Last news in Fakti

16 Февруари, 2015 11:34 2 539 0

Перфектен слалом

  • владислав хаджидинев-
  • пиб-
  • fibank-
  • перфектен-
  • слалом

Европейската икономика започва да дава положителни сигнали

Отлична седмица за международните пазари на акции! Както предвидихме миналият понеделник, американският индекс S&P 500 постигна нова исторически рекордна стойност (от 2097.03 точки), след като поскъпна с 2.02 процента. Европейският Euro Stoxx 50 също не разочарова като поскъпна с 1.45 процента и отбеляза нова най-висока годишна стойност (от 3462 точки). Златен медал за щатите – сребърен за Европа! Това коментира Владислав Хаджидинев, главен специалист частно банкиране в ПИБ.

Ниски обороти

Европейската икономика започва да дава положителни сигнали. През последното тримесечие на 2014 година, европейският брутен вътрешен продукт достигна ръст от 0.3 процента, с което надмина прогнозите за ръст от 0.2 процента.

Основна заслуга за по-добрият от очаквания ръст има двигателят на европейската икономика - Германия. През същият период ръстът на немския брутен вътрешен продукт е 0.7 процента, вместо очакваните 0.3 процента. Das ist fantastisch!

За съжаление Франция на този етап не успява да постигне темпото на Германия. Икономическият ръст през последното тримесечие на 2014 година там е едва 0.1 процента, изцяло в пазарните очаквания.

Наистина на пръв поглед тези данни не изглеждат твърде оптимистични. Но имайки предвид, че към средата на миналата година рискът от рецесия в Европа достигна критична точка, а брутният вътрешен продукт в Германия през третото тримесечие на 2014 година достигна ръст от едва 0.1 процента, картината изглежда значително подобрена.

Нещо повече – в края на миналата година еврото и петролът силно се обезцениха, а ефектът от тези две събития за европейската икономика най-вероятно ще бъде положителен и ще започне да се вижда в данните за първото тримесечие на 2015 година. И не на последно място – в началото на Март, Европейската Централна Банка (ЕЦБ) започва програмата си за стимулиране на европейската икономика: количествено улеснение. Нашите очаквания са, че именно с тази програма ЕЦБ ще даде възможност на европейската икономика да вдигне оборотите и да постигне по-силен растеж.

Гърция и Украйна

Миналата седмица ще бъде запомнена и с две исторически политически събития: срещата в Минск, на която Русия и Украйна (с посредничеството на Германия и Франция) преговаряха за спиране на насилието в източна Украйна; и срещата между новоизбраното гръцко правителство с Европейските си партньори, на която обсъждаха възможността за промяна в условията на програмата за спасение на гръцката кономика.

Резултатът от срещата в Минск засега изглежда задоволителен. Русия и Украйна достигнаха до консенсус за спиране на насилието, без да се стигне до подписване на мирен договор. Разбира се, примирието все още е твърде крехко, а към днешна дата все още има данни за боеве, (макар и с по-нисък интензитет спрямо миналата седмица). Но първата стъпка е направена. Сега остава да се надяваме, че конфликтът няма да се задълбочи и страните ще продължат да търсят политически изход от кризата.

И докато срещата в Минск все пак произведе временно решение, то срещата между Гърция и нейните европейски спасители, не бе чак толкова успешна. Дори никак, защото бе отложена да продължи и тази седмица. Позициите на двете страни изглеждат много различни и много твърди, и дори се създава впечатлението, че търпението на Европейските лидери започва да се изчерпва.

Action Plan

Пазарите на акции са в много добра позиция и показаха, че дългосрочната положителна тенденция остава непроменена. От макро икономическа гледна точка картината започва да изглежда все по-добре, защото Европа набира инерция.

Но основните рискове към момента са свързани с нова вълна от насилие в Украйна, (което може драстично да задълбочи конфликта и да доведе до по-открити военни действия) и тотален разрив между Гърция и Европейските лидери, (което би довело до финансов крах в южната ни съседка и евентуалното им напускане на еврозоната).

Инвестирайте дългосрочно, но бъдете нащрек от тези моментни рискове, които определено могат да имат негативно влияние върху пазарите на акции. Златото е класически инструмент за защита от геополитически и финансови рискове, така че не изключвайте възможността за подобни инвестиции. Успех и до скоро!

Предоставената информация има изцяло информационен характер и не следва да се разглежда като препоръка за покупка или продажба или склоняване към вземанена инвестиционно решение. Изложените коментари и мнения са получени от и базирани на източници, за които се смята, че са надеждни, но не са гаранция за точност и изчерпателност.

Търговията с финансови инструменти крие специфични рискове. Не се препоръчва търговията с тези продукти, ако клиентът не е наясно с тяхното естество и нивото на риск, на което се излага.

Въз основа на материала, не бива да вземате инвестиционно решение, основано на информацията, съдържаща се в него, а трябва да потърсите независим финансов съвет, препоръчват от ПИБ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА