Last news in Fakti

11 Март, 2015 09:38 900 2

Ивелина Василева: Ситуацията в страната продължава да бъде тежка и критична

  • ивелина василева-
  • сняг-
  • снега-
  • бедствено положение-
  • ситуацията
Ивелина Василева: Ситуацията в страната продължава да бъде тежка и критична - 1
Снимка: БТА

Ситуацията в страната продължава да бъде тежка и критична, каза министърът на околната среда и водите Ивелина Василева в интервю пред БНР.

Към настоящия момент водните количества в по-голямата част от страната са над праговете за високи води и в резултат от метеорологичната обстановка са възможни повишения на речните нива. Поради снеготопенето високата почвена влага и оттичането на реките към устията им също може да доведе до повишения. В по-голямата част от страната ситуацията е тежка. Към настоящия момент, наличният воден еквивалент на снега е от 175 до 225 литра за квадратен метър в района на Рила и Пирин. За Родопите – между 80 и 125 литра на квадратен метър, а по билото на Стара планина от 60 до 125 литра на квадратен метър. Снеготопенето ще създаде предпоставки за значителни водни количества, които трябва да бъдат преведени през речните русла. Затова предприемаме спешни и незабавни мерки, добави министърът.

Василева съобщи, че на днешното си заседание Министерският съвет ще разгледа поредица от мерки, които трябва да бъдат предприети от всички компетентни органи: Ще бъде взето решение на МС за привеждане в действие на мерки за създаване на незабавна спешна организация за предотвратяване на потенциалния риск. Част от мерките са собствениците на язовирите да създадат необходимата организация за осигуряване на свободен обем в язовирите до минималния безопасен обем, да се осигури проводимост на речните легла на разстояние до 500 метра след язовирните стени. Кметовете е необходимо да се погрижат за територията на съответните общини в рамките на населените места, а областните управители извън населените места. Необходимо е да се предприемат мерки и от АПИ за почистване на критични участъци около мостови съоръжения. Трябва да се предприемат мерки за това да се наблюдават непрекъснато нивата на язовирите. Да се обходят язовирните съоръжения, за да не се допусне създаването на какъвто и да е  било риск от гледна точка на техническото състояние на язовирите. "Напоителни системи" следят и съоръженията в предаварийно състояние.

По повод на изказването на Иван Йотов, според когото по-широките просеки биха спестили до 90% от авариите по енергийната мрежа и намерението му да бъдат разширени просеките, министърът коментира: Тази тема беше обсъждана по време на заседанието на Кризисния щаб в Смолян. Беше упоменато, че тези въпроси ще бъдат поставени на обсъждане и ще бъдат отправени предложения към компетентните ведомства – МРРБ, МЗХ и МЕ. Смятам, че трябва да  бъдат предприети всички мерки, които гарантират сигурността на електропреносната мрежа.Подкрепям подобна иницатива, след като тя води до сигурността  на гражданите.

Василева заяви, че МОСВ има намерение още следващия месец да стартира първите покани за предложения по ОП "Околна среда": Започваме подготовка и ще стартираме обявяването на поканите, така че бенефициентите да могат да представят предложенията си. Специална приоритетна ос е заделена в програмата, която адресира мерки, свързани с превенцията и управлението на риска от наводнения и свлачища, предизвикани от бедствия.

Наш конкретен бенефициент ще бъде и ГД "Пожарна безопасност и защита на населението", за да ги подпомогнем и този програмен период.

По отношение на спора за ски пистата на Банско, министърът коментира: МС е органът, който взима решение по повод на концесиите. В този смисъл очаквам да получа доклада с резултатите от работата на междуведомствената работна група. Вчера по време на заседание на Съвета за развитие, председателят на работната група представи резултатите от работата, в оперативен порядък беше проведено обсъждане.

По думите на Василева е необходимо да се прецизират текстовете в концесионните договори, които предполагат ясно очертаване на отговорностите на страните, засилване на възможностите за налагане на санкции при евентуално неизпълнение и предоговаряне на механизма за определяне на концесионното възнаграждение.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Истината боли

    0 1 Отговор
    Някога била ли е лека и цветуща?!

    Коментиран от #2

  • 2 До лъжеца

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Истината боли":

    Била е и ще бъде, тя България ще се оправи все някогоа, но ти едва ли !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове