Last news in Fakti

12 Януари, 2015 13:23 1 694 0

Джордж Клуни на Златните глобуси: И аз съм Шарли Ебдо

  • златен глобус-
  • златните глобуси-
  • филм-
  • награда-
  • джордж клуни-
  • церемония-
  • шарли ебдо-
  • "шарли ебдо"

Церемонията за престижните награди премина под знака на терора в Париж

Джордж Клуни на Златните глобуси: И аз съм Шарли Ебдо - 1
Джордж Клуни и съпругата му Амал на червения килим. Снимка: АП/БТА

Джордж Клуни получи награда Златен глобус на името на Сесил Б. Демил за цялостен принос към седмото изкуство по време на 72-ото издание на престижните кинонагради. Бляскавата церемония се състоя в Бевърли хилс и мина под мотото на атентата в Париж, като всички звезди се появиха на червения килим с плакати „Аз съм Шарли“, а в началото на гала вечерта станаха на крака в знак на почит към паметта на жертвите. „Няма да вървим в страх... Аз съм Шарли“, заяви и Джордж Клуни, излизайки на подиума за своето отличие.

Известният актьор, режисьор и продуцент е син на журналист и е известен с обявяването си в защита на редица граждански каузи, сред които и свободата на словото. Той припомни, че милиони хора - християни, евреи и мюсюлмани, не само в Париж, но и по целия свят, са се включили в протестни прояви, за да заявят своята съпричастност към екипа на „Шарли Ебдо“ и да осъдят терористичните атаки.

Златен глобус за най-добър драматичен филм получи „Юношество“ на режисьора Ричард Линклейтър, а за най-добър чуждестранен филм – руският „Левиатан“ на Андрей Звягинцев, който е и в шорт-листата за чуждоезичните Оскари, съобщи телевизия Ен Би Си, по която пряко се излъчваше церемонията. „Благодаря, безумно щастливи сме!“, коментира Звягинцев. В цялата история на наградите само един руски филм е триумфирал със Златен глобус - „Война и мир“ на Сергей Бондарчук през 1969 г.

За най-добър комедиен филм/мюзикъл бе обявен „Гранд хотел Будапеща“ на Уес Андерсън.

Отличието за най-добър режисьор грабна Ричард Линклейтър, а за най-добър сценарий - Алехандро Гонсалес Иняриту, който е и режисьор на лентата „Бърдмен“.

Най-добър водещ актьор стана Еди Редмайн с участието си във „Вселената на Стивън Хокинг“, а най-добра актриса – Джулиан Мур от „Все още Алис“. При поддържащите роли статуетките взеха Патриша Аркет („Юношество“) и Джонатан Кимбъл Симънс ("Камшичен удар"). Ейми Адамс („Големи очи“) и Майкъл Кийтън („Бърдмен“) пък бяха провъзгласени за най-добри актриса и актьор в комедия/мюзикъл.

Кевин Спейси бе признат за най-добър актьор в драматичен сериал („Къща от карти“), а Рут Уилъсн получи аналогично отличие при дамите за сериала „Любовници“.

Мини скандал на церемонията предизвика позирането на актрисата Мерил Стрийп с жена, облечена в севернокорейска военна униформа.

Златните глобуси, които се връчват ежегодно от 1944 г. насам от Асоциацията на чуждестранните журналисти, работещи в Холивуд, са смятани за вторите най-авторитетни филмови награди в света след Оскар. Те се приемат и за своеобразен индикатор кой ще бъде удостоен с отличията на Американската филмова академия около месец по-късно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА