19 974127

Асен Йорданов пред ФАКТИ: Ако беше приет Закон за лустрацията, България нямаше да е в това състояние

 • асен йорданов-
 • биволъ-
 • 10 ноември 1989 г.-
 • 32 години-
 • държавна сигурност-
 • дс-
 • задкулисие-
 • румен радев-
 • продължаваме промяната

"Нямаше да бъде възможно последвалото чудовищно разграбване на българската икономика", поясни основателят и главен редактор на сайта за разследваща журналистика Биволъ

Асен Йорданов пред ФАКТИ: Ако беше приет Закон за лустрацията, България нямаше да е в това състояние - 1
Асен Йорданов, снимка: Ани Лозева/БНР
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

32 години след 10 ноември 1989 година България е много променена, но в същото време, изхождайки от тази промяна, Родината ни е пропуснала много повече шансове да бъде нормална демократична държава, отколкото е променена. И днес, ако чуете разни преструващи се на антикомунисти и демократи да си честитят "докарването от тяхна страна на демокрацията", имайте предвид, че с ролята им на подлизурковци във времето след 1989 те са били гарантът в България никога да не усетим истински либералната демокрация във всичките ѝ проявления.

32 години по-късно България не може да празнува, защото демокрацията у нас е фасадна, а икономическата и политическата власт е в ръцете на онези, които я държаха и преди 10.11.1989 година - дали пряко, дали чрез техни наследници.

За да поговорим за тази неприятна актуална реалност, връщайки се и назад, но обсъждайки и текущата ситуация, от ФАКТИ потърсихме основателя и главен редактор на сайта за разследваща журналистика Биволъ - Aсен Йорданов, който се съгласи да даде интервю за медиата ни.

С категоричност можем да кажем, че Биволъ е една от малкото независими медии в България и заедно с Bird.bg са единствените, които правят качествена и независима разследваща журналистика с насоченост към престъпленията на различните български власти и олигарси.

Благодарение именно на Асен Йорданов и екипа на Биволъ, който в годините разкри невероятни злоупотреби с публични средства и ужасни корупционни и други зависимости в публичните институции на страната ни, кочинката на мафията, която дирижира процесите в България, бе малко поразтърсена. Засега обаче, въпреки "подадения голов пас" от свободната разследваща журналистика, българското гражданско общество не намира сили да унищожи мутро-ченгеджийското задкулисие и след това да построи една демократична и преуспяваща България.

Интервюто ни с Асен Йорданов четете в следващите редове. И не се отказвайте по средата, дори да Ви се стори дълго, защото съдържанието на тези редове посредством нито една телевизия няма да стигне до Вас.

- Г-н Йорданов, 32 години след 10 ноември, може ли да се заяви, че комунистическата Държавна сигурност продължава абсолютно да контролира основните процеси в страната?

- 32 години след 10 ноември за съжаление ние не живеем в автентична демокрация. България се намира в едно странно състояние на посткомунистическо общество, което не е построено върху пазарния принцип, в него няма върховенство на закона, за съжаление, и няма всеобща справедливост. Това са основните причини младите хора в България да не могат да видят тук своето бъдеще, страната да изпада във все по-дълбока и все по-необратима демографска, икономическа и социална криза, обществените ресурси да продължават да бъдат разграбвани и т.нар. политическа класа, която се е превърнала в една плутократична класа, да продължава да се върти на сцената на политическия театър с едни и същи играчи и лица, сменящи само своите маски и дрехи. А все пак за новите лица, които се появяват на тази политическа сцена, задължително условие е да са неизменно контролирани и ръководени от задкулисие, което е едно и също.

Това задкулисие е съставено от номенклатурни структури на бившата комунистическа партия и комунистическата Държавна сигурност, които чрез неограничената си политическа власт и подставени лица успяха да овладеят всички ресурси и структури в България - политическата, финансовата и икономическата система на страната.

Ако си направим равносметка след 32 години, можем да кажем, че живеем в една обезкървена държава, с една все по-застаряваща и нежизнена нация, с един изтичащ навън огромен умствен ресурс и потенциал от млади хора, без перспектива в България да се установи свобода на словото и една истински честна, и некорумпирана съдебна система. Това се случи точно защото въпросното задкулисие, което управлява страната чрез своите марионетки и което контролира абсолютно всички парламентарно представени политически партии, няма интерес от това в страната да има истинска демокрация, да има истинска пазарна икономика, да има власт, която наистина да работи изцяло в обществен интерес и да не си позволява разграбване на обществения ресурс чрез корупционни схеми.

- Някъде в народопсихологията ни ли се крие това, че не успяваме да излезем от тази мъртва хватка на злокобната Държавна сигурност, която можем да кажем, че сега е една добре организирана мрежа от субекти, която във времето се е и възпроизвела?

- Ще започна от последното, което споменахте във въпроса. Да, те се възпроизвеждат чрез свои наследници, чрез свои млади протежета. Още повече, те не присъстват физически във властта, но контролират процесите, все още са доста жизнени и могат да го правят. Един по един си отиват, но техните наследници остават. Един типичен млад наследник на тези структури на зловещата комунистическа Държавна сигурност е Делян Пеевски, който има огромно влияние в страната. Ахмед Доган също, но той остаря, пенсионираха го.

Конкретно на въпроса Ви. Нашата народопсихология е продукт и на историческата ни съдба като народ, и фактически тази народопсихология в момента определя нашето сегашно състояние. Ние като народ, като нация сме преминали през две от най-апокалиптичните вълни в историята на човечеството и то в най-тежкия им, и продължителен вариант. Османското владичество и след това комунизмът.

Османското владичество е изтрило цялата история на България, всички достижения на българската цивилизация, и то е продължило цели 500 години. Било е заличено съзнанието за народ.

След написването на "История славянобългарска" имаме едни 150 години, в които с огромно закъснение след развитите европейски нации наново започва да се създава едно ново национално съзнание, което започва да развива наново своята свяст и точно тогава се случват жестоки национални катастрофи, жестоко разпокъсване на нацията. Още преди да сме излезли от тези национални катастрофи следва комунизмът, който поразява започналата да се развива българска национална свяст и съзнание в духовен мащаб. Това е най-тежката щета от комунизма, тъй като той зачерква цялата ценностна система - че ти си българин, че си православен християнин, че спазваш християнските добродетели. Всичко това се зачерква, обявява се за грях и се налага по демоничен начин комунистическата ценностна система - за диктатурата на пролетариата, за това, че богатият е враг, че той трябва да бъде унищожен, че неговият имот трябва да иззет, че всеки, който е срещу комунистическата диктатура е враг на държавата си и нацията си, и трябва да бъде преследван, затворен, убит. Нямаш право да изразяваш свободно своето мнение, трябва да повтаряш до припадък постулатите на партията и нейните девизи. Нямаш право да имаш Бог - твоите богове са Димитър Благоев, Карл Маркс, Георги Димитров, Ленин и ръководителите на партията.

Това е тежко поражение в демографски, в културен и в духовен план. И особено след този апокалипсис, фактът, че ние по някакъв начин мърдаме, че сме живи, че мислим, че имаме искричка на съзнание, че може би имаме някаква мисия и смисъл да ни има - това е постижение и чудо.

А към всичко това ще прибавя и 32 години посткомунизъм. Вампирясал посткомунизъм, в който бившата комунистическа каста се трансформира и се превърна в едно задкулисие, което създаде една престъпна и чудовищна мафиотска система, която вече по най-безцеремонния, арогантен и брутален начин започна да ограбва ресурсите на страната и да превръща цялото население на България в крепостни селяни, които да обслужват тази каста на червената олигархия.

Много изстрадал народ сме и дори това, че ние двамата си говорим за тези неща, пука ни, опитваме се да се съпротивляваме и си позволяваме да вярваме в илюзията, че доброто ще победи, е чудо. Да вярваме в нея е единствената ни възможност да се чувстваме живи и да има някакъв смисъл от това, че съществуваме.

- Какво е обяснението Ви за това, че правителството на ОДС начело с Иван Костов, когато имаше абсолютно мнозинство в Парламента със 138 депутати, не проведе лустрация, с която да започне истинската промяна в България?

- Ако беше приет Закон за лустрацията, както се прие в Чехия, в Източна Германия и други страни от бившия Източен блок, нещата в България сега изобщо нямаше да са в това състояние. Нямаше да бъде възможно последвалото чудовищно разграбване на българската икономика.

Това, че правителството на Иван Костов и лично той прокламира тезата, че лустрация не трябва да има, защото към 1997 година тя вече била закъсняла, беше първото много сериозно разочарование за демократично мислещата общност, защото тя се надяваше, че действително ще има истинска промяна в обществено-политическия живот и управлението на страната. Костов трябва да даде отговор по този въпрос, но смислен и логичен отговор за неосъществената лустрация няма. Водещата статия на Иван Костов във вестник "Демокрация", че лустрацията е закъсняла, ще остане в историята като един мрачен пример за това как по един много безотговорен начин беше пропилян шансът истинската демокрация в България да победи.

След това се случиха и други неща, които показаха, че намеренията на правителството на ОДС не са точно такива, каквито очакваха хората. Ще спомена две неща, които са знакови и определящи и във времето те дадоха своите плодове.

Едното е продажбата на "Нефтохим Бургас" - най-голямото мултифункционално нефтохимическо предприятие в Източна Европа, на руската фирма "Лукойл", която директно експортираше руско влияние. Чрез стъпването си в България и монополизирането на българския енергиен сектор, фирмата "Лукойл" започна да упражнява огромно политическо и медийно влияние, а с това и влияние над българското общество. Някои от хората ще си спомнят, че големите вестници в България - отляво или отдясно на главата си имаха емблемата на "Лукойл", защото фирмата беше основният спонсор на големите медии в България и всичко, което трябваше да се пропагандира и бъде като медийна концепция на тези издания се контролираше от "Лукойл". Влиянието на тази фирма продължи и след идването на Симеон Втори на власт, когато се започна целенасоченото изграждане на образа на Бойко Борисов като новия месия. Всички вестници на "Лукойл" отделяха специално внимание на това нещо.

Друг важен факт е, че заедно с приватизацията на химическия комбинат, на рафинерията, се приватизираха и огромни земи, които влизаха в неговия ареал. Резултат от тази огромна приватизация на тези земи е и сегашният Догансарай, защото полуостров Чукалята, където се намира Догансарай, беше приватизиран от "Лукойл" тогава, по времето на Иван Костов, който се явява човекът, който даде тази държавна собственост на руската компания, а после Валентин Златев продаде въпросния терен на фирма от обръчите на Ахмед Доган. След това с пари от КТБ, които никога не бяха върнати, беше построен Догансарай, който се превърна в еманация на беззаконието в България и бе като етикет на избухналите през 2020 година граждански протести.

Документирано е, че имаше фирми от Америка и Близкия изток, които даваха до 6 млрд. долара като цена за "Нефтохим Бургас", но тя беше подарена на руснаците, чрез което руското държавно влияние в България стана непреодолим фактор.

Второто нещо, което ще спомена, е това, че именно правителство на Костов създаде и издигна до най-високите етажи на властта двама души - Христо Бисеров и Йордан Цонев. Показателно е, че когато все пак се усетиха и ги отстраниха от СДС, и двамата намериха убежище в ДПС, разбира се, в ченгеджийската партия, където намират убежище всички дискредитирани или отхвърлени след свои огромни политически или корупционни издънки кадри. Както и Пеевски след НДСВ намери пристан в партията на Доган.

Лансирането на политик като Йордан Цонев от страна Иван Костов издава дълбоката свързаност и взаимозависимост на тези мрачни структури от задкулисието и бившата ДС с всички политически сили, които са управлявали България. А тези структури дълбоко, генетически са свързани с Русия още от комунизма и връзките с руските служби никога не са прекъсвали.

- Стигаме до наши дни. Как приемате това, че Румен Радев масово е провъзгласяван за борец срещу мафията, но реалността показва, че е заобиколен от ченгета от комунистическата Държавна сигурност? Самият председател на така наречения му Стратегически съвет - Александър Маринов, също е с принадлежност към мракобесната ДС.

- Фактът, че в инициативния комитет, който издигна кандидатурата на Радев за втори мандат, гъмжи от бивши агенти на Държавна сигурност и всякаква подобна клика, е много показателен. Второ, съветниците около Румен Радев в огромната си част също са бивши агенти на ДС, а може би и настоящи, защото някои от бившите ги водят настоящи. Това е така, защото в сега съществуващия Закон за досиетата е записано да не могат да излизат наяве активните агенти. Има много министри във всички правителства, които са агенти и са били агенти на Държавна сигурност, но техните досиета не излизат в Комисията по досиетата заради тази особеност в закона. Няма да издавам имена, но става въпрос за знакови фигури.

Другият факт е, че когато Радев стана президент, много силно се говореше и това беше факт, а именно, че той е съветван от приближения на Путин ген. Решетников. Предизборната пропаганда на Радев е била контролирана от него, така че връзките с руските служби и структури са много явни и очевадни.

Когато стана президент, Румен Радев продължи политиката на предшественика му Росен Плевнелиев, който беше кадър на ГЕРБ, издигнат от Борисов, и обслужваше интересите на статуквото и задкулисието. Радев, точно като Плевнелиев, отказа официално да предостави стенограмите за фалита на КТБ, с чиито пари бе построен Догансарай. С пари от същата банка Пеевски изкупи всички медии, с пари от нея бяха приватизирани Булгартабак и телекомуникационната компания БТК.

Това действие на Румен Радев даде ясен знак, че той не е автентичен носител на каквато и да е промяна. Биволъ заведе дела срещу него и с това бяхме първите, които влязоха в сблъсък с него в качеството му на президент. Осъдихме го, и то два пъти, за да бъде принуден да изкара стенограмите за фалита на КТБ и да се види, че цялата тогавашна политическа клика е била в съгласие за това банката КТБ да бъде изкуствено фалирана, следите да бъдат заличени и парите да бъдат откраднати. Чудовищно престъпление, за което нито Цацаров, нито Гешев сe сезира както трябва и няма никой подведен под отговорност. И това нещо Румен Радев го покриваше.

Оттам нататък действията на Радев могат да бъдат обобщени като никакви. Във всички тези години Биволъ водеше кървава битка за разкриване на истината около скритите собствености на Пеевски, около неговите офшорни дружества, водехме битка и за разкриване на чудовищните злоупотреби с европейски фондове, в които разкрихме "Апартаментгейт", в които разкрихме къщите за гости. Преди това разкрихме записите на "Двете каки", които показаха страшната корупция и зависимости в съдебната система. По нито един от тези изброени въпроси Румен Радев не взе отношение.

А в крайна сметка, дори след изобличаването на Гешев преди избора му, Радев го нямаше никакъв в протестите срещу избирането му за главен прокурор. Нямаше го в защита на свободата на словото, когато Биволъ беше репресиран посредством всякакви прокурорски проверки, следствия, разпити и ревизии. Тези неща и до ден днешен не са спрели, но него продължава да го няма.

С излизането на снимките от спалнята на Борисов, което си беше активно предприятие, и то нескопосано направено, без с това да казвам, че няма или има пачки, кюлчета и т.н., което прокуратурата така и не провери, изкараха от кожата Борисов и той заподозря Радев като главен виновник за този шпионаж, който е бил упражнен върху него. Според мен Борисов нарочно беше изкаран извън нерви, като това беше причината той да индикира Гешев, който придоби смелост и по най-безцеремонния начин обискира президентството. Когато това се случи, а то бе абсолютно недопустим акт от страна на главния прокурор, който си личеше, че е политически мотивиран, Румен Радев видя опасност за себе си. А демократично мислещите хора видяха сериозна заплаха за демокрацията в страната, защото това беше знак за преврат и налагане на прокурорска диктатура, и протестите съвсем логично и правилно "избухнаха изведнъж".

Ако Гешев не беше атакувал Радев по този начин, президентът никога нямаше да излезе от президентството и изведнъж да се качи на гребена на вълната на гражданските протести с вдигнат юмрук. Той не го направи толкова години подред, Той, Радев лично подписа указа за назначаването на Иван Гешев като главен прокурор, а достатъчно компетентни специалисти заявиха, че президентът е могъл да не подписва този указ. Румен Радев и в това съдейства на задкулисието и днес той е новият избраник на задкулисието.

- А как си обяснявате неуспеха на миналогодишните протести?

- За съжаление тази вълна (б.р. и тази вълна) на абсолютно справедлив народен гняв беше маргинализирана и овладяна от същите тези тъмни структури на задкулисието и политическото инженерство. Целта беше тази гневна вълна да бъде преобразувана в удобни и контролирани "партии на промяната" и тези "партии на промяната" да се явят като носители на промяна със старите лица, старите политически инженери, за да бъде изчегъртана ГЕРБ от властта. Идеята обаче е на тяхно място да бъдат сложени "старите вампири" и "червените демони" от предишното управление на БСП и ДПС, свързани с руското разузнаване и с руските хибридни структури и пропаганда. Това не е никаква промяна, това е нова чудовищна подмяна, чиито тежки резултати, ако българите не го разберат навреме, ще понасяме още много, много години напред.

- "Продължаваме промяната" ли визирате с "контролирани партии на промяната"?

- Не само. Преди да се появи "Продължаваме промяната", се появи формацията "Изправи се! Мутри вън!", оглавявана от Мая Манолова. А тя е политик, на когото целият политически бекграунд е бил в обслужване на статуквото. Аз никога няма да забравя как Мая Манолова беше един от основните трубадури в защита на Пеевски като шеф на ДАНС. Навсякъде се изказваше и в подкрепа на правителството на Орешарски. И после изведнъж излезе и каза, че си посипва главата с пепел, че е нова и чиста, и че трябва да ѝ вярваме. Кога е трябвало да повярва народът на един политик, който си обръща позицията на 180 градуса и който може непрекъснато мимикрира? На такива сме се нагледали много. Например Тома Биков и Антон Тодоров от едни от главните критици на управлението на ГЕРБ станаха трубадури на тази партия. Или Красимир Каракачанов и ВМРО, които минаха през всякакви безпринципни коалиции - от земеделци до Бареков, после партията на Ковачки, после ГЕРБ, и всичко това само и само по някакъв начин да бъдат във властта.

- А какво бихте казали за партия "Има такъв народ", която бе част от последните два Парламента?

- Ще започна от това, че тя не беше на протестите. Самият Слави Трифонов и неговият екип през годините винаги са имали позиция и като цяло тя е била принципна. Защитавали са много обществени каузи. Лично за Биволъ предаването на Слави Трифонов бе единственото, което ни даваше трибуна в най-тежките години на репресия срещу медията и лично срещу мен.

Преминавайки към по-скорошните дни, няма как да не отбележа, че издигането за министър-председател на един абсолютно дискредитиран министър от времето на НДСВ, свързан със структурите на бившата Държавна сигурност - Николай Василев, беше много тежка и фатална грешка. Той е един от наследниците на офицер от разузнаването, който е служил на комунистическия режим. Вадиш този човек от нафталина, от гардероба на политическото безвремие и го предлагаш за премиер с претенцията, че той ще донесе промяна... Няма как да стане, той няма да донесе промяна, защото е ясно той каква политика е водил и на чий Господ е служил. След това грешките при ИТН рецидивираха и доведоха до провала на последния Парламент да не може да се състави абсолютно никакво правителство.

- Няма как да подминем и "Демократична България", които винаги са се изтъквали като най-автентичните борци за справедливост.

- "Демократична България", когато все още бе Реформаторски блок, влезе в коалиция с второто правителство на ГЕРБ. Преди това лично Христо Иванов бе казвал, че това не е възможно, не би станало при никакви обстоятелства, като самият той не би влязъл в коалиция с ГЕРБ. Това беше 2013 година (б.р. по-късно Христо Иванов стана министър на правосъдието в "Борисов 2"). Осъществяването на въпросната коалиция бе оправдано с исторически компромис, който трябва да се направи, за да се промени съдебната власт, начинът, по който действа Висшият съдебен съвет и начинът, по който се избира главният прокурор. Това, че Реформаторският блок влезе в тази коалиция, даде легитимност на това правителство. А когато Биволъ започва да изнася записите с "Двете каки", които разкриха чудовищните обвързаности и корупционни схеми в прокуратурата, съдебната и изпълнителната власт, именно представителите на Реформаторския блок свикаха пресконференция и заявиха позиция, че "едни тъмни структури се опитват да дискредитират и свалят правителството и да дискредитират главния прокурор". И че "тези тъмни структури, които изнасят тези записи, извършват антидържавна и антиправителствена дейност, и че "Биволъ, изнасяйки тези записи, фактически подрива устоите на българската държава". Те заявиха още, че "изцяло имат доверие на главния прокурор и му гласуват пълен кредит на доверие в тази мръсна кампания срещу него". Аз понесох това нещо много тежко, защото тогава хората, които би трябвало да ни подкрепят, не само не ни подкрепиха, но и ни обявиха за врагове на държавата и застанаха зад главния прокурор. После коригираха мнението си. Когато обаче претендираш за доверието на хората, подобни грешки, подобни грехове никога не могат да бъдат заличени.

Но не мога да не спомена и друго нещо. "Демократична България" е единствената политическа сила, която ми е предлагала да оглавя тяхна депутатска листа и с това е показала, че по някакъв начин оценява това, което правим от Биволъ и това, което правя аз лично. Аз отказах това предложение, защото залогът беше Биволъ да бъде жертван, за да стана депутат. Избрах трудния път, предпочитайки да не влизам в Народното събрание, за да запазя медията като една свободна и независима трибуна. В същото време съм дал съгласието си Вилдан Байрямова от Биволъ да бъде издигната за кандидат-депутат от "Демократична България" в Кърджали. Сега пак ще бъде и чест прави на Христо Иванов, че ми се обади да попита дали аз съм съгласен с това.

- Да се върнем на скептицизма Ви по отношение на "Продължаваме промяната". На какво се дължи той?

- Дължи се на това, че носител на мандата е една бургаска партия (б.р. Средна европейска класа), за която от "Продължаваме промяната" казаха, че ще я използват само технически, тъй като те нямат възможност да си направят партия. Генезисът на тази бургаска партия води точно до бившите структури на Държавна сигурност. Тя беше създадена, за да бъде и е патерица на властта в регионален мащаб. Поддържала е всички управляващи преди това. Основно ГЕРБ, но преди това и БСП, когато кмет на Бургас бе Йоан Костадинов.

Те имаха участие и на национално ниво. Покрай партията на Валери Симеонов - НФСБ, която също има бургаски генезис, СЕК, бидейки част от малката коалиция с НФСБ, ВМРО, Атака, управляваше заедно с ГЕРБ. Е, как може ти да бъдеш промяна и да кажеш, че си срещу това управление, след като ти си управлявал?!

Изявленията на Кирил Петков и хората около него, че използват въпросната партия само технически, за да имат мандат, не отговарят на истината, защото лидерът на тази партия в момента е водач на листата на "Продължaваме промяната" в Бургас (б.р. става въпрос за Константин Бачийски). Същият човек, когато Румен Радев бе в Бургас, той му стоя от дясната страна. Тази партия се води собственост на един местен олигарх - Георги Манев, и точно тя е избрана да се ползва за коалиционен партньор на "Продължаваме промяната"? Каква промяна? Това ли е промяната? Доскоро управлявали с ГЕРБ и днес се зоват носители на промяна... Това е голяма измама. Тези хора по никакъв начин не са автентични.

Освен това, Кирил Петков не го познавам, но нещо друго ми направи впечатление. Той каза, че е финансирал спасителната операция за издирването на алпиниста Боян Петров. След него излезе жената на Боян Петров и каза, че това е лъжа и че държавата е дала парите за въпросната спасителна операция.

- Вярвате ли, че е възможно в България да се появи политически субект, който да не е под опеката на мрежите на Държавна сигурност?

- Вярвам, но това може да стане при едно условие. А именно само ако имаме радикална промяна на избирателната система, т.е. бъде приложена точката от референдума за въвеждане на електронно дистанционно гласуване - нещо, което трябваше да да се случи още през 2019 година. Референдумът беше ратифициран от Народното събрание, по времето на второто правителство на Борисов, и беше казано, че до 2019 година той трябва да влезе в сила. Това нещо не се изпълни, защото нито една от партиите на статуквото няма интерес да бъде въведено електронно дистанционно гласуване, тъй като ще се развали цялата схема на плутократичното овладяване на властта в България.

Но ако ние дадем възможност на българската общност в чужбина, която е мислеща, изключително жизнена, интелигентна, не е подвластна на пропагандата в България, не е зависима от никакви политически или икономически интереси, да бъде част от изборния процес посредством таблетите, телефоните или от компютрите, тогава ще има условия за представителство във висшата законодателна институция на държавата от автентичен политически субект.

Тоталният контрол върху изборната система, който в момента се упражнява дори и чрез машините, вече няма да може да действа, ако бъде въведено електронно дистанционно гласуване. Ще имаме и драстично увеличение на избирателната активност и тогава ще има условия да се появи автентична политическа сила.

Цинизъм е, че един референдум, който е резултат на пряката демокрация в България, който би трябвало да е с приоритет пред всякакви други актове, не е влязъл в сила и правят всичко възможно той да бъде маргинализиран и да не го въведат. Това демокрация ли е? Плутокрацията си присвоява правото да отнеме властта на суверена, който дава правото на власт. Рано или късно референдумът от 2016 трябва да влезе в сила.

- Говорихме за зловредното влияние на Русия в България. Споделям напълно, че такова е налице от много години. Но още през 90-те години някак си Западът, днешните ни партньори, с лека ръка, с охота може би дори приемат възможността да си сътрудничат с комунистическата и ченгеджийската номенклатура. Като че ли при тях не се забелязва хигиена, а съобразяване с това кой е най-одобряван от българското население?

- То в грамите на УикиЛийкс го пише. "Ние го знаем какъв е Борисов, знаем какво е правил, какво представлява, но тъй като той е силният на деня трябва да се съобразяваме с него". По същия начин стоят нещата с всеки следващ, който по някакъв начин е издигнат като силен на деня. Но не са американците тези, които промотират и издигат силните на деня в България. Прави го нашето родно задкулисие, което не е внесено от никъде.

- Тогава ще попитам така, защо Западът се съгласява да си сътрудничи с това задкулисие?

- Съгласява се, защото си гледа своя интерес. Ние трябва да се избавим от илюзията, че някой друг има по-голям интерес от нас България да бъде процъфтяваща и просперираща държава. Кой го интересува дали България ще е процъфтяваща и просперираща? Колкото вас ви интересува дали Уганда ще е процъфтяваща и просперираща държава, толкова и Запада го интересува дали България ще е процъфтяваща и просперираща държава. Тях ги интересува България дотолкова, доколкото ситуацията у нас може да отговаря и обслужва техните глобални или национални интереси. И тъй като задкулисието управлява България, държи в желязна хватка абсолютно целия обществено-икономически и политически живот, те работят с него, ок са с него, тъй като някои от тях имат и пряка полза. Някои може да имат корупционен интерес от работата с тези структури в България, защото България е една златна кокошка за корупция. В страни като Нидерландия, Белгия или Франция например, които също като нас получават от общите европейски средства, не можеш да получиш кешбек. В България обаче може и това е уникална възможност някой да си напълни гушата.

Те няма да дойдат тук да оправят българската политика и да внесат депутати и министри. Не ги интересува това. Тях ги интересува едно - този, който е на власт в България, да им се подчини за това, което те изискват от него. А целта на тези от българска страна е международно признание и достъп до парите, които идват от Европейския съюз, тъй като те са основният приход на България, понеже нямаме икономика. Затова се правят мили очи.

А САЩ имат глобални интереси в България и техните глобални интереси много малко кореспондират с нашите вътрешни проблеми. Но не можем да не отчетем факта, че резолюцията по глобалния закон "Магнитски" дойде именно от Съединените американски щати. Тази резолюция изигра огромна роля във вътрешните работи на България. Това, че лицето Пеевски e eтикиран като абсолютно неприемлив за световната демократична общност, е достатъчен факт много процеси в България да се променят. А Магнитски се дължи основно и на усилията на Биволъ за разкриване на цялата чудовищна, корупционна и престъпна схема, по която се управлява държавата.

- Съвсем леко встрани от всичко това, за което говорихме досега, е последният ми въпрос. След като ГЕРБ изпадна от изпълнителната власт и след като Пеевски уж се оттегли от медийния сектор, забелязвате ли нещо да се променя в българската медийна среда в положителна насока или дори става по-лошо отпреди?

- Медиите, които са подчинени на Делян Пеевски си следват линията от времето, когато ГЕРБ и Пеевски управляваха. Там нещата са неизменни, пропагандната директива е зададена и се следва безотказно. Забелязвам обаче, че медии, които минаваха за сравнително независими във времето, започнаха много активно и целенасочено да промотират новата вяра, която е Румен Радев, личностите и партиите около него. Свидетели сме на нова целенасочена пропаганда, която не обслужва ГЕРБ, а "новата промяна". Само че това нещо е свързано с промотиране на лица и структури, които изпълзяват от по-близкото или от по-далечното минало на дискредитираните управления в България.

Забелязвам и една автоцензура - журналистите в определени медии не могат да изразяват свободно мнението си, а трябва да изповядват новата концепция. А тя е, че единствената алтернатива е Радев и неговата нова президентска партия, на която всички трябва да се поклонят.

Забелязвам и още нещо. Повечето от тези медии са финансирани от фондация "Америка за България", от която Биволъ не сме взели нито цент. Тя обаче дава милиони на медии, които минават за свободни, и в момента капсулира това медийно пространство и промотира по менторски тези медии, заедно с тяхната нова концепция, като едва ли не водещата вълна, която ще набележи бъдещето на страната. Биволъ отново е извън това и е неудобен, защото само Биволъ смее да каже истината такава, каквато е. За това на новата вяра, на новата политическа концепция Биволъ ще бъде неудобен. Отново. Но мен това не ме плаши, защото съм минавал през всякакви политически превратности и винаги съм бил неудобен. Още по времето на Жан Виденов, след това по времето на ОДС, след това по времето на НДСВ, след това по времето на Тройната коалиция, след това по времето на ГЕРБ и сега отново. Мисията да казваш истината в България е мисия невъзможна, но в крайна сметка това е единствената мисия, която си струва човек да отстоява, ако има достойнството, съвест и чест.


Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 г. ще е уникален ден, когато ти ще гласуваш едновременно за конкретен човек (мажоритарен избор на президент) и за списък от хора (подбрани от и верни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 118 гласа.

Свързани новини

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

 • 1 Комуниста

  85 42 Отговор
  Кога ще бъде приет закон на лустрация на соросите ?

  Коментиран от #23, #100, #122

 • 2 1234

  64 25 Отговор
  Не искаме либерална демокрация
 • 3 Карл Маркс

  95 64 Отговор
  БКП построи тази държава за 45 години за 30 години,, демократите " я стопиха демогравски и икономически направиха ни вкл и енергийно зависими!

  Коментиран от #7, #27, #51

 • 4 русенец

  89 5 Отговор
  Ако баба ми беше мъж, щях да и викам дядо! Ами всичките ни "дисиденти" и демократи от оня период си бяха ченгета, комунисти. Кой и защо да гласува закон за лустрацията?:)
 • 5 Данъчния

  81 39 Отговор
  Защо по време на лошото БКП радиаторите не се изключваха от системата на топлофикация, а по време на добрите демократи се изключиха на 50 %?
 • 6 P1amen

  56 82 Отговор
  Не е късно.
  Така ни натресоха тоя пенсиониран шофьор на едноместен самолет за президент.Само заради този смъртен грях спрямо България ,БСП трябва да бъде на лустрация.

 • 7 да питам

  46 4 Отговор

  До коментар #3 от "Карл Маркс":

  Е , тия демократи да не са дошли от Марс ?!

  Коментиран от #12

 • 8 Павел пенев

  61 24 Отговор
  Сега е момента за лустрация на ГЕРБ ,ДБ и ДПС. Те докараха всички възможни кризи и съсипаха държавата.

  Коментиран от #65, #120

 • 9 Стоянов

  50 23 Отговор
  Всички ГЕРБави палячовци със резЪните да се обеденят пак не може да мръднат Радев! На Тиквата акощините още 12 години най малко ще ги миришем
 • 10 Мисъл

  41 4 Отговор
  Какъвто и закон да приемат, ако не се спазва, е все тая.
  Справка-Закона за чистотата, за физически лица глобата за замърсяване закона предвижда да е до 5000 лева, обаче кой къде свари, си изхвърля боклука...и с право, той човека като си знае, че никой нищо няма дори да му се скара, защо да му пука?

  Коментиран от #30

 • 11 дааа

  28 29 Отговор
  Българина си иска Доган ,Бойко,Станишев,Славитууу и т.н.Тия всичките нямаше да ги има с закон за лустрацията,а българина си ги иска разберете.
 • 12 Данъчния

  32 13 Отговор

  До коментар #7 от "да питам":

  Ма тия демократи-комунисти презкачат при западните партньори вс седмица за инструкции и до Козяк ходят? За каква Русия обсъждат соросите?
 • 13 Българка

  36 25 Отговор
  " Eдин типичeн млaд нacлeдник нa тeзи cтруктури нa злoвeщaтa кoмуниcтичecкa Държaвнa cигурнocт e Дeлян Пeeвcки, кoйтo имa oгрoмнo влияниe в cтрaнaтa. Aхмeд Дoгaн cъщo, нo тoй ocтaря, пeнcиoнирaхa гo."
  Извратеное и е гавра с цял един народ водач на листите на ДПС и то в старата ни столица,да бъде лицето на корупцията Делян Пеевски. Хора събудете се и не позволявайте изпечените престъпници, които попиляха българите вместо в затвор, да влязат в НС! Гласувайте за ДБ с номер 30! Те са последователни, умерени, експертни и надявам се с ИБГНИ и ПП да са ядрото на антимафия коалицията

  Коментиран от #53, #117

 • 14 Алфа Вълкът

  32 6 Отговор
  Не може да има закон за лустрация, защото хората дето приватизираха държавата си поделиха и еврофондовете. Е имаше и трохи за кучетата им, ама някой знае ли колко милиарда взехме безвъзмездна пара 200млрд станаха ли, честно не помня. Сега ще проверя!
 • 15 Фин

  24 13 Отговор
  Точно и ясно!
 • 16 сара

  45 9 Отговор
  С една дума А.Йорданов ни казва, че всички са маскари, че никой не го бива и т.н. Ние тези неща си ги знаем, но все пак трябва да има крачка напред и определено да гласуваме за по-малкото зло и да се надяваме да има крачка напред. Това с поголовното омаскаряване не е градивна тактика.
 • 17 Yamaha

  51 19 Отговор
  Лошите руснаци искат да ви стровт АЕЦ и бяха инвестирали 850 милиона евро за Южен поток, а добрите западняци продавт скъп ток от Марица 1-3, копаят златото и накараха Бг да затвори 2 енергo блока на АЕЦ Козлодуй. Смех бг смех ще лустрират Русия виновна за нещо!
 • 18 Помисли

  15 8 Отговор
  Какво трябва. А България в момента. ???
  Опитен Президент който да обединява народа.
  Опитен министър председател който направи всички задачи изискващи се от изпълнителната власт.
  Двукамерен парламент и комисии , който да работи и в месеците на избори. Обединение на между България , Сърбия , Косово и метохия , Черна Гора в държава федерална република България. ЗАДА може фирмите и техните предлагани услуги от тези държави да могат да имат по голям пазар. Незнам как лустро ще бъде без парламент и работещо и можещо правителство ??????? ?????

  Коментиран от #127

 • 19 Мисъл

  39 3 Отговор
  А що се отнася до политиката, стига сме внасяли комунизъм от Изток или "демокрация" от Запад.
  Еднакво вредни са за България, дайте да се хванем за ръце и да си построим наша, българска, истинска демокрация, в която България и българите ще бъдем на преден план, на първо място ще са българските интереси.
 • 20 Филип Ейджиза

  27 12 Отговор
  Сащ управляват България!
 • 21 Психиатъра

  24 10 Отговор
  Пешо психопата пак си намерил да интервира соросоид!
 • 22 Пецов

  38 7 Отговор
  По-добре късно, отколокто никога. Вместо да се вайкаме, да се вземем в ръце и в неделя да изринем мафиотските партии Герб/ДПС и да си дадем шанс за развитие!
 • 23 Факт

  40 8 Отговор

  До коментар #1 от "Комуниста":

  Ако имаше закон за лустрация, то най- големият комунист Бойко Борисов, нямаше 12 години да се прави на най- големият антикомунист и демократ.. за 12 години скрита замаскирана управляваща коалиция ГЕРБ-ДПС ограбиха и окрадоха България със осигурена безнаказаност от тяхната си прокуратура и съдебна система...

  Коментиран от #36

 • 24 Перо

  41 6 Отговор
  Тия глупости ги слушам вече 32 г. Сигурно в БКП и ДС живеят с орлите! Грешката е,че не бяха избити криминалните престъпници,от началото на прехода и те овладяха държавата! Създадоха режим на непрекъснато генериращи се с поколения престъпници, като в Южна Италия! Кой олигарх е бил на работа в ДС /изключвам дребната риба на низова позиция на Цвъки с асансьора/ или е заемал висока позиция в обществото,преди 10.11.89 г.? Всички са бивши шофьори,келнери,асистенти по политикономия,чейнджаджии,низови милиционери,обслужващ персонал. Сега,ако не се изрине тази тор,това раково образование на обществото,вече ще е късно за всичко!

  Коментиран от #34

 • 25 4455

  29 8 Отговор
  В Бг беше направено обратното на лустрация. Всички партии се сговориха партийните и комсомолски кадри да запазят ръководните си постове и никой да не ги пипне до пенсия. Комунисти учители, администрация, публичен сектор, съд, полиция, прокуратура... всички комунисти се бетонираха по места, после уредиха и децата си. В прованса поколения комунисти се назначават на сладка работа по династичен принцип.
  Защо се мълчи на милионера на БСП- спонсор на новата коалиция ГЕРБ, ДПС, БСП?
 • 26 Жан Виденов

  29 6 Отговор
  Истина е ДС РАЗГРАБИХА И ОЩЕ УПРАВЛЯВАТ БГ НО И ЧЕ АНГЛОСАКСОНИТЕ СЪЩО ПОДКРЕПИХА И НЕ ОСЪДИХА И ДО ДЕН ДНЕШЕН ГРАБЕЖА И ФАЛИТА НА БГ ЖАЛКО
 • 27 още един

  25 5 Отговор

  До коментар #3 от "Карл Маркс":

  който не е осъзнал че и преди и сега управляват едни и същи и реална промяна никога не е имало.

  Коментиран от #42

 • 28 Руски зет

  34 10 Отговор
  Да започваме - Ген Атанасов и Христо Бойкикев , да дадат пример и да се махат веднага !!! Първия-прокурор по време на Възродителния процес , втория -цялата му фамилия е от " наште хора"

  Коментиран от #44

 • 29 Сесесере

  20 7 Отговор
  Корупция бедност мизерия нищета нещастни хора просещи и бъркащи по кофите това е светлото бъдеще на нашите Живкови комуняги жалко за Прекрасната ни природа и хора
 • 30 4455

  24 3 Отговор

  До коментар #10 от "Мисъл":

  Стига си отклонявал проблема към обикновените хора! Човек ще си изхвърля боклука на точното място, щото глобата за обикновения гражданин е солена, а управляващите ще внасят тонове вредни отпадъци и ще ги трупат в БГ.
  Управляващите ще крадат милиарди евро и държавни пари, а прокуратурата ще внушава на обществото колко е опасен, "с особена дързост" казанджията или кокошкаря.

  Коментиран от #48, #49

 • 31 Човек Истински

  11 6 Отговор
  Колко тъжни са истинските хора.
  Този Човек ми дава сила за живот.
  Благодаря Ви, че Ви има!

  В какъв ли огън е горял
  и под каква ютия,
  за да научиш
  трябва много вино с него да изпиеш.
  В едната си ръка той носи книга
  за душата болна
  а в другата самотният човек
  въженце стиска в джоба.
  И даже неговия дом
  да се обърне с керемидите надолу,
  той може пепел да яде,
  но няма да се моли.
 • 32 Роро🎃

  23 9 Отговор
  Важното е, че сега има банани през цялата година! Имаме либерална демокрация, как да нямаме? Представете си по времето на соца да ни покажат снимки с шкафчета пълни с долари на бай Тошо или оргии в някоя резиденция ! Сега това се приема за нормално и демократично, няма възражения и потрес от хората, които работят за 500-600 кинта. И това ако не е либерална демокрация - то тогава кое е?
 • 33 Лустрация-ДА!

  26 8 Отговор
  НО!На практика цели 12 години ни управлява най-Дъртата и Изпечена Комуняга на България-Другаря Бойко Методиев Борисов...!
 • 34 Перо

  21 7 Отговор

  До коментар #24 от "Перо":

  Лустрацията е изстрел във въздуха,а не прострелване в крака. Направи разрез на профила на сегашните олигарси и ще видиш същността им,от преди 10.11.89 г. до сега! Мантрата БКП и ДС е стръв за баламурниците от държавните и криминални престъпници,които опоскаха и разградиха БГ!
 • 35 БЕЗПАРТИЕН

  23 2 Отговор
  Няма как политиците-крадци да приемат закон против себе си.
 • 36 Професора

  6 16 Отговор

  До коментар #23 от "Факт":

  Какъв комунист в ЕНП бе смешник!
 • 37 СМЕШНА БЪЛГАРИЯ

  27 8 Отговор
  В СМЕШНА БЪЛГАРИЯ НАРИЧАТ КОМУНИСТ ВСЕКИ КРАДЛИВ СЕДЕСАРСКИ БОК. ЛУК!

  Коментиран от #54

 • 38 Абсурдна държава

  22 8 Отговор
  Отново някой да напомни огромната грешка на прехода в България - липсата на закон за лустрацията. Гласувайте за когото си искате, но ви бе казано в прав текст - не можеш да махнеш една мафия, като гласуваш за другата мафия. Народа го е казал още по-ясно:"нов бърдак със стари...".
 • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 42 Бесен Язовец

  15 3 Отговор

  До коментар #27 от "още един":

  Е значи старите - нови ги е покварила западна демокрация!
 • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 44 Запознат

  16 2 Отговор

  До коментар #28 от "Руски зет":

  Е да ама Христо Бойкикиев е вс седмица на Козяк 16!
 • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 47 Реалист

  17 21 Отговор
  Този Йорданов какъв долен боклуууук еее! Точно той няма право да ни говори, защото е престъпник и продажник, клеветник на България!
  Та и тази Прокопиева медия тръгнала да му дава поле за изява...Асенчо така се е разгърнал, бълва ли бълва еФтин популизъм, жал -кар!
 • 48 Мисъл

  7 4 Отговор

  До коментар #30 от "4455":

  Ще отклонявам проблема към обикновените хора, защото ако ние не си пазим да ни е чисто, как искаме тогава Конституцията да се спазва?
  Ако ти не си пазиш вкъщи да ти е чисто, чистача ли ти е виновен, че къщата ти е пълна с хлебарки и прочее паразити?
  Когато не ви е чисто, чистача ви е крив, а вие не правите нищо за опазването на околната среда, вкъщи ви е като кочина-пак чистача ви е крив, щото нищо не е свършил, макар, че е утрепал да е чисто за неблагодарници като вас.
  Същата работа е и със закона-какъвто и да приемат, като не се спазват, е все тая.
  Чети до край един коментар, преди да му отговаряш.

  Коментиран от #85

 • 49 Гената

  13 3 Отговор

  До коментар #30 от "4455":

  Верно, но това е ромският мироглед : - "Ъ-ъ-ъ, ний крадемИ с каруцата, пък българити крадат с ТИР-овити !
  И наливат още масло в огъня, на който се пече цялата нация. После с леко сърце и с 50 лева в ръка отиват да гласуват за ДПС и ГЕРБ.

  Коментиран от #88

 • 50 Нене

  19 6 Отговор
  Фактите са си факти, зависи как ги тълкуваш.И Асен ги тълкува, както му плащат. Не може да се прави капитализъм без първоначално натрупване на капитали. А това натрупване може да стане само по един път - чрез кражба. Всяко друго тълкувание е прах в очите на слепите.
 • 51 Трън

  15 14 Отговор

  До коментар #3 от "Карл Маркс":

  Че скапаха(нямаше нормално развитие) на държавата последните 30 години е вярно, но абсолютно не мога да се съглася,че от 44-та до 89-та е било държава.
 • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 53 LOSHIA

  14 8 Отговор

  До коментар #13 от "Българка":

  ДБ и ИБГНИ са РЕТРОГРАДНИ,МУХЛЯСАЛИ и ПЛЕСЕНЯСАЛИ КРЕАТУРИ на БКП! ТЕ И ГЕРБ са ЕДНИ и СЪЩИ!!

  Коментиран от #95

 • 54 В.В.П.

  16 2 Отговор

  До коментар #37 от "СМЕШНА БЪЛГАРИЯ":

  Комунист ,е нещо като Торбалан,,Дърти комунисти от 70 те ,крадат и убиват ,и викат ,Че комунистите са виновни...!.Глупава държава..Няма да са оправи .Повредата е голяма!
 • 55 БауБау

  19 6 Отговор
  Caм cи прoтивoрeчи. Oт eднa cтрaнa твърди, чe бившaтa ДC дърпa кoнцитe в cянкa, бeз дa учacтвa прякo в упрaвлeниeтo, нo oт другa cтрaнa иcкa луcтрaция. Кaк дa зaбрaниш нa някoй дa зaeмa държaвни и пoлитичecки пocтoвe, при пoлoжeниe, чe cъщият дoри нe кaндидaтcтвa зa тaкивa пocтoвe, a дeйcтвa, чрeз пocтaвeни лицa!??? Ocвeн тoвa, кaквa e рaзликaтa мeжду тoгaвaшнaтa нoмeнклaтурa и днeшнитe пaртийни кaлинки?? Пcихoпрoфилa и нa eднитe и нa другитe e идeнтичeн. Нaврeмeтo ce нaтиcкaхa зa пaртийни члeнoвe c цeл личнo oблaгoдeтeлcвувaнe, a днeшнитe пaртийци зa кaквo ca гoтoви дa лижaт зaд...ци нa тъпaнaри кaтo Бo..чкo Тъ..пoтo нaпримeр или пък нa мaнг..aлa Ивaн Кocтoв!??? Кaквa e рaзликaтa? Кoйтo ce aдaптирaшe дoбрe при oния, бeз прoблeми ce aдaптирa и при днeшнитe. Aз нaпримeр пo врeмeтo нa coцa cъм чувaл тoгaвaшни кoмуниcти дa ce възмущaвaт, чe дeцa нa "фaшиcти" и врaгoвe нa нaрoдa ce нaзнaчaвaт нa oтгoвoрни пocтoвe. Cпocoбнocттa дa ce нaгaждaш e прирoднa гeнaтичнa дaдeнocт. Или гo имaш или гo нямaш. Aкo cи ce пръкнaл нeудaчник, щe cи умрeш кaтo нeудaчник. Кaктo пeeшe Виcoцки: Нo ecли туп, кaк дeрeвo, — рoдишьcя бaoбaбoм. И будeшь бaoбaбoм жить вcю жизнь, пoкa пoмрёшь.
 • 56 100pera

  12 8 Отговор
  1. 32 години "демокрация" е съизмеримо с 45 години БКП на власт. Постиженията ги виждаме.
  2. "Демокрацията" каквато е у нас беше създадена и поддържана под контрола не на Кремъл (по време на властването на Елцин в Кремъл и правителството на РФ е имало около 1 500 "съветници" от САЩ), а на САЩ и Западна Европа.
  3. Какъв да бъде преходът у нас беше дефинирано първо от идеолога на БКП Александър Лилов след неговото дълго посещение в Лондон и после - от Андрей Луканов (Планът Ран-Ът). По-късно - от Костов, Първанов и Доган.
  4. Ще се спукам от смях, когато се говори за лустрация и то от отрочетата на галеника на БКП и на "демокрацията" Недялко Йорданов - а това са точно Асен Йорданов (Биволъ) и брат му Недялко Недялков (ПИК), Соломон Паси (Атлантически клуб) и синът му - член на БСП или внуците на Васил Коларов - Любомир Коларов (шеф на БСП телевизията) и Румяна Бъчварова (апологет на Бойко Борисов)...
 • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 58 Кинжал

  9 11 Отговор
  На коя биволица пристанахме бивол? Още отдавна се размирисахте, но сега вече направо смърди край вас. Сбогом, загубихте ме окончателно!
 • 59 gggw

  7 6 Отговор
  пълни глупости! Луна номер 2. Значи едни хора цял живот са били и станали експерти в областта си, вие сега искате да ги изритате и да турите калинки и с това си мислите, че нещата ще се оправят... Не знам какъв трябва да си да вярваш в подобни неща
 • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 61 gggw

  10 7 Отговор
  лустрация трябва да има за всички възпитаници на УНСС, университета в Свищов, МВР школата, както и всички завършили специалности "мениджмънт", "международни икономически отношения", "икономика" и т.н. Е, тогава ще се оправим!

  Коментиран от #67

 • 62 Тъжно

  12 6 Отговор
  Излиза, че от всичките партии само ИТН имат до някъде одобрение от бивола. Но историческият му разказ за политическата система е абсолютно верен. Единствената надежда я вижда в дистанциионното гласуване. Много тъжна картина.
 • 63 Eмил

  7 2 Отговор
  "Два мерцедеса карам, 100 гаджета сменявам, никога на сухо не оставам"... Още тогава Анастаска не я е слушала главата.
 • 64 черния

  19 2 Отговор
  Само дето закона трябваше да го приемат офицерите на КГБ/ДС. Някак си те много искаха, ама нямаха желание.
 • 65 don

  5 5 Отговор

  До коментар #8 от "Павел пенев":

  А кога не беше съсипана държавата? Аз от 1975 такъв момент не се сещам...
 • 66 Аз съм българче.

  20 1 Отговор
  Бях представител на държавата в едно модерно предприятие на стойност около 60 милиона.Пристигнаха едни хора,които ми се представиха,че са изпратени да го приватизират.Обясниха ми как се извършват убийствата в тяхната групировка.Започнаха да прехвърлят активи /стоки,материали,машини/към свои фирми без да се заплащат.За всичко това информирах с доклади принципала и прокуратурата.Резултатът беше,че на следващото общо събрание на акционерите вече не бях представител на държавата.Придобиха завода без да платят и една стотинка.ФАКТИ
 • 67 Мнение

  14 5 Отговор

  До коментар #61 от "gggw":

  Лустрация трябваше да има в началото на прехода, сега всичко е силно умешано и много трудно ще се докаже кой от кои е. Ще стане така, че за някой ще има забрана до държавни постове за други които са по-виновни няма да има. Ако се прокара такъв закон Ще се използва за полиическа репресия, неудобните са ченгета от ДС, удобните са чисти. Бързия влак е изтърван, чакаме следващия, който е пътнически.

  Коментиран от #76

 • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 69 Мнго словесна плява, за едно АКО!

  13 3 Отговор
  "Ако баба ти имаше 4-ри колела, щеше да е трамвай", казваше дядо, когато употребявах АКО. Времето е еднопосочен вектор, казват, че повторението е фарс. Философски - туй, което е било, назад се не връща за да го поправиш, само въздишаш!
 • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 71 българка

  16 3 Отговор
  Може да е истина, а може и да не е, а може да е и полуистина!
  Каквото и да е, трябва да мислим какво да направим сега!
  А това, което трябва да направим е да се отървем от част от злото, което ни УБИВА и след това да продължим да се ЛЕКУВАМЕ!
  А Вие гн Йорданов напишете книга, ние ще я прочетем и ще станем по-умни и критични към тези, които ни УПРАВЛЯВАТ!
 • 72 АЙСИКТ

  10 9 Отговор
  Този нищо не е разбрал за тези 32 години. Комунизъм и комунисти в България никога не е имало. Да види собствения си брат-демократ и после да плюе по другите. Кое му е демократичното и НЕКОМУНИСТИЧЕСКО при него. 100% същите похвати и методи на действие.
 • 73 Без Т/ЕПАНЕ

  9 2 Отговор
  Няма де се ПРОМЕНИМ !
 • 74 Никога не е късно

  15 8 Отговор
  Лустрация,комуняги!

  Коментиран от #84

 • 75 Седесарят.

  4 10 Отговор
  Костов е умен ,Продаде Нефтохима ,на Лукойл,Така ,България ще има сигурен петрол.!!.С тоя арабски и американски формичка ,я камилата. Я камиларя!!.Давали 6 млд???.Бе тоя луд ли е?!.Лукойл е , холадски анонимен холдинг,разработва находища в бившия СССР....
 • 76 В.В.П. Началото .

