щастлива.Само че,Астрата,сви доставките многократно.И вождистката масова ваксинация не се състоя.За възрастните хора и хронично болните,не ми се пише пак.Не виждам,с какво се издъниха от ЕК,спрямо българските решения.Но,Борисов зае поредната историческа-героическа поза-кара се на евро бюрокрацията.Предизборни хватки.Поредните.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Просветен илюминат

    1 0 Отговор
    Голям Хитлер се оказа този вирус,точно изчисли кога да се появи отново за да прецака изборите.
  • 32 Фърчи

    3 0 Отговор
    Важното е гроб да са на власт. Власт на на прости пхтки.
    Народът спи.
  • 33 Перо

    4 0 Отговор
    Вече повече от 1 г.е пълен хаос,некадърност и липса на предвидимост и програма за борба с вируса,пълна управленска немощ. Всяка некадърност и неграмотност на управниците на хунтата се прикрива зад ЕС,без да се търсят и намират възможности за решения,подобно на Унгария,Чехия,Словакия,Италия и т.н. Математиците изчислиха,че ако гласуват мин.3,5 млн.души,всяка изборна мушенгия на режима ще бъде преодоляна!

    Коментиран от #41

  • 34 Кака Мара

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "Да обявим война":

    В психиатрията има места, не пълните форума с идиотизми.
  • 35 ДОКО

    2 1 Отговор
    Така е , когато лекарите са с наведени глави и слушат един тъпанар!
  • 36 Ето пак

    1 0 Отговор
    Г-н драскач, правоимащ, що се срамуваш до питаш за повече линейки и повече болници?
    Кажи кой те плаши да говориш?
  • 37 Пламен

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Т0лупи пак оцапал гащите":

    Ако, наистина е 18€,това е престъпление да я откаже България в лицето на Г-н Борисов-еднокнижна излагация.
  • 38 Ганчо

    0 0 Отговор
    Кога Ганьо е бил виновен за нещо? Сега големите граждани да си берат вируса, аз на село съм добре...
  • 39 D W. Никой не ви вярва, минаха онези

    4 0 Отговор
    Времена, когато всяка лъжа повторена 100 пъти, става Истина!!! Минаха!! DW,, случайно 3 Вълна и Пика, Случайно съвпадат с Изборите Случайно???!! Хиляда пъти го написаха и Казаха хиляди хора, че Управляващите Пандемията, ще докарат всичко да се Случва по време на Изборите!!! Хората го знаят и повтарят от 2месеца,а вие DW сега го "Разбрахте" "Умници" нали и вие сте "куратори" на ГЕРБ???!!!
  • 40 Вижда се

    1 0 Отговор
    От коментарите ,че българина е траснат в мозъка от тази корона.
  • 41 Перо

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "Перо":

    Човече, споко бе, много се нервиш.Стой си в къщи и си пиши глупостите