11 Юни, 2021 10:00 10 349 51

Пустош, кич и тук-там по някое ферари: какво видях по морето

  • черноморие-
  • черно море-
  • бизнеси-
  • туризъм-
  • пустош-
  • коронавирус-
  • кич-
  • море-
  • лято

Хора от бранша се опасяват, че втори поред лош туристически сезон по българското Черноморие ще съсипе стотици малки бизнеси

Пустош, кич и тук-там по някое ферари: какво видях по морето - 1
Снимка: БГНЕС

Огнян* все още зарежда своя магазин (от типа „тук има всичко“) в едно от популярните черноморски села-градове. Магазинът с площ около 200 квадратни метра винаги е привличал много летовници, защото цените са ниски, а стоковата номенклатура - разнообразна и много подходяща за плажните туристи. Но тази година все още никой не е стъпил в магазина и Огнян угрижено бърчи чело.

"И немците май няма да дойдат"

"Чудех се дали изобщо да отварям. Разходите ми са големи, а летовници още няма никакви. Представа нямам за кого да зареждам: за българи ли, за румънци ли, за украинци ли…" Защото обичайните руски летовници тази година ги няма. Няколко „руски хотела“ и малки туристически комплекси пустеят, кичозните гипсови ангелчета, гръцки богини, овчарчета и лъвове, които „украсяват“ летовническия пейзаж, сега изглеждат изоставени и тъжни.

"И немците май няма да дойдат. Обади ми се приятел от Франкфурт, там се говорело, че в България има най-много нови зарази и смъртни случаи в целия ЕС", обяснява Огнян, докато стоим на прашната пътека пред магазина.

И Асен*, който се грижи за поддръжката на малък, затворен туристически комплекс потвърждава думите на Огнян: туристи още няма никакви. През други години по това време хотелчетата вече се пълнят. Тази година обаче по улиците ще видиш само някой и друг автомобил с украинска регистрация, за таксиджиите няма никаква работа, а магазинчетата за плажни принадлежности напразно чакат клиенти. "Положението с персонала е трагично. И в ресторантите, и в хотелите търсят като луди, но хора няма. В бюрото по труда има заявени няколко хиляди вакантни места", твърди Огнян.

Хора от бранша се опасяват, че вторият поред лош туристически сезон по българското Черноморие ще съсипе стотици малки бизнеси. През 2020 сезонът беше къс, а чуждестранните туристи - по-малко от обикновено. През тази година се очертава сходна картина. Сезонът по българското Черноморие и без това е смешно къс и като дребен хотелиер или ресторантьор трябва да имаш много въображение, енергия и късмет, за да успееш за 3-4 месеца да поддържаш ниво, да задържиш персонала и да си върнеш инвестициите.

Въпреки това в един известен курортен комплекс наблизо, който според мълвата се контролира от голяма групировка със съмнително реноме, всичко изглежда в блестящо състояние: алеите са чисти и приветливи, буйната зеленина е добре поддържана, витрините на хотелите са лъснати, в ресторантите и кафенетата седят относително много хора - главно българи. Един предприемач, който познава добре туристическия бизнес, дава този модел за пример. На ироничните реплики за кича наоколо (балдуинови кули, топове, нептуни с тризъбци) предприемачът отговаря, че това просто възпроизвежда както мирогледа на собствениците, така и вкуса на част от публиката, придошла тук с мерцедеси, поршета и дори с едно ферари.

На самия него, казва предприемачът, миналата есен му се наложило да освободи десетки хора квалифициран персонал - просто защото иначе няма как да преплуваш през мъртвия период между два сезона, при това лоши. А как тогава се справят собствениците на балдуиновите кули? Нима успяват да печелят? Или печалбата не им е толкова важна, защото изкарват достатъчно от други дейности? В отговор на тези въпроси предприемачът само повдига рамене.

Към средата на юни в тази част от Черноморието винаги кипи трескава подготвителна дейност: дострояват се хотелчета, асфалтират се алеи, чистят се плажове, забиват се чадъри, лъскат се фасади. Тази година нищо такова не се вижда. А две бетонни руини, които украсяват вече от години курортното село-град, вече изглеждат съвсем безнадеждно. В началото на българския капитализъм през 1990-те години местните хора решиха, че могат да забогатеят от туризъм и изляха хиляди кубически метра бетон. Но сега разкривените архитектурни скелети само документират излъганите им надежди. Когато нямаш никакъв бизнес опит, но въпреки това се хвърляш в тази авантюра, просто защото си повярвал, че черноморският туризъм по времето на НРБ е бил ефикасен, популярен и на печалба, тогава на финала се оказваш пред бетонна и финансова руина. Това признават местни хора, които са се опарили и отдавна са изгубили ентусиазъм да строят и да се разрастват. Други обаче още се надяват: до стария супермаркет сега е отворил нов. Но и в двата напливът на пазаруващи не е сензационен.

Идилия по Черноморието. Но не за всички.

В друг известен туристически център наблизо повечето хотели дори не са отворени, а широкият плаж е съвсем безлюден. Водата е кристална, пясъкът - необичайно чист, отрадно липсват обичайните празни бирени бутилки и найлонови пликчета, пръснати навред по плажа. Храната в близкия ресторант е отлична, но може би това се дължи на факта, че заведението работи за първи ден и всичко е съвсем прясно. Недалеч са се ширнали невероятно красиви полета с цъфнали макове и лавандула, на пазара вече излизат ягодите и черешите.

На места българското Черноморие е наистина красиво и привлекателно - особено за онези, които сантиментално го обичат. В момента човек може да му се радва без тълпи от туристи, без чалга от всяко заведение и без боклуците по плажа. Но за хората, които си изкарват прехраната от туризъм и за които „ден година храни“, времето и мястото изобщо не са толкова идилични.

*Имената на събеседниците са променени.

Автор: Александър Андреев


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Кокич

    125 3 Отговор
    Забравихте да споменете също мизерията и мутрите.

    Коментиран от #3, #4

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 БСП МИЛИАРДЕРИ

    36 32 Отговор

    До коментар #1 от "Бай Кокич":

    Аааааа, не ни наричай мутри, ние сме новите капиталисти с огромните хотели по морето
  • 4 БЕНЧО С БЕНТЛИТО ОТ БСП

    22 22 Отговор

    До коментар #1 от "Бай Кокич":

    НИЕ С МИТЬО ША СА ОПРАИМ И ТАЯ ГОДИНА....ЗАРЕЖДАМЕ ОЩЕ ОТ СЕГА

    Коментиран от #27

  • 5 Jacques Yves Moineau

    49 1 Отговор
    Мислете за кого гласувате!

    Коментиран от #41

  • 6 ТЪП НАРОД

    90 7 Отговор
    Какво да Ви кажа....ония ден ми изкочиха някакви "ОФЕРТИ" от почивка.бг....стотици левове на човек all inclusiv разиИраш ли...,в някакви си хотели по 3,4 звезди.....еми не се научиха българските алчни говеда....,че за тези суми почиваме в Гърция и Турция на истинкси all inclusiv ,с ведри и усмихнати хора....,а не нацупени,злобни търгаши,....да не споменаваме мутрите и б.клуците от женски характер.....все едно си им длъжен нещо....в БГ само по къмпинги и Ахтопол....готино,спокойно без мн бетон......

    Коментиран от #31, #33

  • 7 некой си

    50 3 Отговор
    Айде стига реваха потни вода не са пили.Карат ми сами нови коли и се оплакват.Мутри хаа смешковци.Хаа приятел ми разправя за негов авер командир на отряд в френския легион как бил на почивка и му се подигравали охраните по заведенията.Казал му ами ко да ги правя прости хора хаа.Трябва наистина да се замислят какво се случва по черноморието.Тепърва ще разберат от къде изгрява слънцето и между другото ако не се избият трябва да се преклалифицират.
  • 8 Шаран БГ

    49 2 Отговор
    Ненапразно го нарекоха "лайноморието" !
    При положение, че се построиха много хотели и през лятото работят доста други "помощни" обекти, защо един министър на туризма / нали има и такъв/ не се удари в гърдите и да каже : "Аз направих N - броя пречиствателни станции - тук, и тук , и там ! "
    И сега, като няма хора, как морето и плажовете няма да са "необичайно" чисти !!??
    Така че народът е казал : ВСЯКО ЗЛО - ЗА ДОБРО !!
  • 9 ...

    38 5 Отговор
    Каква идилия, пускам сълза ...за Дойче Веле. Задминахте в-к Работническо дело, от преди 40г. В демагогията си.
  • 10 SPOKO

    33 2 Отговор
    Морето ще си вземе своето, природата не прощава никому, ако се гаври с нея.

    Атлантида и тя е била равна с боговете, а е потънала, та нешето мутроморие ли няма да изчезне под морето.
  • 11 Фактъ

    55 9 Отговор
    След опг герб държавата е пустиня . За дванайсет години грабеж на всяко ниво резултатите са видими .

    Коментиран от #36

  • 12 От опит

    29 2 Отговор
    Туристи преди края на европейското недей чака !

    Коментиран от #15

  • 13 РАДЕВ, КВО СТАВА

    20 33 Отговор
    ДОКАРАЙ ТУРИСТИ.....ЧЕ БСП МИЛИАРДЕРИТЕ С ОГРОМНИТЕ ХОТЕЛИ ПО МОРЕТО И ТАЯ ГОДИНА ШЕ ГРИЗНАТ ДРЪВЦЕТО
  • 14 Няма да стъпя на море.

    44 8 Отговор
    Не е нужно да се обяснявам.Изобщо туризъм в БЪЛГАРИЯ (на морето) май е равно единствено на ядене и пиене. Не, Благодаря! Не живея в БЪЛГАРИЯ и като гледам тука как плажовете са празни от капачета и постройки, как никой не ти събира разни такси ,как не се чувстваш в жилищен комплекс. ......единственото решение е в БЪЛГАРИЯ да се разрушава всичко което е натворено.Ивиците трябва да са празни и свободни.Да има спасителна служба естествено (ще се финансира от градът (от бизнеса)). И места за каравани оборудвани с ток и вода както е по светът.Изобщо сбъркан мутренски модел.Пари на тия не давам. Ще ги давам в чужбина.
  • 15 ПО ГОЛЯМ ОПИТ

    2 23 Отговор

    До коментар #12 от "От опит":

    ДРУГО СИ Е ДА ГЛЕДАШ ЕВРОПЕЙСКОТО НА ОГРОМНИТЕ ЕКРАНИ В БИРАРИИТЕ НА..... СЪНИТО
  • 16 Седящия бик

    33 2 Отговор
    Да фалират!!! Да сменяш чаршафи и да готвиш храна с вносни продукти не е бизнес.Материалното производство е основа на живота, брадатия чичко го е казал още преди доста години.

    Коментиран от #19

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Престанете

    31 11 Отговор
    Докога ще публикувате пасквилите на дойче веле?
    Някой до сега да е видял от тях смислена и достоверна статия?
    Защото аз до момента не съм.
  • 19 гост

    35 3 Отговор

    До коментар #16 от "Седящия бик":

    Естествено,вместо да строим заводи,строим хотели и заведения.Да,не може без тях, но единствено принадената стойност в икономиката маже да доведе до прогрес.А такава стойност идва от производство,не от търговия и услуги.

    Коментиран от #20, #34

  • 20 Грета Тунберг

    8 1 Отговор

    До коментар #19 от "гост":

    Обичам те гост норвежецо!
  • 21 Мюмюн

    11 11 Отговор
    Прави сте, кулеги. Ама да ви шушна идна тайна- утскору сичкоту пирсонал на сланчака, албена, златнити и сузопул ша бадат наши, тъмни мургави санародници. Сичкото ром ша работат кат сирвитиори, бармани, гутвачи, кимириери. Асъл ша прайм мурету да е килипир-пунежи сми весела нациа, ша убслужвами качиствино. Туй 5 звизди-йок, брате-напрао 7 ша дават на нас. И тъй....пулека ша привземим целоту чирноморие. Как скивати имету на сирвитиора си: Айдан, да ни са чудити ко става!
  • 22 aaaaaa

    19 6 Отговор
    КАК ТАКА????ПИТАЙТЕ ПАК БОБОЧКО ОТ БАНКЯ!!!!НЕ СПИРАШЕ ДА ГОВОРИ ,ЧЕ СЕ СПРЯВАМЕ НАЙ-ДОБРЕ И СМЕ ПРЕД ВСИЧКИ В ЕВРОПА.....НО ТОВА САМО В НЕГОВИЯ ПАРАЛЕЛЕН СВЯТ И СЪНИЩА
  • 23 ТКЗС

    28 1 Отговор
    И на село пустош нема кой да копа с мотиките
  • 24 Не е само тук

    23 9 Отговор
    Плажовете в Гърция също са празни, никакви туристи, тук-там някой грък с маска.

    Коментиран от #32

  • 25 любител

    29 2 Отговор
    как не ви е срам да ревете. реалните собствеци на хотелите всички са милионери в евро. хотелите им са по няколко десетки милиона направени с мръсни пари.спрете да си перете парите с тези цени от120лв-до 300лв.на ден. за да имате почиващи. стига с тези чужденци направете така че да почиват тези от които откраднахте парите.

    Коментиран от #42

  • 26 дрт прч

    27 3 Отговор
    ГА ЯДОА КИФТЕТТА НИ РИВАХА, 30 ГОДИНИ КРАДОА, НА ДЪРЖАВАТА НИЩО НЕ ПЛАТИХА
  • 27 Бойко милиардера

    14 5 Отговор

    До коментар #4 от "БЕНЧО С БЕНТЛИТО ОТ БСП":

    Взимам си шкафа с кюлчетата и пачките и с 200 към Слънака...

    Коментиран от #28, #29

  • 28 БЕНЧО С БЕНТЛИТО ОТ БСП

    5 6 Отговор

    До коментар #27 от "Бойко милиардера":

    АААА БОЙКО НЕ ГО ЩЕМ НА СЛЪНЧАКА....ПАК ШЕ НИ ПЪХНЕ В КАУША
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 БСП МИЛИАРДЕРИТЕ

    5 14 Отговор
    РАДЕВ ДА ДОКАРА ТУРИСТИ....ЧЕ ПАЛ ША ГРИЗНЕМ ДРЪВЦЕТО
  • 31 Ицо

    27 4 Отговор

    До коментар #6 от "ТЪП НАРОД":

    Много си прав! С тези цени, нямат връзка с действителността. Как някои хора си представят едно обикновено българско семейство да извади такива пари за една нормална 7 дневна почивка. Като почти във всяко домакинство, поне един член е увиснал в някоя банка с кредит, едва смогва да си плаща месечните разходи и изведнъж...вади няколко хилки за почивка. От къде?! По курортите разчитат на чужденците, да си пласират услугите на високи цени ама сега като ги няма...греда! Ама те пак не се усещат. Още не могат да осъзнаят, че е по-добре врабче в ръката, отколкото орел в небето!

    Коментиран от #49

  • 32 Бг Турист

    9 16 Отговор

    До коментар #24 от "Не е само тук":

    Ами бе, ма верно ли ? Щото аз друго виждам...Поздрав от Йонийско море, тук купона тече въпреки изцепките на такива като тебе. А и риболова е на 6, вървят едни половин килограмови мурмурита, не е истина. Снощи извадих 10 парчета и след малко подгрявам BBQто. А в момента съм на плажа и никъде не виждам маски, ама щом ти си казал, сме длъжни да ти верваме.
  • 33 Да така е

    13 2 Отговор

    До коментар #6 от "ТЪП НАРОД":

    по-точно, няма как да го формулирам. И няма да се научат, единствено се научиха да реват и да се оплакват!
  • 34 За бг може

    4 1 Отговор

    До коментар #19 от "гост":

    Виж в гърция примерно е обратното.
  • 35 морският

    18 7 Отговор
    Комунетата от БСП блъскат минуси на всеки който ги спомене.Защо така бе другари? Аз съм израстнал на морето и знам много добре на кого са хотелите и кой управлява по морето,така,че не се правете на ощипани.
    От 1989 всички тогавашни хотели бяха предадени на подставени лица от БКП-БСП . Май сте забравили другари кой управляваше тези години???
  • 36 само питам

