Last news in Fakti

8 Юли, 2021 08:00 3 826 23

Как България /не/ се справи с коронавирусната пандемия

  • ваксини-
  • коронавирус-
  • мерки

Хиляди човешки животи у нас можеха да да бъдат спасени

Как България /не/ се справи с коронавирусната пандемия - 1
Снимка: БГНЕС

Не минава ден в предизборните дни бившите управляващи да не твърдят на висок глас как добре са се справили с короновирусната пандемия.

Истината обаче е България се оказа една от най- силно засегнатите страни от коронаврусната пандемия в света. В определени периоди през последната година страната ни се оказа на първо място по смъртност в Европа , достигна и до второ място по този показател в света.

За това трагично положение вина носят бившето правителство и неговият министър председател Бойко Борисов. Българският премиер още от самото начало прояви самонадеяност, в необоснованото му убеждение, че той лично може да оглави тази борба и да я доведе до успешен край. На 12 април 2020г. по време на посещението си в текстилен завод за производство на предпазни облекла в Твърдица. той заяви:

"От миграцията ги спасих българите, ако успея и от това да ги спася, ще ми е чиста съвестта". А три дена по- късно по време на посещение в Банско, че Господ лично е поискал от него да ги опази живи,: "Имате рядък шанс да управлявам аз. Защото, ако управляваше колегата Радев, щеше да постъпи като Путин, Борис Джонсън, щяха да измрат хора".

Премиерът създаде Национален оперативен щаб (НОЩ), в който неизвестно защо не бяха включени вирусолози и имунолози, а за шеф на Щаба назначи професор- коремен хирург, Генерал Мутафчийски, според думите на Борисов негов приятел "от 20 и повече години". Щабът и нямаше нужният научен и професионален капацитет, за взимане на самостоятелни решения, а и премиерът не пропускаше да изтъкне, че лично той води битката с пандемията. На 7 април 2020г. в поздравление до медицинските лица по случай Световния ден на здравето заяви: "Ще продължа да се боря за здравето Ви преди всичко. Предпочитам да изтърпя всички критики заради ограничителните мерки." И за да подчертае своята роля в битката срещу коронавирусната пандемия, на 3 май, на брифинг, : "Ако има успехи, ще бъдем всичките щастливи. Ако имаме загуба, ще е само моя".

На 4 юни 2020г. на всекидневните брифинги, премиерът Борисов се похвали: "Не искам да си придавам нито важност, нито да си приписвам заслуги, но това което правехме, беше чудо. И никой друг колега не успя да го направи в света, не само в Европа". Под неговото ръководство беше създаден т.н.„ „български модел” са справяне с пандемията, който беше обявен за уникален.

В борбата с пандемията СЗО и ЕС не изработиха единен препоръчителен модел, към който да се придържат държавите, което и принуди правителствата им да изработват и прилагат собствени модели. Но се очертаха няколко основни изисквания, които те трябва да спазват а именно:

- Въвеждане на подходящи мерки за ограничаване на заразяването от коронавируса.

- Масови тествания на населението, за да се идентифицират и поставят под карантина заразените.

- Подготовка на болничните заведения, снабдяването им с оборудване и осигуряване на специалисти за да посрещнат и лекуват болните.

- Снабдяване с необходимият брой ваксини.

- Изработване и прилагане в максимално кратък срок на ефективен модел на имунизация, като се започне най- напред със най- застрашената част от населението и се осъществи масова имунизация в максимално кратък срок, за да се създаде колективен имунитет.

МЕРКИ ЗА ОГРАНИЧАВАНЕ РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА КОРОНАВИРУСНАТА ПАНДЕМИЯ

В България не беше изработен и приложен добре обмислен модел на мерки за ограничаване н коронавирусната пандемия. Прилаганите мерки често бяха логически необосновани и противоречиви. Въведени бяха такива безсмислени ограничения, като забрана да се влиза в паркове и сяда по пейките, забрана да се посещава Витоша, улици се пръскаха с препарати. Ограничителните марки ту се разхлабваха, ту се ожесточаваха, без връзка с реалната епидемиологична обстановка за момента. На 3 април 2020г. Борисов беше категоричен, че "Не само не можем да разхлабваме мерките, а може и да се ожесточат". Дни по- късно обаче, давайки си сметка, че строгите ограничителни мерки не се посрещат добре от населението и силно вредят на бизнеса, на 7 април 2020г. той разпореди на Националния оперативен щаб Да предложат какъв ред и дисциплина да създадем, така че без да изпуснем ситуацията, да можем да ползваме планините покрай големите градове, парковете, но да не създадем това масово струпваме“- към тази дата глобата за разходка на чист въздух в градските градини бе в размер на 300 лв., а достъпът им е ограничен с полицейски ленти. На 30 октомври, въпреки, че настъпваше нов етап в разгарянето на пандемията, заяви: "Категорично съм против пълното затваряне или каквото и да било, свързано с ограничаване на хора. Няма да има забрани”. За хаотичното вземане от него на решения, при това странни, за борба с пандемията говори и следното му странно и нелогично изложение на на 30 март 2021г. на прилаганата тактика в борбата с пандемията : “Ние сме като ластик - отваряме, затваряме за по 10-15 дена. Когато хората се уморят, пак отваряме”.

МАСОВИ ТЕСТВАНИЯ НА НАСЕЛЕНИЕТО

България изостана критично със тестовете, такива не бяха поръчани навреме и докато в други европейски страни още през пролетта на 2020г. ежедневно се тестваха десетки хиляди души, у нас се тестваха 1000-2000 души на ден. Провалът в това направление означаваше, че не бяха откривани навреме и изолирани и лекувани заразени от коронавируса, които разпространяваха бацила, фактор, който обуслови и по- голямата смъртност у нас.

ПОДГОТОВКА НА ЗДРАВНАТА СИСТЕМА ЗА СПРАВЯНЕ С ПАНДЕМИЯТА

През лятото на 2020г. коронавирусната пандемия позатихна, мерките се разхлабиха. Западнитех премиерите- бабаити, за които говореше Борисов, че не се справят с пандемията (Всички мои колеги, които се правеха на бабаити, които обясняваха по какъвто и да е начин - леко грипче, едно грипче, сега като хилядите трупове ги слагат по найлонови чували и няма къде да ги погребат) използваха летните месеци и подготвиха държавите си за нова коронавирусна вълна. У нас това не стана.

- Не бяха организирани отделни ковид болници, така че да не се налага, да се затварят важни клиники в профилирани за други болести болнични заведения и да се преустройват за прием на ковид пациенти.

- Очерта се недостиг на защитни облекла за медицинския персонал и голям брой лекари, медицински сестри и санитари се разболяха, а някои и умряха.

- Започнаха да не достигат линейки и лекарства. Тежко болни се разкарваха от болница на болница, имаше случаи болни да умират в линейките или на болничните стълбища.

- За това че, държавата ни и здравната ни система не беше подготвена да се справи с за връхлитащата ни през есента и зимата на 2020г. коронавирусна вълна отговорност за това носят министър- председателят и неговото правителство.

ОСИГУРЯВАНЕ НА НЕОБХОДИМИЯТ БРОЙ ВАКСИНИ

Особено осъдителен е провалът бившите управляващи да осигурят за българското население необходимият брой ваксини.

В рамките на ЕС беше решено, че Съюзът що договори доставка и цени от името на страните членки доставки на ваксини от няколко световни фармацевтични компании, но задължението на всяка една страна е да сключи договор с отделните компании. Всяка държава в ЕС има определена квота в зависимост от броя на населението от доставките по сключените от Европейската комисия договори с производителите на ваксини. За България са се полагали близо 36 милиона дози от ваксините срещу COVID-19 на шестте производители, с които Европейската комисия има договори. Ако всяка ваксина се прилага в две дози, това значи достатъчно ваксини за 18 милиона души. Този брой надвишава с 11 милиона населението на България, но поръчването на повече дози позволява да бъдат доставени по-големи количества още от първите одобрени ваксини. Оказва се обаче, че България и сключила договори за ваксини само с компаниите „Астра Зенека” и „Санофи”. Неразумното решение да се заложи преимуществено главно на „Астра Зенека”, българският пример защити с аргумента, че ваксините на тази компания били най- евтини -като си поръчваш кафе, образно поясни той, защо ще плащаш за най- скъпото, когато може да си вземеш по- евтино. Това беше огромна грешка", каза на 24 март 2021г. по БНТ бившият управител на НЗОК д-р Дечо Дечев . „Санофи” не успяха да направят ваксина и България беше оставена да разчита само на „Астра Зенека”, но тази компания изпита затруднения в производството и осигуряването на договорените ваксини за други страни, включително и за България..

Ваксинацията на населението са забави за известен период и когато през март 2021г. в някои европейски страни се появиха съмнения за безопасността на ваксината на „Астра Зенека”. По тази причина, без да има доказателства за това, че тази ваксина не е безопасна, в България за известен период беше спряна ваксинацията с „Астра Зенека”. Това решение лиши забави животоспасяващата имунизация в страната и беше разкритикувано от председателят на УС на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров , който заяви по този повод на 22 март 2021г. пред БНР: "В закона е казано, че ваксина може да бъде спряна само с решение на директора на Изпълнителната агенция по лекарствата. Тук беше спряна от министър-председателя. Това беше политическо решение, защото предния ден директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) беше казал, че няма нито един страничен ефект описан в България след ваксинация с тази ваксина”. Неоправдано решение в ущърб на ваксинацията на населението и спасяването на човешки животи, и което създаде паника в населението, немалка чааст от което са отказа да се ваксинира с тази ваксина, дори когато тя единствено беше достъпна.

Изход от решаването на проблема с недостига на ваксини имаше по линия на доставки от страни извън ЕС, като Русия. Руската ваксина Спутник V беше призната като успешна и закупена в десетки страни по света.

На 5 март 2021г. мнозинството, с което разполагаше правителството в парламента отхвърли в парламента предложението България да достави руската ваксина Спутник-V, въпреки, че България е на последно място по ваксинирано население, и че ваксинирането спасява човешки животи. Лично българският премиер каза една неистина- че не можело да се внася ваксина, неразрешена от Европейската комисия по лекарствата. На 13 март премиерът Борисов наново заяви в Кюстендил, че на територията на ЕС могат да се поставят ваксини, одобрени само от ЕМА. „Ние винаги сме били дисциплинирани членове на ЕС и спазваме правилата“, допълни той. Според управляващите не можело да се осъществи на внос на руска ваксина, защото така щяло се наруши националното ни законодателство, което не позволявало препарати, резултат от биотехнологии, да минат през национална ускорена процедура по одобрение. Такава трябва да бъде само централизирана от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА). Българският премиер поясни още, че даже разрешението на ЕМА не било достатъчно: след това Комисията ще проверява на място как се произвежда и чак след това може да започнем ще започнем преговори за доставка.

Истината обаче е друга.

Още през януари и февруари от Брюксел съществуваше официална информация (ще цитираме за точност съобщение на https://euobserver.com/science/150967 от 18 февруари), че страните членки имат право да внасят ваксини произведени извън ЕС при извънредни обстоятелства .

Разрешението за доставки на неодобрени от ЕМА лекарства на пазара на Общността при извънредни обстоятелства е потвърждавано многократно в директиви и регламенти на Европейската общности по- специално в Директива 83/ЕО от 2001г.и Регламент №726 от 2004г., в които се указва, че такъв внос е разрешен при предполагаемо или потвърдено разпространение на живото застрашаващи патогенни агенти, токсини и други. . Съгласно член 5, параграф 2 от Директива 2001/83/ЕО държавите членки могат също временно да разрешат разпространението на неразрешен (ЕМА) лекарствен продукт, като споменатите Директива и Регламент са потвърдени отново в Регламент (EC)202б20б1043 на Европейския парламент и на Съвета от 15 юли 2020г., в който изрично се говори за изключения относно провежднето на клинични изпитания и доставка на рекарства ”предназначени за лечение или превенция на коронавирусното заболяване (COVID-19). На 4 март брюкселското издание „Политико” цитира Тиеро Бретон, комисаря по вътрешния пазар на ЕС, който заяви, че „ако страните искат да купуват руската ваксина Спутник V, или китайската Синофарм, това е добре, няма проблем“. На 5 март, Ерик Мамер, Главен говорител на Европейската комисия потвърди, че страните от ЕС имат пълни юридически права да купуват ваксини от други доставчици.

От възможността да внесе спешно недостигащи количества от производител извън ЕС се възползва Унгария, която осъществи внос на руската ваксина , а след Унгария това направи и Словакия. „Който губи време, губи човешки живот. Който печели време, печели човешки живот. Нямаме време за губене.“ - заяви унгарският премиер Орбан, който поръча руски ваксини. На 20 февруари Lancet , един от най- авторитетните медицински журнали в света, издаван в Лондон и Ню Йорк, писа че "резултатите от изпитанията в третата фаза на ваксината Sputnik V COVID-19 показват силен защитен ефект при всички възрастови групи".

Недалновидният бойкот от страна на българския премиер и неговото правителство да договорят и внесат руска ваксина и своевременно да се осигури ваксинация на българското население струва човешки животи.

Провалът на правителството да осигури необходимите ваксини доведе до това, че ваксинирането на българското население не просто изостана по сравнение с други страни, но страната ни към средата на май 2021г. се нареди на последно място в Европа по брой на ваксинирани. В резултат, към началото на април България застана на първо място в Европа и на второ място в света по смъртност.

ИЗРАБОТВАНЕ И ПРИЛАГАНЕ НА ЕФЕКТИВЕН МОДЕЛ НА ВАКСИНАЦИЯ

Най- сериозният и осъдителен провал провал на българското правителство и неговият министър председател е прилагането на неефективен и неуспешен модел на ваксинация, който изложи на опасност живота на най- възрастната и уязвима част на населението.

Още в началото на разгара на пандемията в Европа и света, стана ясно, че коронавируса поразява най- силно възрастните и тези с придружаващи заболявания и съвсем логично е те да бъдат ваксинирани първи. Така и постъпиха по света и подходящ пример е Англия, където в първата приоритетна категория бяха поставено възрастните над 80 години, следвани от здравните работници и след това подредени една след друга възрастови групи от 75 до 70 години, от 65 до 69 години, от 16 до 64 години за лица с придружаващи заболявания, от 60 до 69 години и от 40 до 50 години. Това са хората, които трябва да бъдат имунизирани в рамките на фиксирани срокове, като най- късно до 1 юли следва да бъдат имунизирани най-малко застрашените, тези под 50 годишна възраст. Ваксинирането по тази система доведе до рязък спад на заразяванията и смъртните случаи.

Коренно различен подход беше избран в България. На 7 декември 2020г. беше приет Национален план за имунизация, в който бяха заложени без ясни критерии различни фази на имунизация. В първата попадна медицинския персонал в здравните заведения, във втората персонал на социални институции и педагогически специалисти, в третата служители участващи в поддържането на функционирането на основни за обществения живот дейности (без са се уточнява кои са тези основни за обществения живот дейности, нито техният брой), и чак в четвърта фаза възрастни хора над 65 години и такива с придружаващи хронични заболявания (1.5 млн. лица), както и тези между 45 и 65 години (300,000 лица или 15% от общо 1.95 млн. лица). Пренебрегната беше препорката на Европейската комисия „Ваксинационна стратегия на ЕС, в която ясно се казваше, че на първо място приоритетно трябва да се ваксинират здравните работници и възрастните хора.

Така най-застрашеното възрастно население у нас бе поставено по тази причина на сериозен риск от заразяване и с възможен летален изход. Най- възрастните български граждани бяха поставени в явна дискриминация чрез на т.н "зелени коридори", позволяващи да се ваксинира „всеки, който пожелае". На 20 февруари шефът на НОЩ ген. Мутафчийски заяви: "Oт вчeрa имa рaзрeшeниe oт миниcтър-прeдceдaтeля дa ce cтaртирa вeчe и чeтвъртa и мacoвaтa вaкcинaция...Вceки кoйтo иcкa мoжe дa дoйдe дa ce вaкcинирa". Това рaзрeшeниe oт миниcтър-прeдceдaтeля Борисов дa ce cтaртирa и мacoвaтa вaкcинaция, е още едно свидетелство за това че премиерът Борисов вземаше еднолични решения в борбата с коронавирусната пандемия.

Ефектът от зелените коридор беше, че опашки от желаещи да се ваксинират срещу COVID-19 се извиха в цялата страна, като чакането отнема до и над два часа. Естествено, един възрастен човек на 70 и повече години трудно би висял на опашка с часове, а и би се притеснявал да не се зарази от струпването на толкова хора на едно място. "Напълно възможно е да се чакаш цял ден на опашка за ваксина в т.нар. Зелени коридори и в крайна сметка да не стигне за теб" призна пред бТВ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Общопрактикуващите лекари се оплакаха, чe ваксинирането в болниците на “всеки пожелал”, отнема възможността записалите се при тях пациенти да бъдат ваксинирани. „Зелените коридори“ за имунизация са другото име на хаоса, коментира проф. Андрей Чобанов от Института по микробиология към БАН в ефира на бТВ.

