Last news in Fakti

18 Септември, 2014 08:15 871 0

Колежани от Острова учат медицина у нас

  • избори-
  • агенти-
  • дс-
  • медицина-
  • лекари

Преглед на печата

Изпитват Кристалина Георгиева на 2 октомври, съобщава в. „24 часа“

Европейският парламент ще препита Кристалина Георгиева на 2 октомври, стана ясно вчера. Българката, която е определена за вицепрезидент на Еврокомисията за бюджета и човешките ресурси, ще бъде изслушана едновременно от бюджетната и от комисията по бюджетен контрол. Евродепутатите са си оставили три часа за “изпита” в четвъртък в ранния следобед. Серията депутатски препитвания ще бъде открита на 29 септември от малтийския кандидат Кармену Вела, който ще вземе рибарството и екологията, а “дясната ръка” на председателя Жан-Клод Юнкер и първи вицепрезидент Франс Тимерманс е последен - на 7 октомври. До края на седмицата вървят последните уточнения на писмените въпроси, които депутатите ще изпратят предварително на кандидат-комисарите, а те ще трябва да им отговорят до 26 септември. След това на изслушването ще им бъдат задавани и допълнителни.

Мястото в партийната листа има цена, коментира в. „Труд“

Повече от десет години след като бе лансирана идеята за гласуване с преференция, за първи път на парламентарни избори, българските граждани могат да изразят предпочитанията си към един от кандидатите в партийните листи. В изборите за Европейски парламент преференцията бе използвана за пренареждане на коалиции и разчистване на партийни сметки. В кампанията за тези избори вече има сигнали, че от преференциалния вот се канят да се възползват пренебрегнати от партиите си кандидати. А всъщност смисълът на преференцията е в това да предостави на гражданите още една възможност за израз на собствените им предпочитания, припомня през изданието политологът Антоний Гълъбов. За стотици кандидати на властта партийната листа има свой неофициален ценоразпис. Мястото има цена.

12 на сто от българите се чувстват щастливи, изчислява в. „Дума“

От цялото население на България 12% се чувстват щастливи, като този показател поставя страната ни на едно място с Ангола, Китай, Гана, Пакистан, Руанда и Таджикистан. Данните са представени от Gallup International. Резултатите се базират на оценката на хората в няколко категории - усещане за цел и смисъл в живота, физическо здраве, финансова сигурност, социални връзки и удовлетворение от общността. Процентите в класацията представят броя на хората, които се чувстват удовлетворени поне в 3 от категориите. На първо място в света е Панама, където 61 на сто от жителите се определят като щастливи. Най-ниски са резултатите в засегнатите от конфликти страни като Сирия и Афганистан с 1% хора, доволни от живота си. В глобален мащаб само един от шестима се определя като удовлетворен. По-голяма част от населението на планетата "се бори" или "страда".

Колежани от Острова учат медицина у нас, твърди в. „Стандарт“

Възпитаници на престижни английски колежи от различни страни искат да учат медицина в Тракийския университет в Стара Загора, съобщава кореспондентът на всекидневника в града на липите. Младежите и родителите им бяха посрещнати официално във вторник в ректората от ръководството на вуза и представители на общината като първите лястовици на този необичаен образователен обмен. Младежите и девойките са общо 32 и както изисква правилникът, ще се явят на задължителните тестове по химия и биология. Издържалите изпита ще запишат редовно хуманна медицина още тази учебна година. Преподаването по всички дисциплини ще се води на английски език, увери деканът на медицинския факултет проф. д-р Мая Гълъбова. Таксата за една учебна година е 6000 евро.

101 агенти на ДС напират към парламента, брои в. „Монитор“

Общо 101 са кандидат-депутатите с картончета в ДС, показа проверка на комисията по досиетата. Сред първенците с най-много представители с принадлежност към бившите служби в листите си са „БСП-Лява България”, АБВ на Георги Първанов и „Патриотичният фронт”. Червените кандидат-депутати с картончета са 14, а тези от АБВ, чийто създател също е сътрудничил на ДС под псевдонима Гоце, са 11. С един повече пък са мераклиите да седнат зад депутатска банка с агентурно минало от обединението около НФСБ и ВМРО. По един човек с принадлежност към службите има и в листите си Реформаторският блок и коалиция „Десните”. Комисията е установила, че в ГЕРБ има 5 такива кандидати за място в 43-тото НС, а в ББЦ - 8. В ДПС има 11 кандидат-депутати с картонче, но имената на повечето от тях са вече обявявани.

Всеки пети българин е без здравни вноски, констатира в. „Сега“

Близо 19% от българите не са се осигурявали за здраве през 2013 г. По данните на НСИ това означава, че 1.417 млн. души по закон подлежат на здравно осигуряване, но реално не го правят. В същото време дялът на постъпленията от здравни вноски е 65% от отчетените през 2013 г. приходи в бюджета на Националната здравно-осигурителна каса. Размерът на приходите зависи от намаляване броя на неосигурените лица, наличие на голям дял осигуровки върху минимални за страната доходи на заети лица и миграцията на трудоспособно население извън страната. Това са констатирали одиторите от Сметната палата в доклад за отчета на бюджета на НЗОК за календарната 2013 г. Броят на пациентите, които получават безплатни лекарства, пък е 1.552 млн. души, като 53 на сто от тях са пенсионери.

Консервират булевардите с 250 000 лева, информира в. „Новинар“

Консервирането на основните столични булеварди за зимата се очаква да започне през октомври. Специалната подготовка на пътищата, която цели да предпази настилките от снега, ще глътне най-много 250 000 лева. Това съобщи зам.-кметът по транспорта Любомир Христов. Финансирането за консервацията на шосетата е от предвидените в бюджета на столицата пари за текущи ремонти. „Понякога обработването на булевардите започва и през втората половина на септември. Когато е дъждовно обаче консервацията не може да се направи, защото влагата пречи и процедурата няма да е ефективна”, обясни Христов. Тази година ще се обработват бул. „България”, неремонтираната част на „Цариградско шосе”, участъци от „Тодор Александров”, „Рожен”. От „Московска” 33 припомниха, че консервирането на шосетата тази година ще се прави за пети пореден път.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове