Last news in Fakti

7 Август, 2014 21:06 4 343 1

Кои храни изчезват от трапезата на руснаците

  • храни-
  • внос-
  • забрана-
  • русия

Кои са по-луксозните, респективно по-скъпите продукти, които руснаците няма да видят на трапезата си през следващата една година след въведените от днес санкции за внос на хранителни продукти? Ето ТОП 10 на вкусотиите, на които се очаква дефицит в Русия.

1. Хамон – сушен свински бут, който е испански национален деликатес. Всяко парче, което се изнася зад граница, се сертифицира от испанското Министерство на земеделието.

2. Стриди – деликатес, чийто най-големи производители са Франция, САЩ, Япония, Португалия, Ирландия, Канада, Австралия, Норвегия, Испания, Холандия. Особено ценени са френските стриди от Нормандия, Северен и Южен Бретан.

3. Норвежка сьомга – основен вносител за Руската федерация е Норвегия. През първото полугодие на 2013 г. северната страна е изнесла за руския пазар 113 000 тона риба и рибни продукти на обща стойност 464 000 USD, като от тях 303 млн. USD са били за сьомга.

4. Синьо сирене – специално разработен сорт сирене произведен с добавянето на безвредни за човешкия организъм типове мухъл. Най-популярните видове са рокфор, бри, камембер и горгонзола. Основни доставчици са Франция, Германия, Дания и Италия.

5. Крема сирене. Най-известният вносител на този продукт в Русия е финландската компания Valio. Започва да произвежда крема сирене в далечната 1934 г., а на руския пазар този продукт се продава от 1956-а. През 1980 г. правителството на СССР се доверява на Valio като я прави официален доставчик на млечните продукти за Олимпиадата.

6. Прошуто – италианска шунка. Най-известният вид е пармската шунка. За производството се отглеждат специално свине, които се хранят с плодове и царевица.

7. Наденички – символът на немската кухня. Има около 40 основни вида вурстове и наденички. Сред най-известните са белите Weisswurst. Те се правят от мляно свинско и телешко месо, сланина, яйчен белтък, лимонова кора, лук и бял пипер. В ресторантите се сервира обикновено с кисело зеле и бира.

8. Маслини – това е единствения продукт, който е 100% внос на руския пазар. Основни доставчици са Испания, Италия и Гърция. Държавите, които не влизат в забранения списък и могат да изнасят за Русия маслини, са Турция, Китай, Тунис, както и Азербайджан и Грузия. Маслинови дръвчета започнаха да засаждат и в Узбекистан и Таджикистан.

9. Гъши дроб – направен от черния дроб на специално угоявани гъски или патици. Във Франция производството на гъши дроб се регламентира от националното законодателство. Продуктът е официално признат за част от културното и гастрономическо на страната. Освен във Франция гъши дроб се произвежда също така в България и Унгария.

10. Извара – една от най-популярните в Русия марки извара е на литовската компания „Пено жвайгждес”. Сред най-известните видове извари, които доставя на руския пазар са: зърнестата извара, селска извара с плодове, както и други иновативни продукти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    0 0 Отговор
    Умряха от глад, горките...