Last news in Fakti

15 Май, 2021 10:00 2 415 7

Хаос в Непал: един лекар на 140 000 души

  • непал-
  • индия-
  • коронавирус-
  • колапс-
  • хаос-
  • лекари-
  • пандемия-
  • вирус

Индийската мутация изправи Непал пред колапс

Хаос в Непал: един лекар на 140 000 души - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Сабина Параюли бие тревога. "Само една малка част от леглата в болниците са на разположение. Кислородът е ограничен, а повечето приети пациенти имат нужда от обдишване. Но просто няма как да се осигури достатъчно кислород за всички болни от COVID-19", казва 30-годишната лекарка пред Дойче Веле. "Хората умират, докато обикалят напред-назад, търсейки болница, в която да ги приемат."

Параюли работи в една болница в град Баратпур, разположен на 80 км от непалската столица Катманду. А до границата с Индия са само 40 км. Именно оттам Непал бе връхлетян от експлозивно разпространилия се коронавирус преди няколко седмици.

Само върхът на айсберга

Във вторник непалските власти регистрираха 9317 нови зарази в рамките на 24 часа - абсолютен мрачен рекорд към момента. И почти всеки ден се съобщава за нови подобни рекорди. Основна причина е индийската мутация на вируса, която се установява все по-често. Актуалният процент на заразите сред непалското население е дори по-висок, отколкото този в Индия.

От избухването на пандемията преди повече от една година над 400 000 непалци са се заразили с коронавирус, починалите са около 4000. Заради ограничения капацитет за тестване обаче се предполага, че случаите са много повече. "На много пациенти със съмнения за COVID-19 въобще не се правят тестове - освен ако не е неизбежно да бъдат насочени към болница", казва лекарката Параюли. "Ежедневните данни от лабораториите са само върхът на айсберга."

Управляващите са безнадеждно разединени

Още в края на април непалското здравно министерство заяви, че на фона на нарастващите случаи на зараза "здравната система е претоварена и вече е невъзможно да бъдат предоставени болнични легла". От доклад на властите от май 2020 година става ясно, че за почти 30-те милиона жители на Непал има само 1595 легла в интензивните отделения и 480 апарата за обдишване. А на 140 000 души се пада само по един лекар. За сравнение: в Германия съотношението е един лекар на 200 пациенти.

А правителството в момента е до такава степен заето със себе си, че изобщо не е в състояние да се заеме с драматичната ситуация, предизвикана от коронавируса: управляващите комунисти са безнадеждно разединени, във вторник министър-председателят Кхадга Прасад Оли, който е на власт от 2018 година, загуби вота на доверие в парламента.

Но коронавирусът не се съобразява с правителствените кризи. "Втората вълна на пандемията засегна не само долината на Катманду, а и много други градове в страната", обяснява лекарката Параюли. Информация за случаи на COVID-19 има дори от базовите лагери по Монт Еверест и осемхилядника Дхаулагири.

"Ситуацията се изостря с всеки изминал ден"

Непал си остава развиваща се страна. Международният валутен фонд класира страната по размер на брутния вътрешен продукт на 144-о място от общо 188 държави. По данни на Германското дружество за международно сътрудничество, около една трета от населението на Непал живее под границата на бедността, почти всяко второ дете е хронично недохранено. А най-потърпевши от пандемията са именно най-бедните.

"Лечението на пациентите с COVID-19 е толкова скъпо, че обикновените хора няма как да отидат в частни болници", казва Сабина Параюли. "А тъй като в държавните болници няма достатъчно легла, на много пациенти не им остава нищо друго, освен да се надяват да бъдат обслужени в коридорите или в дворовете на клиниките." Младата лекарка не вижда светлина в тунела. "За съжаление, Южна Азия се е превърнала в епицентър на втората вълна на COVID-19. И вместо ситуацията да бъде овладяна, тя се изостря с всеки изминал ден."

Автор: Щефан Нестлер


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бaро Вкаров

    7 1 Отговор
    Да потърсят помощ от Далай Лама!🥳👍
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 00000014

    8 2 Отговор
    Продължавайте да всявате паника - цитирайки дойчето. "Вярваме" им (ви).
  • 4 вввва

    0 3 Отговор
    пратете им бо/а/лтов и всичко ще е наред!
  • 5 Родопа планина

    6 2 Отговор
    ГОРКИТЕ ХОРА ПАК.ИМ ПУСНАХА БИООРЬЖИЕТО И ЩЕ ГИ УМОРЯТ.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Явор

    1 1 Отговор
    Ще четете такива новини и няма да правите смели планове, докато не ви стане ясно, че никой нищо не управлява като дистанционно на телевизор.