3 Юли, 2014 18:03 990 1

Оставка на правителството между 23 и 25 юли /Обновена/

  • оставка-
  • правителството-
  • 23 и 25 юли

Нямаше политическа воля за промяна на системата на здравеопазването, твърди премиерът Орешарски

Оставката на правителството ще бъде подадена между 23 и 25 юли. Това заяви премиерът Пламен Орешарски в предаването „Лице в лице” с Цветанка Ризова по бТВ. Той каза, че датата 21 юли няма да бъде подходяща, тъй като тогава отваря една банка и няма да бъде добър сигнал.

Относно здравеопазването и проблема с фалита на болниците министър-председателят обясни, че не са могли да променят системата на финансиране на болниците, защото не е имало достатъчно политическа подкрепа, както това е ставало и в предишните кабинети. Подготвихме някои от елементите за тази промяна, по ЗОП-ове, електронни карти и рецепти. Според Орешарски, още при встъпването им в длъжност болницата в Стара Загора е била в най-тежко състояние, търсили са подходи за оздравяването й. Но явно не сме ги намерили, каза премиерът и подчерта, че има доста болници в лошо състояние, а и самата НЗОК е зле. Този кабинет е заварил НЗОК с дефицит, за който са осигурили финансиране в началото на тази година.

Паниката в банките

На въпрос не се е ли забавила много реакцията за КТБ, Орешарски заяви, че за банковата система и стабилността отговаря БНБ, а не правителството, така както е по цял свят. А по отношение на двете банки /бел. ред КТБ и ПИБ/  мисля, че картината е доста различна, тъй като КТБ не само беше първа и в този аспект изненада БНБ, а по – скоро собствениците не бяха активна страна при тази банка, а мениджърите поставиха БНБ пред свършен факт, занасяйки една молба, че нямат ликвидност, че не могат да плащат повече. Т.е. нямаше друг вариант, по който да реагира Централната банка. По моя информация при последващи разговори с Искров, той е имал уверенията на управителя на КТБ, че банката е в достатъчна ликвидност и ще се справят, но трябва да зададете тези въпроси към Централната банка.

Запитан теглени ли са пожарно държавни пари от КТБ, Орешарски каза: „Това е другият мит, който се разпространява. Изтеглени са сравнително малки суми на фона на общото изтегляне. И аз си го обяснявам от банковата паника, която се създаде, която обхваща граждани и частни компании и не виждам защо да правят изключение и държавните мениджъри, които също са назначени на тези позиции, за да се грижат като добри стопани за активите, които са им поверени. Когато имаше такива слухове допълнително икономическият министър е въздържал и други държавни дружества да се изтеглят от банката, така че по-скоро истината е обратната. Постановление 125 действа от миналата година и систематично и на стъпки бавно са се теглили пари, за да не допуснем това, което коментираме сега. Ние периодично сме докладвали за концентрацията в тази банка. Още миналата година бяхме влезли в регулацията, като банката, която държеше най-много депозити беше 22%, намален от 48% за шест месеца и продължи и тази година. Така, че към днешна дата, пак по данни на Министерство на финансите, банката е с 15%, което значи, че сме влезли в регулация.

При втората банка БНБ превантивно се обърна към нас и ние действахме по много активен начин разработихме съвместно различни варианти, уведомихме ЕК. Както виждате ЕК отреагира много адекватно – в неделя късната вечер разреши държавна помощ при необходимост, с която да се подпомогне ликвидността.

На въпрос дали е обсъждан варианта банките да бъдат спрени тегленията за известен период, Орешарски каза, че в събота в моят кабинет в присъствието на БНБ, на финансовия министър обсъждахме много широк кръг варианти като търсехме кой от тях е най-адекватен на създадената ситуация. Накрая се спряхме на този и няколкото дни от началото на тази седмица показват, че сме улучили добър вариант. Само в обобщение ще кажа, че дори и тази ликвидност, която беше мобилизирана от Министерство на финансите до този момент не е изразходвана и най-вероятно няма да бъде изразходвана. Банковата ни система и стабилна, с много добри показатели и ако сами умишлено не създаваме паника, не се притеснявам за нищо. Искам да подчертая, че цялото общество се справихме добре. В това число искам да благодаря както на медиите, така и на експертите на ЕК.

Българският еврокомисар

Не са обсъждани имена до този момент, не знам откъде бе измислена датата 16 . Вчера заявих, че на 16 юли ще има европейски съвет и ще използвам този съвет да се ориентирам допълнително, в това число по възможност да разменя коментари по този повод с новия председател на ЕК Жан - Клод Юнкер. При сбирка при президента Росен Плевнелиев, че ще се изработват критерии и консултации на политическите лидери по отношение на българския еврокомисар, тъй като с него ще работят три правителства заедно със служебното. 

Затова е важно да има по-важно съгласие, а не да бъде личен избор на мен или само на някой от политическите лидери на парламентарно представените партии.

Опозицията подозира, че управлението в последния месец ще е като последно десет

По повод рекорд на вписаните обществени поръчки, Орешарски заяви, че не следи в детайли институциите, но предположи, че това е във връзка с влизането на новия закон на ЗОП от 1 юли, предполагам, че експертите са побързали в края на юни да обявят поръчките по стария ЗОП. Новият закон е далеч по-прозрачен и сигурно има някаква връзка желанието на експертите от различните ведомства да хванат последната възможност, по-лекия вариант за работа от тяхна гледна точка.

Запитан, че има назначение в МВнР с дата 1915 година ... , Орешарски каза, че не е запознат със случая и ще попитам изрично министър Вигенин. Мога да кажа само едно предположение с вашия случай, мисля, че нормална дипломатическа практика е новите назначения да се правят поне шест месеца по-рано, за да бъдат в известност тези, които се отзовават и назначават.

Относно назначението на Светлозар Лазаров

Вашият упрек по-скоро към парламента.

Дали се е оставил да го командват партиите

Може би се създават такива впечатления отвън, бих искал да подчертая отново, че ние сме парламентарна република и парламента е водещата институция. Как да направите здравна реформа без политически инициативи и без съгласуване с парламентарните групи, попита Орешарски. Митът за премиера „Цар-слънце” не е уместен. Той даде за пример правителството в Италия на перфектния специалист Марио Монти, което свърши най-черната работа, предотврати заплахата за разпад на финансите на Италия, но нищо друго не можа да направи. Програмата на правителството такава, каквато бе гласувана преди една година, почти всичко е изпълнено от предвиденото през първата година. В началото на този мандат миналата година имах сериозна подкрепа и на двете политически партии, днес имам същата подкрепа. Това, че между тях има търкания, съжалявам не мога да ги изгладя. Опитвам се да взема решения дори и в много трудни ситуации. Голям кръг мои познати са ме питали „как издържа”. Повечето от тях ме поздравяват, защото най-лесното решение бе да си тръгна и оставя страната в хаос.

НЕК е пред фалит

Когато се намали цената на тока, мислите ли че не беше без дългове. В края на 2012 година задълженията на НЕК са близо 2 милиарда и 600 милиона лева. В края на миналата година – 3 милиарда и 100 милиона лева, за първо тримесечие на тази година – 2 милиарда 860 милиона. Т.е. за отминалата една година има незначителни движения в задлъжнялостта на НЕК. Да НЕК не е в добро състояние от 2010 година, когато задълженията отново са около 2 милиарда лева.

А по отношение на БДЖ дълговете му в момента са 500 – 600 милиона лева, тоталния дълг е намален с близо 100 милиона лева спрямо положението, което заварихме миналата година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Иван

    0 1 Отговор
    Аз съм доволен от това правителство , за вас не знам!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове