България ще има собствен отбор в европейските GT4 серии

5 Март, 2015 12:15
13 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 6746
Автор: Ангел Харизанов

Около година след създаването на първия български суперспортен автомобил SIN R1, в който основно участие има състезателят Росен Даскалов, изцяло български отбор ще участва в Европейските GT4 серии с него. Тестовете бяха проведени през месец януари на пистата в Серес, Гърция, като участие взеха много от известните български рали и картинг пилоти от различни шампионати.

На официална пресконференция бяха представени имената на пилотите - Ивайло Цонев, Мирослав Ангелов и Григор Григоров. Цонев дълги години се занимава с картинг и притежава две шампионски титли. Носител е на „Купата на България“ и печели 3-то място в кръг от Източноевропейския шампионат. През 2003 г. прави тестове в Англия с Formula 1 Tyrrell McLaren и е член на Formula One Drivers Club.

Мирослав Ангелов започва кариерата си с картинга през периода 2002-2004 година. През 2012 дебютира в автомобилните спортове, като в годишното класиране заема 2-ро място в група А до 1 600 куб. см. През 2014 взима участие в рали „България”, където става 2-ри при автомобили с един двигателен мост и 7-ми в генералното класиране.

Григор Григоров е една от младите надежди на българския моторспорт, а талантът му е открит от Владо Илиев. Започва да се занимава с картинг през 2011 година и провежда тестове на болид Formula GP3, а през 2012 вече е републикански шампион в планинския шампионат на обединена група А&N. През 2013 също печели шампионата, а през 2014 е победител във V1 Challenge Sofia 2014 и приз за най-бърза обиколка.

Мениджър на отбора Sofia Car Motorsport ще бъде небезизвестният Владо Илиев. Планът им е да вземат участие във всичките 12 кръга на GT4 шампионата, който започва на 3 април в Ногаро, Франция. Дългосрочната цел на отбора е да участва на най-престижното автомобилно състезание „24 часа на Льо Ман”. Дано това доведе и до създаването на подобна на пистата в Серес у нас.