17 Февруари, 2015 21:37 2 114 4

Седем дипломати искат реформа на съдебната ни система

  • дипломати-
  • съд-
  • реформа

Подобряване на управлението на съдебната власт е спешен въпрос. Самият Висшият съдебен съвет може да демонстрира водеща роля в тези реформи

Седем дипломати, представители на чужди мисии в страната ни, пишат исканията си за реформа в съдебната власт в България. Преди почти два месеца същите посланици от държави-членки на Европейския съюз призоваха да бъдат чути съдиите, които искат реформа. Сега те препоръчват Висшият съдебен съвет да се съсредоточи върху проблемите, свързани с разпределението на делата, както и с влиянието върху магистратите, предаде БНР.

Дипломатите се определят като "група от единомислещи" посланици, които следят отблизо напредъка на България. Според тях реформирането на съдебната власт е "спешен въпрос", а кадровият орган на Темида - ВСС може да прояви водеща роля за тези реформи.

Писмото е подписано от посланика на Франция Ксавие Лапер дьо Кабан, посланика на Холандия Том ван Оорсхот, посланика на Белгия Аник ван Калстър, посланика на Австрия Роланд Хаузер, посланика на Дания Кристиан Кьонигсфелд, посланика на Финландия Хари Салми и временно изпълняващия длъжността посланик на Великобритания Сара Райли.

Чуждите представители смятат, че от решаващо значение е качественият скок по делата с корупция. "Необходима е нова силна и ефективна институционална рамка. Една такава рамка трябва да включва елементи от реални и ориентирани към резултата проверки на интегритета и достатъчно независим капацитет за разследване и обвинение", пишат още посланиците.

Предишното становище на дипломатите така и не беше разгледано от Висшия съдебен съвет, въпреки че за обсъждането му беше свикано извънредно заседание.

В писмото дипломатите казват, че следят отблизо напредъка на България при покриване на критериите, заложени в Механизма за сътрудничество и проверка /МСП/. "Както заявихме в писмото си от декември 2014 г., ние гледаме на своята активна подкрепа по отношение на усилията за реформи в България като на неизменна част от нашето партньорство в рамките на ЕС", се казва в текста на обръщението.

"След доклада по МСП от януари 2015 г. отново бихме желали да подчертаем политическия консенсус, показан от българския парламент при приемането на Актуализираната стратегия за продължаване на реформите в съдебната система. 

Ние очакваме този консенсус да се превърне в конкретни законодателни стъпки, гарантиращи прилагането на стратегията, особено с оглед на структурата и функционирането на Висшия съдебен съвет и засилването на борбата с корупцията на най-високо ниво.

Подобряване на управлението на съдебната власт е спешен въпрос. Самият Висшият съдебен съвет може да демонстрира водеща роля в тези реформи, като се съсредоточи върху ефективното решаване на проблемите, свързани с разпределението на делата, провалите в интегритета и неправомерното политическо или друго влияние върху магистратите", пишат посланиците.

Те ясно изразяват мнението си по вътрешнополитически теми. "Намеренията за реорганизация на прокуратурата са добре дошли и трябва да бъдат изпълнени. Началото на реорганизацията на сектора на сигурността и ангажиментът да не се допуснат оперативни празнотите в тази посока са положителен знак. Ние очакваме, че те скоро ще доведат до видими и конкретни резултати в работата по нови и висящи дела, водещи до заключения и присъди".

По-нататък в писмото се казва: "Необходими са специфични действия от съответните институции по отношение на делата с висок обществен интерес, като например случая с КТБ. От решаващо значение е качественият скок в борбата с корупцията. Необходима е нова силна и ефективна институционална рамка. Една такава рамка трябва да включва елементи от реални и ориентирани към резултата проверки на интегритета и достатъчно независим капацитет за разследване и обвинение. Осъществяването на съдебната реформа е национален приоритет, припознат от българските политици, професионалистите в областта на правото и представителите на гражданското общество.

Примери от други страни в региона показват, че реална и съществена промяна е възможна. Ние, като приятели и партньори, трябва да споделим нашето очакване, че - като се имат предвид амбициите за реформи на настоящото правителство - България ще постигне съществен напредък до лятото на 2015 г.".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ФАКТ

    0 0 Отговор
    ще става все по зле ,реформи няма,ГЕРБ ЗАПОЧНАХА МАСОВ ГРАБЕЖ ОТ БЪДЕЩЕТО НА БЪЛГАРИЯ,24МИЛИАРДА ЗАЕМ ЗА 100ДНИ НА 10% ЛИХВА.И ПО ВСИЧКО ЛИЧИ ЧЕ ГЕРБ ИГРАЯТ С ДПС.БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ
  • 2 факт

    0 0 Отговор
    ще става все по зле ,реформи няма,ГЕРБ ЗАПОЧНАХА МАСОВ ГРАБЕЖ ОТ БЪДЕЩЕТО НА БЪЛГАРИЯ,24МИЛИАРДА ЗАЕМ ЗА 100ДНИ НА 10% ЛИХВА.И ПО ВСИЧКО ЛИЧИ ЧЕ ГЕРБ ИГРАЯТ С ДПС.БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ
  • 3 onq s konq

    0 0 Отговор
    Еми отървахте властта,сега ше скимтите по форумите.
  • 4 Гост

    0 0 Отговор
    Вие двамата по-долу, сте лумпени фанатици!!!
    Какъв ГЕРБ, какво БСП, какви 5 лева?
    За 25 години никой не си мръдна пръста да направи нещо и за това сега цари пълен хаос и анархия!
    Пък тези посланици да не се правят на ощипани, защото точно от техните държави зависи дали ще се приеме единна законова рамка в целия ЕС или бедните държави като нас ще продължават да бъдат управлявани по този идиотски и престъпен начин!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове