Last news in Fakti

5 Декември, 2014 20:30 3 204 14

Фейсбук група иска измитане на съдия от системата

  • фейсбук група-
  • се надигна-
  • съдия

ВСС ще я проверява. Посланик търси справедливост за френска фирма

Преди седем часа Илия Зюмбюлев създаде фейсбук страница  "Да изметем съдебната система от съдия Ченалова".  Досега има 99 души присъединили се към групата, това е и линкът към нея: https://www.facebook.com/groups/1514000855550998/.

Във връзка със случай покрай съдия Ченалова и с интервю на посланика на Република Франция в София Ксавие Лапер дьо Кабан в предаването „Тази сутрин” на bTV, излъчено днес, 05.12.2014 г., председателят на Комисия „Професионална етика и превенция на корупцията” към Висшия съдебен съвет /ВСС/ Ясен Тодоров е образувал преписка.

Междувременно във Висшия съдебен съвет постъпи писмо от посланик  Ксавие Лапер дьо Кабан за предприемане на действия в кръга на правомощията на ВСС.

Също днес съдия Румяна Ченалова от Софийски градски съд отправи молба до ВСС за извършване на проверка във връзка с излъчения материал по bTV.

Случаят ще бъде разгледан на заседание на Комисия „Професионална етика и превенция на корупцията” в понеделник, 08.12.2014г.

Посланик Дьо Кабан заяви днес пред bTV, че задкулисието иска да открадне фирма на френски инвеститор.

Ето и подробности:

„Има генерален проблем в съдебната система, навсякъде има гнили ябълки. Това е задкулисие и не се знае с какви групировки, партии и дружества има връзки”, заяви френският посланик Ксавие Ларен дьо Кабан по повод разследване на телевизията относно опитите за изгонване на френската фирма от България.

Посланикът коментира случай с френска фирма, при който компанията е преминала в ръцете на синдика Панайот Велков. Според него съдийката по делото е отсъдила неправомерно решение за фирмата „Белведере”, която има оборот във Франция от порядъка на 800-900 милиона евро. Ставало дума за финансова схема за кражба на фирма и изхвърляне на чуждите инвеститори от България.

Той вече е разговарял с министъра на правосъдието миналия вторник.
„Аз поисках той да направи разследване за действията на синдика, защото синдиците са от списък, подписан от министъра. В министерството инспекторатът може да провери дали синдикът действа правомерно.” обясни посланикът. Той е сезирал още ВСС, главния прокурор, вицепремиерите, шефовете на парламентарни групи и Европейската комисия, от които очаква да проконтролират системата.

Според управителя на френската компания, инвестирала у нас, Николаос Смирноф, фирмата му е жертва на българското законодателство. Френската компания за производство и търговия с вина и водка се оказва с подменен мениджмънт след съдебно решение миналия петък. Фирма, доставчик на рекламни услуги, завежда иск срещу френската компания за несъстоятелност за неизплатени 114 000 лева.

„След няколко дена се появи друга компания, срещу която бе започнато дело за несъстоятелност. Името на компанията е „Агротехнолоджи", като според съда тази компания предлага маркетингови услуги. Такива услуги не са използвани от нас и ние не познаваме тези хора. Бяхме информирани, че дължим пари, които трябва да изплатим. Съдът реши, че трябва да назначи синдик, който да контролира моите действия и цялата дейност на компанията”, разказа отстраненият управител на компанията Николаос Смирноф.

„Предприехме план за погасяване на задълженията си и няколко дена след одобрение от страна на синдика ги изплатихме.” Направихме плащането към  тези две компании в края на октомври, но към момента продължаваме да сме в процес на несъстоятелност, въпреки че вече многократно обжалвахме”, обясни Смирноф.

„Миналия петък съдът взе решение синдикът да ме замени напълно като управител на двете компании. Вследствие на това аз вече нямам никакви правомощия като управител. Въпреки че нямахме никаква информация за втората фирма и фактура, ние платихме. Направихме го месец и половина преди делото. Въпреки всичко беше взето съдебно решение за моята замяна, в което нямаше никакъв смисъл. Напрвихме опит да обжалваме многократно - на всички съдебни нива и до Върховния съд в София. Към момента отлагането продължава, за разлика от бързо взетото решение да бъда заменен като управител на фирмата от синдика”, отбелязва Смирноф.

Синдикът Панайот Велков, назначен да поеме контрола над френската компания, е довереник, който съдия Ченалова е назначавала и друг път в корпоративни спорове. Например при делото за несъстоятелност срещу ТВ7, когато Николай Бареков направи иск за несъстоятелност срещу телевизията, случайно, за съдия бе избрана Ченалова. Тогава Панайот Велков отново бе избран за синдик. Телевизията е окупирана от гардове на фирмата „Делта гард”, която вече охранява и френския производител на алкохол. Когато е назначен за синдик на ТВ7, Велков сключва договор за почти 1 милион лева с охранителната фирма, за сметка на закъсалата телевизия.

„Това, което се случва с нас, е по същия сценарий, по който е направено и с телевизионния канал ТВ7, но това не е и единственият случай – конкретно той е просто публичен. Има и други подобни казуси, за които не искам да споменавам, за да не говоря от името на други компании, но подобни неща се случват и на други инвеститори в България”, категоричен е Смирноф.

„Синдикът Панайот Велков има лиценз за дейността си от май тази година. На фона на този опит съдия Ченалова му поверява контрола върху поредната голяма компания”, добавя бТВ.

От френската компания решават да направят проблема си публичен. „Решихме да се обърнем към властите на Европейския съюз. Вече се свързахме и с френското посолство, защото това вече не е местен въпрос”, казва Смирноф.

„Ако продължава да има случаи като нашия в бъдеще, ако има и други потърпевши компании, тогава няма причина тук да се инвестира”, категоричен е бизнесменът.

Към момента е сезирана прокуратурата за констатирани от синдика действия, целящи разпиляване на имуществото. Установени са и нови тежки умишлени действия по източване на имущество, за които предстои изготвянето на сигнал до прокуратурата.

Посланик Дьо Кабан заяви, че вече се е срещал с министъра на правосъдието по този повод, като е информирал и премиера Бойко Борисов, главния прокурор, Висшия съдебен съвет и двамата вицепремиери - Меглена Кунева и Томислав Дончев.

Според посланика след този случай ще бъде много трудно френски инвеститори да бъдат привлечени да дойдат в България.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 2 nikis72

    2 0 Отговор
    тази ли беше която оправда убиеца от дискотека соло?
  • 3 aавдавдва

    1 0 Отговор
    Същата. Нямам думи какво беззаконие се вихри в нашата съдебна система. Според мен тая система НИКОГА няма да се оправи.
  • 4 nikis72

    2 0 Отговор
    повечето съдии са за бесилото
  • 5 Десислава Димитрова

    2 0 Отговор
    ако съдебната система не се реформира спешно ,всички услия за излизане от статуквото ще са напразни.трябва да се вкарат в затвора поне 70% от българските магистрати .

    Коментиран от #10

  • 6 Пацо

    1 0 Отговор
    Сицилианската мафия от 19-ти век пасти да яде пред това чудо...
  • 7 гост

    0 0 Отговор
    Изобщо си нямате на идея какви ги вършеше госпожата като адвокат в Стара Загора!!!!!!
  • 8 mediator37

    0 0 Отговор
    И съдии и прокурори в едно гърне .ерат. Изпълняват поръчки. Никой не ги защитава.

    Обаче, тук е интересно нещо друго. Преди да е минала втората инстанция, цяла държава се надига и застава зад частната си фирма. Преди време Чехия застана зад ЧЕЗ, САЩ стои зад Марица 1 и 3, сега Франция застава зад своите частници.
    Когато Саркози изгони нашите цигани от Франция , нашият посланик не излезе да каже : - Алооо, френските демократи, соншонжмон ! Защо вие не ги интегрирате, а знаете да ни четете лекции по интеграция на малцинствата.
    Иинтересен подход на франсетата. Дано излезе цялата истина и да разберем френските тарикати какви са ги забъркали и кого са завлекли.
  • 9 стига бе

    0 0 Отговор
    Гати държавата, фейсбук групи въдворяват ред в съдебната система, господари на ефира правят разследвания........., а къде са ония хиляди тюмбели от ДАНС, МАНС, 65 000 полицая, дознатели, прокурори......, хиляди известни и безизвестни герои и хрантутници?
    Ако спре нета умира законността в България!? :)
  • 10 ал

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Десислава Димитрова":

    Ами случайно да сте забелязали, че изпълнителната, съдебната и законодателната власт са се слели в една голяма далавера и лобиране за определени хора?
    На това се казва диктатура, в случая диктува МАФИЯТА! Мафията си има държава и тя се казва България!
    Който може да имигрира докле е младост, тая територия няма да се оправи и след 100 години!
    Само танковете могат да оправят положението.

    Коментиран от #13

  • 11 Един от останалите

    0 0 Отговор
    Жалко за нас.Профукахме най хубавите си години в тази о.рана от власта държава!
  • 12 иванов

    0 0 Отговор
    Революция се прави не от протестъри ,а от революционери и то с оръжие в ръка. в България не стана така и сега берем плодовете на трансформацията на политическа власт в икономическа и пак в политическа от нароилите се от разпада на БКП ,,нови,, партии...
  • 13 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "ал ":

    не е така .имиграцията не е решение.трябва да се борим за страната си.всеки трябва със силите които има щото управлението е огледало на обществото ,ние народа на българия даваме тези дето ни управляват ,те са наши бивши съседи и роднини,наши бивши колеги и приятели,демек те са като нас.няма как да търсим вината в тях без да видим тази в нас.бягането не е решение.всеки може да иде в богата държава да работи и печели,но като българин трябва да е отговорен към страната си.всички наши съседи имат огромни диаспори в чужбина и от десетки години работят навън,но са съпричастни и отговорни към страните си,трябва да се учим от тях в това щото ние до преди десетина години нямахме опит с горбетчииството.
  • 14 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор
    важна е мозъчната еволюция на обществото.революцията пак ще извади тинята отгоре и не се знае дали ще донесе добро или лошо.
  • 15 Оракула от Делфи

    2 0 Отговор
    Докато съдиите, са така зависими ,от подкупите на приятелите им адвокати,
    а прокурорите , така гладни за подкуп от престъпния контингент,
    и политиците толкова грозно и безочливо корумпирани, не очаквайте промяна ,
    всичко ще върви, така , както си е било и до сега!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове