Last news in Fakti

14 Октомври, 2014 08:02 1 338 1

Българинът друса 300 вида дрога

  • печата

Преглед на печата

Българинът друса 300 вида дрога, разследва в. „Монитор”

Българинът друса около 300 вида дрога. Повечето от опиатите са синтетични и изключително опасни за здравето. Това се посочва в доклад на Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите.

Практиката е когато се появи непознат у нас наркотик, от ДАНС и Агенция „Митници” да изпратят информация за него до Националния съвет по наркотичните вещества и експертен съвет взема решение дали да забрани веществото или не. Докато това се случи, минава време, през което на пазара навлизат поне още десет нови дроги. Лесният достъп до тях ги прави още по-опасни, а популярността им стремглаво нараства. Заради по-ниската си цена те са на път да изместят дори класическите наркотици като амфетамините, хероина, кокаина и канабиса, които са сред най-предпочитаните в България, твърдят експертите.

Заради голямото търсене и заради преследването от органите на реда специалисти в областта на химията разработват всяка седмица по една нова дрога.

ЕК поиска България да премахне регулираните цени на тока, пише в. „Сега”

България да сложи точка на регулирания пазар на ток за битовите потребители и малките фирми, енергийният холдинг да се раздроби на по-малки компании, а бавното изграждане на газовите връзки със съседите да се ускори. Това са част от препоръките на ЕК, описани в нов доклад, посветен на енергийния пазар. Той идва дни след като комисарите посъветваха страната ни да повиши цените на тока, за да смали опасните дефицити в енергетиката, като предвиди и съответно увеличение на помощите за бедни.

 

Компютър в забавачката, иска в. „Стандарт”

Децата на четири годинки трябва да могат да разпознават цифрите до 5. Това е залегнало в проектите за програми на децата от предучилищна възраст, изготвени от МОН. Досега такива програми имаше само за предучилищната /четвърта/ група.

Малчуганите в първа група трябва да бъдат в състояние да броят до три и да се ориентират в пространството - тоест за различават горе, долу, пред и зад даден предмет, предвиждат програмите. Във втора група малчуганите вече броят до пет, употребяват изрази на вежливост, освен това трябва да са в състояние да изразяват отношението си към постъпките на героя в дадена приказка. Петгодишните вече започват да разпознават цифри, освен това за първи път боравят със сложни съчинени изречения. Децата на тази възраст трябва да могат и да преразказват приказките от името на някой от героите, както и да разграничават звуковете в думата. Най-сложни са задачите, поставени пред шестгодишните, на които предстои постъпване в първи клас. В четвърта група те вече броят до 10, освен това разбират какво е събиране и изваждане.

 

Зет плаща 100 хил. лв. кръвнина на тъста и тъща си, пише в. „Труд”

Варненски лекар бе осъден да плати 100 хил. лв. кръвнина на родителите на съпругата си. Жената е загинала след тежка катастрофа на пътя, съпричинена от мъжа й и от пиян шофьор на джип. Решението, което задължава лекаря да плати обезщетение на тъста и тъща си, е на Окръжния съд в Сливен.

 

Разследват Цветан Василев и съпругата му за пране на пари, разкрива в. „24 часа”

Срещу собственика на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев и съпругата му Антоанета е образувано досъдебно производство за пране на пари.

Това съобщиха от Софийска градска прокуратура, поканени да коментират разследването на "Труд", което установи, че семейство Василеви са се сдобили неотдавна със суперлуксозна вила край Женева.

Делото е образувано миналата седмица.

 

Борисов отхвърля съдебна реформа, смята в. „Капитал дейли”

Провокиран от конкретните стъпки за промяна в начина, по който функционира съдебната власт, огласени от представители на Реформаторския блок през уикенда, в понеделник лидерът на партията Бойко Борисов отговори чрез експресно интервю във в. "Преса", че няма да приеме предложенията в тази област, с които Реформаторите ще преговарят с ГЕРБ за евентуална коалиция.  "Аз съм против! За да се направи такава реформа, трябва да има широк консенсус на съсловните организации - на прокурори, съдии, следователи", обяви той, с което потвърди принципните различия между двете политически сили по ключовата и за европейските ни партньори, и за инвеститорите съдебна реформа. С това на практика се минира и възможността за очакваната от всички реформаторска коалиция, която да доведе до промяна на модела, по който се управлява страната.

С атрактивни прояви се борят срещу глада, разказва в. „Дума”

По случай отбелязването на 16 октомври - Световния ден на прехраната, през цялата седмица Българската хранителна банка (БХБ) ще популяризира своята кауза за включване в борбата срещу глада и ограничаване разхищаването на храни с поредица атрактивни инициативи.

Сред акцентите в програмата е безплатната прожекция на наградения с над 10 отличия документален филм "Taste the Waste" ("Вкусът на боклука") в кино "Одеон" днес, 14 октомври, от 18,30 ч.

За 2015 г. ще искат 200 млн. лв. повече за военните, очаква в. „Преса”

С близо 200 млн. лв. по-висок бюджет за 2015 г. ще иска военното ведомство, научи „Преса“. Тази цифра най-вероятно ще залегне в проектосметките, тъй като започва изготвянето на параметрите на военния бюджет за следващата година. На въпрос на репортер на вестника от МО нито потвърдиха, нито отрекоха новината.

За тази година военният бюджет е около 1 млрд. лв. и се изразходва предимно за заплати, осигуровки и текуща издръжка на войската. Парите са малко и едва покриват и най-насъщните нужди на армията. За да се води нормален учебен процес, като се увеличат полевите тренировки, ученията и останат някакви средства за превъоръжаване, парите за отбрана трябва да са поне 1,2 млрд. лв. Това е санитарният минимум, под който не бива да се слиза. Армейски финансисти обясниха, че не е сигурно дали финансовото министерство ще одобри такава сума.

България снабдява ЦЕРН с компютри, горд е в. „Новинар”

България снабдява Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН) с компютри и е една от държавите, които има най-добра възвращаемост на членския внос чрез наемане на наши фирми за изпълнение на инфраструктурни проекти. Това съобщи доц. Леандър Литов, който оглавява Катедрата по атомна физика в СУ "Св. Климент Охридски", по време на съвместната му пресконференция с генералния директор на ЦЕРН Ролф Хойер.

Литов добави, че в момента с европейската организация са свързани около 120 българи. Освен това България е на път да вземе още по-сериозно участие в центъра, тъй като предстоят преговори с Камарата на строителите за участие в проект за поддръжка на сградите около Големия адронен колайдер.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    0 0 Отговор
    Такова разнообразие, а аз да не съм опитал нито едно...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове