25 Ноември, 2014 08:24 1 291 6

Украйна: Щом сме готови, правим референдум за НАТО

  • украйна-
  • референдум-
  • нато-
  • петро порошенко-
  • русия

Кремъл поиска 100% гаранции, че Киев няма да се присъедини към Алианса

Украйна ще проведе референдум за присъединяване към нато лед като тя е изпълнила критериите за членство, предаде Би Би Си.
Медията се позовава на изказване на украинския президент Петро Порошенко направено по време на общата му пресконференция с колегата му от Литва Далия Грибаускайте. Тя дори предложи военна помощ за Киев. Все още не е известно дали тя ще включва оръжие и муниции.  
Двамата държавни глави посочиха, че ще работят по постигането на целта, без да дават повече подробности. Порошенко не каза какви са поставените критерии за членство на Украйна.
Миналата седмица Кремъл поиска 100% гаранции, че Киев няма да се присъедини към Алианса. От своя страна говорителят на руския президент Владимир Путин – Дмитри Песков обвини Запада, че използва кризата в Украйна за промяна в баланса на силите. Голяма част от несъществуващия Варшавски договор премина в НАТО при последните две вълни на разширяване. От своя страна Кремъл се проваля в опитите да изгради собствен отбранителен военен съюз, отбелязва АП.
От НАТО обявиха, че няма точни критерии или списък за изисквания за членство, уточнява Ройтерс. Анализатори отбелязват, че кризата в Източна Украйна е червена лампа срещу членството на Киев в Алианса.
Осем седмици след подписването на мирните споразумение в Минск над 1000 са били убити в Украйна. От началото на конфликта през април са убити 4300 души, а милион са бежанци, отбелязват от ООН.
Виждам партньорски отношения на Украйна с НАТО и Европейския съюз (ЕС), но не членство, заяви  в интервю за сп. "Шпигел" германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер.
Той посочи, че не смята за реалистична перспективата за скорошно членство на Украйна в ЕС. Това се дължало на факта, че икономическата и политическата модернизация на Украйна може да е дело на няколко поколения и по тази причина сега няма смисъл да се разсъждава за възможностите за членството на Украйна в ЕС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Десислава Димитрова

    0 2 Отговор
    русия искала гаранции, че украйна няма да влезе в нато?русия не може да иска такива гаранции щото не нито част от нато нито има права над суверенна украйна,особено след като окупира част от територията и.

    Коментиран от #2, #3

  • 2 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Десислава Димитрова":

    Глупостите нямат край...
  • 3 европеец

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Десислава Димитрова":

    ако украйна влезе в нато, Русия ще е принудена да създаде съответните войски до границите с украйна и руските искандери и топол-М да вземат на прицел Киев. Но тогава нато и киев ще подскачат, че Русия дрънка с оръжието. Нато си има интереси да се разширява, Русия има интерес между Русия и нато да има буферни независими държави - не е трудно да се сати човек, кой има агресивна политика, а кой отбранителна

    Коментиран от #6

  • 4 азиатец

    0 0 Отговор
    А то сега Киев въобще не е на прицел и въобще няма руски войски на границата. Всеки да си гони интересите - рашките да си слагат тополите, НАТО си разширява спрямо неговия интерес и този на други заинтересовани държави, проблем няма.
  • 5 гост

    0 0 Отговор
    Ще влезеш в ада не нато козел украински !
  • 6 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "европеец":

    русия граничи с държави на нато от създаването на алианса,а днес е обградена от такива ,дори и без украйна.нато има пряка граница с русия в балтика и норвегия ,както и близка такава с турция ,аляска,бази на нато и сащ има в афганистан и япония,както и в южна корея.демек проблема не е в близостта .
Новини по държави: