Last news in Fakti

28 Октомври, 2014 14:43, обновена 11 Юни, 2022 15:32 18 495 1

Тънкости при изповядване на сделки с имоти

  • нотариуси-
  • заместване

Главният момент при покупко-продажбата на имот е изповядването на сделката при нотариус и прехвърлянето на имота от досегашния собственик на новия чрез нотариален акт. През последните месеци посредници при сделки с имоти изразяват безпокойството си от факта, че изготвянето на нотариалните актове и изповядването на сделката се извършва от помощник нотариус, а не от титуляра. Някои от тях дори заявяват, че подобни сделки са били атакувани в съдебна зала.

Imot.bg потърси гледната точка на нотариусите. Помощник нотариусите са две групи, и в зависимост от статута и правомощията са им различни, обясни нотариус Теодора Вуцова.

Първата група нотариуси са т.нар. „обикновени” помощник нотариус. Той не може да удостоверява документи подлежащи на вписване. Това са актовете, с които се прехвърлят и учредяват вещни права, констативните актове (тук влизат и тези, които са по обстоятелствена проверка), актовете за нотариално завещание и отмяна на нотариално завещание и актовете, с които се учредяват и се заличават ипотеки. Това означава, че ако клиент иска да подпише една декларация за отказ от вещно право, тя не може да бъде заверена от помощник-нотариус.

Втория вид е „помощник нотариус по заместване”. Неговата компетентност е много по-голяма. Той задължително трябва да има практически стаж над 3 години (същия срок какъвто е и за нотариусите). Помощник нотариусът по заместване се явява на изпит пред комисия назначена от министъра на правосъдието и този изпит е близък до този за нотариус. „Също така е въпрос на преценка на самия нотариус дали да възложи на помощник нотариуса такива правомощия. Нотариусът трябва да е убеден в професионалните и лични качества на помощника си и съответно като съобрази и оценката от изпита, да го назначи на трудов договор като помощник нотариус по заместване”, допълва Вуцова. След като помощник нотариусът е издържал изпита, положил е клетва и е вписан в регистъра на Нотариалната камара като помощник нотариус по заместване към съответния нотариус той вече има право да изповядва и сделки с недвижими имоти и има пълните права, които има и нотариуса.

В сайта на Камарата на нотариусите по номера на съответния нотариус се вижда дали той има заместник и ако „да” се посочват неговите три имена. По този начин всеки брокер, който участва в процеса на изповядване на сделката може преди нея да направи справка.

Когато сделката се изповядва от помощник нотариус по заместване се вписват и името на помощника и на нотариуса – „помощник нотариус по заместване ... към нотариус ...”.

„Дейността на всички помощник нотариуси също е застрахована, както изисква законът. Към полицата на титуляря на нотариуса е включена и дейността на помощник-нотариуса. В случай, че се окаже, че има проблем и бъде търсена отговорност, независимо дали сделката е изповядана от нотариус или помощник нотариус по заместване, отговорността се търси на равни основания”, пояснява Вуцова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мария

    4 2 Отговор
    А..ако..помощник..нотариус..е..изповядал..сделка..с..недвижим..имот..през..1999г.,когато..все..още..няма..помощник..нотариус..по..заместване,тогава..може..ли..да..се..оспори..за..нищожност..на..този..нотариален..акт?