13 Юли, 2021 10:00 4 286 33

Сузане и Рихард от Кьолн: "Няма да се ваксинираме. Това си е наш личен риск!"

  • ваксинация-
  • ваксини-
  • германия-
  • кьолн-
  • пандемия-
  • коронавирус-
  • риск

В Германия се увеличава броят на хората, които отказват да се ваксинират

Сузане и Рихард от Кьолн: "Няма да се ваксинираме. Това си е наш личен риск!" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

"Без да ни снимате и без да ни казвате имената! Не искаме да ни смятат за луди или за привърженици на заговорнически теории. Просто не искаме да се ваксинираме", казва Рихард, чието име е променено от редакцията. Него и приятелката му Сузане срещаме в един парк в покрайнините на Кьолн. Нейното име също е променено. Двамата са убедени, че една ваксинация представлява твърде сериозна интервенция за организма.

Рихард и Сузане не се смятат за противници на ваксините. Още като деца са били имунизирани с обичайните ваксини, но сега не се доверяват на ваксините срещу COVID-19. Признават, че техни близки и приятели не одобрявали поведението им. А Сузане казва: „Мислят се за безсмъртни, като са се ваксинирали. А всъщност могат въпреки това да се заразят“.

"Мнозина го изкараха като лек грип"

На аргумента, че ваксинирането свежда да минимум риска от тежко протичане на болестта, Рихард казва: „Възможно е, но в крайна сметка човек трябва да претегли ползите и рисковете. Имам колеги и познати, които се разболяха от COVID-19, но го изкараха само с леки симптоми, или като най-обикновен грип“. Актуално изследване на университета в Ерфурт показва, че готовността на хората в Германия да се ваксинират спада - от 57% в началото на юни на 41% сега. Една от причините за това е недостатъчното доверие към ваксините. Освен това много хора не възприемат COVID-19 като истинска опасност.

Рихард и Сузане смятат, че медиите преувеличават опасностите, произтичащи от коронавируса. „Системните медии“, както те ги наричат, канят едни и същи експерти, които казват все едно и също. Рихард твърди, че медиите се държат некритично. А Сузане допълва, че нейна позната е била два месеца в кома след ваксиниране, поради което сега е още по-предпазлива. „Но в медиите не казват нищо за такива случаи, затова пък обстойно информират за особено тежките форми на болестта“, възмущава се тя.

"Нима това са научни аргументи?"

Двамата с Рихард намират и други неща за странни. Например препоръките да се ваксинират и деца. „В САЩ заявиха, че ваксините са подходящи и за малолетни. Същото мнение застъпиха и в някои европейски страни, докато в Германия виждат риск в това. Как да се обясни подобно противоречие? Явно е, че не става дума за научни аргументи“, казва Сузане. Или темата за стадния имунитет: „Първо щяха да са достатъчни 60 процента ваксинирани, а в момента се говори вече за 85 процента. Изобщо нямам представа как може да бъде постигнат подобен процент на ваксинирани, след като няма да се ваксинират децата и младежите. За мен Постоянната комисия по ваксинациите в Германия се държи много противоречиво и неубедително“, добавя Сузане.

Действително от института „Роберт Кох“ посочиха наскоро, че за да бъде предотвратена следваща нова вълна на пандемията от коронавирус, се налага да бъдат ваксинирани между 85 и 90 процента от населението над 12-годишна възраст. Изследване, проведено от университета в Ерфурт, стига до извода, че хората са по-склонни да се ваксинират, ако по този начин биха предпазили останалите хора. По този въпрос Рихард казва, че ако те не искат да се ваксинират, това не ги прави асоциални. „Или да вземем думите на американския президент, че ваксинирането е патриотичен дълг. Извинете, но що за глупост е това?“, коментира той.

"Това си е наш личен риск"

А какво мислят двамата за това, че в бъдеще посещенията на масови прояви или пътуването със самолет ще бъдат възможни вероятно, само ако докажеш, че си ваксиниран? Според Сузане, това е въвеждане на прикрито задължение за ваксинация, въпреки че германското правителство твърди обратното. „Тогава няма да ходим на такива прояви, а на почивка ще ходим само с кола“, казва Сузане. Авторите на изследването препоръчват да се улесни допълнително ваксинирането, за да бъде имунизирани повече хора - например да е възможно хората да се ваксинират на работното си място. За Сузане това вече е обезпокоително. „Моят работодател междувременно също предлага такава възможност. Но има и хора, които не искат да се ваксинират, а не е изключено това да стане повод за уволнение или за непродължаване на трудовия им договор“ казва тя, а Рихард добавя: „В крайна сметка всеки трябва да реши сам за себе си дали да се ваксинира или не. „Това си е наш личен риск, приемете го!“.

Автор: Александър Фройнд


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 55 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др Гей Билтс

    116 7 Отговор
    Сузане и Рихард, заповядайте в България. Тук всички сме антиваксъри, благодарение на Баце (кой нормален ще се довери на тоя кръволок). Трябва България да дава подслон на всички отказващи да се ваксинират и ще сме Швейцария на Балканите за нула време.

    Коментиран от #17

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Верно ли

    106 6 Отговор
    "A кaквo миcлят двaмaтa зa тoвa, чe в бъдeщe пoceщeниятa нa мacoви прoяви или пътувaнeтo cъc caмoлeт щe бъдaт възмoжни вeрoятнo, caмo aкo дoкaжeш, чe cи вaкcинирaн? " Какво мислят ли, Дойче Зеле - прикрит фашизъм в действие и отнемане на изконни човешки права! С други думи - здравен геноцид! Вменяване на вина от същите тези, дето го пуснаха вируса за "отговорност пред обществото"! А какво общество е това, което допуска с него да се правят експероменти е друг въпрос.
  • 5 Верно ли

    31 2 Отговор

    До коментар #2 от "ЧУДЕСНО":

    ТреснА ни и се оправихме, мало.мник!

    Коментиран от #14

  • 6 kkk

    8 125 Отговор
    не е ваш личен риск защото може да заразите и други хора, които не могат да се ваксинират по различни причини... уж умни хора немците какво им стана последно време не знам... все едно да обяснявам, че мога всеки момент да бутна първия етаж от блока щото там живея и това си е мой риск да...

    Коментиран от #10, #13, #18, #24, #28, #29

  • 7 др Гей Билтс

    64 5 Отговор

    До коментар #2 от "ЧУДЕСНО":

    Като те тресне ще го изкараш за седмица две и ще си имунизиран до живот, а ваксината нали знаеш, че не можеш да я изпикаеш?
  • 8 Ваксъра

    56 2 Отговор
    Немците като са толкова умни, да се оправят. Тук зараза няма и маските трябва да паднат, защото почвечето са го преболедували, а не ваксинирали.

    Коментиран от #11

  • 9 ⚜️Илюминат⚜️

    94 3 Отговор
    Твърде плоско изнудват хората с тези ваксини ! Първо те и към момента са незаконни ако няма извънредно положение и именно за това то се удължава! Второ , не трябва ние да подписваме информирано съгласие , а те да подписват за гарантирана безопасност! Трето , евтина манипулация е че дават привилегии на ваксинираните тъй като всъщност отнемат свободата на другите! Щом ще давате привилегии на набодените, нека те летят безплатно със самолети , а другите да си плащат, нека ползват огромни отстъпки в хотелите , а другите да си плащат! Това е привилегия, а не пълно отнемане на елементарни права като право на труд и пътуване , а после само ваксинираните да ги ползват , сякаш до вчера това не са били изконни човешки свободи ! Хората не са толкова слепи и интуитивно бягат от ваксата !!! Много зле скроен план и много нелепо изпълнен!!!

    Коментиран от #12, #16

  • 10 Ончо

    75 4 Отговор

    До коментар #6 от "kkk":

    А ти откъде пък го измисли че като си ваксиниран не може да заразяваш пак
  • 11 др Гей Билтс

    70 4 Отговор

    До коментар #8 от "Ваксъра":

    В България няма Ковид, защото няма ваксинирани да го разнасят. Това да откажеш ваксина е достатъчен аргумент, че си читав човек, и много скоро ваксинираните ще бъдат отритнати от обществото като прокажени.
  • 12 честен ционист

    5 73 Отговор

    До коментар #9 от "⚜️Илюминат⚜️":

    Друга песен ще запееш като гласуват на общо събрание на етажната собственост, неваксинирани да не ползват асансьора.
  • 13 Ало

    77 0 Отговор

    До коментар #6 от "kkk":

    Много знаещия, ти не разбрали , че и ваксинираните се разболяват и постъпват в болница. Значи и заразяват другите, я ела на себе!

    Коментиран от #15

  • 14 ТАКА СИ МИСЛИШ

    1 23 Отговор

    До коментар #5 от "Верно ли":

    ЧАКАЙ ДРУГАТА ЗИМА.....
  • 15 ТОВА СЕ СЛУЧВА САМО В РУСИЯ

    0 27 Отговор

    До коментар #13 от "Ало":

    СЛАБА ИМ Е ВАКСИНАТА И ГО...ЗАКЪСАХА
  • 16 В ПАЗАРНАТА ИКОНОМИКА

    1 18 Отговор

    До коментар #9 от "⚜️Илюминат⚜️":

    ОСНОВЕН ЗАКОН Е...ПОЛЗВАШ, ПЛАЩАШ....БЕЗПЛАТНО БЕШЕ ПРИ....СОЦА
  • 17 kkk

    46 6 Отговор

    До коментар #1 от "др Гей Билтс":

    Не бъркай критичното мислене с тая олигофрения "антиваксър"- с изключение на една ограничена (като бройка, но най-вече умствено) групичка които квичат нон-стоп срещу ваксините като цяло, то останалите 99,5% от хората нямат нищо против същите тези ваксини. Но в същото време минимум 70% от хората са ПРОТИВ "ваксината" срещу ковид. И са ПРОТИВ по много елементарни причини:

    - много е подозрително "вчера вирус- днес ваксина"
    - дори и да е възможно да се разработи ваксина толкова бързо тя не е достатъчно тествана
    - тези РНК ваксини са нещо което НИКОГА ДОСЕГА не е използвано
    - дълготрайните ефекти не са известни щото не е минало "дълго време"
    - ваксините за сезонен грип се одобряват и тестват МИНИМУМ 5 години, как пък нещо сглобено вчера го обявиха за безопасно?
    - никоя от ваксините НЕ Е одобрена по стандартната схема- ВСИЧКИ ваксини са с временно разрешение за употреба поради спешност
    - НИКОЙ не носи отговорност за последиците, и това беше ГЛАВНОТО УСЛОВИЕ на фирмите за да произвеждат "ваксините"
    - при всяка друга ваксина си има риск от усложнения, но има и кой да носи отговорност при проблем

    Ако си задаваш тези и други въпроси не си член на стадото с мало-умни антиваксъри, а просто си нормален човек с минимум 3 гънки в мозъка

    Коментиран от #20, #31

  • 18 Pilot

    28 2 Отговор

    До коментар #6 от "kkk":

    Проблема е защо не можеш да се ваксинираш, а не хората, които не искат . Защо не държиш сметка на тези , които по презумция трябва да контролират храните, защото са пълни с ета или чистотата на въздуха( София стана половин България ) , или не живееш здравословно и предизвикваш една дузина болести, а трябва някой друг да е виновен !!! Ваксинацията е доброволен акт !!!!!
  • 19 Гост

    14 0 Отговор
    В България положението е същото с политиците, медиите и мисирите, Сузане.... Ако това те успокоява!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ГЛЕДНА ТОЧКА

    28 1 Отговор
    ПАЗЕТЕ СИ ИМУНИТЕТА!
    КОЙ С ДИЕТА, КОЙ С МЕЗЕТА!
    ОСТАНАЛОТО Е НАЛИВАНЕ НА ВОДА В МЕЛНИЦАТА НА МАФИЯ!

    Коментиран от #22

  • 22 ГЛЕДНА ТОЧКА

    23 0 Отговор

    До коментар #21 от "ГЛЕДНА ТОЧКА":

    Маедико-Фармацефтичната мафия!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Механик

    37 2 Отговор

    До коментар #6 от "kkk":

    Спокойно бе! Ти нали си ваксиниран. Теб няма да те хване.
    Ко викаш? Въпреки ваксината, можело да се заразиш? Ми що си се ваксинирал тогава?
    Аман от шилета!
  • 25 мародер

    31 1 Отговор
    Абсолютно точно! И медиите да спрът да канят ваксъри и да спрът да пропагандират ваксинирането. Живота продължава и без да се ваксинирам и не вярвам че ваксината ще ме предпази! Това е една голяма лъжа.
  • 26 26.04 -2019година

    16 1 Отговор
    Сьбрание на ЕС !И какво правят там представители на тези които произвеждат ваксините.Останалите подробности ваксинираните да се по интересуват

    Коментиран от #27

  • 27 ГЛЕДНА ТОЧКА

    14 0 Отговор

    До коментар #26 от "26.04 -2019година":

    Най-силните лобита са на тези с най-многото пари: Военна индустрия, Фармация, Енерго добив,....
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Иван

    8 0 Отговор

    До коментар #6 от "kkk":

    Сравнението с бутане на първи етаж е неуместно. Ваксинираните също се разболяват. И стават потенциални разноситери на вируса Виж Англия и Израел, където цялото възрастно население бе ваксинирано. Но има спасение и за вас, пропагандиращи грипните ваксинации - боцкате се при всяка мутация на вируса.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Хомо дебиликус

    7 4 Отговор

    До коментар #17 от "kkk":

    Един от ефектите на биопрепарата на Файзер, погрешно представян за ваксина е, че започва да променя личноста на ваксинирания.Това го наблюдавам от 2-3 седмици при хора ваксинирани преди месец и половина. Стават вербално агресивни, за сега, и не признават чуждо мнение.Наблюдавам го при някой от боцнатите си колеги.И не знам, може и да съм параноик но телефона ми намира блу тут устройства с 6 байтови двоични сигнатури когато има някой боцнат наблизо...
  • 32 Дриймса

    5 2 Отговор
    Това че голяма част от писачите сте го прекарали, не означава, че много хора са го прекарали. Не са повече от 40% заедно с ваксинирните които са около 5%.Аз не познавам никой в близкото ми обкръжение, който да го е прекарал, а заради маските тази година никой не прекара и грип.
  • 33 кочо

    5 1 Отговор
    ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ТВЪРДИ МЕРКИ КЪМ ТЕЗИ КОЙТО НАЛАГАТ ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ВАКСИНАЦИЯ.ИМА РЕДИЦА НЕГАТИВНИ ПРИЧИНИ ЗА ТОВА.ДА НАЛАГАШ ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ВАКСИНА НА ДРУГИ ХОРА Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ.ВАКСИНИРАНЕТО НЕ Е ЛЕЧЕНИЕ.ПСИХОЗАТА -ВАКСИНИРАНЕ Е УДАР НА ЛИЧНИТЕ И ЗРАВОСЛОВНИ НАВИЦИ НА ХОРАТА.ТОЗИ РЕКЕТ ТРЯБВА ДА БЪДЕ СПРЯН НА ВСЯКА ЦЕНА.