9 Февруари, 2015 12:25 4 088 0

Зимна приказка

  • зимна приказка-
  • пиб-
  • владислав хаджидинев

Добрите времена се върнаха. Миналата седмица американският индекс S&P 500 постигна резултат от 3.03 процента. Европейският Euro Stoxx 50 изостана, но с положителен резултат от 1.39 процента и с нова най-висока годишна стойност (от 3426 точки). Това коментира Владислав Хаджидинев, главен специалист частно банкиране в ПИБ.

Пазарът на труда

Може би събитието на седмицата бе доклада за заетостта в американската икономика. Резултатите показват, че през януари компаниите в САЩ са създали около 257 хиляди нови работни места, вместо прогнозираните 228 хиляди. Нещо повече – резултатите от декември, след като са били преизчислени, показват ръст от 329 хиляди нови работни места. Така, че добрата новина е двойна: и през декември и през януари резултатите надхвърлят очакванията.
Тези данни показват, че американската икономика продължава да подържа добра форма. Следователно, нарастват и очакванията, че Федералният Резерв (Фед) ще започне да покачва лихвените нива след средата на 2015 година. Но за пазарите на акции това не е чак толкова добра новина, защото (пазарите на акции) предпочитат среда, в която лихвените нива са относително ниски или перспективата е да се понижават.
Все пак, нищо не е загубено. Американските пазари на акции ще продължат да се търгуват в положителна тенденция поне докато Фед не сигнализира ясно намерение за промяна в монетарната си политика. На този етап пазарът се опитва да отгатне намеренията на Фед на базата на макро икономическите показатели. Но същите тези показатели имат склонността да бъдат променливи, а с тях и пазарните очаквания на инвеститорите.
Следователно, нашата интерпретация на доклада за американската заетост, в контекста на пазарите на акции, е положителна. Икономиката се възстановява - все повече домакинства намират работа, което е добре за нивото на потребление (критично за американската икономика), а Фед все още е предпазлива и не
бърза да променя ситуацията. Stay long!

Action Plan

Започваме седмицата хубаво. Американският S&P 500 изглежда готов да направи опит да тества най-високите си исторически стойности (от 2093 точки). Европейският Euro Stoxx 50, който от началото на годината поскъпна с над 8 процента, може би ще постигне по-умерени успехи. Въпреки това в по-дългосрочен поглед, очакваме европейските пазари на акции да се представят по-силно от  американските, заради разминаването на монетарните политики в САЩ и Европа. Успех!

Предоставената информация има изцяло информационен характер и не следва да се разглежда като препоръка за покупка или продажба или склоняване към вземанена инвестиционно решение. Изложените коментари и мнения са получени от и базирани на източници, за които се смята, че са надеждни, но не са гаранция за точност и изчерпателност.

Търговията с финансови инструменти крие специфични рискове. Не се препоръчва търговията с тези продукти, ако клиентът не е наясно с тяхното естество и нивото на риск, на което се излага.

Въз основа на материала, не бива да вземате инвестиционно решение, основано на информацията, съдържаща се в него, а трябва да потърсите независим финансов съвет, препоръчват от ПИБ.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА