Last news in Fakti

8 Август, 2014 11:42 4 396 3

Китай ще прави огромен адронен колайдер

  • колайдер-
  • китай

Колайдерът е ускорител на насрещни снопове от елементарни частици, а целта му е да изучава продуктите от тези сблъсъци. Най-големият такъв в момента е в Европейския център за ядрени изследвания CERN, но сега Китай възнамерява да изгради още по-голям.

Електронно-позитронният колайдер, който китайците ще разработват ще е проект с участието и на Русия. Идеята е огромната тръба да е с дължина от 52 километра, а в зависимост от обема на финансиране на проекта тя може да достигне и до впечатляващите 80 километра.

Големият електронен колайдер в Женева е с дължина на тунела 27 километра. Ако китайците направят новия огромен колайдер, неговата мощност ще достигне 100 тераелектронволта. Предвижда се в проекта да вземат участие и множество чуждестранни специалисти.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Fill Hristovski

    1 1 Отговор
    Андроиден
  • 2 Пламен Бакърджиев

    0 1 Отговор
    Е все повече се приближаваме до края на земята. След Червобил и Фокушима учените не са разбрали, че има енергия която все още не можем да СПРЕМ ако е необходимо.

    Коментиран от #3

  • 3 Йордан Славов

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Пламен Бакърджиев":

    И коя е тази енергия - на невежеството и глупостта породени от непознатото ли? Направо недоумявам колко простотия има по света и у нас под формата на коментари написани с купчина правописни грешки!!!