  9 6 Отговор

  До коментар #67 от "Мнение":

  В началото на прехода,,САЩ създадоха 3 партии,от една..От БКП ,излезе БСП,Дос ,СДС,. Няма никва лустрация..И за това ,се платиха 200 млд лева от резерва на България..За консулски услуги от САЩ .
 • 77 бойко

  8 9 Отговор
  Браво на Асен Йорданов!
 • 78 petar svilenov

  13 5 Отговор
  A какво би направил с лустрацията на Николай Младенов,Марин Райков,Георги Марков,Андрей Станишев,Еленка Поптодорова,Пасито и стотици други-знайни и незнайни-Все от котилото,за което ти говориш.От тези досиета,вече поколенчески, искаш и внуците ли да репресираш.Ще останат едни СТЪКИТА,ПКП, ДИНКОВЦИ и разни АГЛАГОЛНИ толупи от кол и въже.
 • 79 Дърт пее..раст...

  6 9 Отговор
  Ийрданов и Цанев са двама дърти Мин.дила!!.Манипулират обществото с глупостите си..Два , паразита!.
 • 80 Милена

  18 12 Отговор
  Както и да оплювате годините на социалиэма, факт е, че това бяха элатните 45 години эа България и Българският народ!!! Години на сигурност а и българите живееха най добре от хилядолетното си съществуване на държава!!! 1989 год върнахме колелото на историята наэад!!! Реставрирахме капиталиэма, эа което плащаме скъпо и прескъпо!!! Приватиэацията и эакриването на всички работещи и печеливши държавни предприятия, които сега преминаха в мръсните ръце на частната собственост и оставиха българите беэ препитание!!!Бъдеще на мрак бедност и миэерия!!!
 • 81 браво Йорданов

  11 2 Отговор
  паметливите знаят кой е писателя Христо Калчев,написал т.н. вулгарни романи "нерон вълка" "калигула бесния" "цикъла на месалина". един ден тия романи ще са най-автентичното описание на 31г ни извратен преход!
 • 82 ПЕНСИОНЕР

  9 8 Отговор
  Късно е чадо за Лустрация .Сега когато трябваше да се лустрират идеолозите на нея бързо се продадоха Предоставиха влбастта на синове и внуци на комунисти Вече след 32 години те се изродиха и властта е в ръцете на внуци че и на някой правнуци ..
 • 83 Дърт пее..раст...

  16 3 Отговор
  Начело на държавата ,и в сянка ,са само доносници , милиционери,членове на БКП..,обаче това тъпо парче ,иска лустрация...А,нещо за Наказание??.Едно време ,ги управлявах от ,Кремъл,и не им даваха да пипнат и лев,!!.Днес им дават ,заеми ,за да ги откраднат ,и да върнат шано на кредитора.!!.Офшорки ,бол!
 • 84 Дърт пее..раст...

  3 3 Отговор

  До коментар #74 от "Никога не е късно":

  Оооооууу, ,ти Луна ли си ма???..
 • 85 4455

  3 1 Отговор

  До коментар #48 от "Мисъл":

  МНОГО ТИ Е ОБЪРКАНА "МИСЪЛТА" ПОРАДИ ЛИПСА НА ЛОГИКА И КЛОНИ КЪМ ПЕРСОНАЛНИ ОБИДИ И АГРЕСИЯТА. Жалко, че си се писал Мислещ, макар устата/ ръката ти на клавиатурата да изпреварва мисълта.
 • 86 Ххххх

  7 6 Отговор
  Аз мислех ,че е по умен от брат си, но се оказаха злобни фашисти, както дядо им. Баща им беше хитрец ,нагаждаше се умело !!!!
 • 87 Бургазлия

  4 12 Отговор
  Адмирации за Асенчо за дадения обширен коментар и пропусната тъй нужна Лустрация .Но ние по възрастните от него Помним каоксе живе по време на фашизъм комунизъм и сегашната демокрация .Ако се беше ведннага провела Лустрацията дали нямаше да бъде засегнато и неговото семейство като внук на АБФК и син на известен бургаски интелектуалец поет Посветил не малко стихове на БКП по подобие на пловдиския бивш кмет Спас Гърневски ДЕПУТАТ ОТ герб -сдс В 44нс Отричайки се от миналото .нАВЯРНОИ ТОЙ аСЕН ВЕРОЯТНО НЕ Е СЛУЖИЛ НАБОРНАТА СИ СЛУЖБА КАТО МЕН И МНОГО ДРУГИ В трудови войски Вероятно в някое режимно поделение .Навярно всеки който въ зседне народа се самозабравя .аСЕНЧО ВСЕ ПАК Е ПРОЗРЯЛ ПРАВДАДА И НЕОБХОДИМО МАКАР И ДА Е ЗАКЪСНЯЛА ЛУСТРАЦИЯ.
 • 88 4455

  4 1 Отговор

  До коментар #49 от "Гената":

  Ромският мироглед е "жИната, дИцата гладни, леб нЕма, бате".
  Овластените и големите "усвоители" имат мироглед- "българинът е много крадлив", т.е ОБИКНОВЕНИТЕ хора са крадливи, те не са. Така са и силовите структури, които пазят овластените.
  Много ви избива на агресия, когато се заговори за големите кражби на властимащите.
 • 89 Уйке

  7 6 Отговор
  Ама то като четеш този,, анализ", оставаш с впечатление, че само синовете на Недялко Йорданов са читави! Единия изтрива едната половина от политиците, другия,, лустрира" всички! Платена,, любов и омраза"!
 • 90 Родените 1989-та година

  6 5 Отговор
  Цял живот ли ще им напомняте на колко години са ? Стига с тая дъвка , живее се към днешна дата !
 • 91 Стефан

  7 8 Отговор
  Да се говори, че 32 години след промяната Държавна сигурност е фактор в българската политика означава, че е налице метален проблем.

  Коментиран от #119, #126

 • 92 Бай Шиле

  10 8 Отговор
  Днес платих ГО за 2022г с 63 лв повече от миналата година.И за това ли са виновни мръсните агенти на ДС?
 • 93 Стефан

  7 2 Отговор
  ...налице е ментален проблем.
 • 94 Затова не беше приета лустрацията,

  6 11 Отговор
  Както в другите соц страни, комунистите си трансформираха политическата власт в икономическа, в момента бойкикев/уж десен/ готви заговор с бсп, все ей така сме овъртоляни на тая територия и затова сме бедни
 • 95 Перо

  4 3 Отговор

  До коментар #53 от "LOSHIA":

  Така ви пуснаха на пързалката дългите носове,че и пътьом да се избивате!
 • 96 Перо

  8 6 Отговор
  Не чета мутренско-джендърския сайт Биволь.
 • 97 попа

  6 5 Отговор
  с болни мозъци като този , още 64 години няма да се оправим
 • 98 Сандо

  7 6 Отговор
  В историята няма "ако" и това всеки средно интелигентен човек го знае.А Йорданов да ни каже кои са тия "демократични държави",че нещо не ги виждаме,а ни показват набедени за такива.
 • 99 Не ни трябва лустрация

  12 4 Отговор
  Трябва ни спазване на закона, ефикасна прокуратура, ефективна съдебна система и най-важното - друг народ.

  Коментиран от #112, #116

 • 100 Един

  5 8 Отговор

  До коментар #1 от "Комуниста":

  Когато изчезнат комунистите.
 • 101 Вечна дружба

  8 5 Отговор
  С РУСИИЯ и КИТАЙ
 • 102 Павел

  7 7 Отговор
  Асене, Че кой да го приеме този закон, като след
  1989г. ситуацията остана същата... комунист до
  комуниста, милиционер до милиционера..
  съжалявам само, че преди 9-ти септември не са ги трепали като бясни кучета тези руски подлоги.

  Коментиран от #111

 • 103 9498

  4 6 Отговор
  Стига с тая ДС. Очернихте истинските служили на страната, а оставихте доносниците като Иван, Николай и куп други да си развяват байрака!!!Хайде сега приемете Закон за лустрация а герберастите. Те до един нищо не са свършили за държавата за разлика от онези от ДС, които размахвате като пиар плашило 30 години.
 • 104 Реалист 2

  8 7 Отговор
  Както са припомнили по-горе : Едно че бащата на автора не може да се оплаче от комунизма друго , че и първите "нови" шефове на БСП като Лилов ходеха на инструктажи във Вашингтон и Запада. Така че да не се напъва конюктурно срещу Русия И кой остава да се лустрира? Сто годишни членове на ДС.?
 • 105 Боев

  4 8 Отговор
  Cтигa c тaя ДC. Oчeрнихтe иcтинcкитe cлужили нa cтрaнaтa, a ocтaвихтe дoнocницитe кaтo Ивaн, Никoлaй и куп други дa cи рaзвявaт бaйрaкa!!!Хaйдe ceгa приeмeтe Зaкoн зa луcтрaция a гeрбeрacтитe. Тe дo eдин нищo нe ca cвършили зa държaвaтa зa рaзликa oт oнeзи oт ДC, кoитo рaзмaхвaтe кaтo пиaр плaшилo 30 гoдини.
 • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 107 Без име

  1 5 Отговор
  Богатите внуците им завършиха на запад за психиатри, и не им е до България. А и връзки нямат. Никога не са били членове на бкп и никога няма да ги огрее. Не разпурат на Бг. Пътуват, работят онлайн. България и по света са. И както казва нашата. Не да ги мислят, гладна няма да остане. Поздрави без връзки и безпартийните. Предлагали са им за член на бкп по соца, но мама отказ, моят също, не съжаляваме. Плюем си на ръцете и работим, без унижение. А вие се молете цяла бг бкп на държавна хранилка бкп, дс.
 • 108 Анонимен

  3 7 Отговор
  Не гласувай
 • 109 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

  4 6 Отговор
  Такъв закон не може да се приеме -БЕЗ ВОЕнен Преврат и ВОЕнно положение.Пишете за нереални неща!
 • 110 Лелее

  7 3 Отговор
  каква дълга статия на тема предъвквана вече 32 години. Хайде на менифестация бе, днес няма и ред за 10 ноември, що така? нали свялихме 9 септември, голям кеф, и тогава много се празнеха по трибуните, що не виждам всенародни тържества?
 • 111 Ай стига сте

  6 4 Отговор

  До коментар #102 от "Павел":

  се жалвали бе, през 1989 БКП имаше 1 милион членове, от които една шепа бяха комунисти, а останалите обикновени кариеристи. а повечето от ДС не се занимаваха с доноси, а служеха в името на страната. но, да, вместо доносниците да си получат заслуженото, те започнаха да управляват страната ни с цел да я ограбят. ама народеца ни прост, ето и сега, спуснаха им лаурел и харди и от нищото - гласят ги за втора политическа сила, после се чудим защо сме в поредната национална катастрофа...
 • 112 Да от Марс

  6 1 Отговор

  До коментар #99 от "Не ни трябва лустрация":

  прост народ, слаба държава...
 • 113 безпартиен

  12 4 Отговор
  Сега вече наистина е късно за лустрация,но не и за декомунизация!Градове,села,улици,площади,учебни заведения носят имената на лица,които във всяка държава и по всяко време биват определяни като терористи!Защото как бихте нарекли лица излезли с оръжие за сваляне на законно избрана власт-колкото и да са калпави законите!И 45 години такива лицаса определяни у нас като освободители,освободили ни от самите нас!Опитайте сега да го направите тозиномер-да вземете оръжие и да опитате да свалите сегашната власт!Дали ще сте освободители или терористи?Който владее миналото владее бъдещето!Който владее настоящето-владее миналото!
 • 114 Ехо

  7 1 Отговор
  Всичко е така, но тези, от които в момента зависи промяната в България, не я искат! Трябва народът да я постигне, няма друг начин!
 • 115 Тарантелла

  4 5 Отговор
  А, ето го пак Мравчо, надянал маската на Биволъ. Боже каква красота! Ама ти си бил говорител на истината?! Не може да бъде!
  Мравчо, ти и брат ти Грухчо имате един и същ баща - ами започнете лустрацията от него. Той има какво да крие! Яко е лапал! Пък и вие покрай него.
 • 116 Предпоследния Софиянец

  4 1 Отговор

  До коментар #99 от "Не ни трябва лустрация":

  Абсолютно съм съгласен с теб!!! В частта за народа,НЕ ни трябва друг!!! Този народ е добре!!!Българина не е прост,просто живее на принципа не ми пука,и то на мен няма да се случи!!! Без да осъзнава проблема че няма Общество!!!!И затова нещо като му се случи се оправя сам ! И мрънка,много мрънка,и държавата му е виновна,пак без да осъзнава че е част от тази Държава и не е направил нищо за добруването на народа,а досега е мислил само за своя г.....!!Затова сме и така от 32 години Демокрация!!!!! Проблема на Народа е че няма Общество!!! Какво казвам с това!!! Казвам че между хората няма консенсус за важните неща за добруването в Държавата!!!! Щом можем да сме Общество,когато някое дете се нуждае от спешна операция в чужбина,когато се наводни село да помогнем!!!! Значи можем и да си оправим Държавата,без значение кой ни управлява!!!!! Без значение на коя партия си симпатизант!!!Ще кажеш Как? Ми ето ти пример за консенсус, България е член на ЕС! Пример и като няма такъв ,Народа казва ДА за 2-ра ядрена централа на референдум(над 2,5 мил.души,ако не се лъжа) ,с надеждата да станем по-малко енергийно зависими,и някой ни обяснява че няма пари,как няма какво да правим този ток и т.н. хората се примиряват,но ЗАЩО по дяволите,нали гласувахте ЗА,тези харчат вашите пари,а не ви чуват!!!Ако имаше консенсус в Обществото и бяха излезли всички на площада сега щеше да има централа и тока щеше да ти е 0.20ст. за квт/ч.,и всичко щеше да е на ток,и да нямаш нужда от газ т.е.
 • 117 Име

  2 4 Отговор

  До коментар #13 от "Българка":

  ДБ са същите клошари.
 • 118 Предпоследния Софиянец 2

  1 1 Отговор
  ще сме по-малко енергийно независими, съответно и по-силни като Държава!!! И със всичко е така, консенсус- протест!!!А не ама то Бойко каза,Корнелия каза,Радев каза,Слави каза,Кирчо каза и т.н.,че на кой му пука,кой какво е казал като народа живее зле,а политиците си лапат,и хич не им пука кой и защо ги е избрал,важните са те!! ДА ама НЕ!!!!Протести докато не разберете че народа казва,а не вие!!! И тогава ще започнат да ни управляват само заинтересовани за хората политици!!!! Защо? Защото има Общество което задава дневния ред,а не да чака подаяния от политици на които плаща заплатите!!!!! Просто трябва да узреем за идеята за Общество!!! И мисля че не сме много далеч от това!!!!Дано само да е по-бързо от колкото си мисля аз!
 • 119 Котилото

  2 2 Отговор

  До коментар #91 от "Стефан":

  на ДС е фактор в политиката.

 • 120 политслуги

  1 2 Отговор

  До коментар #8 от "Павел пенев":

  Заради такива слуги, които улужливо пропускат и БСП, държавата е в разпад. Слуги на различни идеологии и доктрини, всичките антибългарски, но никога български. Едни части от обществото преследват, ограбват и прогонват други части от обществото. Така, както сте обезродявали Македония. Така както през съветския режим сте правили хората по съветски модел, дори сте стигнали толкова далеч, че сте били пред унищожаване на бългрската държавност с предложение да влезне в състава на СССР. Така и през прехода (подмяната) продължихте да обезродявате и да прогонвате българите от държавата ѝм, налагайки либерастки модел и ценности. Но никога български и християнски. За да сме единни като народ. Интернационалисти.
 • 121 Marinov

  0 2 Отговор
  Господине и СИЕ,

  А ВРАЗУМЕИТЕ че всякакви закони и варианти за лустрация ще са ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННИ и ще бъдат ОТМЕНЕНИ!

  Добре е да прочетете по Внимателно и Вразумеите Конституцията!

  А Реалното Разграбване на БГ бе ДАДЕНО от ПИШМАН Демократите и Властимащи по времето на Костов и СИЕ а НЕ от хората на Бившата Държавна Сигорност!

  Спрете с тези БАЛАМУРЩИНИ и НЕ търссе "под вола теле".
 • 122 Око за око,зъб за зъб!

  0 1 Отговор

  До коментар #1 от "Комуниста":

  Изправи се комунисти вън!Кой разграби заводите?-Партиините секретари,които имаха достъп до финансите им и сега са най-богатите хора в БГ!ГЕРБ не ви е виновен за това
 • 123 Око за око,зъб за зъб!

  0 1 Отговор
  Пожелавам на Мая Манолова и Шайката на Слави да не влязат в Парламента-това гарантира ,че Божков няма да се върне на бял кон и няма да легнем на Македония!Подкрепа за Герджиков срещу Минчо!
 • 124 Обикновена Пунта Мара

  0 1 Отговор
  Е, и!? Какво от това, че "Биволъ" бил КАЗАЛ?! КОЙ, КОЙ, КОЙ не знае тази ИСТИНА в България?! КОЙ???? И,ПАК на изборите 23%!?!?!?!?!?!?!? До, КОГА???? НАРОДЕ????
 • 125 Обикновена Пунта Мара

  0 1 Отговор
  Е, и!? Какво от това, че "Биволъ" бил КАЗАЛ?! КОЙ, КОЙ, КОЙ не знае тази ИСТИНА в България?! КОЙ???? И,ПАК на изборите 23%!?!?!?!?!?!?!? До, КОГА???? НАРОДЕ????
 • 126 Гената

  0 1 Отговор

  До коментар #91 от "Стефан":

  О, Стефко, ако се съмняваш във виталността на ДС, значи много си отсъствал в часовете по история, но не в клас, а на площада ! За такива пропуски поправителен няма.
 • 127 Атанас

  0 0 Отговор

  До коментар #18 от "Помисли":

  На България и трябва монархия и Лустрация