    13 7 Отговор

    До коментар #11 от "Фактъ":

    Преди ГЕРБ кой управляваше ??? Да не би само те да са крали??? Май забравихте тройната коалиция и правителствата на Румен Овчаров,Жан Виденов ????
  • 37 мимишко

    12 3 Отговор
    Август ще се напълни с ромеи,но те са на 5 звездни хотели ол инклузив,плаща ДПС и хелзинският комитет.Сиганките си тръгват с по 5 до6 кила отгоре от плюскане.Справка хотел приморско дел сол,елате да видите какво става!!!
  • 38 Васил

    18 3 Отговор
    На хората им омръзна да гледат бетон фекалии скъпи чадъри и да те изнудват за паркоместа.
  • 39 Чакуни

    5 0 Отговор
    Чакайте Мрънкат Не Мало Еми и да Нема
  • 40 КЬОВЕШИ

    4 9 Отговор
    ЩЕ ГО ТЪРСИТЕ БОЙКО ДА ВИ ОПРАВЯ И КРАДЕ!
  • 41 мислител

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Jacques Yves Moineau":

    Мислим, мислим и се чудим за кого, дай съвет има ли подходящи или по мое мнение всички са за боклука?

    Коментиран от #43

  • 42 браво

    3 0 Отговор

    До коментар #25 от "любител":

    +++++++++++++++++++++++++++++++
  • 43 Jacques Yves Moineau

    0 0 Отговор

    До коментар #41 от "мислител":

    Е, не съм казал че е лесно 😀
  • 44 Доналд Тръмп

    5 0 Отговор
    Интересно ми е дали кризата ще промени мисленето на големите шефове по черноморието-демек мутрите от прехода и приятелите им,дали пак ще са си такива същите-убавци незачитащи човешкия живот и достойнство,иначе другите се надявам да оцелеят
  • 45 Бълбук-бълбук

    3 1 Отговор
    Абе не разбрахте ли, че нашето безлично зеленясало с кафяви нотки "море" умрЕ! Безвъзвратно! Хората научиха къде са яките, екзотични плажове, а взеха да се отварят и на екваториални дестинации, които при бюджетно планиране лягат на цена Зл. Пясъци или Албена - лудите се изчерпват окончателно! Двата пъчещи се, като пионерчета-фантазьори града, Варна и Бургас трябва най-накрая да разберат, че са неспасяемо отдалечени от Монако и Марсилия, като европейски морски дестинации. Остават си с регионите им за локално плажно ползване в график петък - неделя от 01.07 до 15.09. А като окончателен пирон в ковчега - и на пристанища не могат да го докарат, барем колкото Констанца!

    Коментиран от #50

  • 46 Фен

    3 0 Отговор
    Баща ми, то платих 800 лв за почивката в Турция, ама то било за двамата???
  • 47 Аз съм веган

    2 0 Отговор
    Най ми гадно за бакшишите. Сега ще видят как се изкарва хлеба
  • 48 Будала

    7 0 Отговор
    От 2012г. не съм бил на БГ море, и тогава тарикат-хотелиери и бизнесмени се правеха на тежкари!, е кво СТАВА бе ... лешпери!??!
  • 49 Тея с парите не расъждават така

    3 1 Отговор

    До коментар #31 от "Ицо":

    Те туристи нема да имат ама ефтино нема да предлагат почивката те са на тоа принцип...имат си много пари и други бизнеси а хотелите и заведенията им са за престиж да си чешат крастата че имат хотели по морето
  • 50 От морето

    0 0 Отговор

    До коментар #45 от "Бълбук-бълбук":

    Прав си.Стой си на село или ходи по екватора.Омръзва от нагли навлеци през летните месеци.
  • 51 Оракула

    1 0 Отговор
    А бе "профучи" ама "ферарито" и то на лизинг!
    Или конвертирано на газ ,
    и месала с хляб сирене ,сланина и домати на предния капак!
    Не ферари, а и совалка да карат , тъпотията им е неизличима!
    "Руснака Иван ", е поробил този народ , след турчина ,
    а робството остава незаличими белези!