Ето един пример за този грешен модел на ваксинация, довел до ненужни многобройно смъртни случаи сред възрастното население. Съгласно данните от българския Единният информационен портал за 15 март 2021г., починалите за последното денонощие са 51 души и от приложената информация се вижда, че мнозинството са възрастни хора, почти всички, с няколко изключения на възраст между 64 до 88 години, а и с типични за възрастта им придружаващи заболявания. В един единствен ден на три дена преди тази дата, на 12 март починаха музикантът и основател на група Тангра Константин Марков на 72 години, журналистът и фотограф Стефан Джамбазов, бивш директор на програма „Христо Ботев“ на Българското национално радио, на 70-години и дългогодишният главен редактор на седмичния вестник "Култура" Христо Буцев на 74 години. На 6 април почина от Ковид 19 телевизионният журналистът Георги Коритаров. Бил е ваксиниран към този ден само с първа доза, а е трябвало отдавна да бъде ваксиниран с двете дози, защото е бил в рискова група, страдал е от сърдечна недостатъчност.

На 17 май 2021г. служебният министър на здравеопазването Д-р Стойчо Кацаров разкриa, чe 80% ca пoчинaлитe са нaд 60-гoдишнa възрacт, а на 30 май в интервю за предаването "Неделя 150" по програма "Хоризонт" на БНР той коментира, че ваксинационният план е бил сбъркан още през декември, защото не е бил даден даден приоритет на най-рисковата група – възрастните хора.

Никакъв друг извод не може да се направи от тези факти, освен, че хиляди човешки животи у нас е можело да бъда спасени, ако най-напред са били ваксинирани възрастните хора и тези с придружаващи заболявания и ако правителството беше планирано като начало достатъчно брой ваксини и без да залага главно на най- евтината. Хора от цветът на нацията станаха жертви не просто на коронавируса, но и на провала на българския премиер и неговото правителството в овладяването на пандемията. Както и други обикновени възрастни хора и такива с придружаващи заболявания, които можеше да бъдат спасени, ако бяха своевременно ваксинирани.

МНЕНИЯ НА БЪЛГАРСКИ СПЕЦИАЛИСТИ, МЕДИЦИНСКИ ОРТАНИЗАЦИИ И ОБЩЕСТВЕНИЦИ

Д-р Валентин Янев, по БНР на 13 ноември 2020г. :

„Намираме се в режим на свободно падане...Престъпление това, че пациенти не могат да бъдат настанени в болница и че трябва да търсят връзки, за да им се осигури болнично легло. Ако кризата продължава да се развива с тези темпове, доболничната помощ ще катастрофира”

И на 2 април 2021г. пак по БНР:

Коронавирусът категорично изпреварва процеса на ваксинация . Ваксинационият процес катастрофално изостана".

На 15 ноември 2020 г. Българският Съюз на Лекарските асистенти и Фелдшерите публикува позиция, в която отправи следното предупреждение:

„На прага на Здравна катастрофа сме. За нея ние предупреждавахме правителство и МЗ от години".

Проф. Мира Кожухарова , Национален консултант по епидемиология на инфекциозните болести по БНР на 22 февруари 2021г.:

„Видяхме, че Националният план за ваксиниране в България практически не действа

Планът, с който ни запознаха", е план в общи линии. Това не е план за действие... Очевидно нещата пак ще се решават в ход, а не на базата на предварителни стратегии и план за действие".

Позиция на Пациентски организации „Заедно с теб“ относно спирането на плановия прием, плановите операции и плановите дейност, изразена в обръщение на нейния председател Пенка Георгива на 10 март 2021г.:.

„Пациентски организации „Заедно с теб“ считаме, че Министерство на здравеопазването и конкретно министърът са ОПАСНИ за нашето здраве и живот!

Г-н Министър, не желаем администратори да решават кой ще се лекува и кой не. Вашите управленски решения повече вредят, отколкото помагат, защото създават необоснован страх у хората да търсят и получават своевременно болнична медицинска помощ. Знаем, че това е Ваш метод за заплахи чрез трупове и чували, но стига вече!”.

Д-р Георги Миндов, председател на Сдружението на софийските общопрактикуващи лекари пред „Дарик радио” на 12 март 2021г.:

„Усложненията са при възрастовата група над 50 и 60 години. Това ги вкарва в четвърта фаза от Националния имунизационен план, което респективно ги праща при нас – това са нашите пациенти, които са записани от януари месец и чакат за ваксини. Това не е феърплей, по стар български обичай да се прережда някой на опашката с връзки. Връзка се явява да се запишеш в този електронен портал, а над 80 процента от рисковите хора да продължават да са на изчакване. Те пълнят болниците, при тях са усложненията, но за тях няма ваксина. Не масовост, а правилност трябва да се търси. Не да стреляш във всички посоки, а да стреляш в целта,”

Д-р Стефан Митев, във „Фейсбук” на 18 март 2021г. във връзка спирането на ваксинацията със „Астра Зенека”:

„Спирането на ваксинацията е груба грешка. Първо, няма доказана връзка между имунизацията и тромбоемболични усложнения. Не само тук, но и в целия свят. Приложени са стотици милиони дози. Досега не съм видял данни за надвишена заболеваемост от белодробен тромбоемболизъм. Ако имате такива, покажете ги. Показахте, че у нас НЕ се практикува медицина, базирана на доказателства, а основана на субективни мнения, интуиция, политическа ситуация и обществени настроения. Върнахте ни 70 години назад, когато началникът удря по масата и всички слушат авторитета му. Медицината отдавна се практикува въз основа на научни доказателства. Но явно не и у нас”

Д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация на 3 ноември 2020г. в интервю за в-к „24 часа”:

„Най-рисковите групи ще бъдат всички с хронични заболявания. Затова апелът ни към държавата е тези пациенти да получат най-доброто лечение възможно най-бързо”.

На 11 януари 2021г. пред телевизия „NOVА”:Д-р Хасърджиев наново предупреждава: „Ще се справим с пандемията, само ако предпазим най-уязвимите”,

И на 29 март 2021г. пред БНР за провала да бъдат защитени най- уязвимите групи от населението:

„Данните за смъртността от коронавируса у нас показват трагичното състояние на нашата здравна система откъм кадри, апаратура, знания и алгоритми, които не са ясно разписани за лечението на Covid-19. Системата ни издиша от всички страни Според Хасърджиев първите ваксинирани е трябвало да бъдат най-уязвимите групи, а не да се подбират хората на база професии”.

Академик Ваньо Митев, в интервю за в-к „Труд” от 16 юни 2021г.:

Тази смъртност, която се смята към момента от порядъка на 27 000 души, представете си това е един стадион със смъртници, би могла да бъде много по-ниска, ако преди 7-8 месеца бяха въведени единни протоколи за цяла България за лечението на заболели от коронавирус... В болниците има най-разнообразни протоколи, много често се започва лечението на коронавирус с антибиотици, което е абсолютно погрешно. Отговорен за това е министърът на здравеопазването, бившият министър на здравеопазването трябваше да се замисли по този въпрос и да вземе необходимите мерки

Отношение към кризата в борбата с пандемията взеха и общественици. Ето някои мнения:

Проф.Николай Слатински на 26 юни 2020г. във „Фейсбук”:

„Всесилното като власт и безкрайно като безконтролност его ни вкараха в капан. Ние изпуснахме ситуация, която бе под контрол. И в случая с вируса се вижда колко лошо е за България да е заложник на огромно его с такъв потресаващо необорим нарцисизъм, с огромна некомпетентност и вземане на решенията по метода проба-грешка, без опиране на стратегическите структури за сценарийно планиране и прогнозиране. Плюс изпадането в кръгова отбрана след атаки от всички посоки, уличаването в уродлив език и прокорупционни първични инстинкти, превърнали се в пълна деморализация и мобилизиране на прокуратурата в своя подкрепа".

И проф. Слатински предупреди:

"От пример за успешно контролиране на болестта България може да стане абсурден и назидателен пример за изпускане на болестта поради груби властови грешки и нелепи властови решения”.

От тези изказвания се вижда, че към българския премиер и правителство своевременно бяха отправени предупреждения, че здравната система не е подготвена за пандемията и трябва да се вземат спешни мерки, че приоритет следна да се отдаде на възрастното население и хората с придружаващи заболявания, н тези предупреждения и препоръки не бяха взети под внимание.

Резултатът- загубата на хиляди човешки животи, за което българското правителство и неговият министър председател носят отговорност.

.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 САТЪРА НА ХАНА

    28 4 Отговор
    ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ , НИТО ВИЕ ,НИТО ПЪК ДРУГИТЕ МЕДИИ В БЪГАРИЯ,
    ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 12 ГОДИНИ НЕ СПОМЕНАВАТЕ ГРУПИРОВКАТА СИК ,
    И МУТРИТЕ
    ................................. БИВШИ МУТРИ НЯМА - УПРАВЯВАЩИТЕ СА САМО БУШОНИТЕ НА СИК
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Луд

    8 1 Отговор
    Тотално ли изтървахте положението
  • 4 Маргинал

    21 3 Отговор
    Тиквата падна в канала. На 11.07 да пуснем водата.

    Коментиран от #21

  • 5 Гандалф

    17 3 Отговор
    Статията трябваше да бъде с заглавие, как света не се справи с короноверусната епидемия...
  • 6 Манипулация

    29 4 Отговор
    Само като видях инициалите DW и се отказах да чета.
    Тези удариха дъното и задминаха агенциа ПИК.
  • 7 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    19 2 Отговор
    Тази инфекция в бг е плод на желанието на управляващите и директорите на болници хора на управниците да се облагодетелстват чрез Завишаване на бройката от умрели и болни!Реално инфекция в бг е нямало!При 7 милиона на 111000 кв.километра,само в софия имаше полъх!малка част от истински работещите в здравеопазването са прибрали някой лев от първа линия!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Бойко Борисов

    10 1 Отговор
    При бай Ставри
  • 10 Гостенин

    15 1 Отговор
    Затова Бойко и правителството му сега трябва да отидат в затвора! Бил казал "Ако имаме загуба, ще е само моя" - Тази кратуна на Левски ли се прави?! Ами да, не се справи с пандемията, просто оставиха нещата на самотек! Само че той от това нищо не загуби. Загубиха обикновените хора, които загубиха битката с короната или загубиха близки и приятели, погубени от короната и от липсата на адектватно управление.
    Още лятото беше ясно, че ще има нова голяма вълна на есен. За нея се говореше още от пролетта! Бойко реши да ни остави да произвола на съдбата. През пролетта при 10-15 нови случая на ден не ни даваха носа си да си покажем през терасата, есента при 4000 нови случая на ден се обмисляше примерно дали да се затворят нощните барове и клубове.
    ГЕРБ - геноцид за България! Това правителство единствено се справя да си напълни джобове, чекмеджета и дюшеци с пачки пари. Дай му само да краде, ама Бойко се мисли за велик (може би за по-велик дори от Господ). За жалост много хора му вярват и му се връзват :(
  • 11 dfu

    11 1 Отговор
    Брей, вече по 10 мнения на "специалисти" пускат наведъж в статиите за ваксинационна пропаганда... :D
  • 12 Последния Софиянец

    3 1 Отговор
    Слави като спечели след 3 дена слагаме край на измислицата. България след Занзибар ще е втората страна в света забранила коронавируса със закон
  • 13 Човек от щаба

    4 1 Отговор
    Винаги съм казвал, че започне ли Борисов непитан да се хвали, там търсете най-големия провал. А той не питан се хвали за всичко и най-много за пътища и българския модел за справяне с ковид кризата. И всички знаем по какви пътища караме и как изкарахме "вълните". За това още от сега в психодиспансера за лечение, за да не пледира невменяем, като дойде време за съд!
  • 14 Миризлив пор

    3 5 Отговор
    Ако статията е, да се оплюе някой е добра. Друг е въпросът, че трябва и други хора да си поемат отговорността, например онзи с вдигнато юмруче който до последно твърдеше че такоз нещо няма и "да се върнем към нормалността", другите които в условия на пандемия събираха хората на площада да правят събрания. Тези които обещаваха политическа кариера на лекари а те постоянно говореха глупости, една телевизия която до последно водеше предизборна пропаганда и говореше срещу мерките. Нека тези хора също поемат отговорност за част от жертвите.

    Коментиран от #15

  • 15 Ццц

    7 1 Отговор

    До коментар #14 от "Миризлив пор":

    Щях да се съглася с теб ако тези, за които говориш имаха мнозинство в парламента и власт да взимат решения. Така и няма да разберем вирусолозите или хирурзите имаха право, защото никой от управляващите не слушаше първите. Аз също смятам и до днес маските и 2/3 от мерките за неефективни, но не се чувствам отговорен за провала. Всичко започна с цветница, 2020 година и чувалите за трупове, когато нямаше никакво основание за такива приказки. Народът с право не повярва на тези заплахи и подцени опасността, когато наистина дойде. А вина за това имат Балтов, Мутафчийси, Бойко Мутраджийси, уволнената пиянка, Кунчев и Ангелов. Дори лекарите да са имали мнение, имат вина, че клекнаха на един прост и луд премиер!

    Коментиран от #16

  • 16 Миризлив пор

    1 2 Отговор

    До коментар #15 от "Ццц":

    Няма какво да се лъжем, бедни сме! За това не ходим по престижни зимни курорти и не летим със самолет. Реално ако се зачетеш от там тръгват огнищата на зараза, започва като лек грип и докато се усети човек болниците пълни с пневмонии. По Цветница се предполагаше че заразените са много повече поради липса на тестове, нямаше обдишващи апарати, не се знаеше как и с какво се лекува. В същото време погледни какво беше във Франция и Италия. Просто тук не е имало достатъчно болни за да направят голямата епидемия. Не говорим за това, говорим за откровено саботиране на мерките, събирания на хора и от там заразявания. Все пак не ти се е налагало да излизаш със смс от вас нали? Или Гърция са по-тъпи че до скоро бяха така а Франция нямаше право да ходиш на повече от 30 километра от дома си.

    Коментиран от #18

  • 17 шшшшът

    3 1 Отговор
    ДВ, гледайте си танте меркел.
  • 18 Ццц

    7 0 Отговор

    До коментар #16 от "Миризлив пор":

    Подозирам, че това със смс-ите няма нищо общо с науката вирусология. В Германия пък можеше да си каниш на гости до един човек от друго домакинство. Въпросът е като се нагостува този човек къде ще иде да спи? Нали у тях при негостувалите, тоест безсмислена мярка. Виждаш, че и "цивилизованите" страни са способни на дивашки мерки. Мисля, че идеята беше страхът и неудобството да провокират хората масово да се набоцкат. Така хората, които ти дават проблема, ти носят и решението. Ти си доволен, че си спасен, а те са истински доволни от тебе. Мултиплицирано по няколко милиарда....Властта да прибереш по този начин народа не е имал и Сталин. Така, че парите не са най-важните в случая - те се печатат лесно. Това обаче ще е началото на края на политическата система, каквато е сега. Хората нямат доверие в политиците си, а някои корпорации станаха по-богати (включително и заради ковид) от повечето държави.
  • 19 Тредстоун

    2 1 Отговор
    Поредната балалайка разбирач ...
  • 20 Матей

    1 1 Отговор
    Колко напоително и същевременно заблудително.Заговориха и за четвърти тур на ковид-шашмалогията,поредното доказателство за планомерния характер в действията на властите,по външни инструкции.Внасят се усложнения в картината на ваксинационните планове,невиждани и нечувани по света и у нас новаторства, като заплащане за склоняване към ваксинация,привилегии за ваксинирани и тям подобни аномалии.Крайно време е да се установи една разумна власт,която да подходи практично и без поддаване на външни влияния,внушения и заповеди.
  • 21 Селянин

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Маргинал":

    Кауна полудява навсякъде търси герб Починалите са в пъти по малко от осъдините на смарт от народния съд и атентатите на комунистите За разбоиническата приватизация и дума не се пише Вместо 100милорда в хазната влезоха 800 милиона Хвала
  • 22 Зорлем

    2 0 Отговор
    Досега българите се справиха от самосебеси с Ковида. За много кратък период мерките бяха драстични. През останалото време бяха пунктаж,Пунта Мара,имитация..... и реално си я карахме като в Англияи Швеция. Болниците ревяха на умряло - отначало защото наистина са си нефелни като албански подводници на гребла - я имаше,я нямаше 1/3 бяха читави да лекуват Ковид. После докторите се усетиха,че политиците са панирани и наплашени и кихат пари за щяло и нещяло и тогава започнаха всеки умрял,даже и в къщи да го бройкат за ковидозен. Реално много по-голям брой от българите са изкарали Ковид даже и без да разберат. Сега купиха на пожар ваксини и зорлем ги пробутват на хората.......,защото фармацевтичните компании си искат печалбите.
  • 23 Шашнат

    0 0 Отговор
    Ама моля ви се, определете се бе, хора! Има ли вирус или няма, последно? Ако има, защо не искате ваксини, ако няма какъв е проблемът с липсата на ваксини? Колко думи изписани! Пишете "Бойко в затвора", че да му стане ясно на човек.