Last news in Fakti

17 Декември, 2014 12:10 1 993 2

Пакистан връща смъртната присъда (обновена)

  • пакистан-
  • пешавар-
  • мораториума-
  • смъртните присъди-
  • терористични-
  • талибаните-
  • нападение-
  • военно училище

Талибаните осъдиха нападението над военното училище в Пешавар

Пакистан връща смъртната присъда (обновена) - 1
Снимка: АП/БТА

Властите в Пакистан имат намерение да отменят мораториума върху смъртното наказание по отношение на хора, извършили терористични престъпления, съобщи АП. Той действаше в страната от 2008 г. и неговият срок изтече през 2013 г. Според данни на „Амнести Интернешънъл“ през този период са издадени над 8000 смъртни присъди, но е била изпълнена само една, произнесена от военен трибунал.

До решението да се върне изпълнението на най-тежкото наказание за терористична дейност ръководството на страната стигна след вчерашното нападение на пакистански талибани над военно училище в град Пешавар, при което загинаха над 140 души, повечето от които деца.

Сутринта на 16 декември група от шестима въоръжени мъже проникна в училището и взе за заложници около 500 курсанти и преподаватели, намиращи се в момента в него. Представител на организацията „Техрик е Талибан Пакистан” Мухамад Хорасани заяви, че сред бойците има терористи смъртници, но им е наредено да не атакуват деца.

Движението на талибаните впоследствие осъди нападението на групировката, съобщи „Ройтерс“. „Преднамереното убийство на невинни хора, деца и жени е в разрез с основите на исляма и този критерий трябва да бъде вземан предвид от всички ислямски партии и правителства“, заяви представителят на талибаните Забиула Муджахид.

По-рано представители на талибаните коментираха, че се надявали по този начин да отмъстят на пакистанските военни, които от юни провеждат успешна операция срещу ислямистите в Северен Вазиристан.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дядо Мраз

    1 0 Отговор
    И у нас трябва да се премахне мораториума над смъртните присъди!

    Коментиран от #2

  • 2 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Дядо Мраз":

    И да се уведомят онези 240-те в парламента