Тема: Украйна

12 Август, 2022 22:56 3 236 18

Годишнина от една огромна трагедия

  • курск

На годишнината от потъването на подводницата Курск Путин погребва руската армия в Украйна

Годишнина от една огромна трагедия - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

На 12 август се навършват 22 години от катастрофата на подводницата Курск, при която загина целият екипаж от 118 подводничари. „Преди 22 години диктаторът от Кремъл започна умишленото унищожаване на руската армия, която хвърли в пещта на безкрайни войни, както в Русия, така и извън нея“, пише eupoliticalreport.eu.

Нахлуването на Путин в Украйна беше фатална грешка, унищожаваща най-доброто от неговата армия. Тя претърпя безпрецедентни загуби в жива сила и военна техника, невиждани от края на Втората световна война, унищожавайки самата идея за предполагаемата мощ на руската армия. Кремълският диктатор, който на практика управлява Русия от 23 години, вижда себе си като „събирач на руските земи“ и, подобно на московските царе, гледа на руската армия като на основен инструмент за чужда териториална експанзия. Неговата война срещу Украйна разкри архаичната, неподготвена и асиметрична слабост на руската армия и чудовищната корупция на нейните висши военни командири. Чрез безсмисленото унищожаване на руската армия в Украйна и прахосването на нейното военно оборудване, Путин бавно, но сигурно унищожава самата Русия.

Още новини от Украйна

За разлика от руската имперска армия, която имаше школа и традиции, и съветската армия, достигнала своя връх в историята на руската държавност, армията на Русия на Путин е получила само повърхностна пропаганда и празни пиар банални фрази, изказани от политици по всички телевизионни програми, включително и самият Путин, който многократно е заявявал, че „руската армия е претърпяла много качествена еволюция“. Тези разкази са насочени предимно към вътрешната руска аудитория, за да формират мит за неизбежната победа, която очаква „доблестната руска армия“, защитаваща обикновените руски хора и руския свят. Загуби като Курск и последвалите инциденти се прикриват от армия от руски пропагандисти, които формират „политически коректното“ мнение на руснаците.

„Заграбването на земите на суверенни държави, включително етнически неславянски държави, както в случая с Молдова и Грузия, е основна идея на Путин, който поддържа остарелия възглед, че територията е ключова в контекста на властта и влиянието на държавата върху световна сцена. Тази идея стана ключова в контекста на нахлуването в Украйна на 24 февруари с цел нейното превземане. За пет месеца война Путин не успя да постигне нито една от обявените цели на т. нар. специална операция. Целият свят беше убеден в асиметричната слабост на руската армия: позорът от нахлуването в Украйна и последвалите неуспехи на фронта бяха толкова тежки, че от март 2022 г. в Русия бяха възпоменателни дни и дати, отбелязващи деня на победата и армейските празници отбелязано много скромно и без прословутия путинов патос. По време на парада за Деня на победата на 9 май въздушните прелитания бяха отменени“, припомня eupoliticalreport.eu.

Организаторите на парада се позоваха на технически проблеми на самолетите, които трябваше да прелетят над Червения площад. Истинската причина е банална: липсата на самолети. Към началото на август Русия е загубила 223 самолета, 192 хеликоптера и 754 дрона. Въпреки факта, че Русия има многократно предимство пред Украйна в самолетите и хеликоптерите, тя така и не успя да постигне господство във въздуха и да потисне украинските системи за противовъздушна отбрана.

На 9 август имаше експлозия на военното летище в Новофедоровка (Крим), в резултат на което руските военновъздушни сили претърпяха най-големите еднодневни загуби от Втората световна война насам. Всички международни медии писаха за това – още един удар по репутацията на руската армия. Генералният щаб на руските въоръжени сили не даде никакво разбираемо обяснение за инцидента, като каза, че „са били взривени стари бомби. Трябва да се отбележи, че първоначално Кремъл също не коментира унищожаването на ракетния крайцер „Москва“, флагман на руския Черноморски флот, което се случи на 14 април.

Русия никога открито не признава уязвимостта на своята армия, примитивността на системата си за противовъздушна отбрана или самата възможност да бъде победена от Украйна. Това е причината за изключително скромното честване на Дните на ВДВ и ВМФ в Русия. Парадът за деня на ВМС в Севастопол беше напълно отменен. Тихо и незабелязано премина и Денят на руските ВВС на 12 август. Путин показа на света, че Русия няма флот и силни ВВС. Единственото нещо, с което Путин може да се бие, е армия от „руски Иванове“ като пушечно месо, насилствено събрани от цялата огромна руска провинция, въоръжени с остарели съветски оръжия. Това е класическа руска тактика, използвана от Жуков и други съветски военнопрестъпници по време на Втората световна война и изглежда, че Путин все още не е успял да измисли нищо ново.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 От плажа

    25 17 Отговор
    И тогава бях на плажа. Спомням си как Путин мълчеше и отказа спасителна операция.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Путен

    14 11 Отговор
    ЕК така става когато приказките станат реалност и дуракът стане батюшка цар
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Голяма статия

    6 1 Отговор
    Нищо тенденциозно няма в нея.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Браво

    4 0 Отговор
    Вчера вечерта по новините на БНТ показаха, като любопитен факт, как едно френско момче постави световен рекорд по гмуркане без акваланг до 120 метра дълбочина, за три минути и тридесет и четири секунди!
  • 10 пиандурите са

    6 7 Отговор
    Страна управлявана от психопат който се мисли за Петър велики.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 а хъъъ

    1 3 Отговор
    Злобното джудже искаше да прикрие случая дори нямаше намерение за каквито и да е спасителни действия.
  • 13 484

    1 3 Отговор
    Тепърва е излиза истината за гибелта на "Курск".
    Адмирал Попов, един от командващите флота разказа част от истината преди година две , а тя е удар с торпедо от една од двете подводници на САЩ и Великобритания намиращи се в непосредствена близост.
    Това обяснява и внезапното посещение на щефа на ЦРУ в Москва , а и досега скриване на поразената носова част на ПЛ.
    Платени са няколко милиарда обезщетение и е избягната ядрената война.

    Коментиран от #14

  • 14 Оракула

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "484":

    Е това вече е "новина"!
    Неоткриваемата подводница "Курск",
    я открили и торпедирали!
    И никой не видя, щетите как изглеждат?
  • 15 Вангела агент дс

    1 1 Отговор
    Мацква ке падне

    Коментиран от #17

  • 16 Ал Бунди

    1 1 Отговор
    Както са казали умните хора ..никога не е късно да се ожълтиш..при руснака това ожълтяване е нормално състояние. Така че аффторът не казва нищо ново.
  • 17 Възрожденец

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Вангела агент дс":

    Е па она падна отдавна ма..направо потънА ма...пак си спала на една стрАна...
  • 18 в германия направиха игрален филм

    1 0 Отговор
    много човешки и изпълнен с уважение към паметта на моряците и внимателно намекващ за недоимъка, закъснели заплати и труден живот в тези бази...
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания