Last news in Fakti

29 Януари, 2013 08:03 20 500 175

Г-н Фараж, елате в България, за да се убедите, че грешите!

  • българия-
  • великобритания-
  • заплата-
  • пенсия-
  • имигранти-
  • бехар-
  • писмо
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Уважаеми г-н Фараж,

Казвам се Ралица Бехар и съм българка.

Реших да Ви пиша, защото бях силно изненадана от Вашите коментари в предаването Question Time по BBC1 на 17 януари 2013 г. Като българка, която е живяла и учила във Великобритания и е избрала да се върне в България, за да развива кариерата си тук, а не във Великобритания, реших да споделя своята позиция по повод Вашето изявление за българските и румънските емигранти, и най-вече да Ви обясня защо реших да се върна в моята родина.  

Първо, бих искала да се представя и да разкажа за причините, които ме подтикнаха да напиша това писмо. Когато бях на 18 години и завършвах гимназия, реших да продължа своето образование в чужбина и кандидатствах в няколко университета във Великобритания. Приеха ме в 4 университета, но накрая реших да приема офертата на Единбургския университет, специалност математика и бизнес към Факултета по математика. Това беше един изключително щастлив момент за мен и моето семейство, тъй като това беше и все още е един от най-елитните университети, класиран на 20-о място в света по това време.

Живях в Единбург 4 години и завърших успешно образованието си – с оценка 2:1 (българският еквивалент е Мн. добър (5) – бел. ред.). Мога да кажа, че бях от активните студенти, като се опитвах да взема най-доброто от студентските си години. Участвах в студентските общества и техните комитети, бях доброволец в благотворителна организация, която набираше средства за изследване на раковите заболявания; изкарах и двумесечен стаж в компания в Лондон, след изтичането на който ми беше предложена работа.

Винаги съм оценявала всичко, което Великобритания ми даде. На първо място, като гражданин на ЕС, аз бях подкрепена от шотландското правителство и не плащах университетска такса. Това беше голямо облекчение за мен и моето семейство във финансов аспект, макар че разходите по издръжката ми бяха над £50 000. Като студент аз имах право и на безплатни здравни услуги, от които, слава богу, нямах нужда. Също така оценявам факта, че имах възможността да живея и да уча в едно от най-добрите места в света – Единбург е един невероятно чаровен и красив град със страхотна атмосфера, а университетът е истински удивителна институция с почти 500 години история, с изключителни преподаватели и с най-съвременната и модерна база.

Моята силна връзка с Великобритания е причината да напиша това писмо. Въпреки че се опитвам да разбера Вашите опасения относно емиграцията, трябва да призная, че Вашите коментари за България са неверни и донякъде обидни. Те потвърждават моето мнение, че хората във Великобритания и по света имат напълно погрешна представа за държавите от Източна Европа.

Държа да поясня, че съм далеч от това да твърдя, че в България нещата са толкова добре, колкото ми се иска да бъдат. Не живея в балон, мислейки си, че всичко тук е перфектно – разбирам проблемите с нашето правителство, с нашата правна система, нашите образователна и здравна система. Опитът, който придобих, докато живях във Великобритания, ме накара да разбера колко много трябва да постигнем, да научим и да пораснем, за да направим нашата държава по-добро място за живеене. Въпреки това, не съм съгласна с грешната информация, която споделихте по време на Вашето участие в предаването.

Като начало, някои от данните, които споделихте за България, са неверни:

  • Според Вас средната работна заплата в България е 200 евро. Според Националния статистически институт средната работна заплата в България за последното тримесечие на 2012 г. е 754 лева, което е 385.5 евро, почти двойно на сумата, която Вие посочихте.
  • Според Вас средната месечна пенсия в България е 100 евро. Средната месечна пенсия за 2012 г. е изчислена на 138 евро.
  • Според Вас почти 50% от българите живеят на прага на бедността, но това също е невярно; вярната статистика показва около 27%, почти двойно по-малко.

Бях изключително учудена да чуя толкова невярна информация от Ваша страна, тъй като си мислех, че политик от Вашия ранг би отделил време да провери дали тази информация е актуална, тъй като тя е леснодостъпна онлайн на английски език.

Въпреки това признавам, че невярната информация, която споделихте по националната телевизия, не е единственото нещо, което ме притесни. Вярвам, че изказвания като „Ако бях българин, щях вече да си опаковам багажа, искайки да живея във Великобритания“ са смели и неуместни. И тъй като Вие се фокусирахте върху проблемите в нашата държава и причините да искаме да дойдем да живеем във Великобритания, бих искала да споделя с Вас защо аз избрах „да си опаковам багажа, искайки да живея в България“.

На първо място, България е държава със страхотен потенциал. Силно вярвам, че младите хора, които учат в чужбина, трябва да развиват своята кариера в България. Имайки диплома от университет в чужбина, аз осъзнах, че моите умения ще бъдат много по-нужни тук, отколкото във Великобритания. Въпреки всичко ние сме бъдещето на нашата страна и вярвам, че ние сме тези, които могат да движат държавата ни напред.

В тази връзка бих искала да добавя, че моите знания ще бъдат оценени много повече в България. Не можете да отречете, че има свирепа конкуренция на пазара на труда във Великобритания и че е много трудно, дори и за млади хора с добро образование, да си намерят работа, която ще им позволи да са финансово независими.

Също така вярвам, че България предоставя много повече възможности за бизнес. Докато бях в университета, написах своята дипломна работа за семейния бизнес в България след падането на комунизма през 1989 г. Едно от заключенията на моето изследване беше, че е имало и все още има много желаещи да създадат малки и средни предприятия в България и една от големите ползи в това отношение е фактът, че страната ни е с най-ниския плосък данък в Европа – 10%, и само 5% данък дивидент. Също така много е лесно да се стартира нова компания в България, тъй като изискуемият учредителен капитал е само 1 евро.

Бих искала да поясня, че с това писмо не само исках да поправя невярната информация, която споделихте по телевизията; исках и да обясня, че не всички българи – вероятно и румънци, които идват във Великобритания, са „неквалифицирани работници“; а дори и да са такива, те също допринасят за развитието на Вашата икономика.

Искам да използвам възможността да Ви поканя да посетите България като гост на мен и моето семейство, за да Ви обясним колко много се е променила нашата държава през последните 20 години и да видите сам потенциала, който имаме, за да се развиваме още повече в бъдеще.

И накрая, искам да поясня, че написах това писмо с най-добри чувства. Надявам се, че изясних донякъде въпроса, който дискутирахте относно българските емигранти, и бих била благодарна, ако получа отговор от Вас.

С уважение,
Ралица Бехар


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 браво

    2 4 Отговор
    Дали, редакцията би била добра да препрати това писмо до господина. Предварително благодаря. Благодаря и на Ралица. И аз мисля като нея и затова се боря . Успех.
  • 2 Нели

    3 1 Отговор
    Ралица, Ралица, все още нямаш, струва ми се, пет деца, български граждани, като мен, която съм добре образована майка не от малцинството. Ако някой ден ги имаш и държавата е грижовна майка за теб, ще се радвам да се видим и да обменим мнения...
  • 3 СЕВЕРОЗАПАДНАЛ

    1 0 Отговор
    ''ФАРАЖ'' ПРИ НАС ЗНА4И ЛОПАТА ...
  • 4 Kashogi

    1 0 Отговор
    Браво за ... "партийния" отговор. Дано този г-н Фараж (на диалект името му означава Лопата ) се отзове на Вашата покана г-це Бехар, но идвайки тук "горкия човечец" може само да си затвърди мнението за нашата дължава. Браво на Вашето семейство, че е успяло да осигури необходимите финанси за образованието Ви чужбина. Искрени поздрави за успешното Ви завършване. Ще си позволя да споделя едно нещо с Вас, г-це Бехар и то е следното:
    Имах шанса да работя с японци. Тези мили и прекрасни хора казваха за нас следното: Може да сте бедни, това не е порок, но защо сте толкова мръсни и разпиляни? Използваха думата "Разпиляни" в контекста на мрънкачи и недоволни.
    А що се отнася до младите и умни хора, мога да кажа, че определението на японците за разпиляни точно им пасва за някои аспекти на живота. Пожелавам Ви отново успех и искрено се надявам да опаковате, но не като някои българи Райхстага, всичката мръсотия и гадости в нашата държава и да пратите колета в космоса, и отворите новото писмо на чистата и прекрасна Родина наречена България, където "разпилян и мръсен" да съществуват само в речника са непознати думи.
    Успех!
  • 5 местен жител

    1 1 Отговор
    Според мен това писмо е критика към английската образователна система. Как може човек, който е завършил Единбургския университет, да пише такива глупости?
    "разбирам проблемите с нашето правителство, с нашата правна система, нашите образователна и здравна система." - ако човек наистина знае за какво става въпрос и го е изпитал лично, а не четейки новините, не би спорил, че е по-добре да си събере багажа и да замине - не непременно за Англия, а за където и да е.
  • 6 Валентин

    2 1 Отговор
    Ралица, Ралица...,
    Човекът е безпощадно прав!
    Имам чуството, че искаш да се харесаш на някого! Така де, управлението се нуждае от свежи попълнения!
  • 7 Васил

    1 0 Отговор
    Ралица,мисля че не може да осъзнаеш,че България не значи:София,Варна,Бургас,слез в "провинцията" пък тогава коментирай.Защото ние в "провинцията"действително работим за 150-200 евро.И тази статистика дето я даваш е на база: заплата на депутат 1780лв -минимална заплата400лв.
  • 8 заблудено

    8 1 Отговор
    Явно аз трябва да поканя авторката да види кой всъщност греши и как се живее в България,но не в София а в другата България , в провинцията .И аз учих, имам дипломи от Гърция и Германия ,и две висши образования в България.Най-голямата ми грешка беше, че се прибрах в Бг. Работя за 250 лв заплата .Куфарите ми отдавна са стегнати, ама с 250 лв и никакви спестявания далече няма да стигна .България се превърна в един своеобразен затвор за мен.
  • 9 со

    1 0 Отговор

    Журналист, бил е кореспондент на в. “Работническо дело” във Варшава (1989 г.); съосновател на в. “Стандарт” (1992 г.); имиджмейкьр и обществени връзки (PR) на телевизия МТG (шведска групировка) с представител в България – Кеворк Кеворкян; автор на книгата “Вторичен инстинкт” (възхвала на световното еврейство и псевдо-икономически анализи) със редактор Татяна Ваксберг (виж N 300 и 301); израелски агент
  • 10 со

    1 0 Отговор
    Говоря за баща и максим бехар
  • 11 ne e istina!

    4 1 Отговор
    Браво на авторката за ентусиазма и позитивността, ама с браво не се живее, особено у нас! И зависи от какво семейство произхождаш и какво са направили родителите ти през последните 25 години у нас! Защото ако не са прегазили някой или няколко хиляди в буквалния и преносния смисъл, ако не си дете на партийни лидери, на ТВ "ВИП-звезди", на обекновенни мошенници или наркопласьори, докато се усетиш ще си на 45 със една панелка с трополещи комшии над главата, с 15 годишна кола, която ( ако въобще имаш пари за бензин за да я изкараш от гаража) дилемата ще ти е дали да караш с напомпани на 3 атмосфери гуми по раздрусаните ни пътища, за да гори по-малко или директно да се хвърлиш от някой мост по-височък! Истината е една - млади и образовани хора, бягайте от тука, докато все още имате възможност и перспектива, че след това ще се проклинате за избора си!
  • 12 krasimir

    6 1 Отговор
    Статистиката която използва Ралица не отговаря на суровата действителност. За огромно мое съжаление господин Фараж е прав. И как така със средно статистическите данни на Ралица е успяла да се изучи в ЮК.
  • 13 терзиев

    0 1 Отговор
    сааааамоооо......се оплаквате!
  • 14 ай в бин деъ

    1 0 Отговор
    Ами ако баща ти е Максим Бехар, що да не се върнеш в България ??? Точно заради ДС - арските кадри и тем подобни креатури на "демократицията" хората бягат от България!!!!
    По добре, се заинтересувай каква е причината, българите да бягат в Кралството в търсене на нормален живот.
    Най добре питай баща ти и следващия път, напишете есето заедно, така ще е по достоверно.;)
  • 15 истината

    4 1 Отговор
    Ралица Бехар - истинска българка с еврейска фамилия; пораснала в саксия; от някъде й паднали 50 000 паунда за образование. чете статистиката, а е сляпа за голата истина. КАТО СИ ТОЛКОВА ГОЛЯМА ИКОНОМИСТКА, ДА БЕШЕ УЧИЛА В БГ ЗА 10 000 ПАУНДА И С ДРУГИТЕ 40 000 ДА БЕШЕ ОТВОРИЛА МАЛЪК БИЗНЕС.

    тези да ги махате от ефира
  • 16 тигъра

    4 1 Отговор
    Доста нагла статия от посттоталитарно милиционерско семейство...
    Супер лесно е да стартираш нова компания в България, особено ако един чичко ти е дал едно куфарче с пари..... ХА ХА ХА
    А тва за данъците го разправяй на някой пубер. Плосък данък има само в Афганистан и руските республики.
    В Англия е най лесно да станеш селф-емплойд, имат диференцирани данъци, силна социална политика и голяма покупателна способност. Малкия и среден бизнес в Кралството се ползва огромни данъчни облекчения и условията са изключително добри, за това са богати, но няма как да го разбереш, когато не ти се е налагало да чистиш стаи или да носиш тухли на строежа.
  • 17 оптимис

    1 0 Отговор
    Момент моляяяя,след като всички се оплаквате ще ми обясните ли за скъпите автомобили които видях в северозападналия уж край.Не се оплаквайте от статистиката,в нея липсва сивия сектор и далаверките.Относно за чаветата аз имам две и искам още едно,гледам ги в БГ и няма да мърдат от тук.Забранявам и тук има университети
  • 18 FREEDOM

    1 0 Отговор
    Относно това ако сравниаваме Гарциа и Великобританиа,сприамо Балгариа бил сам и сам живиал в двете страни и мога да ви кажа 4е живота в БГ е в пати по хубав. Ако6тете по отно6ение на разходи за живеене на 4овек на месец.А на вси4ки които просто само си пи6ат тука да ходат да поживеиат в Лондон, или Атина и после да доидат и да кажат колко им било хубаво там и колко 4аса са спали спокоино така4е да не останат на улицата на следва6тиа ден и да не омрат от глад.За голиама 4ас от балгарите ако неим е ясно 6е кажа 4е голиама 4ас от заплата на един 4овек на запад отива в даржавата като данаци ,и хората там ниамат дори собсвен дом.ХОДЕТЕ ПОЖИВЕИТЕ ВИ6ТЕ И ПОСЛЕ ПИ6ЕТЕ

    Коментиран от #19

  • 19 лондон бой

    4 1 Отговор

    До коментар #18 от "FREEDOM":

    Ами бате, ти кво искаш, отиваш и хайде хоп. То с нискоквалифицирана работа дори и в Англия се изкарва колкото да живееш, ОБАЧЕ парите стигат, ако съпоставиш същата работа в България!!!! Там е разликата. А иначе и тук и там се РАБОТИ.
    Тука с 400-500 лв заплата, кви разходки, кви почивки бе пич?! Слез малко на земята, че госпожицата е от другата България.
    Както се казва : Сит на гладен не вярва, той гледа стъкмистиките!
  • 20 Калоян

    1 2 Отговор
    385.5 евро. И все пак тези пари за къде по напрад , в държава неуважаващата бъдещето си а , именно младите хора ! За пенсиите некоментирам защото 138 евро е пенсията на доста малко възрастни хора и пенсионирали се наскоро . Правялно си си инаписала ,че не живееш в балон , но то е точно обратното...
  • 21 зузана

    1 3 Отговор
    Раличке, я да идеш да се гръмнеш някъде. Аман от такива патриоти. Що не учи тук? Заради такива богаташи като теб сме на тва дередже.ААААМММААААННННН
  • 22 браво

    1 2 Отговор
    Раличке, като дойде господин Фарж, го покани във вашия палат, покажи му на тати автопарка и фирмите.... Да не вземеш да го развеждаш из провинцията и софисйките квартали, че не 2014 ами и 2114 няма да паднат ограниченията........
  • 23 FREEDOM

    1 0 Отговор
    А бе мен кажи ми в коиа Албанска автомивка мие6 коли в лондон или некаде си леибар4е в некоиа дупка зима6 70 паунда на ден и колко спеситава6 и яде6 боклуците вав Морисан или Азда или Лидал или другите супер маркети.И накраиа идва6 в БГ спестил ниакои лев и след 23 години го по4нали болестите с които и тез пари дето си изкарал ниама да ти стигнат да се оправи6 казжам го от опит едвали ба4ка6 с това напрежение и тепо както тамсприамо в БГ

    Коментиран от #26

  • 24 Бай Къньо

    1 2 Отговор
    Може да го врътнеш и към морето, но само по магистралата и без никакви отклонения!
    Че току виж видял нещо нередно!
  • 25 JOE

    1 2 Отговор
    Ами незнам Раличка какво работи и как ги е сметнала тия 750 лв средна работна заплата. Не съм гледал цялото интервю на Фараж, на тая част дето е качена е доста вярна, повечето хора живеят на прага на бедността, независимо дали работят, дали имат образование.
  • 26 лондон бой

    1 2 Отговор

    До коментар #23 от "FREEDOM":

    Оффф, айде и аз да имам опит става ли ? Айде и аз да знам пърфект инглиш бате, като нейтив спийкър става ли?
    Отишъл си да им ринеш ш.тнята, щото нямаш квалификация, ако знаеш и можеш нещо ще си добре, ако сте двама едната заплата отива за наема, храна и транспорт, а другата се спестява!!!
    Ти ми даваш за пример заплата от 5 на час, което отговаря на 300 лева на месец ЧИСТО в Бълхария?
    Няма такава заплата ли ????
    Сериозно ????? ИМА и още как, питайте касиерките в Пени маркет колко взимат НЕТО?!
    В Лондон живота е много спокоен, пари се изкарват, вярно не живееш охолно първите години, ама така си е при имигрантите. Ако знаеш езика и имаш занаят е много по лесно и по безболезнено.
    Научи им езика ама добре и ще видиш разликата. Аз нямах никакви проблеми и ми беше гот.
    В България с 400 лв след таксите колко ще спестиш? С тия пари и за погребение няма да ти стигнат, а това е една нормална заплата в доста голяма част от България. В Пловдив, Бургас, 500 лв е нормална заплата, т.е. 250 евро, а не тези измислени 358 евро.
  • 27 Човек

    1 2 Отговор
    БРАВО г-н ФАРАЖ,ИСТИНАТА БОДЕ ЗДРАВО НАШИТЕ "УПРАВЛЯВАЩИ" И ЗАТОВА ПРЕДСТАВЯТ ТОВА МАМИНО ДЕТЕНЦЕ,ДА ВИ УПРОВЕРГАВА!!!ТО НАЙ-ВЕРОЯТНО ЩЕ ПОЛУЧИ СКОРО,ВАЖЕН ДЪРЖАВЕН ПОСТ! НО МОЛЯ ВИ,ЧЕТЕТЕ НАШИТЕ ФОРУМИ И ЩЕ ВИДИТЕ,ЧЕ МНЕНИЯТА В ГОЛЯМАТА СИ ЧАСТ СА В ПОДКРЕПА НА ВАШИТЕ ДУМИ!ДРУГОТО Е ЯСНО,СМАЗВАНЕ НА ТОЗИ ИЗСТРАДАЛ НАРОД!!!
  • 28 даскала

    1 2 Отговор
    НЕГРАМОТНО-МНОГО НЕГРАМОТНО,за това ли ваще си трошиха нервите и парите да те изучат?!?
  • 29 Фан Фан Лалето

    1 0 Отговор
    Раличке Влез в час ! Човека от онази страна на континента вижда реалноста в милата ни Татковина ! И ще ти кажа, че даже нищо не е видял.
    Не знам, каква си, чия си.., и къде си вряла носа, но ако ще си патриот...махайсе от тук, за да съхраниш и запазиш всичко българско поостанало напоследък. Тук няма да успееш с патриотизма а ще се разочероваш.
    И напиши второ писмо на тоя човек, първо да му се извиниш.., и второ да го помолиш да даде още повече гластност на проблема.
    тогава ще приема че те е грижа за тоя народ. И забрави статистиките на бате ти КауБойко.

  • 30 Marta

    0 1 Отговор
    Адмирации за Ралица. Съветвам коментиращите да сдържат езика си и може би да прочетат малко по-внимателно текста й, тъй като тя очевидно е постигнала много, най-малкото заради удивително добрия си успех, а също така е и видяла много, от което всеки, който не е учил/живял сам в чужбина може да се поучи. Силно я поздравявам за избора и като учаща се в чужбина, съм силно мотивирана да последвам примера й. Поздравления.
  • 31 Чичко

    1 0 Отговор
    Марте,нямаме повече нужда от т.н.ЮПИТА Благодарим ти по-добре си остани с здраве,там където те изпрати тати и мама!!!
  • 32 tyr

    1 0 Отговор
    тази госпожица не вижда по-дале4е от носа си!
  • 33 българка

    1 1 Отговор
    Незнам къде живеете, г-жо Бехар, в коя България?!
    Знам, че Българията, в която аз живеея няма този вид, който Вие се опитвате да й придадете... Нищо, от това, което пишете, онова - "статистическото" , не отговаря на действителността. Защото тази нагласена статистика-стакмистика е една голяма пошлост...
    Истината е, че 90% от пенсионерите в България живеят с пенсия от порядъка на 160лв до 280лв и мизерстват, едва преживяват след 40години бачкане за тази страна /а знаете чужденците-пенсионери как ходят по екскурзии,как при тях им стигат парите и не им се сриват социалните системи?!/.
    Истината е, че колкото и голямо да е желанието на хората да се трудят и да печелят, нито има къде да работят /защото се унищожиха производствата/, нито им позволяват законите и политиката на страната, защото дребният и среден бизнес се убива.
    Истината е, че се унищожават образованието /бяхме първи в света по постижения преди години/, медицината /има толкова разработени ефективни лекарства и технологии-български и евтини, на които нито се дава гласност, нито се произвеждат, заради интересите на фармацефтичните гиганти/, средата на живот се унищожва с допуснатите на територията на страната унищожения на бойни оръжия и отрови.
    Истината е, че всичко действащо към момента е притежание на мафията, която изцежда и малкото, което вече е останало на народа ни...
    Истината е, че хората са обезверели и нещастни, потиснати от медии, от политици и от бягството на децата им в чужбина...
    Това е реална България и ми се плаче всеки път, когато виждам как принуждават децата ни да търсят спасиние зад граница и всеки път, когато с наглост и безочие български политици се показват по медиите и обиждат народа си и се гаврят с него...
    Незнам къде, в коя България, живеете г-жо Бехар, но и Вашето писмо е нагло безочие...
  • 34 Гост Х

    1 1 Отговор
    Изглежда България днес е в това положение, защото някои хора - като въпростаната Бехар - си мислят, че има някакво значение дарли става въпрос за 100 или 138 евро при положение, че безработицата в България е над 20 %, бедните хора са много над 50 %, икономиката е вече 4 година в рецесия, а за последните 22 години населението е намаляло с 2 милиона души. По показателя смъртност сме на 14 място в света и всичко това само защото българите търпят един ужасен антисоциален експеримент като роби...
  • 35 Фан Фан Лалето

    1 0 Отговор
    Мила моя Марта, ако упрека е за мен, тогава прочети и моя текст внимателно ! Ще ти стане ясно, че се опитвам да запозная девойката с реалноста а не със статистиката. Тъй като вероятно докато е учила, е изпуснала случващото се тук.
    И да се извини на човека...да повторя пак :)
  • 36 младеж

    1 0 Отговор
    Мисля да напиша и аз на Г-н Фараж едно писмо със следния кратък текст.
    "Моля Ви, господин Фараж, знам, че не сте магьосник, но направете така, че поне децата им да останат в чужбина, на нас и родителите им ни са напълно достатъчни."
  • 37 don

    0 1 Отговор
    Комплексирани Българи , които не са постигнали нищо през целия си мизерен животец ми ми коментират едно наистина добре обмислено и подредено писмо !!! Вместо да се оплаквате излесте на площад ,стадион , парламент и дайте гласност на проблемите бе , кво ми критикувате едно образовано и переспективно мислещо момиче , което е избрало България пред това да гуши Кралицата със всемазможни данъци и такси !!! Точно от такива млади и оптимистично мислещи хора има нужда държавата ни за да излезе от блатото , а не от мишоци като вас които се крият само в дупките си и от време на време изкачат да дават некомпетентни мнения !!! Ако ние не се стегнем и не изкараме държавата си от батака който тази демокрация ни набута за 20години никой неможе да ни помогне , само ще ни използват !!!

    Коментиран от #38

  • 38 браво на don-a

    2 1 Отговор

    До коментар #37 от "don":

    Браво! Сложи ги на място тия мързели. Мани ги тия 6 милиона мизерници, нищо не са постигнали, скоро няма да могат да си плащат даже и сметките за тока, да не говорим да си правят компания!
  • 39 Държавна сигурност

    1 1 Отговор
    Ралица Бехар е дъщеря на милионера - пиар Максим Бехар. Той,съответно тя не си броят парите.И изобщо не знаят как живее НАРОДА.Всички други коментари наляво и надясно са безмислени.
  • 40 Uchuden

    1 0 Отговор
    Темата се дискутира в неправилна посока : какво е положението в България, колко за заплатите и т.н.

    Просто трябва да му се каже на мистер Фораж, че съгласно договора на членство на България в ЕС (подписан и от сама Великобритания), всеки български гражданин има НЕОГРАНИЧЕНО право на престой, работа и т. н. във ВСЯКА една страна членка на ЕС, считано от 1 януари 2014 г.

    Край на цитата
  • 41 Северняк

    0 1 Отговор
    Много правилно говори това е истината.
  • 42 Фан Фан Лалето

    1 0 Отговор
    Намалете волумето Донове, и не ми обиждайте и погребвайте сънародниците. Келеши такива. Да не вземе да се окаже че 6 милиона желая да им доставите удоволствие ПО ФРАНКОФОНСКИ !!!

    Коментиран от #103

  • 43 борсука

    1 1 Отговор
    Синдрома "Мария-Антоанета" - "Като няма хляб, яжте пасти". Хората едвам свързват двата края, ама видиш ли, да се правят компании( фирми) са нужни СААААМО 2 лева....
    Е нЕма такъв филма, нЕма.
    Тва платена статия ли е или кво?
  • 44 Glarus

    1 0 Отговор
    Аз пък каня г-жа Фараж на морето да си начеше фараж-ката, па току виж тоя импотент мъжа и си променил мнението за България!
  • 45 ддд

    3 1 Отговор
    Бехар хубаво завършила и участвала,но и аз съм учил в чужбина и знам кой може да си позволи да участва в доброволчески каузи и т.н., това са (99% понеже има и уникуми) мамини дечица,които отиват с подсигурени средства и не ги мачка мисълта за пари за идния месец. Който успее хем да се изучи,хем сам да се прехранва и осигрява,то той си е направо герой. Бих се съгласил ако е израстнала от мизерията и се е преборила,но не и по този аристократичен начин. Тези цифри от статистиката са без одръжки,а реалното възнаграждение достигащо до хората е по-близо до цитатите на Фараж отколкото на Бехар. След като Бехар е толкова навътре то трябва да е наясно,че разполагаемият доход на мнозинството много трудно стига за покриване на постоянните разходи и ако остане нещо то са жълти стотинки. Членовете от семейството ми взимат средно по 300лв чисто и са щастливи понеже имат работа. Ако Бахар смята,че 150 евро=350евро то учителя й по математиката е за бой. Естественно,че това е леко заяждане,но цифрите са едно,реалността е друго. Има хора с много по-високи доходи,но е важен минимумът за водене на нормален живот. След като Бахар иска цифри да се поинтересува колко пари трябват за месечната издръжка на член от семейството,грубо над 500лв, или на 4 членно семейство над 2000лв. Фараж е по-близо до истината отколкото Бахар.
  • 46 Скарлет Монтани

    0 1 Отговор
    ако беше много умна нямаше да се върнеш в българия !!!
    Просто момиче !!!
  • 47 hysky

    0 0 Отговор
    http://www.youtube.com/watch?v=8pSyuIhkd5k&sns=fb
  • 48 Дошо

    1 1 Отговор
    Айде като толкова много скачате да видя кой ще и пише във Фейсбука и кой ще и обясни как стоят нещата.

    Коментиран от #55

  • 49 кик

    2 1 Отговор
    сит на гладен не верва..татко еврейн се обадил тук там и детето се е радвало на топъл прием по линия на масоните в англия...защо като тук е токова хубаво не кара висшето си тук????????аз разлика от 200 до 350 евра не намирам за мен това е еднакво малко, за пенсийте не коментирам там е трагедия
  • 50 кик

    1 0 Отговор
    дошо как фейса на тая

    Коментиран от #90, #111

  • 51 НЕДОУЧИЛА

    2 1 Отговор
    АМАН ОТ САМОЗВАНИ С БАЩИ ПЛАЩАЛИ ПО 50 000 ПАУНДА,отиди се реди на интервюта за 800 лв бруто и се хвали,че си завършила ако ще и ОКСФОРД!!!НИКОЙ 5 ПАРИ НЕ ДАВА ТУК КАКВО СИ ЗАВЪРШИЛ!!!САМО КОЙ Е БАЩА ТИ И КАКВИ ВРЪЗКИ ИМАТЕ!!

    Коментиран от #54, #56

  • 52 САВС

    1 0 Отговор
    Тоя пък някъв политик ли е "АКО БИЛ БЪЛГАРИН" щял да си стяга багажа. Някога мислех да ходя в Англия на бригада, но на тези не хора англетата няма да им работя като роб. Британците така са свикнали да им работим - ще доиде време тия англетата да ми берат ягоди. Погнусен съм от думите на този. Всеки се подиграва с България защото е по-малка и е от източна Европа. Не ми е притрябвало и тяхното образувание и пари по ми е мила България, когато ние сме имали държава тези изобщо не ги е имало.
  • 53 САВС

    1 1 Отговор
    Винаги съм се питал защо Германците не обичат англичаните. Германия в момента помага на Испания и останалите страни да се стабилизират финансово. Какво правят англичаните както винаги те са синята кръв и на тях винаги трябва да им е изгодно и да не помагат на по-бедните, а само да вземат. Този път ще дават или да си тръгват от ЕU.
  • 54 ККККО

    0 1 Отговор

    До коментар #51 от "НЕДОУЧИЛА":

    Ха....."много добре"... написано майна...НО !!! ...за да видят и прочетат ...ВСИЧКИ ....от какви ...."българи" нашата държава няма нужда и трябва да се отърве ...( и...ей това "А" на псевдонима ти си е напълно излишно.....то и за това не си стои на редът...)
    Браво...моето момиче.... нямаш си и на идея колко много нужда има България ...от такива синове и дъщери като тебе... бъди силна не се отчайвай такива ТИКВИ-НЕДОУЧИЛИ като този ще срещаш още много..... Que la force soit avec toi....
  • 55 0321

    0 0 Отговор

    До коментар #48 от "Дошо":

    Аааа.... гледай ...гледай...ти... ДОШО - шмат.ата сега пък тука.... абе майна стига се вря бе .....че дръстиш форумите само с тъ.ня....
  • 56 0321

    0 0 Отговор

    До коментар #51 от "НЕДОУЧИЛА":

    Връзкарче...а ? ....писна ми ...знаеш ли как ги обичам ...!!!! да ми стъпят на краката .че да видя баща им как ще ги спаси...

    Коментиран от #58

  • 57 бах..мааму

    1 0 Отговор
    Еврейчето се изложи, пише без да пита тати:)))

    Коментиран от #66

  • 58 пуйката

    0 0 Отговор

    До коментар #56 от "0321":

    Едва ли ще живееш дълго за да разбереш .... ;)

    Коментиран от #65

  • 59 Атанас Атанасов

    1 0 Отговор
    kakvi 750 lv. zaplati

    Коментиран от #68

  • 60 ПЛОВДИВ

    0 0 Отговор
    Ами не ни искт хората, може и да са прави, обаче на света не е само Англия, тъй че стягайте куфарите и кой където види, пък тая да си есди тука до маминка и татенко!
  • 61 ПЛОВДИВ

    1 0 Отговор
    Човека казва истината!!!
    Трябва и аз да го поканя да види и нашите как живеят.
  • 62 лауреата

    2 1 Отговор
    Най точния индикатор за това, дали се живее добре или не в България са самите хора.От 89 г. са имигрирали 4 милиона българи в работоспособна възраст, в Англия и Лондон има огоромен брой българи, едва ли някой знае точният им брой, но са доста.
    Който отива там, не е от хубав и охолен живот, просто хоратя нямат избор, въпрос на оцеляване. Много имигранти изхранват цели семейства тук в Бг.
  • 63 ПЛОВДИВ

    0 1 Отговор
    Аз не можах да разбера тая студентка ли е, или е завършила или пък е студентка в България....
  • 64 mf2

    1 0 Отговор
    Кво толкова се палите не разбирам?
    Великобритания отива на м..ната си! И това си заслужава!
    И въобще не е необходимо българи и румънци да спомагаме процеса.
    Тях ще ги довършат пакистанци, индийци, нигерийци и прочие бивши васали. Англия си плаща за 300 г. колониална политика.
    Живял съм там - нито е толкова хубаво, нито хората стават.
    Но - каквото са надробили - това ще сърбат!
  • 65 0321

    0 0 Отговор

    До коментар #58 от "пуйката":

    Ще доживея не съм барабанчик .... поне за това...:)
  • 66 уф

    0 1 Отговор

    До коментар #57 от "бах..мааму":

    и на малкият и пръст не можеш да и се мериш..... ако ще и м....ка да е ...важното .че в сърцето си е българка-патриотка...

    Коментиран от #70

  • 67 хаана

    1 0 Отговор
    просто хората нямат избор, въпрос на оцеляванe! Много вярно е казано. Освен това може да започне бизнес човек който има капитал или може да краде като партиен деятел, а не човек който си брои стотинките за хляб. Сега бизнесмени са предишните партийни членове, тези които имаха достъп до властта. Тяхните деца всички без изключение учиха в чужбина. Това е положиха се основите на новата горна класа в България. Те няма нужда га работят в чужбина, това е вярно. Но ние обикновенните хора напуснахме БГ. Не сме постещани в чужбина с овации, много работим, но поне не гладуваме. Човекът казва абсолютната истина, той има предвид обикновенният българин, а не израстъците на българската псевдо горна класа.

    Коментиран от #72

  • 68 уф

    0 1 Отговор

    До коментар #59 от "Атанас Атанасов":

    Ами така.... ако си стоиш в къщи и пишеш само по форумите вместо да ходиш да работиш.... ::))
    Имах гадже...едно момиче... живее и сега още в Щатите ... 10 месеца бях при нея ....ами работеше на 3 места.... и живееше много сносно КЪЩА 170 м2 и т.н....дори дръпна и родителите си.... и казах...едно МОМИЧЕ ..нямаше и 50 кг сама .... та всичко се постига и приходи от 750 лв. и на горе дори.... Та мисълта ми е ....ако има желание и цел и... позитивно мислене ...човек постига всичко.
  • 69 ККККО

    0 1 Отговор
    Ами хайде де....майна ...то точно това трябва на БГ ...чул та господ...
    Ако останат само такива българи като това момиче ....с какъв шут само ще се изтреля и дръпне България напред.... да ама мечтиии...мечтииии...остават си и остават неудачниците злобни...
  • 70 do uf

    1 0 Отговор

    До коментар #66 от "уф":

    уф че си прост, тая лети в облаците, не знае къде се намира. Ако кара със заплата 600лв. тогава да се обяснява. Пародия, срам, лицимерие, да живееш в България и да не усещаш какво е около теб, с капаци е тая. Ще обяснява на ингледа какъв рай е тук. Пич ти си луд щом обявяващ няква за патриот. Аааа , едвали е писала поради патриотични подбузи, всичко е авто реклама, глей кво става по БТВ вечерта в новините......

    Коментиран от #81

  • 71 хаана

    1 0 Отговор
    Пище жената следването и струвало над £50 000 Е питам се кой българин взима или е взимал такава заплата, че да плати на детето си това следване___ Да не говорим ако имаш не едно а да речем 2/3 деца. Баща ми беше професор, сега е пенсионер, не беше партиен член. Беше единствен не партиец професор и пишеше на партииците речите, дисертациите.. те само подписваха. Заплатата му никога не би му позволила да плати на мен единственото си дете такова следване!!!! Срамота е да се пишат подобни статии! Пита се как са финансирали родителите ви следването, ако взимат българска заплата на работещ човек_

    Коментиран от #74

  • 72 ККККО

    0 0 Отговор

    До коментар #67 от "хаана":

    Имаш добри мисли ...ама говориш за всичко в общ знаменател...и това ни е един от проблемите в БГ. "ДЖИПАРИТЕ" ....като .че ли няма честни хора и добри и учтиви шофьори които карат джипове... "БИЗНЕСМЕНИТЕ"...сякаш няма работливи .способни. находчиви и стигнали с много труд и лишение хора напред в работните си занимания и бизнес... и т.н. и за докторите и борците и таксиджиите....е стиа вече с тези нарицания....
  • 73 бг зле

    3 1 Отговор
    Всичко казано от този политик е вярно. Тази млада госпожица явно още я тресе национал-ентусиазма и вярва на някакви измислени статистики. Пенсията на моята майка е 178 лв. Повечето ми приятели са безработни, а ако намерят работа е за известно време и заплатата е около 400-450 лева (става дума за София). На никой не му пука за образованието ти или за уменията ти. Трябва да имаш връзки, за да се наредиш на някоя по-добра работа. Точно в момента повечето български домакинства и малки фирми са в практически фалит. България в този й вид е държава без никакви перспективи.

    Коментиран от #75

  • 74 ККККО

    0 1 Отговор

    До коментар #71 от "хаана":

    Момичето ти е написало отговора..... чети внимателно !!!
    50.000 лири платени от Шотландското правителство...понеже и за нейните родители би било непоносима и невъзможна тази сума... !!!
  • 75 0321

    0 1 Отговор

    До коментар #73 от "бг зле":

    ...... отчаянието /безверието / зависта / меланхолизма / негативизъма / омразата към ближният / непукизъма ... "ще ни спасят"...САМО КУРАЖ..
  • 76 гост

    1 0 Отговор
    Това момиченце е живяло в семейство на много заможни родители и не познава бедност и недоимък. Баща е много известен и богат човек и не и прави чест тя да пише неща, които не са истина. Вероятно е много умно детето, имаме много умни деца, но малко могат да си позволят да учат навън. Всички в провинцията взимаме ниски заплати - почти 2-пъти по-ниски от тези в София, а и вече е много трудно да си намериш работа, това е и за младите и хората в зряла възраст. Затова се примиряваме и работим за жълти стотинки, защото семействата с по 1 безработен вече е вероятно 50%.
  • 77 СНЗНСС

    1 0 Отговор
    "...макар че разходите по издръжката ми бяха над £50 000" чети внимателно !!!!! Шотландското правителство плаща образованието, а не издръжката, която до колкото знам е около 500 лири на месец, ако не и повече, тъй като само общежитието/квартирата струва 300 лири.

    Коментиран от #83

  • 78 някой си

    1 0 Отговор
    Здравейте, много си е прав човека....колкото и да се опитвах да не проумябам,че живота в чужбина е по-хубав наложи ми се да го опитам и какво се оказа- с една работа,един ван(микробус) тук в Лондон изплащам 3 заема,един лизинг и 2 намеа.Докато си бях в България имах 6 микробуса,нон стоп магазин и парите нестигаха дори за лизингите и наема им....сами си направете изводите...вярно е.че ни е красива държавата...но само с красотата и не се живее...
  • 79 Коста

    1 3 Отговор
    Има един стар български лаф -където ти отиваш , аз оттам се връщам. Не плюйте по момичето. Вие дето не сте ходили там, откъдето тя се е върнала. Проблемът български е, че все чуждата кокошка е патка. Като искате, идете да миете чинии и чистите къщи. Ще получавате повече от мен, но ще дължите месечен наем, от който свят ще ви се завие. Никой няма да ви брои за хора - техните пакистанци са им по-близки. Успех.... Нека всеки постигне това, което е пожелал.

    Коментиран от #86

  • 80 Кайоуас

    4 1 Отговор
    Ралица Бехар е каква на Максим Бехар?! Задавам въпрос с лесен отговор. Образованието в Единбург е безплатно за българи, защото сме в ЕС. Виж, разходите за живот са друго нещо и не виждам да се посочва сумата от 50 хил. паунда откъде е дошла. Нямам против, че е написала отворено писмо към десния британски политик, но може би търси и намира евтина популярност. Лично аз не смятам, че е патриот, дали в сърцето или г.за, просто е минутка за ПиАр, който да отвори още врати пред нея и да използва добре този шанс. Това е!
  • 81 ККККО

    0 1 Отговор

    До коментар #70 от "do uf":

    ...Сетила се е ...Заболяло я е за ...националната ни ( ееее...все пак ) чест... и се опитва да я защити ....и това заслужава похвала !!! и не можеш да ме убедиш в обратното никога ...дори и да е за "авто-реклама"....ами престави си че не си прав....и наистина е реагирала със спонтанно от накърнен патриотизъм ...живяла е там опознала ги е и е преценила .че не са с нищо по-вече от нас за да си позволяват тази надменнист...
    И нека да съм прост ...сигурно не съм много умен....но поне мога да преценя кое е по-добре за България....и определено предпочитам нейната енергия и вяра и борбеност.... пред твоят негативизъм и отчаяност каквото и да е положението в БГ....
    Пък ти ходил ли си по света....из Африка. Азия...Южна Америка ...гетата на Рио-де-Жанейро ....видял си ти истинска мизерия....има държави без нито една асфалтирана улица и тротоар и електричество .....в Сев. Корея си готвели децата да не умрат от глад....ЧЕТЕШ ЛИ !
    Добре .че в историята си сме имали хора като Левски. Ботев и хилядите будни българи....иначе още гяури щяхме да сме....
    Ох..... колко съм горд да бъда за тебе прост ...да знаеш...

    Коментиран от #84

  • 82 бах мааму

    1 0 Отговор
    Максим Мончо Бехар е български бизнесмен, PR експерт.

    Максим Бехар е признат PR експерт, с богат опит и знания в областта на публичните комуникации
    Женен е, съпругата му Мила работи за проекта Superbrands България[23], синът му Михаил е студент в Нов български университет и работи като генерален мениджър на един от най-успешните проекти в групата – www.oneclick.bg. Дъщеря му Ралица завържи математика и бизнес изследвания в Университета в Единбург
    NO COMMENT
    REKLAMAAaaaaaa
    Ей тия за много прости ни имат, айде и щерката в бизнеса
  • 83 ККККО

    0 1 Отговор

    До коментар #77 от "СНЗНСС":

    Ставаше въпрос за 50.000 лири..... не казвам че няма никакви разходи.... или че семейството е бедно.... но не е гаранция че е и богато... понеже след 1-та година има право да кандидатства за работа.... и може много да си помага и сама...и със нейната будност и хъс няма да се учудя...
    Но каква връзка има всичко това.....обсъждаме нейната реакция да защити националната ни гордост....и както виждам за мнооого българи и ...много чужда.
  • 84 do kkkko

    0 0 Отговор

    До коментар #81 от "ККККО":

    имам отговор на въпроситети French Foreign Legion 2 REP

    Коментиран от #88, #89

  • 85 mitko

    0 0 Отговор
    Dale4 si ot istinata g-ce.

  • 86 ККККО

    1 1 Отговор

    До коментар #79 от "Коста":

    Прав си Котце.... проблемът ни е че все се мерим със Англия. Франция. Германия...и се чувстваме много бедни. нещастни и изостанали... Нашата гордост за пример "Комплекса Етъра" в Габрово е от към 1850 г. ....и какво има там цървули и мелници задвижвани с вода.... 50 г. преди това Франция е била империя и Наполеон Бонапарт е владял цяла Европа.... къде отиваме ...с кого се сравняваме ...и да се чувстваме нещастни. Да тръбва да се гледа нагоре и напред ама с мярка...
  • 87 бахур

    4 1 Отговор
    Каква е тая,що говори пълни простотии богаташка п..ла. Човека не само,че говори истината ами е доста по зле. Бехар ли си каква си много си злe
  • 88 ККККО

    0 0 Отговор

    До коментар #84 от "do kkkko":

    Salut camarade... moi aussi d"ailleur plus tot...Legion Etrangere 2 REI ... et ses encore pire ...il est ou ton patriotisme.....
  • 89 ККККО

    0 0 Отговор

    До коментар #84 от "do kkkko":

    Eeee...en plus ta pas ete a Djibouti..Etyopie .Tchad....ta pas vue quesque ce du la misere...
  • 90 хаана

    1 0 Отговор

    До коментар #50 от "кик":

    50.000 лири се плащат за храна, кевартира...дори са малко, много малко. само таксата за университета и е била платена. Лично аз не мога да кажа въпреки, че баща ми винаги е взимал максималната заплата в БГ, че и през ум би могло да му дойде, че може да ме издържа да следвам в Англия. Питам се българите които работят на заплата дали биха могли да платят такова следване! Това са глупости и е срамота да се пишат такива статии. Какво би станало ако едно семейство има 2 или 3 деца_ След 1 вата година може да се работи!!! Не и когато следваш в Англия и едва ли е работила. Тази статия не защитава българската гордост, а задава много въпроси и се гаври с работещите в България.. Кои деца следват в Англия и къде ли не и след това се връщат за да се продължи коварното издевателство над бедните в България. Защо не се плати на децата от дом майка и дете да следват в Англия например_ Сигурно и там има достойни за това. Но там децата нямат дори елементарно образование за да получат работа. Циганите не могат да пишат и са неграмотни, естествено това което остава е само да крадът. Истината е че накрая ще останат в България, само една горна ненаситна , алчна класа и неграмотни, необразовани и бедни хора. Много българи напуснаха тази страна поради такива, като тази която е написала статията.
  • 91 AXXX

    0 1 Отговор
    Мушмороците безкнижни, дето сте се изредили отдолу да бълвате жлъч, първо си покажете сополивите носове навън от кочинките си, пробвайте да свършите работа, поне наполовина колкото това момиче, и то в чужда среда, далеч от комфорта на собствената ви мизерия, и тогава ръсете мозък. Защото бас държа, че всичките до един не сте виждали накуп и една десета от книгите, които това момиче е прочело, нито пък сте положили и половината от нейните усилия, за да постигнете каквото и да е в жалкия си живот. И за сведение, и в Англия и в Шотландия, и в Дания, и в Холандия и в цяла Европа има университети, където българските студенти могат да учат без родителите им да плащат почти нищо – къде със стипендии, къде със студентски заеми (които не подлежат на връщане, ако заплатата след завършването е под определен праг!). Ученето в Европа е по възможностите на всеки български абитуриент, стига да бъде приет. А българчетата влизат в тези университети защото са умни. И за голямо ваше съжаление, като се изучат, огромен процент от тях се връщат! И слава богу, защото тези са, които ще създадат наново България – с отворените си умове и с чистите си сърца - ще я изкарат от нищото, в което вие я навряхте. И слава Богу, че децата на България имат шанса да се откъснат от тая отровна тиня, в която ги мори така нареченото ни „общество”, за което злобата, завистта и простотията са „като слънцето и въздуха за всяко живо същество”. Аман от тая диктатура на пролетариата! Аман от лумпени -
  • 92 AXXX

    0 1 Отговор
    Браво на Ралица! Има бъдеще за България с такива деца.

    Само институциите къде са, питам, къде са, когато ежедневно България бива обругавана от всякаква чужда и своя сволач?!
  • 93 GNM

    1 0 Отговор
    "... Според Вас средната работна заплата в България е 200 евро. Според Националния статистически институт средната работна заплата в България за последното тримесечие на 2012 г. е 754 лева, което е 385.5 евро, почти двойно на сумата, която Вие посочихте.

    Според Вас средната месечна пенсия в България е 100 евро. Средната месечна пенсия за 2012 г. е изчислена на 138 евро.

    Според Вас почти 50% от българите живеят на прага на бедността, но това също е невярно; вярната статистика показва около 27%, почти двойно по-малко.

    " Смях!!! Средната месечна пенсия 138 ,а не 100 евро. Тези 38 евро са решаващи.
  • 94 йорг

    1 0 Отговор
    Приветствам твоя патриотизъм,уважаема девойко!Но ти не познаваш България.Родителят ти е високопоставен чиновник,вероятно нагаждач,който те е уредил и издържал в Англия.Но колко по-ученолюбиви дори от теб в България изнемогват.Колко пенсионери деградират,гладувайки,без възможност за лечение.(Аз съм инженер с 5 изобретения,понастоящем пенсионер,болен от рак-с кредити и пенсия от 368 лв.) Крадци ми запалиха селската къщичка след като я ограбиха.На всяка крачка търговци-измамници,нападатели-разбойници,обирджии(основно цигани),полицията в повечето случаи закрикля бандитите,защото си плащат. В БЪЛГАРИЯ Е ПО-ЗЛЕ И ОТ РОБСТВАТА,за които учим от историята. Срамно е да цитираш средна работна заплата,като че ли си говорителка на Симеон Дянков,знаейки че родителите ти получават по 10-15 хил.лв.или повече месечен доход. Има заплати(печалби) и по 200-250 хиляди/месечно,та за някой и дневно. НО КАК СЕ ЖИВЕЕ С ПО 200-250 лв./мес. И ДОСТА ПО-МАЛКО? И ти се подмазваш за топло местенце,без да познаваш положението или ако имаше морал и сърце поне да замълчиш.
  • 95 PlimP

    1 0 Отговор
    Ралица, нещо си заблудена моето дете :D, 27% биле на прага на бедността според теб, ми то в БГ има 1мил. цигани и 2-а мил. пенсионери, а населението ни е около 7.5 мил., ако в Пловдив (примерно) някой чисто взима месечно 800лв., вярвяй ми, щастлив е, ако изключиш София и частично Варна, всичко останало си е пълен батак, един пенсионер ако взима средно 200лв. месчено => е крайно беден (според англичанина), а според теб взима 280лв. и вече не е крайно беден ?, как става тая схемя, вземи ни обясни, щото ние тук в Бг сме неуки хора, едни такива прости с образование получено в страна от третия свят, не знаеш ли че данните изнесени от НСИ, често са пълно безумие, не случайно статистика още бива наричана стъкмистика ;), мързи ме да пиша вече, то няма и кво да се пише, все едни и същи ги дъвчим
  • 96 хаана

    1 0 Отговор
    AXXX
    пишеш глупости! Аз живеч в Германия от 23 години!!! Няма университет където родителите не плащат! Плащат навсякъде, не такси за униуверситета можеби, но храната, квартирата, градски траспорт, книги...всичко това се плаща и не струва малко. Абсолютно съм сигурна че написалата тази статия не е изкарала парите си сама за да палти тези неща. И не мога да кажа че и завиждам. Просто ми е жал за много други деца, които няма кои да им плати такова образование. Намирам статията на тази госпожица отвратителна. Г-н Фараж има напълно право в това което е казал. И освен това много добре зная каква е ситуацията в чужбина. Зная и какво е да се пребориш в чужбина и да пристигнеш на автогарата без нито една марка в джоба си. И да няма родители които да ти плащат, а да имаш родители, които да чакат ти да им помогнеш да си платят парното и да си купят хляб, защото след 45 години трудов стаж бг държава им палща пенсия от 238 лева / това е пенсията на майка ми. С тези пари ако не съм аз отдавна да е умряла.

    Коментиран от #98, #99

  • 97 диан

    0 0 Отговор
    тая полудя

    Коментиран от #120

  • 98 AXXX

    0 1 Отговор

    До коментар #96 от "хаана":

    Напротив, хаана, няма българско дете, което иска да учи навън и да не може, защото родителите му са неплатежоспособни. Има възможности дори за деца без родители и за такива, на които родителите не одобряват избора им! За страните, които съм изброила е сигурно, можем да включим и САЩ, където залогът е да останеш там да работиш, докато си върнеш заемите.
    Моите уважения към пенсионерите с по 200 лева пенсия, но с каквото са се осигурявали, с такова ще я карат сега. И най-вече с това, което децата им днес изкарват – защото от пенсионните фондове, трупани при комунизма нищо не остана след като другарите успяха да фалират 2-3 пъти държавата. България тръгва от нищото, не го забравяйте, тръгваме от под морското равнище след комунизма. И може да не е толкова бързо, колкото ни се иска, може да не толкова лесно и справедливо, колкото ни се иска, но ето ни след 23 години в клуба на най-богатите страни в света. И е факт, че през 1997 БВП на човек на България беше на ¼ от този на средния европеец. Днес е ½. И не е ли по-уместно да се сравняваме първо със себе си и със стартовата си позиция преди да се мерим с най-големите, които трупаха благосъстояние в пазарна икономика, докато ние строихме „реалния социализъм”.
    Не знам къде ви е човешкото достойнство и чувството за принадлежност към род и родина, но това самооплюване и самоунижаване, това пригласяне в хор на всеки високомерен и самодоволен сулю, решил да си плете някаква си своя политическа кошничка на наш гръб, про

    Коментиран от #169

  • 99 AXXX

    0 1 Отговор

    До коментар #96 от "хаана":

    това пригласяне в хор на всеки високомерен и самодоволен сулю, решил да си плете някаква си своя политическа кошничка на наш гръб, просто защото е най-лесно с „момчето за бой на Европа”, това просто ме съкрушава. Не знам друг народ, способен на такова самоунижение!

  • 100 ЗЛО

    1 0 Отговор
    Това което пишеш е много далеч от реалността! Заплатите в момента са между 350-400 лв на по 12 часов работен ден в "провинцията" и то "ако искаш" и със забавяне на заплатите по 2-3 месеца. Вземи си отвори очите и стига писа простотий! Ако вашите са богати хора,не всеки е имал такъв касмет! Много си е прав Фараж - още по-зле за нас,че чужденци са по-запознати с реалното положение !
  • 101 Бял човек

    1 2 Отговор
    Браво Рали, вашето поколение ще възроди България.
    и моето дете е там да учи и аз се надявам да се върне тук.
    Бих добави само че англичание са в ситуация без изход по отнощение на емиграцията
    В много сфери няма и няма да има работещи англичани - селското стопанство е чудесен пример
    Изхайлазването и алкохохола няма как да не доведат нужда от имигранти
    И след като си била там си разбрала че не българите и румънците са тези, които източват социалните им фондове
    Има много повече хронично безработни от бившите колонии
  • 102 ДИМИТЪР ДИМИТРОВ

    1 1 Отговор
    аман се каза от некадърни ревльовци и мързеливци,ей...всичките ревете че ви били малки заплатите,пенсиите и че нииикой нищо не ви е дал!!!били ви по 350-400 лева заплатките и лелееее...да оревеме света...а задава ли си въпроса някой какво е дал,произвел или направил за да иска голяма заплата?каква квалификация има?какво може?...ама искаме да си работиме лекичко по 8 часа,уикендите да пърдиме до късно в кревата,и да проклинаме всичко дето не ни дава европейска заплата.ама защо не питате нашенци дето блъскат навън за тая европейска заплата по 10-12часа???на всичко отгоре , както пише АХХХ по долу,всички ревльовци решиха да подкрепят някакъв английски п...л вместо да застанат зад момичето ,решило да запази по някакъв начин самоуважението ни като народ...

    Коментиран от #118

  • 103 Don

    1 1 Отговор

    До коментар #42 от "Фан Фан Лалето":

    Кви ги бращолевиш бе, кой погребва сънародниците , напротив опитваме да ги вдигнем " да се надигнат както се казва" , но май безполезно , това турско робство явно още е заклеймено в съзнанието на българина и се страхува да се надигне на бунт !!! Жалко за нацията ни , аз като много други мои млади сънародници отдавна съм предпочел да се развивам в чужбина и да трупам безценен опит там вече 8 год. И аз изкамда се върна и да работя и живея в родината си , но как да стане това в тая безредица и тежко заболяла икономика !!! Истината е че за съжаление никой не дава 5 пари за родината ни , всеки гледа да граби , мами , лъже и завижда на другия защото е постигнал много с труд и пот на челото а не с празни приказки които повечето от вас пишат !!! Събодете се еййй народе , покажете на тия кадето ви управляват , че са сбъркали много като си мислят , че някакви чучала с власт могат да ви грабят и мамят за ваша сметка , а вие да живеете в крайна бедност !! България не заслужава тази бедност в която се намира !!!
  • 104 кик

    0 0 Отговор
    бащата е максим бехар собственик на фирмата М3 комюникейшън, имат офис на ул,20 април и бул българия това в софия
  • 105 Англия ли?

    0 0 Отговор
    Има 2 неща-Родината ни е бедна във всички аспекти.А до колкото до Англия да идат да си работят те в фермите на полетата и да си дишат отровите за мизерните пари.А до горната статия явно госпожицата е имала пари и кои да и ги дава...!!!
  • 106 Ivan

    0 0 Отговор
    az rabota kato li4na ohrana ii zaplatata mi e 5000 hilqdi leva i si jiveq jivota v bulgariq !! dreme mi za tiq ot Angliq
  • 107 ex-uk-resident

    1 0 Отговор
    Как няма да се върнеш в БГ, тати е голям и всичко е песен.
  • 108 Димитров

    1 0 Отговор
    Г-н Фараж е прав. Това е истината... Работя на 10ч. работен ден и получавам бруто 450лв.. За съжаление добри заплати се получават в столицата, но и в провинцията трябва да се яде.Съпругата ми е с висше и е безработна от пет години. Имам и двама много добри по успех студенти. Без помощ от роднини живота е труден. Млада госпожице Бехар, ако разбирате от финанси кажете ми как да си направя бюджета. По добре се старайте да направите България малко по добро място за живеене, но не се обиждайте на истината...
  • 109 Светослав

    1 1 Отговор
    Поздравявам Ви г-це Бахар, гордея се, че има такива българи като Вас. Надявам се заедно да съумеем да направим България добро място за живеене. Смятам, че доброто предстои пред България.
  • 110 баи х и

    0 0 Отговор
    абе тоя що не се грьмне какви ги говори капиталис терорис смешник яж си скапаните ягоди за нищо не искам да отида в англия
  • 111 Дошо

    0 0 Отговор

    До коментар #50 от "кик":

    Ralitsa Behar - Фейсбука
  • 112 vivaldi

    0 0 Отговор
    ми мацка ти маи пада6 от небето не фараж. самата истина е , но явно си има заблудени като теб. не 100 е пенсия а е 70 евро на 50 процента от пенсионерите . даже 4овека е увели4ил. стиагаите багажа и дим да ни няма. но ти не може6 да го види6 това, за6тото има мама и тате .....хаааааа

    Коментиран от #116

  • 113 pecan

    1 1 Отговор
    статистиката наистина е изкривена но в аспект че доходите са по високи от колкото в официалната ни статистика защото много от хората изкарват по някой друг неофициален лев на черно.
  • 114 данъчен

    1 0 Отговор
    Може да звучи странно, ама дали баща и си е платил всички данъци за тези 50000 паунда, освен това са трябвали пари и на останалите членове на семеиството да живеят тук!

    Коментиран от #117

  • 115 Пловдив

    1 0 Отговор
    Противни са ми и Британия с безбройните и кривици и недостатъци и на всичко това отгоре - безграничното самочувствие на "ингилизите",че са най-съвършеното място за живеене на света, и България - с безумното обедняване на хората и изведеното кажи-речи в национална политика затриване на собствения и народ.
  • 116 Емил

    1 0 Отговор

    До коментар #112 от "vivaldi":

    Vivaldi, бате, поне не пиши, че е отчайващо. Вместо това чети - може и да има някаква полза, макар, че се съмнявам.
  • 117 Емил

    1 3 Отговор

    До коментар #114 от "данъчен":

    На мене хич не ми е странно, че си толкова негативен (между другото, като много други индивиди наоколо). Кой ти е казал, че тези 50,000 пауда непременно трябва да са "на баща й"? Или в твоята малка глава само това е възможно? Не да са взети на заем, не да са изработени от момичето (понеже тя казва, че издръжката й е струвала толкова, а не че е отишла с толкова готови пари), а да били на баща й. Такива като тебе злостни само дотам могат да прогледнат. Затова сигурно, като минаваш покрай някоя хубава кола и си казваш "тоя колко ли е откраднал, за да си я позволи", а не "какво трябва да направя аз, за да имам един ден такава кола?". Хайде бягай сега да си лягаш с удобните ти предразсъдъци. И да не забравиш да платиш данъците си преди да купиш на майка си или на приятелката/жена си следващия подарък!
  • 118 Емил

    1 3 Отговор

    До коментар #102 от "ДИМИТЪР ДИМИТРОВ":

    Браво мен, наистина повечето около нас са ревльовци и мухльовци, на които все някой друг им е крив. Затова ще си останат рая и тук и в Англия и навсякъде!
  • 119 Теодор Славов

    1 0 Отговор
    Абе в България работа за без пари има колко щеш ! Момата-авторка е още зелена и ентусиазирана струва ми се, но накъде сме без оптимизъм, нали ? А за тоя Фураж явно сме някакви гладни бушмени, току-що откриващи радостта от огъня ! Хората работили извън страната ни са се сблъсквали с отношението на западните туземци към източните люде и ония ни имат за диваци ! За мръсни животни, които едва заслужават височайшото им внимание ! Не си въобразявай г-це Бехар че тоя тапук е проверявал въобще данните дето някой друг му ги е тикнал в ръцете... Абе кой-каквото ще да говори или да си мисли, ама драги сънародници за всички западняци сме утайки гладни и това им мнение едва ли скоро ще се промени ...
  • 120 Georgi

    1 0 Отговор

    До коментар #97 от "диан":

    Аз също учих в чужбина,за разлика от теб сам се издържах.Имах предложение да остана там на прекрасна работа и най-накрая нещата да са малко 'по-лесни'.ОБАЧЕ избрах да се прибера в България, където без връзки, без богати родители след няколко мизерни работодатели, успях да намеря "здрава" компания, в която и до днес работя а от скоро получавам заплата над средната за Великобритания в България.Пожелавам го на всички, не се отказвайте борба до край и това е.Сменяйте сменяйте и не работете за жълти стотинки.
    П.С. Работата ми е в провинцията.
  • 121 муспи

    0 0 Отговор
    А знаете ли защо тази Бехар не живее и работи в изсраел сред братята по кръв, а смучи в България? Защото геноцида е по добре платена работа от седянето на бюро в някоя банка. Нейният баща с геноцид е направил прилично състояния, позволило й да следва в Англия, там била освободена от това онова, имала безплатна медицина - всичко от отнетото на тези източно европейски врагове на световните паразити. Изходът е един - нож, заострана отверка в гърба, бомба в йешивата. И прави впечетление - истеричния стремеж на тези дето грабят да правят "добро", да се застъпват за честа на подложените на геноцид гои.
  • 122 Росен

    1 0 Отговор
    Абсолютната истина е, че повече от 50% живеят на и под прага на бедността, защото под праг на бедност се разбира съотношението доход/цени на стоки и услуги. Не е истина, че средната работна заплата е 200 евро - тя е под 200 евро, защото заплата се изчислява на 40 работни часа седмично, а в България само държавните служители работят по толкова. Не е истина, че средната пенсия е 100 евро - от пенсионерите, които познавам в момента (около 20 човека), 2-ма взимат 216лв, 8 около 160-170, а останалите са под 160. Държа да подчертая, че половината от тях са вишисти работили цял живот по специалността си. Та от там и моят извод - средната пенсия е 80 евро. Мисля, че човека наистина трябва да си опресни статистиката.
  • 123 spooky

    0 0 Отговор
    http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B0%D0%BA%D1%81%D0%B8%D0%BC_%D0%91%D0%B5%D1%85%D0%B0%D1%80
  • 124 Saibot

    1 0 Отговор
    То е ясно някаква връзкарка пише простотии в статия...Само вижте кой е баща и някакъв мега милионер...Много ясно, че така ще говори дадената "госпожица", айде завърши тате да те уреди...Правете си изводите колко струват мамините синчета и дъщерички...
  • 125 по темата

    1 0 Отговор
    Жалко за нацията ни , аз като много други мои млади сънародници отдавна съм предпочел да се развивам в чужбина и да трупам безценен опит там вече 8 год. И аз изкамда се върна и да работя и живея в родината си , но как да стане това в тая безредица и тежко заболяла икономика !!! Истината е че за съжаление никой не дава 5 пари за родината ни , всеки гледа да граби , мами , лъже и завижда на другия защото е постигнал много с труд и пот на челото а не с празни приказки които повечето от вас пишат !!! Събодете се еййй народе , покажете на тия кадето ви управляват , че са сбъркали много като си мислят , че някакви чучала с власт могат да ви грабят и мамят за ваша сметка , а вие да живеете в крайна бедност !!

    Казваш: оправете България, че да се върнем и ние гастрономите, или казано по-точно - вие пригответе и изпечете баницата, а когато е готова ние ще дойдем да Плюскаме!!!!
  • 126 муспи

    1 0 Отговор
    Абе ти, По темата, - какъв смисъл има да се моташ по чужбина, като още не си забелязал че тези дето там подържат нужния им стандарт са същите дето провеждат българския геноцид?
  • 127 Ива

    1 0 Отговор
    Само добавям, че госпожицата е родена в Полша!
  • 128 муспи

    1 0 Отговор
    Щом е родена в Полша, тя е пострадала от антисемитизма и взема обезщетения за репресирани дядо и баба в Освиенцим. Това естествено не е попречило на баща й да си върне имотите в България, погрешно национализирани в суматохата след 9 Септеври, когато комунистите са рязали клона на който седят, след което са се извинили и сега виждате благосъстоянието на евреите. За да бъде съвсем лакейски е получил още много по начина на онзи чифут дето купи Балкан с пари взети на заем от този Балкан, и после опрости този заем защото е глураво да връща заем на себе си.
  • 129 хаана

    1 1 Отговор
    Искам да добавя още нещо към всичко написано до този момент. Намирам тази статия абсолютно необмислена и обидна за многото деца, на които родителите нямат възможност да им платят подобно обучение в чуждина, въпреки че са хора които са честни, работят и създават българският дух и народност. Бих искала да попитам тази госпожица колко частни уроци, платени от родителите си е получила_ И колко уроци получават деца които съм виждала например в Смолян_ или в дом маика и дете в асеновград_ .
    Не намирам за важно, но искам също да кажа че името на госпожата е еврейско. Жалко, ако не е могла да прецени ситуацията, къде е България или е била подведена да пише подобни неща, второто го вярвам много повече. Аз съм еврейка, както и родителите ми.
  • 130 хаана

    1 0 Отговор
    Но името не е важно, надявам се да не сте еврейка по халаха, защото аз се срамувам.

    Коментиран от #133

  • 131 Надя Измирлиева

    1 0 Отговор
    Рали, проблемът на британците не са нито българите, нито румънците - това си е техен вътрешнополитически проблем. А нашият, българският проблем е, че сме избрали едни куп неграмотни и безскрупулни хора да ни управляват. Изявлението на такива арогантни ксенофоби като Фарадж са подвеждащи и звучат, меко казано, като антиевропейска пропаганда. Сега на дневен ред са българите и румънците, утре същото очаква гърци, испанци ...та дори ирландци. Обединеното кралство е пълно с емигранти от цял свят - Индия, Пакистан, Азърбейджан, някои от най-бедните страни от Азия и Африка. Добре знаеш, че когато се разхождаш по улиците на Лондон, трудно можеш да видиш човек с доказано европейско потекло. За тях трябва да е чест, че добре образовани българи и румънци, с поняколко езика, учат и работят в страната им. Дори говорят английски много по-добре от доста "натурални англичани". Жалкото е, че сънародниците ни, независимо от квалификацията, са принудени да работят на нискоквалифицирани и не толкова добре платени длъжности.
    На този господин, някой трябва да му припомни, че България и Великобритания са подписали спогодби, които следва двустранно да се спазват. Основният проблем, според мен е, че след падане на рестрикциите, българите ще имат възможността да работят на много по-добри и по-добре платени работни места, съответстващи на образованието им. ЕС е не само свободно движение на капитали, стоки и услуги, а и на хора. И такива политици като Фарадж е крайно време да си го набият в главите, а не да се изказват неподготвени и да отправят обиди. Такова говорене е прийом на празнодумци, на хора без аргументи.
    Добре знаеш, че като членове на ЕС, редовно плащаме вноски, данъци и т.н. и допринасяме много повече от някои други нации за бюджета му. Като е толкова запознат с цифрите, защо не покаже една статистика колко пари влизат годишно от българи само в колежите и университетите? Какви са разходите на тези студенти, които пак в техните каси отиват? Защо не каже, че потокът на парите е от България към Великобритания за тези хора и родителите им?......
    Всъщност, май няма значение. Болно ми е за друго. Отново само ние, гражданите протестираме - с писма, с петиции, с коментари в медии, форуми и т.н. Не виждам никъде официален отговор поне от Външно министерство?!
    Хубав ден и не му се връзвай много... с такава политика, скоро ще видим края и на неговата кариера :))

    Коментиран от #141

  • 132 Бранимир Балчев

    0 0 Отговор
    Няма нищо лошо в това да обичаш родината си. Също така е много похвално, че искаш да останеш и да се бориш за нея. Продължавайте. Дано един ден да успеете.
    Ще ви кажа само нещо, което чух, когато бях много малък и ми се е набило в главата много жестоко. Не го разбирах, до момента в който имах щастието да видя и усетя живота в "нормалните" държави. А повярвайте ми, далеч не са нормални. Та: "Блаженни са българите, които не са излязли и работили извън държавата си, за да разберат колко зле живеят".
  • 133 фейт ноу мор

    1 0 Отговор

    До коментар #130 от "хаана":

    Хаана, след 9 септ. 1944 г., когато съветите окупират страната пристигат и издънките на много червени евреи, онези, които организират революцията в Русия. Идват в България и поемат управленски постове заедно с другите червени другари от БКП. След дворцовия преврат на 10-ти ноември 1989г., същите тези евреи стават бизнесмени и дефакто продължават да участват активно в управлението на страната.
    Иначе, храня дълбоки симпатии към евреите, те са изключително интелигентни и трудолюбиви хора, създадоха държавата Израел от пепелта и пясъка на пустинята, докато нашите управници, направиха от плодородната България пустиня.
    Евреите са велик народ, пожелавам ти всичко най добро, имаш напълно реалистичен поглед върху ситуацията в България, макар, че живееш в Германия! Жива и здрава!
  • 134 Ангел Петров

    1 1 Отговор
    Защо ни занимавате с подобни неща? Госпожица Бехар, колко работни места открихте в България ? Като сте толкова загрижена за " Родината " Си. На колко Българи след като се върнахте сте помогнала да си стъпят на крака. Знаете ли че има вече изчезващи села и нарастваща София. Столицата стана държава. Нито Британци са ми нужни нито искам да ходя там. Такива като Вас с гръмки фрази има на всякъде.
  • 135 Пламен Петков

    1 1 Отговор
    Аз на теб ли да вервам или на мене си.
    Толкова си зомбирана че на черното викаш бело.
    Къде са тия работни места .Ела ми ги покажи.Ела ми покажи условията за бизнес , ела ми покажи подкрепата за бизнеса след като благодарение на некадърното управление на ГЕРБ бизнеса загива и фалира.
    Слезни на земята и не пиши такива поръчкови статий че ставаш смешна.
  • 136 posetitel

    0 0 Отговор
    Вместо да си пишат писма и да дразнят хората по форумите, да седнат, като толкова са загрижени за нас тук в БГ и не искат да им бягаме, и да поканят инвеститори да дойдат и да ни направят предприятия, където да си изкарваме почтено прехраната, да вдигнат заплатите съобразно стандарта и нивото на цените у нас и пр. ( нали сме страната с най-ниския плосък данък и с най-ниското заплащане за труд ). На нас да не би да ни се иска да им ходим на дъждовния и студен остров и да им метем улиците за без пари, всеки тръгва натам от безизходица и недоимък, да не би ако имаш работно място в слънчевая България с приличен доход ще го зарежеш ей-така и ще тръгнеш да гониш михаля някъде си? Ето в тази посока да работят умните и завършили в чужбина българи, вместо да се занимават да влизат в спорове на тема измислена статистика и да дразнят хората във все по-изнервящата се обстановка у нас на тази тема, иначе всичко друго би излязло евтин и циничен пиар.
  • 137 Михаил Михалев

    1 0 Отговор
    Надя Измирлиева-хареса ми вашият коментар -абсолютно съм съгласен с това което казвате.
  • 138 2222222

    0 1 Отговор
    Като чета коментарите оставам с впечатление,че в България при толкова умни хора,трябва успеха да е навсякъде.
    Като изляза на улицата виждам само неграмотни
    и една скапана държава без бъдеще.
  • 139 САВС

    1 0 Отговор
    22222222- като си толкова грамотен, върви да работиш в Англия, ще си приличате. Държавата ни не е скапана, а скапаното в нея са хора като теб 2222222. Англия ще усети камшика, както Испания го усети, ще им се да се измъкнат някак, но вече знаят сценария, чака ги гибелна икономика както Испания.
  • 140 Poliiiiii

    0 1 Отговор
    уважаема Ралица Бехар съвсем вярно е казал г-н Фараж за заплатите на българите и за пенсиите на българите точно такива са сумите колкото и да не ви се иска да е така пенсионерите взимат 200лв пенсия даже и по малко а средната заплата е 300лв тия данни дето ги цитирате са крайно неверни и завишени може би защото изследванията се правят само в София там заплатите и пенсиите са други но в останалата част на България положението е трагикомично. В моя роден град няма млади хора пенсионерите се блъскат в магазините за промоции на олио ,банани,и т.н. Разбрах че няма смисъл тук да се бориш една причка пролет не прави а други птички няма . всеки се спасява поединично и ако вие госпожице Бехар наистина си мислите че казвате истината еми излезте от софия примерно и пак помислете можете да посетите Вазовските заводи в Сопот Казанлъшкия арсенал Габровките заводи- рухнали давали хляб преди на цяла околия . Много вярно си каза човека
  • 141 лондон бой

    0 1 Отговор

    До коментар #131 от "Надя Измирлиева":

    Много ме разсмя твоят коментар, написала си куп глупости!
    1 во - В Лондон има доста имигранти, НО Лондон не е Великобритания, ако си ходила извън Лондон, ще видиш, че преобладават британците, живеят си в малки и китни кварталчета и тук таме се виждат черноработници, които им слугуват.
    2 ро - Английската икономика е изключително адаптивна и флексабилна и е факт, че поема безброй имигранти, за това и кризата почти не се усети в Англия, вече имат прираст на икономиката.
    3-то Мит е, че ходят интелигентни и можещи българи и румънци, напротив, тъмнокожите от бившите им колонии имат прекрасен английски, с който могат да се похвалят по малко от 1 % от българите. Истината е, че българите, които отиват в УК са неподготвени, не само с езика, но и нямат идея с какво ще се занимават там. Отделно, като сложиш и рестрикциите за българи и положението става трагично. 99% отиват с някоя фирма, която им урежда документите за селф-емплойд и после ги пращат в джоб центровете, където се нагледах на пришълци, които и две думи не могат да кажат на английски. За това и българите работят на полето или чистят, тъй като не знаят езика и реално не могат да почнат никаква работа, по добре платена. Без език не става, още по лошото е, че много хора го говорят този език там.:)
    4 то - По толерантни към чужденците от англичаните сигурно никъде няма да намериш по света. Англичаните са приятелски настроени и ако можеш да си общуваш с тях са доста непринудени и неподправени, за разлика от българите.
    5 то - Никой не ни кара насила да ходим, да учим или да работим там, просто държавата им е уредена, а университетите им са едни от най добрите, така, че и без нашите постъпления, Оскфорд и Кеймбридж ще оцелеят. :)
    6то - УК се управлява от изключително интелигентни и поготвени хора (справка университетите им), от хора с традиции и ценностна система. Камарата на лордовете, Парламента.....
    7 мо- Г-н Фарж е точно такъв представител и не бива да подценяваш Форин Офис, защото информацията му е точно от там и той не Гуглира в интернет, както госпожичката за да се осведоми за средната работна заплата в България, а ползва доказани и достоверни източници.
    8 мо - С какво е обидил българите г-н Фарж, че дължи извинение, като е казал, че сме бедни и нямаме работа???? Нима не е истина????? Ако не беше ПРАВ щяха ли хиляди българи да се заселват на Острова ( около 60 хиляди всяка година).
    Човека е казал истината, но понякога истината боли. Ей тва е основната разлика, между техния и нашият манталитет. Англичанина се обръща винаги към причините за проблема с цел неговото решение, докато българина започва да вади от 9 планини вода в 10 та, за да докаже, че нещо не е вярно. Как ще не е вярно, като имигрантите и ниските заплати комбинирани с високите цени са ФАКТ!!!!! То трябва или да си сляп да го видиш или баща ти да е милионер.

    Коментиран от #144, #147

  • 142 Данъчен

    1 0 Отговор
    Емко, ти пробвал ли си се да изкараш или да вземеш на заем 50000 паунда?
    Знаеш ли изобщо как става това?
    Хайде бягай сега да си лягаш .
  • 143 тошко

    1 1 Отговор
    Дали данните му са завишени или не почти няма значение, тъй като той каза едни истини, които всички ние знаем. Истинската омраза трябва да се насочи така че виновните за тези истини да си получат заслуженото. В днешното цивилизовано общество всеки може да злоупотребява с власт без да му се търси отговорност след това. Само за пример ще дам един Милен Велчев,който с обръщането на дълга докара огромна загуба за държавата. Но естествено както на него така и всички останали никой не му потърси отговорност. Фараж е прав - мафията управлява икономиката в България, а съдебната система не е независима. А на таз женица дето е прекарала половината си живот извън тази система мога да кажа само - Добре дошла!
  • 144 london voi

    1 2 Отговор

    До коментар #141 от "лондон бой":

    Мен пък ме размя яко с толерантността на англичанина, това е як виц.....Иначе всичко останало е вярно. Мен не ме е яд ,че англ. политик казва, че сме бедни, това го знаят всички, без нашто еврейче Бахур, опаа бехар. За да напишеш такава статия трябва да си е.ати безчувствения лицимер, целящ за сметка на народа си да си прави реклама. Ей това издразни всички.

    Коментиран от #145

  • 145 лондон бой

    1 4 Отговор

    До коментар #144 от "london voi":

    Как да не са толерантни? При толкова много имигранти и още не са се разбунтували. Представям си в България да дойдат милиони бедняци от цял свят, как ще реагираме, то едва траем циганите, пък какво остава да дойдат 5-6 милиона африканци... :) Англичаните не са прости и знаят, че имат само полза от евтиния имигрантски труд, обаче проблема с българите е, че се ЗАСЕЛВАТ там завинаги и след 5 тата година взимат паспорт и тогава лягат на социалната им система, която Джон и Джени са я градили векове.

    Коментиран от #148

  • 146 Веселин Пенчов

    1 1 Отговор
    Много грешиш млада девойко.Тези данни може по статистика да са верни,но всички знаем че далеч не е така.300 лева едвам докарват охранителите по магазините,във всички магазини работниците 350-450 лева какво остава тогава да говорим за пенсионерите...Тук средната заплата е 350-450...
  • 147 Надя Измирлиева

    1 0 Отговор

    До коментар #141 от "лондон бой":

    Чудно е как може да те разсмее коментар на "абсурдна" случка, но както и да е .... хубаво е човек да е усмихнат от рано сутрин.
    Коментарът ти за Лондон и провинцията има основание, приемам го. Но не ми измествай темата. Фарадж няма право да преследва политичиски цели, очерняйки българи и румънци. На това му се казва расизъм! Така може да го осъдят, че свят ще му се извие. .... Няма право да обижда когото и да било! И циганите бих защитила от такъв като него. Те са български граждани също. Щом ние работим за Европа и спазваме всички правила, ще ги спазва и Фарадж. Като не му изнася, чупката! Ако ще и в кръста, все ми е тая.
    И като виждам, че си много запознат с английските проблеми, я да те питам нещо? Знаеш ли какъв е произходът на господина? .... Фарадж е арабска фамилия. Той чий го дири в UK? А?.... Само със скандали и груб език е известен, с нищо друго.
    И докато нашите дипломати не си извадят тапите от ушите и не предприемат действия, ще пиша против него каквото си искам. Ако искам и жалба в Страстбург ще подам.
    Айде, хубав ти ден!

    Коментиран от #167

  • 148 london voi

    1 0 Отговор

    До коментар #145 от "лондон бой":

    Джони е бил или пират или кръстоносец или завоевател и т.н., ай стига се излага. Англичаните от векове само крадът и убиват от цял свят. Ако си запознат с историята ни трябваше да знаеш, че те и французите са ни най- големите душмани. Сега всичко им се връща и вият , като чакали и с това виене ще си останат
  • 149 Вагнер

    1 3 Отговор
    Тази госпожица твърди,че е българка,но българска фамилия Бехар нема...тя е еврейска!
  • 150 САВС

    1 0 Отговор
    Предлагам всеки българин да се възползва от гостоприемството на Великобритания, да посмучем малко от тяхната система и соцялност. Целият свят са владеели. Нека има възмездие. На видния политик от видеото не му се иска да ги смучем като паразити, но нека да видят как те са смукали и как са УБИВАЛИ негрите в ЮАР до 90-та година, ако видели негър извън гетото в ЮАР след 8 часа вечер го застрелвали за харабия и няма проблеми. Нека осетят дългата ръка на българия, че кой с нас се е захванал бял ден не е видял.
  • 151 фейс902

    0 0 Отговор
    За твое сведение,почти всички студенти работят и учат едновременно, не само във Великобритания,а изобщо в европейските държави
  • 152 кольо

    1 1 Отговор
    Като имаме толкова голям потенциал защо се пънем да емигрираме в Англия,която тъне в безработица,а не си стоим в цъфналата и вързала България ,която е станала рай от 20 години насам??? Няма какво да се лъжем бъгарите са циганите на европа и няма как да убедим европейците да ни приемат в техните държави
  • 153 toto

    1 0 Отговор
    В Англия хубаво, доста добре се живее и в Лондон и в провинцията, 6 години живях там и 3 години ходих всеки месец по работа. Грижат се за хората си, за разлика от нашата държава. Който знае езика както трябва винаги ще се оправи. На светлинни години сме от УК, аз лично се опитвам да си остана в България даже и да преживявам по-мизерно, никога не съм мислил да оставам там завинаги. Може да останем тук в България ,вместо да напускаме потъващия кораб като плъхове, защото на вън винаги ще останете чужди..
  • 154 до Р Бахар

    1 1 Отговор
    Абе кое не е верно.И фамилията ти е еврейска.Я отиди на село да видиш за какво става въпрос?
  • 155 Насо

    0 1 Отговор
    Браво,Ралица! Ти си един достоен и здравомислещ човек! Колкото повече такива има,толкова по-бързо България,Вечната, ще надигне снага ,упоена от 500 годишното ориенталски влияние,което за съжаление,все още ясно си личи и от злобните коментари (ориенталски) по отношение на твоята особа!

    Коментиран от #156

  • 156 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 157 УАУ

    1 0 Отговор
    Бягайте в леглата, утрото е по мъдро от вечерта!
  • 158 6666

    1 0 Отговор
    моите извинения моито момиче но маи грешиш със заплатата и пенсията много далбоко грешиш,не гледаи статистиките а виж реалноста 400лв.заплато и 150лв.пенси и сичо бедно и гладно мн. е прав човека,че натебе ти е розово незначи,че с всички е етака,не говори глупости и неверни статистики...............
  • 159 кое не е истина?

    2 1 Отговор
    Кое не е вярно от това, което каза човека, ама много блюдолизци имало бе, пари ли ви дават, а ?
    Сигурно евреите са впрегнали всичките си пиар фирми.
    Фараж ви го казва едно към едно и доказателство за това са 50 000 човека, които напускат тази територия.
  • 160 ввн

    1 0 Отговор
    Това е платена статия-реклама. За какви оспорвания на заплати и пенции става дума!? Знае ли авторката (ако е реална, разбира се), че болшинството от пенсионерите живеят със 150 лв. на месец! Пенсионери, работили по 60 години и повече, получават толкова за месец! За какви средни "уравниловки" говори тя! Това, че някои вземат по 600 лв., а други по 150 не значи, че средната пенсия е 300 лв. За работещите е същото! А да не говорим за безработните,! Те даже и лев не вземат! И всички са не на ръба на оцеляването, а много под този ръб!
  • 161 отговор

    1 0 Отговор
    За съжаление,британеца казва истината.Повечето хора в Б-я живеят с тези доходи,а г-ца Ралица Бехар сигурно е една от фенките на Б.Борисов или от тази прослойка която създаде демокрацията,която освен собствения си живот,друго не вижда.....обикновените хора вижте как живеят,г-це Бехар,за тях говори г-н Фараж......а не за 600-700000 богати хора...срамота е държава с малко население(3милиона работоспособно население18-65г.),колкото един средно голям град в западна Европа....и да няма работа за хората......
  • 162 калашников

    1 0 Отговор
    Г-н Фараж е прав и казва на 100 % истината.Авторката на статията и представа си няма за живота в България и цитира данни,които не са верни.Не виждам причина да се сърдим на думите му,той казва ИСТИНАТА!!!
  • 163 Мирена

    0 1 Отговор
    възхищавам се на Ралшца и бих искала да имам смелоста и...
  • 164 Баша

    1 0 Отговор
    Ех Рали рали, на тати хубавицата :D не спомена дали си работила докато си учила за да си изкараш висшето, да те видим тогава дали щеше да парадираш толкова да видиш какво означава на български да ти се дръпне ФЪША! МОЙТО МОМИЧЕ Господин Фараж е АДСКИ ИНТЕЛИГЕНТЕН , стига си му завиждала че човека не е българин и ни НА.РА на.ра ни бе и то яката ама с ПРАВО прав е нека го чуят нашите политици...прав е това всичко е една огромна мафия и беше адски прав за заплатата 100 евро пенсия 200 евро заплата средна да такава е миличка имам познат приятел в град Ямбол който работи за 330 лева охранител ОХРАНИТЕЛ нали знаеш какво означава това...учила си доста в Англия и знаеш че те са изложени на опасност нали така? ами 330 лева това са.....dafuq...165 евро...I mean...seriously?!...да СЕРИОЗНО Е, ТОЛКОВА Е СЕРИОЗНО а че аз завършвам икономически университет със същата оценка като теб а перспективите ми в България се равняват на шанса , светът да спре да трови околната среда....:D сещаш се нищожен и смешен ... миличка човек го каза мнооого вярно и ако аз бях англичанин го подкрепям изцяло, но не го подкрепям защото имам идей за Шотландия също като теб само че аз смятам да си късам задника от учене и работене , знаеш ли защо? Защото това ми е шанса да живея нормален живот, схващаш ли...не е нужно да се самоизтъкваш какво си завършила след като говорим за човека, какво е казал за всички имигранти, те да не са всички вишисти? Имам приятел чийто баща работи в метрото на Лондон вече четвърта година, мила моя с ДВЕ висши степени...като чистач :) ама е добре и какво да прави човека...живот е и трябва някакси да помага на семейството си....но да той прекалява с цифрите чак толкова имигранти няма да има, а колкото до теб, моля ти се стига си се правила на самарянка, още от гимназията помня една дето само не се беше татуирала с нашето знаме и познай къде отиде и не се върна , със собствени пари (понеже има мама и тати с доста парички) САЩ миличка...епа нали бехме самаряни беееее, какво стана?! нищо не стана :D така че стой си там, работи си в Англия и се радвай на това което си постигнала ей, защото такива като теб трябва да вкусят като мен какво означава да завършиш и да мислиш ненормални схеми КАК да си наредиш живота не за да ПРЕУСПЕЕШ в "кариера" , a за да живееш НОРМАЛНО...сега разбираш ли ме? или трябва да ти го набиваме в капацуната а че в БГ всичко е една сварена и пръсната с нож и вилица СЪРМА/САРМА (забравих как се пише ама ти понеже си голяма самарянка, ще ми припомниш ;) )
  • 165 Баша

    1 0 Отговор
    Само да добавя миличка, за данъците , държавите с най-висок данък са скандинавските, и все пак те са едни от най-богатите и добри за живеене в СВЕТА! ... има ли смисъл да говорим?! 44% в Дания, а държавата им е ВЕЛИКОЛЕПНА! 15 евро на час като чистач как ти звучи?
  • 166 Kratunchovec

    1 0 Отговор
    http://www.facebook.com/ralitsa.behar eto q be eto q malkata ligla deto e zabravila edno vreme ga e qla kufteta i kebapcheta :D vijte q hubavichko....2006ta Tel Aviv...kolko ot nas me hodili tam?!
  • 167 лондон бой

    1 0 Отговор

    До коментар #147 от "Надя Измирлиева":

    Разберете, че покрай велия ви "патриотизъм" легитимирате геноцида върху българският народ! Патриотизъм достоен за една .... кръчма.
    И впрочем расистката си ти, какво като Фарадж е арабска фамилия, какъв е проблема, когато ви казава истината? Видяла си много имигранти в Лондон, а случайно да си виждала пенсионери да ровят в кофите за боклук, деца от домове за майка и дете да живеят с 3 лева на ден?! Това виждала ли си го ?Не те ли боли, като гледаш мръсотията, мизерията дупките по улиците, сивите и намръщени хора шляпащи в калта? Знаеш ли колко хора стоят на студено, защото не могат да си платят тока? Знаеш ли колко хора не са яли салам или месо, защото вече не могат да си го позволят?
    Знаеш ли, че хранителните продукти в западна Европа са по евтини от тези в България?
    Срам ме е, когато има хора, които сервилничат и пригласят на някакви меркантилни и самовлюбени, търсещи евтин пиар балкански субекти със съмнителен произход на парите от еврейски произход.
    Какво защитавате? Мизерията? Ами, че то заплата от 760 лв БРУТО на месец , след таксите около 600 лв (дори и да са реални данните) при тези цени на стоки услуги и енергийни източници си е чиста мизерия!!!!!!
    Айде да ти предоставя и аз малко данни от синдикатите - КНСБ: Издръжката на четиричленно семейство е близо 2200 лв.!!!!!!!!!!!!!
    600+600=1200 лв !!!!!! - Мизерия!
    А при 500лв на месец, а при 400 лв на месец ................
    И знаеш ли защо разсъждавам така? Защото съм истински българин и ми пука за българският народ и България, а не търся евтин пиар и популярност.
    Не е зле да го осъдиш тоя лош господин в Страсбург, да дойдат тук да видят истинското положение и нищетата в която живеят хората в България, граничещо с геноцид.
    Дори и да впрегнете целия еврейски пиар мизерията в България мирише и се вижда, като на.рани гащи.
  • 168 11111111

    0 0 Отговор
    Най добре не го привиквайте!!!!!!!!
  • 169 PlimP

    1 0 Отговор

    До коментар #98 от "AXXX":

    не си права за пенсионерите, ама грам, хората са си бачкали до последно и си залужават нормални старини, всичко що се изкраде те са го градили, за тва трай, не плюй по старите хора, те с нищо не са виновни, щото като си била малка пикла и си ходела при баба и дядо на гости през лятото винаги са ти огаждали, дори и да нямат кинти пак ще намерят от някъде, та да хапне дете шоколад(примерно), старото поколение българи винааги са си обичали много децата и са давали мило и драго за тях!
  • 170 Chuck Norris

    1 1 Отговор
    Порнографска демагогия е тази статия!
  • 171 въх

    2 1 Отговор
    Мила малка сладка наивница. Господ да дава на България повече заможни хора като теб и твоето семейство, които да живеят в собствените си "балони" и да вярват, че една средна пенсия в България е почти 200 евро - да, имаме нужда от оптимисти, били те и глупави. Повечето пенсионери в България разполагат с по под 100 лв на месец, драга госпожице, а думите Ви са вбесяващо елементарни. Вие просто не живеете в реалността и никога не сте била лишена от нищо. Писмото Ви е ученическо и наивно, чак ме ядосва. Бих казала - повече от самите думи на Фараж.
  • 172 Alice

    1 1 Отговор
    Всичко е ясно от коментарите по-долу на всички разбиращи от всичко и можещи всичко,но правещи го само когато се нала да оплюят някого.Какво ви е виновна Ралица на вас госпожи и господа?Вместо да се усмихнете,че въпреки всичко в България има млади хора,които са оптимисти и които вместо да хвърлят сълфетки по кръчмите (което както всички разбирковци тук са посочили, г-ца Бехар можеше спокойно да прави,без да се напряга да учи,тъй като семейството и е заможно) са се постарали да завършат доста престижно образование.Много е лесно да мразим всичко и всички,особено ако се справят по-добре от нас.Много е лесно някой друг да е виновен-политиците ли,богатите ли,циганите ли...Само ще кажа,че от позицията на работодател не разбирам хората,които се оплакват,че все няма работа,защото провеждайки десетки интервюта за работа,мога да заявя,че 90 % от хората не знаят дори как се кандидатства за работа,за да имат претенции за високи заплати.Ами хайде вместо да си хабите енергията да злобеете и да мразите всеки,който се е осмелил да се усмихне,да си впрегнете енергията и да се развивате.И да-това понякога става и без много средства-в днешно време възможностите са много за тези,които ги търсят.
  • 173 Фараж от БГ

    1 0 Отговор
    Малко късно, но и аз да драсна два реда на г-ца Ралица.
    Повечето в България, знаят това, което ще напиша, но Вие Ралица, явно не го знаете или просто не го виждате. Аз и съпругата ми сме с висше образование, макар и завършено през "комунизма", т.е. сигурно отричано от повечето "демократи". Държавни служители сме с по 33-34 години стаж и брутната заплата на всеки от нас е около 735 лева. Чистата е 735-73,5=661,5 лв. х 2 души = общо 1323 лв.
    До тук добре, тъй като познавам много хора, които получават под 1000 лв. общо, а се бъхтят по 10-12 часа на ден.
    Ще Ви сведа само част от разходите: 140 лв. кредит (взет за образованието на големия ми син), 202 лв. ток за януари (навлечени сме като ескимоси), 180 лв. квартира за студента във Варна (общежитието е 210 лв.) и две такси по 1800 лв. през годината. А той студентът трябва и да се храни, да пътува до университета и да си купува пособия. Останалото е за нас - за режийни разходи, транспорт до работа и обратно, за дрехи (много рядко), храна и т.н.
    Не искам да продължавам, понеже както казах има хора, които живеят с много по-малко. Вие преценете как се изкарва месеца с тези доходи. Не можем да работим втора работа, понеже ВСЕКИ ден сме на работа до 19,00 часа и повече и си носим домашна за почивните дни. На почивка, дори и от три дни, някъде в БГ сме ходили последно през 1996 г. Да продължавам ли още?
    По тези причини малкият ми син вече 5 години учи и живее в Германия, работи на 3 места, взима си изпитите, купил си е кола и като си дойде, пълни хладилника. И всичко това не защото е супермен и е ужасно кадърен, а защото му плащат справедливо за работата, независимо каква е.
    Сега просто чакам като завърши и големия да тръгне и той нанакъде, защото не е син на НЯКОЙ от някоя партия или пък групировка.
    Обичам си страната (не държавата) и ми е болно от думите на г-н Фараж, но за съжаление те са верни в по-голямата си част.
    И за съжаление няма да използвам истинското си име, защото наистина се притеснявам, че заради това, което написах по-горе може да си загубя работата, а на моята възраст (55 години) едва ли ще си намеря нещо повече от пазач в детска градина, колкото и да съм можещ и образован.
    Дано с оптимизма си, Вие и други като Вас успеете да промените нещо, но преди товаси отворете очите и си отговорете на въпроса, защо индийците от Тата избраха да открият 5000 работни места в завод за производство на автомобили в Румъния, а не в България?
    Успех!
  • 174 Yakov

    0 0 Отговор
    А не е ли прав г-н Фараж като казва, че мафията управлява икономиката и затова сме на това положение! Виновен е мутренско-политическият модел на управление! Сърдете се на тези наши политици довели държавата до национална катастрофа! Погледенете селата, погледнете фабриките, вижте пенсиите на пенсионерите. Свалете розовите очила и погледнете реалноста! А от истината боли!
  • 175 арина

    1 0 Отговор
    Ралица да не гледа "средните" пенсии и заплати, защото те се изчисляват от най-високата и най-ниската разделени на две и много малко хора взимат средни пенсии и заплати.Ето моята пенсия е най-ниската и не ме грее средната, нито високата.