24 Юли, 2014 09:37 12 451 13

Как се променя една сграда (СНИМКИ)

  • хотел-
  • бежанци-
  • тбилиси-
  • грузия

Предназначението на една сграда до голяма степен предопределя нейния облик. Още от пръв поглед се вижда дали тя е офис, жилищна, хотел или ... лагер за бежанци. Оказва се, че дори да е построена като  хотелски комплекс в момента, в който по стечение на обстоятелствата в нея се нанесат бежанци, тя автоматично променя визията си.

Най-емблематичният пример е хотел Radisson Blu Iveria в Тбилиси. Построен през 1967 г. това е едно от най-популярните места за отдих в грузинската столица, откъдето се открива прекрасна гледка към целия град. В началото на 90-те години на миналия век, разразилата се гражданска война в страната принуждава 200 000 бежанци да търсят убежище в Тбилиси. Много сгради в града, включително и Radisson Blu Iveria, приютяват хората, които искат да избягат от войната. 22-етажната сграда става техния дом за 10 години напред.

Хотелът губи облика си, след като на администрацията няма сили да поддържа обекта след разпада на СССР и краха в туристическия сектор. С течение на времето изпочупени стъкла и перила, изпокъсани завеси и стари вещи загрозяват фасадата. Много от стаите са на гипс, SPA центърът е в окаяно състояние, а на балконите на 16-тия етаж расте трева. Единствените два етажа, които са успели донякъде да запазят хотелския си облик през цялото време, в което са пребивавали бежанците, са третия етаж, където дори има интернет и факс и първия етаж, на който са разположени казино и ресторант.

Едва през 2003 г. властите решават отново да върнат първоначалната функция на сградата. За целта дават по 7000 USD на бежанците, за да напуснат сградата.

Днес хотел Radisson Blu Iveria е възвърнал напълно блясъка си. Разполага с 249 стаи, ресторанти, барове и конферентен център. Басейнът на последния етаж е заменен от SPA център и фитнес зала.

Radisson01 Radisson Blu Iveria — роскошный отель, который был лагерем беженцев

Radisson02 Radisson Blu Iveria — роскошный отель, который был лагерем беженцев
Radisson04 Radisson Blu Iveria — роскошный отель, который был лагерем беженцев
Radisson05 Radisson Blu Iveria — роскошный отель, который был лагерем беженцев
Radisson06 Radisson Blu Iveria — роскошный отель, который был лагерем беженцев
Radisson07 Radisson Blu Iveria — роскошный отель, который был лагерем беженцев

Radisson08 Radisson Blu Iveria — роскошный отель, который был лагерем беженцев


Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Димитър

    3 2 Отговор
    Странна прилика с местообитанията на вносните м...ли в България.
  • 2 Рашко Ломския

    4 2 Отговор

    Това да не е някакъв монтаж? Тя архитектурата на двете сгради е различна. За да се получи от едното другото трябва да са махани части от конструкцията.

    Коментиран от #3, #4

  • 3 qwerty

    0 4 Отговор

    До коментар #2 от "Рашко Ломския":

    Ами не точно. От разглични страни е снимано и просто е сложена една декорация в средата на високата сграда.
  • 4 qwerty

    0 3 Отговор

    До коментар #2 от "Рашко Ломския":

    също така балконите са остъклени и това също лъже, че не е същата сграда. Иначе си е същата :-)
  • 5 Рашко Ломския

    2 1 Отговор
    Каква декорация? Не виждаш ли какъв голем елемент от сградата липсва? Това не е някаква картонена декорация а от бетон, желязо и стъкло. Освен това на снимката където сградата е нова, се вижда че зад стъклата са стаи, няма никакви тераси. А на снимките от занемарената сграда се вижда, че там има тераси, стари, железни, и зидове със прозорци за тях, каквито няма на снимките като нова. Обърни и внимание, колко са големи прозорците на пристройката в основата на хотела а на снимката от сега, са някакви мънички прозорчета. Според мен това, което е сградата като нова, може би изобщо не е сградата а някакъв проект за осъвременяване а не реална снимка от миналото. Виж отвътре какви окачени тавани и лунички има, нещо, което ме съмнява да е имало през 1967 г. Нещо ни мотаят тука. И ти вече тръгна да разтягаш локуми.
  • 6 nikis72

    2 1 Отговор
    това са две различни сгради,не лъжете хората
  • 7 Рашко Ломския

    2 1 Отговор
    Даже сега като гледам детайлно снимките съм 100% сигурен, че снимката, която са дали на хотела като нов, изобщо не са на Хотела а си е проект, за осъвременяване на хотела. Вижте покривната част, където стои надписа Radisson Blu Iveria е доста по висока а на снимките от порутения хотел, покрива е равен. Вижте и последната снимка, тя показва хотела странично, вижте какви чупки има странично и вижте после порутената сграда как е равна. И естествено огромния елемент в средата на сградата, който напълно отцъства в сегашния и вид. Като добавим сините големи стъкла, които много ме съмнява да е имало в Грузия през 60-тегодини на миналия век както и луничките и окачените тавани които се виждат на предпоследната снимка през прозорците на пристройката на хотела, мога да заключа, че това е някакъв съвременен проект за осъвременяване на сградата а не снимка на хотела през 1968г.
  • 8 Пламен Бакърджиев

    1 1 Отговор
    Абсолютен монтаж. Вижте каква перспектива има средната добавена вертикална част и лявата страна на хотела която всъщнист липсва. Това е ерата на 1Д. Ха ха ха.
  • 9 qwerty

    0 1 Отговор
    Айде преброите етажите като сте толкова сигурни
  • 10 qwerty

    0 1 Отговор
    Вижте и ниското тяло
  • 11 qwerty

    3 1 Отговор
    Ето четете като не вярвате

    http://en.wikipedia.org/wiki/Radisson_Blu_Iveria_Hotel,_Tbilisi

    Просто целия е бил изтърбушен
  • 12 Пламен Бакърджиев

    3 1 Отговор

    qwerty Благодаря за информацията. Така всичко се изяснява.
  • 13 Симеон Тасев

    0 1 Отговор