Last news in Fakti

5 Май, 2021 19:00 2 172 12

Яйца, брашно и ваучери: как мотивират китайците да се ваксинират

  • китай-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • ваучери-
  • ваксини-
  • яйца-
  • брашно

Китай има план: до юни да са ваксинирани 40% от хората в страната

Яйца, брашно и ваучери: как мотивират китайците да се ваксинират - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

С плакати, рекламни банери и видеа Пекин се опитва да популяризира ваксинациите срещу коронавируса. По поръчение на властите и с послания като „Заедно ще построим стената на имунитета“ лекари, телевизионни водещи и вече ваксинирани срещу COVID-19 призовават в интернет сънародниците си да проявят отговорност.

Как се ваксинират толкова много хора?

В столицата Пекин дори вече раздават малки подаръци след поставянето на първата доза ваксина - яйца, брашно и ваучери за пазаруване или за посещение на кино. В кампанията активно участват и кварталните комитети, които иначе имат за задача да контролират дали хората спазват политиката на Комунистическата партия. Ши Мин, който живее в един от западните квартали на китайската столица, разказва, че първоначално нямал намерение да се ваксинира. Но когато в квартала пристигнала мобилна установка за ваксиниране, той все пак се решил на тази стъпка. „Много е удобно, нямаше никакви опашки и затова просто се ваксинирах“, казва възрастният мъж.

Китай се нуждае от повече желаещи като Ши Мин. Заради ниската заболеваемост в страната много китайци не бързат да се ваксинират. Затова и на места властите упражняват натиск - заплашват например да затворят принудително магазини и ресторанти, ако персоналът им не се ваксинира. Защото поставената цел е доста амбициозна: до юни трябва да са ваксинирани 40 процента от населението на Китай, а това прави 560 милиона души.

Все още обаче набелязаната цел изглежда далечна: от декември до днес са поставени общо 275 милиона дози ваксина. Приоритетно се ваксинират хората от регионите с висок риск, към които спадат например градовете с пристанища, граничните райони, големите и средноголемите градове, както и областите, в които напоследък е имало огнища на заразата.

И докато в големи градове като Пекин ваксинацията напредва, в редица други райони нещата вървят твърде бавно. „В Китай много хора живеят в провинцията, където здравната инфраструктура не е добре развита, а това определено ще забави националния план за ваксиниране“, казва Имоджин Пейдж-Джарет от бюрото на „Economist Intelligence Unit“ в Пекин. Към това се добавят и проблемите по места с осигуряването на необходимите количества ваксини. Особено засегнати са северните и югоизточните райони на страната. Според информации в медиите, производството очевидно не върви достатъчно бързо - още повече, че Китай е обещал милиони дози ваксина на други страни.

Огромно предизвикателство

Дотук Китай е използвал само собствени ваксини, във връзка с което експерти предупреждават, че за постигане на стаден имунитет страната ще се нуждае от по-висок процент ваксинирани хора. Китайските препарати имат по-ниска ефективност от европейските или американските и затова вероятно ще е необходимо повече време за постигането на групов имунитет. Според преценката на експерти, той ще е факт навярно чак към края на следващата година.

Това изправя Китай пред парадокс: с изключително строги мерки страната успя да овладее пандемията много по-бързо от други държави, но сега излиза, че ще се нуждае от повече време, преди да отвори границите си. Ваксинирането на 1,4 милиарда население определено е огромно предизвикателство.

Автор: Рут Кирхнер (АРД)


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Госあ

    12 6 Отговор
    Абе тия смешници виждали ли са Пекин ? берлин е селото сравнен с Пекин.

    Коментиран от #3, #11

  • 2 Сатана

    13 4 Отговор
    DW пак пусна Гьобелс.Този път с лъжливи новини за Китай.Хахах.
    В Дойчланд как е хавата?
  • 3 Пръц

    8 3 Отговор

    До коментар #1 от "Госあ":

    На всички езици е Бейджинг,само на Руски и Български е Пекин.В този Тед на мисли е Хубаво е да се види и Шанхай с население колкото Германия.

    Коментиран от #6

  • 4 дфу

    7 2 Отговор
    Преди само с яйца ги залъгваха, май май желаещите са взели да намаляват и затова дигат мизата.
  • 5 маймун

    7 0 Отговор
    и още "со кротце ,со благце и со малце кьОтек. " :))
  • 6 Госあ

    4 4 Отговор

    До коментар #3 от "Пръц":

    Айде още един разбирач. К'во ме интересува как го нарича цял свят ве омбре ? Да не съм турист да се мотам като муха без глава? В Шанхай нямам работа. Но в Пекин - да.

    Коментиран от #8

  • 7 Червен Грездей

    5 3 Отговор
    Салата с Жаби, Прилепи и Тлъсти Червеи по-ша ги запали по ваксата. Жлът диликътьес.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Хахаха

    2 2 Отговор
    В Русия на хората над 65 години също дават ваучери, ако се ваксинират. И задължително един почивен ден на всички работещи след ваксинация.
  • 11 Шамара

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Госあ":

    Да виждал съм го! И на автогарата в Пекин в кенефа всички чуркат в малък басейн пълен с урина! А за смрадта там да не говорим!
  • 12 Соросопитек

    2 1 Отговор
    Дойчевеле счупи тъпомера. Идиотски статии като за охраненни, западняшки дебили, просто.
    Кви са тия яйца бе, кви са тия билети?! Това да не ви е Китай през 1980-та година, бе ДВ? Или пък на кметски избори в България, дето се раздава олио и брашно на гласувалите "правилно"?
    Големи деизнформатори сте, ама не ви се отдава, ей!!