Last news in Fakti

5 Юни, 2021 10:00 2 922 5

Австралия - изолирана чак до края на 2022?

  • австралия-
  • коронавирус-
  • карантина-
  • пандемия

Но някои вече стават нетърпеливи - например в туристическия бранш, в който разчитат на посетителите от чужбина

Австралия - изолирана чак до края на 2022? - 1
Снимка: shutterstock

В 25-милионна Австралия коронавирусът е взел едва 910 жертви. Успехът обаче има солена цена. Границите са затворени и страната ще остане изолирана вероятно до края на 2022. За мнозина това е болезнено.

Боливар Морехон Сааведра от Сидни е искал да се ожени за годеницата си Вероника от Еквадор още преди повече от година. Но и днес те продължават да контактуват само по телефона. Вероника има виза за Австралия, но заради пандемията се нуждае от специално разрешение за влизане в страната - което досега ѝ е било отказвано вече 18 пъти.

А и Боливар няма как да замине при нея - в момента и австралийците могат да напускат страната само със специално разрешение. "Годеницата ми е на 40 години. Искаме да създадем семейство, а биологическият часовник тиктака. Но никой не се интересува от това. Фактът, че страдам от депресии и страхови неврози, също не бе приет като основание, когато внесох молбата си. Това е мъчително", казва 52-годишният Боливар, който работи към статистическата служба на полицията.

Пет милиарда евро загуби месечно

Мнозинството австралийци продължават да поддържат политиката на затворените граници - тъй като делникът върви до голяма степен нормално, икономиката се развива и държавата я подкрепя с програми, възлизащи на милиарди. Но някои вече стават нетърпеливи - например в туристическия бранш, в който разчитат на посетителите от чужбина.

Мениджърката на туристическа фирма Антеа Хамон настоява: "Имунизационната кампания трябва да бъде задвижена колкото се може по-бързо, за да могат да отворят границите. Обединението на фирмите от туризма и транспорта е пресметнало, че така Австралия всеки месец губи по пет милиарда евро. Това е огромна сума. И ние трябва постепенно да започнем да се съвземаме."

Ваксининирането върви бавно

Но именно по отношение на имунизацията Австралия, която се справяше отлично с пандемията, допусна пропуски. Само два процента от австралийците са напълно ваксинирани. Първоначално всички надежди се възлагаха на препарата на AstraZeneca, след което се появиха проблеми с логистиката. Ако сегашното темпо на ваксиниране се запази, всички австралийци биха били напълно имунизирани едва през есента на следващата година.

Освен това страната е донякъде жертва на собствените си успехи. "Когато най-накрая имаше ваксини, някои хора започнаха да се колебаят и да се питат дали изобщо имат нужда от имунизация в Австралия", казва личният лекар Брад Маккей. "Ако направим сравнение с други държави по света, се вижда, че не сме действали толкова бързо, колкото е било необходимо."

Изостава ли страната?

Същото мнение изразява и политологът Тим Саутфомасейн от университета в Сидни, в който голяма част от абсолвентите са чужденци. Преди Австралия да затвори границите, записването на чужденци за следване в австралийски университети е било стабилен бизнес-модел за страната.

Саутфомасейн допуска, че Австралия може да изостане много, ако САЩ и Европа продължат да се отварят усилено. "При цялата ни предпазливост: Австралия трябва да научи как да живее с вируса или ще трябва да плати висока цена", смята той.

Ученият подлага на критика това, че правителството продължава да отлага във времето възможното отваряне на границите: "Ако искаме да останем модерно, глобализирано общество и търговска нация, трябва да отворим границите отново. Досегашните ни успехи могат бързо да бъдат проиграни, ако се изолираме и се затворим в крепост".

Отваряне едва през 2022?

Боливар Морехон Сааведра, който иска скоро да се ожени, е инициирал петиция заедно със свои съмишленици. Протестът им засега е без успех. Чувствам се изоставен на произвола на съдбата, казва той: "Последните месеци бяха много тежки - особено когато съм сам вкъщи и мисля за моята партньорка и преживяното от нея". Правителството на Австралия предвижда отварянето на страната да стане бавно до средата или края на 2022 година. На Боливар това му се струва цяла вечност.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БГ681

    29 3 Отговор
    Какви социални експерименти се вършат по света върху толкова много хора. И се пробва ако мине номера идеално, нали има хора които да си тряат и да бъдат послушни.
  • 2 Бивша овца

    7 0 Отговор
    Преди няколко години щастливо се разведох с тази държава.
    Сега ставам още по-щастлив.
    Да си се варят в собствен сос.

    Коментиран от #4, #5

  • 3 бай Киро

    9 0 Отговор
    Може ли здравомислещ човек да го асимилира това?900 жертви(80-90% от тях са си щели да умрът от старост и болести даже без КОВИД) и 4 години държава която си е кажи речи цял континет затворена?А бе джанъм,повече австралийци са загинали от задавяне или ухапване от кенгуру.И каква е тая глупст за ваксинацийте? При такава статистика от какъв зор да се ваксинират?
  • 4 Пимпарев

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Бивша овца":

    Скоро и аз ще ти последвам примера.Да ни пита човек кой изобщо ни набута на...а да не казвам къде.
  • 5 Врачка

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Бивша овца":

    Поздравления.Това е за теб
    Get out of the road if you want to grow old