28 Юни, 2022 15:32 6 942 57

Калин Тодоров пред ФАКТИ: Задкулисието, притиснато от ПП, напрегна сили и свали правителството

  • калин-
  • тодоров-
  • герб-
  • бойко-
  • борисов-
  • дпс-
  • задкулисие

ГЕРБ не може да си позволи да участва в управлението на страната в присъствието на Борисов, смята журналистът

Калин Тодоров пред ФАКТИ: Задкулисието, притиснато от ПП, напрегна сили и свали правителството - 1
Снимка: Факти.бг

Има видими и невидими причини, за да падне правителството. Факт е, че задкулисието, притиснато доста от „Продължаваме промяната“, напрегна сили и свали кабинета. Това обяви пред Лили Маринкова и студио ФАКТИ Калин Тодоров, писател и журналист.

„Има неща, върху които трябва да се замислим, защо падна кабинетът. Опозицията, в лицето на Бойко Борисов и ДПС, видя удобен момент. Правителството се клатеше и му трябваше малко, за да полети в пропастта. Това за мен означава, че правителството не се справи с предизвикателствата, които бяха пред него и не оправда очакванията на хората. Кабинетът не можа да се пребори с мафията, не можа да се пребори с Борисов, не можа със задкулисието и задкулисието го свали. Това бе видимо. Борисов и ДПС не са толкова смели, за да направят такъв хода, ако нямат някаква податка от западните ни партньори, че това правителство не е оправдало и техните очаквания. А то не ги оправда нито по отношение на Украйна, нито по отношение на Северна Македония. Борисов свали кабинета и заради Северна Македония, а след това решава този проблем, заради който уж свали кабинета. Това за мен означава, че той или търси индулгенция от Запада, или такава индулгенция му е обещана предварително“, коментира Калин Тодоров.

Той призна, че се е почувствал много засегнат от факта, че българският парламент разглежда предложение на френския президент за отношенията ни със Северна Македония.

„Не мога да си представя как българският президент ще внесе във френския парламент как Франция да си разрешава проблемите с Мартиника и Гваделупа – двете си извънморски територии. Това за мен бе унизително. Това, което свърши Макрон, трябваше да е направено от Кирил Петков и външно министерство. Тогава нещата щяха да изглеждат по съвсем нормален начин. А през тези шест месеца изглеждаше, че работата на кабинета и на външно бе в дисонанс. Министър Генчовска го каза, че е имало две външни политики. И президента не си пести критиките по отношение на работата на кабинета за Северна Македония, а това значи, че кабинетът не си изпълни задачите“, смята журналистът.

Попитан за тезата, която лансира президентът Росен Плевнелиев, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов може да се оттегли, Калин Тодоров каза, че партията не може да си позволи да участва в управлението на страната в присъствието на Борисов.

„В същото време не е ясно дали без Борисов ГЕРБ може да оцелее. И това, което се търси в момента, и в случая г-н Плевнелиев бе използван като мюре, е да се тества общественото мнение. Може би идеята е да се приложи някакъв модел, който действа в ДПС с почетен председател. Така ГЕРБ се отървава от отрицателната му харизма и се опитва да се отърси от имиджи си на една изцяло клиантелиска партия. Така може, по желание на Запада, след време да видим едно управление на „Продължаваме промяната“, „Демократична България“ и ГЕРБ“, добави Тодоров.

Целият разговор можете да гледате във ВИДЕОТО.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 6687

    28 30 Отговор
    Тоя кои е , факти стига манипулации.Срамота.

    Коментиран от #16, #47, #49

  • 2 Политически анализ

    36 40 Отговор
    Радев получи заповед от Москва и организира сваляне на правителството.Целта е на първо място нов договор с Газпром,ГЕРЦДПС си искат милиардите за пътища а Възраждане и Славуца се борят за някоя чанта с пари.За Славчо по голяма щото разходите му са повече.

    Коментиран от #50

  • 3 питам

    44 19 Отговор
    ПП сами са виновни. Вместо борба с корупцията по високите етажи на властта, започнаха борба против обикновените хора- бонус- донос да се клеветят хората помежду си, върнаха кварталните милиционери като при социализма, акции срещу кокошкари, лихвари и пазари за дрехи- менте, какви ли не дребни неща, задържане без адвокат и без уведомяване на близките подготвиха, но не и действия срещу тежката корупция.
    Какво са очаквали, че ГЕРБ и ДПС ще се засрамят и ще се свият в ъгъла, докато ПП се борят с кокошкари за дребни неща?! Борбата им срещу големите "усвоявания" беше едно голо говорене по медиите.
  • 4 Мое мнение

    50 24 Отговор
    Не задкулисието свали ПП. Те сами се свалиха със своята некадърност и простотия. Дойдоха на власт с обещание за свалянето на Гешев, изчегъртването на Герб и борба с корупцията. И какво стана? Гешев си пак Гешев. Герб нараства и по.силна от преди. Никой не беше осъден за корупция, но фин. министър намърда свой посредник в доставката на газ от което държавата губи по 100 млн. лева всеки месец. Тия сто милиона ги прибира фирмата посредник, а колко от тях са комисионна за Василев няма да разберем. Та толкова за борбата с корупцията.

    Коментиран от #7, #18

  • 5 Това е синът на Станко Тодоров -

    27 10 Отговор
    журналист и писател. В своя книга описа обективно целия преход - от кражбата на народните пари от комунистическата проруска олигархия, червените милионери и дето и сега ви мъти празните глави, другари русофили !
  • 6 9865

    16 18 Отговор
    Няма как да прочета статията или да гледам видеото.Просто не си струва изгубеното време. Достатъчно е да се прочете ,че е гост на другарката Лили Маринкова.
  • 7 Другар, що се изказваш неподготвен ?

    16 13 Отговор

    До коментар #4 от "Мое мнение":

    Как да свалиш Цацаров, като е непоклатим - конституцията и закона го пазят. Ел президенто смени поведението и подкрепя вашите хора от Азия ! Четете би, не се излагайте с глупави тъпизми !

    Коментиран от #35

  • 8 Ти виж кой върви и Блее след теб !

    2 2 Отговор
    КУРБАНА те следва и те подканя , време ти е !
  • 9 Курнафела

    17 6 Отговор
    Комуняги, другарко Пешева, все някой враг им е виновен, а това, че са некадърни не им пречи.
  • 10 тр678

    30 2 Отговор
    Едно дело нямат срещу тежката корупция, няма нито 1 с повдигнато обвинение за милионите и милиардите, нямат и намерение да започват такива действия. Опозицията си почина, съвзе се и ги свали чрез Троянски кон- ИТН.
  • 11 един

    21 5 Отговор
    А този съшият господин/иначе хрусим,миловиден/гласува/по-негово признание/ за БСП,една от партиите на същото това Задкулисие срещу което уж се бори!Причината да гласува за БСП,била наследствена,сантиментална и т.н.Значи не ме гледай какво върша,а слушай какво говоря!
  • 12 Потърпевш

    36 7 Отговор
    Провителството се свали само защото за седем месеца освен общи приказки не направи нищо. Нито съдебна реформа, нито административна реформа с редуциране на администрацията. Абсолютно нищо. Как може в Нидерландия с три пъти по голямо население да има държавна администрация 20000 души, а ние 200000, която издържаме ние данъкоплатците.

    Коментиран от #21, #52

  • 13 И този се писа журналист

    20 13 Отговор
    Не задкулисието свали тези неграморници от власт. А и няма как, защото зад тях се вижда задкулисието на Прокопиев.
  • 14 Всички млади и интелигентни хора

    22 22 Отговор
    От цялата страна от София до Бургас
    За П П в един глас
  • 15 питам се

    18 9 Отговор
    Бе къде изчезна Лена
    гриплена
  • 16 Писател и журналист,

    8 2 Отговор

    До коментар #1 от "6687":

    Който знае за разлика от теб как се пише "КОЙ"

    Коментиран от #24

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Алоуу

    12 22 Отговор

    До коментар #4 от "Мое мнение":

    Ичергътвача.Не си ли даваш сметка ,че зад ГЕРБ стоят около милион българи.Ще изчегърташ ,когато цъфнат на баба ти налъмите.
  • 19 тр678

    8 9 Отговор
    НИКОЙ НЕ ИМ Е ВИНОВЕН, ЧЕ СЕ СЪЕШИХА С ИТН, МАКАР ДА ЗНАЕХА, ЧЕ СИ ИМАТ КУКЛОВОД И С ЛЕКА РЪКА ПРОВАЛЯТ КАБИНЕТИ.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 тр678

    14 4 Отговор

    До коментар #12 от "Потърпевш":

    АДМИНИСТРАЦИЯТА У НАС Е БЛИЗО МИЛИОН. Де да беше само 200 хиляди!

    Коментиран от #23

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Хайде

    12 1 Отговор

    До коментар #21 от "тр678":

    За по достоверно ги пиши два милиона.Типично по комунистически.На времето имаше един филм с Григор Вачков. КИТ.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 ЕВАЛАТА НА ДС- ДРУГАРЯТ ..КАЛИНЧО

    10 4 Отговор
    ИСТИНСКА...ПРОКОПКА!😂
    И,... ИЗОБЩО НЕ Е... ОБРАТЕН И ПАСИВЕН,... АМА...ИЗОБЩО 😂
  • 26 ГЛУПОСТИ

    8 4 Отговор
    Свалиха си го самите американци. Надяват се на средащите избори ПП да завлачат още по-голям процент, ако е нужно, ще използват ГЕРБ като патерица на ПП, дори и чрез инкогнито подкрепа за новото правителство.
  • 27 Не можете да спрете

    16 18 Отговор
    Продължаваме промяната !
    Всички кадърни и умни хора са зад нея !
    Така, че млък на останалите тръстики и
    марш на село да копате царевичака !
    Друго не ви чака ! А,да, влака !
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Дрън

    8 14 Отговор
    ПП сами се свалиха,като продължиха герберската политика и изнервиха народа до безкрайност.Задкулисието,ако има такова използва недоволството у хората,но не може да сваля правителства просто така само защото е притиснато,защото никак не беше притиснато.Арестуваха тиквата и го черпиха с кафе,това ли е притискане
  • 30 Елате да

    16 2 Отговор
    видите в Слънчев бряг, как 75 куб.м. вода струват 1264,40лв. И как "ВиК" Несебър и "ВиК" Бургас ме рекетират да им плащам, под масата, на ръка, за да не ми начисляват вода от общия водомер. Ето това е загубената ви България. Държавата ме принуждава да си продам жилището, за да си реша проблемите с "ВиК". ВиК си е чиста корумпирана структура, ОПГ, която се занимава с рекет и изнудване на граждани.
  • 31 Не ме е страх от мафията

    19 3 Отговор
    Обявете пълномащабна война с мафиотите по всички фронтове на държавността, във всеки град, във всяко село! Това е исторически момент да скъсаме с олигарсите, бизнесмените и политиците от епохата на мутрите с анцузите и ланците! Днес е исторически момент да ги изхвърлим от обществения ни живот веднъж завинаги и да се противопоставим да се спасят и възпроизведат отново!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Анжектоплякторчо

    16 13 Отговор
    П П първа политическа сила.
    И с абсолютно мнозинство ще
    управлява над останалата плява
    А Боко на какво се надява ?!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 име

    6 2 Отговор

    До коментар #7 от "Другар, що се изказваш неподготвен ?":

    Не е е непоклатим, при желание от страна на управляващите, можеха да се пробват да прокарат промени в закона за ВСС и дори и шляви да не ги беше подкрепил, първо щяха да го дискредитират завинаги, второ хората щяха да отчетат факта че поне опитаха и на следващите избори можеше да получат повече гласове. Но те дори не пробваха да създадат условия за махането на Гешев. Разчитаха, че сегашния ВСС ппи същите усровия, при които е избран и работи, ще махне сам Гешев, който те са назначили. Просто нямаше как да стане, а киртака изглеждаше свешен с папката при Гешев. Добре че е войната, че да консолидира поне малко антируски настроените и да им замажат очите че нещо важно се върши.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Коко

    17 7 Отговор
    Интересна е фиксацията на Слави Трифонов върху Василев и Петков !Още в 45 НС когато ИТН спечелиха изборите той започна да атакува точно Василев и Петков двамата най успешни служебни министри които разкриваха далаверите на ГЕРБ и като че ли Борисов изчезна от полезрението на Слави. Като че Слави има поставена задача да премахне от политическия живот Василев и Петков .затова очевидно се е фиксирал толкова много върху тях.Очевидно Слави иска меки слаби хора които не се откриват много много и лесно ще бъдат контролирани точно като депутатите му
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Чорбара

    5 4 Отговор
    Тоя крупен от къде го извадихте бе,пиш.
  • 40 Ех Калине

    7 1 Отговор
    Объркани и противоречящи си съждения на един, иначе, честен журналист. Първо, Борисов няма отрицателна, а положителна харизма. Отрицателни са делата му, от което страда имиджа му и подкрепата от Запада. Второ, това, че Западът е намигнал на Борисов за да свали правителството си е пар екселанс спекула. Трето, за срама, че Макрон предложил решение. Драги ми Калине, та нашите РСМ братя не приемат предложението на Макрон, а камо ли такова на Петков и МВнР. Спирам дотук. Умен, опитен и добронамерен журналист си, но някои твои заключения не почиват на реалността. Поздрав.
  • 41 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 2 Отговор
    в РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯзадкулисието и мафията си имат ДЪРЖАВА
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Мартин

    10 8 Отговор
    Защо някой не попита този господин Калин Тодоров: Задкулисието, което седи зад "Продължаваме промяната" в лицето на олигархът Иво Прокопиев - с какво е по-различно от задкулисието на ДПС и олигархът Делян Пеевски? Просто два клана на мафията, които се бият помежду си!
  • 44 Тредстоун

    4 2 Отговор
    тоя е от стадото на ситите , от тъмната страна на силата .... , откъде ги изкопавате такива пъпеши ... , то на човек не прилича , но пък лопа менчето в екстаз
  • 45 12340

    6 1 Отговор

    До коментар #38 от "6687":

    Бареков,Бенатова,Ризова,поли златареа,ойко василев,станисав трифонов,виктор николаев,люба кулезич,неялко недялков,ива николова, беновска,мастагаркова....има още много Боюугодни мисирки!
  • 46 Жоро

    11 2 Отговор
    Ми то закулисието свали правителството, свършен факт. Не им достигнаха сили /брой депутати/ и предателството в лицето на ИТН, Слави Трифонов и всички които останаха в партията им ИТН. В очакване сме на предрочните избори.

    Коментиран от #48

  • 47 Никола Гешев

    13 1 Отговор

    До коментар #1 от "6687":

    Син на членът на политбюро на ЦК на БКП Станко Тодоров. Ако се питаш какво е работил цял живот - нищо! Сега станал аналлизатор и врачка@
  • 48 Правителството

    7 7 Отговор

    До коментар #46 от "Жоро":

    Само се свали.Освен ,че ни набута в дългове нищо друго не е свършило.Е в личен план те са си добре.Кой уреди жената ,кой любовницата, кой цялата рода на престижни постове.А народа да го д..а.Даже Кокорчо го каза от парламентарната трибуна.
  • 49 5707

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "6687":

    Ами да ти отговоря на въпроса "Кой е този?"-Първи братовчед на един Божков с прозвището "Ми(н)истър 10%"-провел приватизацията някак си под масата и висш СДС-функционер. Двамата с него са деца на две сестри -еврейки .Та се питам за КОЕ "задкулисие" говори ...това преди "Десети" или след него ,защото и в двата периода все някой от тях и родата им са били Главни актьори на сцената .
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 цццц

    4 7 Отговор
    Цените и батака който сътворяват ПП ги свалиха ,поне да си признаят че не могат и не знаят .
  • 52 Независим

    10 3 Отговор

    До коментар #12 от "Потърпевш":

    Колко е удобно да не признаваме постижения на ПП, само защото говорите каквото ви казват звездите. Достатъчен е факта, че затвориха границата за наркотици и далавери, дори само това да са направили е за респект. но не е само това. Всички, които отричат заслугите на ПП и трудната им борба го знаят, ама им е казано да отричат и да забравят. ПП работят като в минирано поле - всички им пречат, мобилизирани са всички сили на мафията да ги свалят от власт за да не им секнат малкото останали кранчета и да си върнат загубеното. За първи път хазната се пълни с толкова много данъци, настоящи и покрити за години назад. Как да се прави съдебна реформа като отвсякъде ги препятстват? Не ме питайте какво съм си патил от корумпирани съдии, защого адвоката на ответната страта е във фирмени далавери с председателя на съда и председателя диктува на съдиите какви решения да взимат. Какво може да се направи за 6 трудни месеци, в които се вижда, че ПП работят денонощно? Трябва да уволняват всички ли? Докато се стигне до там трябват законови промени, ама как ще ги прокарат като мафиотите няма да го допуснат. Хайде да не си говорим празни приказки. Години трябват да се оправи тази държава, защото е яко забатачена, а половината народ е с промити мозъци. Ние сме масималисти - 6 месеца и щрак, всичко се оправя, България става рай, иначе не ставате, хаха!
  • 53 Да ви го

    5 10 Отговор
    Глупости от тия харвардци по големи лъжци няма
  • 54 ЗАБРАВИХТЕ навярно !

    2 1 Отговор
    МОСКВА НЕ ВЯРВА НА СЪЛЗИ ! Щом става дума да се върне РЕСТО !
  • 55 Даааа

    4 0 Отговор
    Това е самата истина!От години знаем че МАФИЯТА СИ има държава и това сме ние!Навсякъде си имат корупция,но никъде не е като при нас!Но за това сме си виновни само ние и нашето , овче търпение!А като гледам , сме на път пак да си я върнем на власт!Всички знаем , кои са партиите на статуквото , щяха ли да управляват талкова време, ако нямаха правилната закрила!
  • 56 Смех

    1 4 Отговор
    Не точно така, пп просто искаха да почнат те да доят народа не да спрат доенето, но итн прегърнаха структурите на герб като братушки и не уволниха нито една калинка
  • 57 Даааа

    2 0 Отговор
    И аз мисля така , като плъхове изпълзяха Пеевски и др. като него от сенките ! А преди това , един ден не влизаха в парламента , но заплатите си прибираха! Само за това ще гласувам за ПП , за да виждам как се гърчат от статуквото ,че им отрязаха хранилките и от година вече са на сухо!