19 Януари, 2007 00:00 1 071 0

Владиславово планира нова търговска зона

  • които-
  • района-
  • момента-
  • варна-
  • парцели-
  • между-
  • декара-
  • застрояване-
  • мрежа-
  • планът-
  • предстои-
  • местността боклук тарла
Нова зона за обществено обслужване ще се разгърне в кв. "Владислав Варненчик". Планът за регулация и застрояване предстои да бъде утвърден на сесия на Общинския съвет в края на януари. Автор на проекта е колектив, ръководен от арх. Александра Бачева. Инициативата е на собственици на реституирани земеделски земи в местността Боклук тарла, които са финансирали проекта.

Те са се съгласили парцелите им да бъдат редуцирани с 11,7 процента, за да може да се обособи уличната мрежа, трафопостове и необходимата инфраструктура в района. Тези общи ще станат автоматично публична общинска собственост, предвижда Законът за устройство на териториите (ЗУТ). В централната част е предвидена зона за отдих с малък парк, в който е отредено място и за параклис.

Новата обществена зона ще обхваща 143.6 декара между ул. "Трети март" и бул. "Константин и Фружин". Тя е разделена на 7 квартала. Два от най-големите са с площ над 40 декара, останалите се движат между 8 и 12 декара. Планирана е плътност на застрояване от 50 процента и 2.5 коефициент на интензивност на застрояване. "В момента в този район се строи само търговският център на "Фолксваген", но към един от терените проявява интерес търговската верига "Кауфланд", каза главният архитект на Варна Иван Трендафилов.

Моите прогнози са, че тук ще се появят по-едроплощни сгради, молове, търговски бази и производства, които са екологични и съвместими с градската среда." По думите му ограничаване на етажността е неуместна, тъй като единственото строителство, което не би могло да се предприема тук, е жилищното. Въпреки това от администрацията предлагат препоръчителните височини на бъдещите сгради да не надвишават 15 м.

Планът е съобразен с подземната инфраструктура в района. Тук минава част от водопровода Китка - Варна и т.нар. харамийски водопровод. Затова е имало и съществени възражения на специалисти на ВиК - Варна. "Планът е съобразен с всички техни забележки и над тези части от водопроводите са проектирани уличните трасета, увери арх. Трендафилов.

Уличната мрежа е с ширини от 10 и 12 метра, което осигурява добра комуникация между отделните парцели." Той заедно с председателя на общинската комисия по архитектура Георги Ташков бяха единодушни, че регулацията на тази част от Владиславово ще даде зелена светлина пред инвеститорския интерес, тъй като много инициативи в района са били стопирани от тежки съгласувателни процедури. Проектът, който предстои да бъде утвърден, е придружен с подробни планове за електропреносна мрежа, нови водопроводи, собствена транспортна схема с вертикална и хоризонтална маркировка.

Урбанизацията на района на свой ред ще тласне цените на имотите, които попадат в новообразувания нов квартал. Според брокери поне 12 пъти е скочила цената на регулирани парцели в района на магазина на "Метро", когато преди две години бе приет застроителният план на този район. В момента там са реализирани сделки на парцели при нива 120 евро на кв.м. От администрацията обаче уточняват, че новият план не променя автоматично предназначението на имотите. Те в момента са земеделски земи и собствениците им трябва да започнат процедури по промяна на статута им, за да съответства той на бъдещи инвестиционни намерения.

Новата зона е само част от местността Боклук тарла. За останалите територии, които са поне три пъти по-големи по площ, също се разработват планове за регулация. Част от тях са във финална фаза и предстои утвърждаването им от експертен съвет по архитектура. При други все още не са приключили процедурите, по които недоволни собственици могат да предявят претенции и да обжалват разработките.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА