Last news in Fakti

26 Октомври, 2014 20:59 5 254 0

КСБ връчи строителните „Оскари“

  • ксб-
  • строителните-
  • оскари
КСБ връчи строителните „Оскари“ - 1
Снимка: Вестник Строител

„Точно вашата гилдия е видимата, най-осезаемата част за успеха на държавата и хората в нея да се чувстват добре. За да има инвестиции, най-важното нещо е да има развита инфраструктура, да има благоустроени градове и хубави болници, детски градини и жилища. Така хората се чувстват добре и остават да живеят тук, а в основата на всичко това сте вие – строителите“. Това заяви Екатерина Захариева, служебният вицепремиер и министър на регионалното развитие и инвестиционното проектиране. Тя заедно с инж. Светослав Глосов, председател на УС на КСБ, са домакини на Годишния бал на Камарата на строителите в България. Сред официалните гости са и  служебният вицепремиер по управление на средства от ЕС Илияна Цанова, зам.-министърът на икономиката и енергетиката с ресор „Туризъм” Бранимир Ботев, кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова, и нейните заместници Ирина Савина и Любомир Христов, изп. директор на „Метрополитен“ ЕАД инж. Стоян Братоев, изп.директорна АПИ инж.Лазар Лазаров, експерти от държавни ведомства и народни представители.

„Надявам се наистина да има стабилно правителство, защото това ще осигури стабилност в държавата, а това е най-важното за бизнеса и инвеститорите. Ще направя всичко възможно да се чувствате добре и да покажем, че държавата е ваш партньор. Това, което заедно с моя екип опитваме да направим е да облекчим подзаконовите нормативни актове, за да ви улесним. Пожелавам ви 2015 г. да е по-добра от тази и да не е нулева, както тази по усвояването на евросредствата“, допълни Захариева.

„София е един от най-големите инвеститори и коректни платци към бранша“, подчерта кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова и допълни, че и през следващата година ще има доста работа за сектора.

„Добре дошли на традиционния годишен бал, организиран от Камарата на строителите в България. От името на Управителния съвет и лично от мое име имам удоволствието да ви поздравя по случай големия християнски празник Димитровден, на който отбелязваме  и професионалния празник на българските строители“, заяви инж. Светослав Глосов.

„На този ден Камарата връчва отличията  за  най-добра строителна практика  в сектора. Наричаме тези награди „Строителните Оскари“. За компаниите  те са  най-престижните, защото чрез тях браншът оценява строителните постижения на своите колеги през годината. Почитайки традицията на 26 октомври правим и равносметка за отиващата си строителна година. За съжаление, тя не беше по-лека от предходната. Този път бяхме изправени не само пред последиците от финансовата криза, а и пред проблема със спрените плащания по оперативни програми“, допълни той.

„С активната си позиция, Камарата успя в  изключително трудната за бранша ситуация да  намери решение и да бъде осигурен, макар и недостатъчен ресурс от бюджета за разплащане към строителните фирми. Показахме, че сме обединени, че  можем да подадем ръка на публичните власти, да бъдем надежден и предвидим партньор и да предлагаме работещи решения“,  допълни той. След това бяха връчени и годишните награди.

Общият брой на вписаните в ЦПРС – 3592, от тях  322 са с приоритет пета група „отделни видове СМР” и не подлежат на класиране.  Затова в тазгодишната класация участваха 3268 компании, вписани в Централния професионален регистър на строителя и изпълнили процедурата по чл. 20, ал. 2 от ЗКС за 2013 г. към 30.09.2014 г. Те са разпределени по групи съгласно приоритета на групата строежи, посочена в ЦПРС: В първа група попадат 2343 фирми, изпълняващи строежи от високото строителство (жилищно, обществено-обслужващо, промишлено), прилежащата му инфраструктура, електронни съобщителни мрежи и съоръжения. Във втора са 219 компании, работещи по обекти от транспортната инфраструктура. В трета  –  428, ангажирани в сферата на енергийната инфраструктура и в четвърта – 278 фирми, специализирани в благоустройствената инфраструктура, хидротехническото строителство и опазването на околната среда.

Победителите бяха определени от тричленна комисия на основание декларираната информация от годишните отчети за 2013 г. в електронната система на ЦПРС и по определените показатели за оценка съгласно чл. 3, ал. 2 от Правилника за годишната класация.

Комисията бе оглавена от инж. Николай Станков – зам.-председател на КСБ. Негов заместник  бе изп. директор на КСБ инж. Иван Бойков, а член на журито бе Георги Грънчаров – ръководител на Централно звено „Регистър“ към Камарата.

Сред критериите за оценка с най-голяма тежест е „Нетни приходи от продажби“, за който фирмите получават по 15 точки. Следва „Средносписъчен персонал за последната финансова година“ с 10 точки и „Дълготрайни материални активи за последната финансова година“ с 5 точки.

От класирането, на основание чл. 8, ал. 3 от Правилника, са изключени строителите КА БИЛД БГ ООД, София и ЛС – ГРУП ООД, Несебър, на които през 2012 и 2013 г. са им присъдени златни награди.

Ето ги и победителите:

 

Първа група – строежи от високото строителство (жилищно, обществено-обслужващо, промишлено), прилежащата му инфраструктура, електронни съобщителни мрежи и съоръжения

 

Раздел “големи”:

Строител

Награда

1.

ГЛАВБОЛГАРСТРОЙ АД

Златна

2.

ГЕОСТРОЙ АД

Сребърна

3.

ПЛАНЕКС ООД

Бронзова

 

Раздел “средни”:

Строител

Награда

1.

ЛИРЕКС БГ ООД

Златна

2.

СТАД – БЛИЗНАКОВ ЕООД

Сребърна

3.

БЪЛГЕРИЪН БИЛДИНГ КЪМПАНИ EАД

Бронзова

 

Раздел “малки”:

Строител

Награда

1.

ДОРОСЛАВА СТРОЙ ООД

Златна

2.

МЕДИЛОН ЕООД

Сребърна

3.

ЕНЕЛ СТРОЙ ООД

Бронзова

 

 

Втора група – строежи от транспортната инфраструктура

 

Раздел “големи”:

Строител

Награда

1.

ТРЕЙС ГРУП ХОЛД АД

Златна

2.

ПСТ ХОЛДИНГ ЕАД

Сребърна

3.

АГРОМАХ ЕООД

Бронзова

 

Раздел “средни”:

Строител

Награда

1.

ВИКТОРИЯ ТРАНС – 2007 ЕООД

Златна

2.

АТЛАС БАЛКАН ООД

Сребърна

3.

ПЪТПРИБОР ООД

Бронзова

 

Раздел “малки”:

Строител

Награда

1.

ВИДАПЪТСТРОЙ АД

Златна

2.

ВИОЛИНА ООД

Сребърна

3.

БКС – БЪДИНСТРОЙ АД

Бронзова

 

 

Трета група – строежи от енергийната инфраструктура

 

Раздел “големи”:

Строител

Награда

1.

ЕНЕМОНА АД

Златна

2.

ФИЛКАБ АД

Сребърна

3.

АТОМЕНЕРГОРЕМОНТ ЕАД

Бронзова

 

Раздел “средни”:

Строител

Награда

1.

СОЛАРПРО ХОЛДИНГ АД

Златна

2.

ТЕХНОТЕРМ ИНЖЕНЕРИНГ ЕАД

Сребърна

3.

БЕЛВИ ООД

Бронзова

 

Раздел “малки”:

Строител

Награда

1.

ХЕРТНЕР БЪЛГАРИЯ ЕООД

Златна

2.

ЕН ДЖИ ТЕХНОЛОДЖИ ООД

Сребърна

3.

ЕЛЕКТРИКАЛ ГРУП ООД

Бронзова

 

 

Четвърта група – строежи от благоустройствената инфраструктура, хидротехническото строителство и опазването на околната среда

 

Раздел “големи”:

Строител

Награда

1.

ГЕОТЕХМИН ООД

Златна

2.

СТАНИЛОВ ЕООД

Сребърна

3.

РАЙКОМЕРС КОНСТРУКШЪН ЕАД

Бронзова

 

Раздел “средни”:

Строител

Награда

1.

М & С БЕТОН АД

Златна

2.

МИКО – Д ООД

Сребърна

3.

СТАТУС – Н ООД

Бронзова

 

Раздел “малки”:

Строител

Награда

1.

ВЕРА СТРОЙ ЕООД

Златна

2.

АКВАГРУП – ХИТ ООД

Сребърна

3.

ЛЮНИК ЕООД

Бронзова

 

След официалната част, в която станаха ясни тазгодишните носители на „Оскарите“ за строителна практика, доказали се с качество и мащабност на изпълняваните проекти, за настроението на гостите се погрижиха Sentimental Swingers и Mihail Yossifov Sextet.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА