14 Септември, 2021 21:06 11 684 48

Звездният готвач, който иска да съживи Северозапада

  • видин-
  • северозападна българия

Районът на Видин има най-лошите показатели в цяла България относно доходите и качеството на живот

Звездният готвач, който иска да съживи Северозапада - 1
Снимка: DW
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Българският Северозапад се обезлюдява осезаемо. За да обърне тенденцията, един международно известен звезден готвач е решил да отвори там ресторант и да привлича платежоспособни клиенти от цял свят.

Цели 18 години Филип Захариев е обикалял света, за да работи в най-различни кухни. Последната му спирка е била звездният ресторант "Gruvelagaret" на норвежкия остров Шпицберген. Преди 1 година той се върнал в родния си край – в Северозападна България, която е един от най-бедните райони в целия ЕС. Хората масово го напускат, населението застарява, цели села западат или направо измират. И точно на това място – в родното си село Стакевци на 70 км от Видин и на 3 км от сръбската граница 35-годишният Захариев е решил да открие звезден ресторант и две къщи за гости. И по този начин да даде надежда на хора като Иванка Петракиева.

Преди в селото е имало живот

Преди 60 години Петракиева се заселва в Стакевци, след като се омъжва за военен. Тогава е била на 18 години. Тя ясно си спомня какъв бурен живот е кипял някога в селото: „Беше хубаво. В селото тогава живееха 3000 души – все добри хора. Всяка неделя на мегдана играехме хоро", спомня си жената, която всички в селото наричат „баба".

Това, което най-много липсва на Иванка днес, са хората. Днес в селото живеят не повече от 130 души, повечето от които са на възраст между 70 и 80 години. „Не зная защо стана така. Хората просто избягаха, а селото западна. Сега има само чакали и прасета, нищо друго", казва Иванка.

Филип Захариев се надява, че ресторантът му ще привлича хора от цял свят и така ще помогне за съживяването на района. Само че не всички местни хора вярват, че чудото може да се случи.

Много други села в Северозападна България имат същата съдба като Стакевци. Обезлюдяването е огромен проблем за цяла България. За 30 години населението на страната е намаляло с една пета – от 9 милиона през 1989 година на малко над 7 милиона днес. Тази масова емиграция надхвърля по мащаби дори онази в страни като Сирия и Босна, в които са се водили войни.

България „се обезкървява"

Негативната тенденция ще се задълбочава през следващите години, сочи изследване на германската фондация „Фридрих Еберт" в София. Очакванията са, че през следващите 20 години населението на страната ще спадне от 7 на 5,8 милиона души.

Драматичните последици от това развитие се виждат най-добре в бедните райони на страната като Северозапада. Някогашният икономически център на Дунава – град Видин – днес е бледо подобие на себе си. През последните 10 години той е загубил една четвърт от населението си, което продължава да намалява с 16 процента годишно, сочи изследване на софийския Институт за пазарна икономика.

Според експертите основните причини за този негативен тренд са продължаващото бягство на хората и високата смъртност на населението, която се дължи на лошото качество на живота и липсата на достъп до здравеопазване. Междувременно 30 на сто от населението на Видин е на 65 години или повече.

Районът на Видин има най-лошите показатели в цяла България относно доходите и качеството на живот. През 2019 година средният годишен доход на домакинство е възлизал на 3437 лева, което е два пъти по-малко от средния за страната (6013 лева). Безработицата е достигнала 19 процента (при 5% средно за страната), а 35 на сто от жителите на Видин живеят под границата на бедността.

Ресторантът на Филип Захариев отдавна вече би трябвало да е отворил, ако не бяха пречките, с които готвачът постоянно се сблъсква – включително с администрацията. Така разходите постоянно растат, а спестяванията на Филип вече свършват. Но той е твърдо решен да завърши започнатото и така да допринесе за по-доброто бъдеще на един от най-бедните региони в Европа.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 46 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Това са

    64 6 Отговор
    фактите. А иначе Буцо ти тути буци може да говори лакърдии колкото иска.
    Какво бил направил, как бил най-подготвеният, как допреди 6 месеца в България е текъл мед и масло.
  • 2 бах Киро

    40 20 Отговор
    Toя младеж или пере пари и зад него има някакъв друг бизнес или е тръгнал на виртуално финансво самоубийство.Аз съм от трънския край,но бъдеще там не виждам.Мъртвило е от където и да го погледнеш.

    Коментиран от #4

  • 3 Местен

    57 5 Отговор
    Касмет, млади човеко! Но Северозападът освен че е обезлюден, е и обезкървен и под диктатурата на местните " величия". Както е казано: " Ако имаш вуйчо владика, поп ще станеш". За съжаление управляват дерибеи, каквито не е имало и по турско. Не се предавай, защото в нашия ген и нашата кръв са " бамбашка"– добри, сърдечни, корави планинци, ама прелее ли ни чашата, никой не може да се отърве. Успех!!!

    Коментиран от #18, #48

  • 4 Местен

    47 3 Отговор

    До коментар #2 от "бах Киро":

    Северозападняците сме друга порода. Колко велики личности сме дали на България и на света– от изкуство, култура, до нанотехнологии и медицина. Да не пропусна и спорта– последното, което ми пълни душата е момчето на 6 годинки от Берковица със постиженията си по шахмат. Та, Наздраве на всички и успех на Филип Захариев!
  • 5 Млад видинчанин..

    14 26 Отговор
    До преди ,6 м..вс беше ок...Ок.,бе,,!!Бати Борисов,,даваше всичко,за Северозапада,,сега Радев спря ,крана..За 5 м,обедняхме,,Пък ,кви яки бяхме.!!.

    Коментиран от #7

  • 6 РАЗБЕРЕТЕ ! ! !

    36 10 Отговор
    Администрацията , държавните служители и магистратите виждат в такива хора основните си врагове и противници ! За това всеки който реши да работи за себе си му се припомня че това не е редно ! Така както беше през комунизма . И законите са същите още от тогава . За това си знайте докогато ни управляват социалистически и комунистически работодатели , съдии , магистрати , държавни служители , банкери . . . ако си въобразявате че тази мафия ще ви позволи да работите и да печелите като не им станете работник , то знайте че ще се сблъскате с висока и дебела стена . Жалко за опитите на готвача . Социалистическата или комунистическата държава може да ви позволи единство да им бъдете работници роби ! В хотелите ресторантите почивните бази барове и казина собственост на посочените хора кой ще им работи за без пари ? Опомнете се .
  • 7 КОЙ

    28 2 Отговор

    До коментар #5 от "Млад видинчанин..":

    Давал е трънки, и ББ и Радев ходят там където има турци.За Българите от северозапада последните 30 години никой от управлението не мисли.

    Коментиран от #16

  • 8 Олегунар Сол без кяр

    13 5 Отговор
    И на кого е готвил на Шпицберген тоя ?

    Коментиран от #11, #15, #46

  • 9 Порно

    40 1 Отговор
    Преди години бяхме в съседно село , да помогнем на родителите на приятелка. По някое време огладняхме , и понеже у старците си бе мизерия , си викам все ще има нещо в кръчмата. Като попитахме за ядене , кръчмарят се почеса , и вика , то има , ама не смея да го предложа на вас. Ама се обади на жена си, тя донесе продукти от къщи , и врътна омлети ,салата и невероятни палачинки. Сметката бе толкова скромна , че платих на практика двойно , за да се усети , че давам бакшиш. Човека вика - голяма мизерия е , нямат пари хората тук.
  • 10 Механик

    28 2 Отговор
    И кво? как ще съживява Северозапада, поредният ВИП-черпак? Ше ги рани с трюфеле или ше ги учи да првят "пиле-лютика", дето ти и без друго знаят как се прави, само дека нема пАри за пилешко, що пилешкото гони 10 лева?
  • 11 На белите

    12 1 Отговор

    До коментар #8 от "Олегунар Сол без кяр":

    мечки.
    Примерно полярен изследовател със гъбен сос.
  • 12 Студопор

    23 2 Отговор
    Тоест, човека ще готви скъпи префърцунени блюда за богаташите и това трябва да съживи северозапада...? Как?! Местните нито ще могат да си позволят да ядат там, нито ще им осигури работни места. Освен, може би за няколко чистачки и един-двама келнери.

    Коментиран от #14

  • 13 Гошо

    24 1 Отговор
    е точно с кръчма ще съживява Стакевци че и целия Северозапад А като иска толкова да го съживява тоя Северозапад, да отвори химическия комбинат и готово ,ресторант щял да прави, леле та мале голема индустрия големо ноу хау

    Коментиран от #21

  • 14 Местен

    24 1 Отговор

    До коментар #12 от "Студопор":

    Сещай се, че това не е за местните. Ще се юрнат " слободясали", дето се чудят къде да си похарчат парите и на кое неоглозгано от чакалите на туристическия бизнес да отидат за уикенда или през празничните дни. В Северозапада като почнеш от връх Ком, Вършец, стигнеш до Лом, Козлодуй, Баба Вида, Магурата , Леденика и де що се сетиш в областите Видин, Враца и Монтана, все има що да видиш, да се нарадваш от душа и сърце. От история до съвременност– за всеки вкус има по нещо. Но, за да потръгне малко, за да има някое и друго работно място за млади хора, са необходими точно такива ентусиасти като Филип Захариев. И.... Не съм му PR, а просто познавам красотите на региона.

    Коментиран от #17, #30

  • 15 Бай северен

    3 2 Отговор

    До коментар #8 от "Олегунар Сол без кяр":

    Със сигурност не за такива като теб
  • 16 Дърт пее..раст...

    18 2 Отговор

    До коментар #7 от "КОЙ":

    И защо ,Радев и Борисов,не ходят в северозапада???,Защо??..И защо ходят в Помашко турската част...???Защо!!
  • 17 Бай северен

    20 0 Отговор

    До коментар #14 от "Местен":

    Абсолютно си прав. Аз също съм от този край. Трябва да има такива хора, за да се променят нещата

    Коментиран от #31

  • 18 Некой си

    15 4 Отговор

    До коментар #3 от "Местен":

    Какъв късмет бе, пич. Тоз ентусиаст ще го обезкостят за нула време местните чиновници и дерибеи. Всеки като него, опитващ се да започне нещо е обречен на неуспех. Да си къта паричките и да си се връща по белите държави на работа. Така и така си е пробил пътеките. Тук е обречен...

    Коментиран от #28

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Бай северен

    18 4 Отговор

    До коментар #13 от "Гошо":

    Гошо, времето на социализма мина. Няма как да отворят химията). Но много на брой малки семейни бизнеси ще променят нещата. Все ще е по добре отколкото е в момента. И нищо не се променя за няколко дни.

    Коментиран от #27, #39

  • 22 Чарелсон който живее на по крива

    3 4 Отговор
    Готвил..по гемиите в Северно море

    Коментиран от #24

  • 23 Звездовиден готвач чеф Берсерк

    3 5 Отговор
    Готвил е на Тор и катуна им .Храната е осигурена от месото на огромния глиган Сехримнир, когото колят всеки ден (и всяко утро той възкръсва), а ратай готвачът Андхримнир го приготвя в котела Елдхримнир. 😆😆😆
  • 24 Бай северен

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "Чарелсон който живее на по крива":

    Сигурно, така като гледам ти явно си без л там)))
  • 25 СелМа Багерльоф

    3 0 Отговор
    Може ли да готви пълнен елен карабу,го признавам
  • 26 Ластрид Дръндрен

    5 1 Отговор
    Много ме са яде леминги на фурна със ислански лишеи и буревестничи яйца
  • 27 Гошо

    10 2 Отговор

    До коментар #21 от "Бай северен":

    Да де то кръчмата най бизнес с перспектива за развитие на района ,особено пък за Стакевци Да беше почнал да гледа овце, крави ,да кажеш нещо да, ама да ми разправяш кръчма

    Коментиран от #29

  • 28 Местен

    10 1 Отговор

    До коментар #18 от "Некой си":

    50на 50! Явно човекът е авантюристична натура, или е новият Дон Кихот, но със сигурност носи гена и духа на Северозапада. Ако не опита, как ще разбере дали ще се получи, или не? Но пък местните са свестни– ще го подкрепят дори и за малко пари да работят. Шансът е местните дерибеи " с чужда пита помен да правят", т.е. формално да го подкрепят( по–скоро да не му пречат) и ако потръгне бизнесът, да се бият горделиво в гърдите, да се снимат по медиите и да си приписват заслуги за развитие на туризма в региона. Да не забравя– дерибеите като нищо ще си припишат огромни заслуги, ще кандидатстват по някой европроект и ще си напълнят гушките до пръсване( та имат интерес де и може пък да се случи).
  • 29 Местен

    16 2 Отговор

    До коментар #27 от "Гошо":

    Ти нещо да гледаш крави, овце, кози, та да се правиш на разбиращ? Познавам хора от Копиловци, дето гледат кози и знам за какво става въпрос. Познавам и пчелари от целия регион, чийто труд безкрайно уважавам, но за тази година в цялата страна бизнесът не получи и стотинка субсидия. Зърнарите са най–добре– мафия отвсякъде, за тях пари все има и все са им малко, да не говорим, че покрай пръсканията унищожиха и билки , и пчели и обикновени треви и отровиха все живо по въздух, земя и вода.

    Коментиран от #41

  • 30 Студопор

    9 3 Отговор

    До коментар #14 от "Местен":

    Викаш - никой у северозападо до сега се не е сетил да отвори кръчма? Или къща за госкье? М? И идва тоа изклесяк от нейде и ви открива топлата вода...? Па хубаво... Дано стане, ама надали...
  • 31 koksan77

    14 1 Отговор

    До коментар #17 от "Бай северен":

    Аз също съм от този край и съм работил като старшина на заставата. Познавам хората в Стакевци и честно казано това са много мили и изстрадали хора. А относно ресторанта е много хубава идея-евала на момчето, не го познавам, защото когато съм служил той не е бил там, но БРАВО от мен. В Стакевци има детски лагер, който също го бяха обрекли на провал, но напук на песимистите лагера работи и всичко е идеално. А от Белоградчик до с. Стакевци (около 18 км) има поне 10 и повече къщи за гости-всеки ще прояви желание да види този ресторант. Както се казва да стигнеш до Рим и да не видиш папата. Така, че смело напред, българина за ядене и пиене винаги намира пари.

    Коментиран от #38

  • 32 аз съм БЪЛГАРИН

    8 0 Отговор
    последно време ДПС ПУСНА ПИПАЛА В ТИЯ ЗАПАДНАЛИ МЕСТА НА СЕЕРОЗАПАДА
  • 33 Сатъра на Хана

    9 1 Отговор
    КИТАЙЦИТЕ ще идват на Гурме Ресторант и ДА ИЗУЧАВАТ КАК МОЖЕ ДА СЕ ПРОВАЛИ ЕДНА ДЪРЖАВА САМО ЗА 32 ГОДИНИ
  • 34 Фаро

    2 0 Отговор
    Дано размисли,ако не е късно
  • 35 Северозападна се управлява от местни

    11 0 Отговор
    Феодали!!! Монтанския Феодален Окръг, Трагедия!! Външен човек, фирма докато не му съсипат Бизнеса и накрая пре съда"законно, му го вземат" Не го оставят!! с Меляне общ Г Дамянов Софийска фирма купи Бившето ТКЗС, най голямия цех, за производство на Бурета, каци, кашпи, палета, сушена паркетина!! ВЗЕХА НА ФИРМАТА Предприятието!!! Кмет на Общината, нотариус по сделката Фидосова, Накрая ЧСИ Мая Иванова от Монтана го продаде на местен житар за 40хил лева толко струва само едната сушилна за дървен материал) 15 300 кв метра двор, 3000кв метра ремонтирани напълно сгради!! Бандитска история!! Участваха и двама бивши милиционери от МонтанаГиТ Богданов единия съученик на кмета на Общината Тодоров!! ОПГ!!! Това е Проблема на Северозападна, Феодалите, администрацията, Полицията, съд. Всичко е едно ОПГ на Окръжно Ниво!! Всичко тома мина през съда с една фалшива скица издадена от община ГДамяново, без подписи, без дае заведен някъде, без дае плащана, без собственика на имота дае поръчал!! Тази скица мина през съда, като основен, единствен документ, на база на който взеха предприятието на Софийската фирма!! А тя Има Тръжни документи за покупка на имота на търг, Банкови документи, чее за платено всичко, Нот Акт от Същата Фидосова, която не пожела да отиде в съда да си защити Нот Акт, защото ЧСИ то Мая Иванова ие лична приятелка, в едно, ОПГ!!! Това е Северозападна, Монтанския Феодален Окръг!! Този в Стакевци Готвач, ще направи къщите за гости и ще муги вземат феодалите! Дъ
  • 36 Северозападнал

    12 1 Отговор
    Тук местните се молят да не им прилошее,че болниците ги закри тиквата.Богаташите могат само да омрат в наща джунгла.Момче,вземай майка си и бягайте по Европа да види малко свят жената,това е живота.Кухнята не е живот,където и да било по света.Богатите ресторантьори са перачи а не готвачи
  • 37 Пише тия редове бивш собственик, получил

    8 0 Отговор
    Инсулт, когато му взеха предприятието, и отгоре на всичко ще му описват покъщнината, защото държал на ЧСИ то 40 000лв на нея разходи!! А беше здрав, прав човек, сега с инсулт и влачи един крак!! Плащал е данъците към Държава и община 10год приди това! Общината е Първо Частно село на Веска Орионката. Г Дамяново Монтанско Нейните имоти никой не посмя да пипне централата, Рибарника, Избата!! Макар, че тя на търга беше представила банково бордеро, подписано от нея, но не платено в Банката, за разлика от собствениците на предприятието, които си баха платили до стотинка,!! За това е пропаднал Северозапада!! Няма, държава, няма съд, няма полиция, едно Голямо ОПГ начело с Феодали!! Който се чувства обиден, засегнат, може да ме съди!! Аз не можах да ги осъдя,!!
  • 38 Гошо

    2 1 Отговор

    До коментар #31 от "koksan77":

    Абе не че му желая лошото на момчето ,да отваря и да му върви Дразни ме това че ми говорят глупости
  • 39 Гошо

    7 0 Отговор

    До коментар #21 от "Бай северен":

    Хе хе то излезе май че индустрия имало само през соца ,а сега кръчми
    Шегувам се ,ама реално си е така
  • 40 Валери Божинов

    3 1 Отговор
    Ако направите футболен отбор, в село Стакевци , идвам да играя в него, а вечер яки кючеци в кръчмата на шеф готвача от Швеция.
  • 41 Гошо

    1 1 Отговор

    До коментар #29 от "Местен":

    Е така де всички имат проблеми с бизнеса само кръчмарите не и то за това тоя натам се ориентирал Ама нещо в статията пише че прът му слагали в предприемаческото колелото на тоя спасител на северозапада
  • 42 ЦСКА

    8 0 Отговор
    В момента запада цяла България, а не само северозапада. Само София, Пловдив и по морето може би не западат, но дори тези самодоволни хора ще го усетят щом другите в БГ не са добре. Дано има някаква програма насочена към развитието на регионите, но да бъде истинска.
  • 43 Владо

    9 0 Отговор
    И аз съм от Северозапада . Балканът там - Стакевци , Върбово , Чупрене , е по-красив и от Родопите ! Най-подходящо е развитие на туризма ! И в момента къщите за гости в региона действат и имат клиенти ! А който направи хотел на брега на Рабишкото езеро ( до Магурата) и предлага коне за езда , лодки , колелета , концерти вътре в залите на пещерата - ще стане милиардер !!! А на момчето от Стакевци пожелавам успех !

    Коментиран от #47

  • 44 Един

    1 1 Отговор
    Ше храни пустиняците северозападнали. :)
  • 45 Рада бездънната

    0 0 Отговор
    В крайна сметка както казват в Европа "Като нямат хляб да ядат пасти" За това е ресторанта, ама първо да се ваксат и тогава при келнера.
  • 46 бузю

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Олегунар Сол без кяр":

    на когото ще готви и тук - на никого , или той си готви и си го яде , щото няма кой друг
  • 47 Гошо

    0 0 Отговор

    До коментар #43 от "Владо":

    Ти па, има ,колкото щеш има там .Само дето пещерата няма кой да осветява и си е станала една дупка
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.