Last news in Fakti

12 Февруари, 2015 13:13 831 0

Ананиев: Всички трябва да поискаме Анкетна комисия за КТБ

  • настимир ананиев-
  • ктб-
  • анкетна комисия

Влизането в Европейския банков надзор и чакалнята на еврозоната са целите пред управляващите, потвърди Ананиев

От Реформаторския блок настоявахме и инициирахме създаването на Анкетна комисия в парламента за злоупотребите в КТБ. Но за да се създаде тази Анкетна комисия,  е нужна политическа  воля не само от РБ, но и от другите политически сили. Това заяви в ефира на Дарик радио днес заместник-председателят на „Движение България на гражданите“ и народен представител от Реформаторския блок Настимир Ананиев, който е и член на Външната и Транспортната комисии в 43-то Народно събрание.

Той добави, че преди лятото се очаква развръзка по правния казус с фалита на КТБ, а перспективата пред страната е влизането в Европейския банков надзор. Ние целим влизането на България и в чакалнята на еврозоната и доверието в банковата система е важна стъпка в тази посока, категоричен бе Ананиев.

Очаквахме оставки от институциите, отговорни за ситуацията с КТБ – и от БНБ, и от КФН, но такива не видяхме. Покрай ситуацията в Украйна се наблюдава отдалечаване от проблема, който обаче е твърде сериозен и от РБ няма да допуснем замитането му, категоричен бе Ананиев. Той добави, че освен Анкетната комисия, Реформаторите са настоявали за независима външна специализирана компания, която да проследи паричните потоци, свързани с КТБ, цесиите, отпускани ли са кредити на свързани лица, кои са те, в какви размери са. Имаше цесии за 800 млн. лева, но не знаем за колко души става дума, кои са те, кой е успял да ги сключи, колко са замесените, подчерта Ананиев. Ако се създаде Анкетна комисия, добави той, тя може да има ежедневен контрол, всяка седмица да поставя ефективни изисквания към квесторите, органите, институциите, да контролира процедурите, за да има ефективно разследване на източването и да се стигне до дъното на злоупотребите.

Според Ананиев идеята е специализираната компания да работи в тясно сътрудничество с прокуратурата с цел не просто да се посочат виновните, а средствата да се върнат, като напомни, че обществото очаква БНБ и КФН да си вършат работата.

Попитан за процедурата на фалит, която се бави, Настимир Ананиев отговори, че е въпрос на желание. ВАС взе бързо решение, но оттам нататък не последваха бързи мерки. Ако започне разпродаване на активи през свързани лица, може да се окаже, че банката продължава да губи. Не виждам отговорност, добави той и каза, че не е изключено процесът да се бави поради сблъсък на големи интереси. Ананиев напомни, че Реформаторите вече са поискали оставката на Мавродиев от КФН, като се аргументира, че година преди фалита си, КТБ е поискала увеличаване на капитала, КФН е направила проверка и е гарантирала, че няма проблеми с КТБ, а след това банката фалира, което означава, по думите на Ананиев, че институцията, която отговаря за контрола, не си е свършила работата.  От РБ сме насочили усилията си към това  функционирането на тези контролни и надзорни институции да се подобри, категоричен бе народният представител от Реформаторския блок.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове